Surpriză la alegerile de la „Cuza“: cine va conduce universitatea?

 Prof.dr. Mihaela Onofrei a fost şi una dintre surprizele echipei de prorectori a rectorului încă din perioada de campanie de anul trecut, nefiind un nume care să fi ocupat funcţii de conducere la nivelul universităţii.

Universitatea „Al.I. Cuza“ va avea un nou conducător, din postura de ordonator de credite, pe perioada în care prof.dr. Tudorel Toader, actualul rector, va fi mi­nistru al Justiţiei. Senatul UAIC a votat ieri între două propuneri de prorectori, înaintate de Tudorel Toader – prof.dr. Gheorghe Ia­cob şi prof.dr. Mihaela Onofrei – forul de conducere alegând-o pe aceasta din urmă, cu 37 de voturi din 54 de membri prezenţi, un vot fiind anulat. Prof.dr. Mihaela Ono­frei a fost una din surprizele echipei de prorectori a rectorului încă din perioada de campanie, nefiind un nume care să fi ocupat funcţii de conducere la nivelul universităţii, fiind cunoscută doar la nivelul Facultăţii de Economie, unde activează. Este, de fapt, şi absolventă a acestei facultăţi, în 1992, ajungând apoi să predea iar ulterior ajungând la titulatura de profesor, în 2004. Ocupându-se de relaţia cu stu­denţii în timpul prorectoratului, aceasta este o persoană respectată şi apreciată de studenţii UAIC, atât la nivelul facultăţii, cei cărora le predă direct, cât şi de către cei cu care a interacţionat la nivelul prorectoratului. „Conform legii, ordonatorul terţiar de credite al unei instituţii are dreptul să utilizeze fondurile bugetare repartizate pentru nevoile unităţilor pe care le conduc, potrivit prevederilor din bugetele aprobate şi în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale. Numirea unui ordonator interimar de credite este vitală pentru evitarea unui blocaj instituţional“, au declarat reprezentanţii universităţii.

Prof.dr. Tudorel Toader a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că de luni îşi va începe oficial activitatea în Guvern. Acesta a fost prezent ieri la Iaşi pentru şedinţa Senatului, în care s-a desemnat ordonatorul de credite. Prof.dr. Mihaela Onofrei a declarat că aş­teaptă decizia oficială de la Ministerul Edu­caţiei pentru a începe munca din această poziţie.

Din acest punct de vedere, re­pre­zen­tan­ţii Senatului UAIC au precizat că ordinul de suspendare din funcţie a rectorului a fost trimis ieri către universitatea şi, de acolo, mai departe, către toate facultăţile.

Mai mult, aceştia au trimis hotărârea Senatului către minister şi aşteaptă primirea ordinului de ministru care să o numească pe prof.dr. Mihaela Onofrei ordonator de cre­dite. „Cererea de suspendare pe care a făcut-o domnul rector în atenţia Senatului a fost o curtoazie, pentru că între timp ministerul a şi emis un ordin de suspendare care a sosit în universitate. Domnul rector a propus doi dintre cei şase prorectori, şi s-a votat secret. Nici legea şi nici un alt act administrativ nu prevede expres modalitatea de desemnare a ordonatorului în cazul în care un rector în funcţie deţine şi o demintate, ci doar că acesta trebuie să se suspende“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu, preşedintele Senatului UAIC. Cel mai pro­babil, ordinul de numire pentru prof.dr. Mihaela Onofrei va ajunge luni la universitate.

Publicație : Ziarul de Iași și Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Omagiu, la Universitatea Cuza, pentru un mare profesor de Economie

Comunitatea academica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi aduce omagiul sau vibrant unuia dintre cei mai mari teoreticieni ai economiei, Kenneth J. Arrow, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie – Joan Kenney. Profesor de Economie si profesor de Cercetari Operationale, Emeritus, la Universitatea Stanford Arrow a încetat din viata marti, 21 februarie 2017, la Palo Alto, California din Statele Unite ale Americii (SUA).

În 2013, Universitatea Cuza i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Opera lui Kenneth Arrow explica riguros, cu acuratetea logicii si matematicii moderne, o multitudine de fapte si procese sociale, de la functionarea sistemului economic general, la organizarea canalelor de informatii si a firmelor. Printre cele mai cunoscute realizari ale sale, se numara teorema privind alegerea sociala prin vot individual, teoria generala a echilibrului – considerata „piatra filosofala” a economistilor – si teoria cresterii economice endogene.

Nascut la 23 august 1921, în New York, într-o familie cu radacini iesene, profesorul Kenneth J. Arrow a primit, în 1972, Premiul Nobel pentru Stiinte Economice pentru lucrarile sale legate de echilibrul economic general si statul social. Pâna astazi, ramâne laureatul Nobel în Economie care a primit premiul la cea mai tânara vârsta – 51 de ani.

De asemenea, profesorul Kenneth Arrow a solutionat probleme fundamentale în analiza economica si a propus teorii provocatoare, unele revolutionând domenii ale economiei sau introducând altele noi. A investigat o mare varietate de mecanisme de elaborare a deciziilor de grup. Este autorul celebrei „Teoreme a lui Arrow” care, în consecintele ei social-economice, arata ca votul si decizia democratica a majoritatii nu conduc in mod necesar la o distributie egala a resurselor între participantii la vot.

Teza sa de doctorat, „Social Choice and Individual Values”, finalizata în 1950,  a pus bazele unui nou domeniu de cercetare – alegerea sociala. Erudit, pasionat de chestiunile teoretice, deschis noilor provocari intelectuale, dispus mereu sa trateze lucruri inedite cu profunzime si inspiratie inegalabile, Kenneth J. Aarrow a fost profesorul si cercetatorul care nu a creat o doctrina, ci o mare scoala de analiza economica, insuflând discipolilor sai cunostinte exceptionale, valori morale si atitudini curajoase.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Conferinta „Mihail Kogalniceanu – Literatul”, la Iasi

Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Academia Româna – filiala Iasi, Institutul de Istorie A.D. Xenopol, Asociatia Mihail Kogalniceanu Iasi si Asociatia Alexandru Ioan Cuza Iasi organizeaza conferinta intitulata „Mihail Kogalniceanu – Literatul”, sustinuta de dr. Doris Dumitru Mironescu de la Facultatea de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC).

Acest eveniment, care face parte din seria manifestarilor culturale dedicate Bicentenarului Kogalniceanu, va avea loc marti, 28 februarie 2017, începând cu ora 16:00, la Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, si va include si un moment artistic sustinut de Tudor Cozma, clasa asist. univ. drd. Ina Cristea. Coordonatorii proiectului sunt dr. Lacramioara Stratulat – manager CMNM, dr. Catalin Turliuc si drd. Mihaela Tudose.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Lansarea unei carti despre Oratorie politica romaneasca, la Universitatea Cuza

Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi organizeaza joi, 2 martie 2017, de la ora 17:00, la Libraria Orest Tafrali lansarea cartii „Oratorie politica româneasca” (1847-1899), vol. I, II si III, editate de Roxana Patras si Livia Iacob (vol. III, co-editor). Volumele au aparut recent în colectia Cicero. Vor prezenta cu acest prilej prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Constantin Salavastru, cercet.st. Mihai-Stefan Ceausu, cercet. st. Roxana Patras si lect. univ. dr. Livia Iacob.

„Editorii îsi propun sa ofere cititorului zilelor noastre lectura unui grupaj consistent de discursuri politice celebre, rostite de personalitati emblematice, de la Dimitrie Bratianu «generatia 1848» pâna la Take Ionescu «generatia 1890». Selectia textelor vizeaza atât excelenta estetica, cât si relevanta documentara a discursurilor, prin care putem reconstitui momente ale istoriei nationale. Antologia este structurata în cinci parti, corespunzatoare urmatoarelor perioade: 1. 1846-1859; 2. 1859-1866; 3. 1866-1877; 4. 1877-1888; 5. 1888-1899. S-au avut în vedere punctele de reper consacrate în istoria României. Fiecare parte este introdusa de o scurta prezentare care are în vedere atât specificul istoric al perioadei, cât si particularitatile stilistice ale gândirii si vorbirii politice corespunzatoare perioadei respective. Fiecare text este introdus de un fragment în care sunt oferite cititorului informatii contextuale. Antologia se deschide printr-o nota a editorului, care are în vedere problemele de editare ale textelor selectate. La sfârsitul antologiei se gaseste o secventa care cuprinde scurte bio-bibliografii ale oratorilor selectati si o bibliografie a lucrarilor utilizate fie pentru OCR-izare, fie pentru realizarea comentariilor”, au transmis reprezentantii Editurii UAIC.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

Studenții se revoltă. Nu vor să rămână în țară obligatoriu după absolvire

 Propunerea Academiei Române de a obligă absolvenții de facultăți să rămână în țara după absolvire sau să plătească studiile în cazul în care pleacă este respinsă de studenți. În plus, propunerea este și neconstituțională, spune fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

Studenții spun că libera circulație este un drept constituțional care nu poate fi încălcat. Președintele Asociației Naționale a Studenților, Vlad Chereches, a reamintit că sunt state occidentale unde românii pot primi chiar burse de studiu fără a fi puși să dea banii înapoi dacă pleacă în alte țări.

„Dacă eu, că român, vreau să studiez în Finlanda, Danemarca, pot să obțin o bursă de studiu de la statul respectiv, să studiez acolo pe banii statului respectiv și apoi e decizia mea dacă rămân acolo să profesez sau dacă mă întorc în România sau merg în orice altă țara”, a precizat el.

„Nu mi se pare normal, totul ar trebui lăsat la liberă alegere. Tot sistemul trebuie să ne implementeze beneficii pentru a rămâne de bunăvoie în țara”, a declarat un student.

„Metoda de a-i obligă nu este prea bună. Facem o dezbatere și vedem ce iese”, a spus un altul.

„Dacă aș găsi ceva în țara, nu aș pleca. Dar nu e nimic în țară”, a explicat un alt student.

 Publicație : Ziarul de Iași  

 

Învăţământul universitar românesc este în urmă cu 10 -15 ani faţă de învăţământul din Vest

Învăţământul superior românesc este în urmă cu 10 – 15 ani faţă de nivelul din vest, din UE, potrivit Ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, însă dacă bugetul naţional nu va permite alocarea unor fonduri substanţiale în Educaţie nu vom reuşi niciodată să recuperăm acest decalaj. Totodată, acesta a mai spus că materia la clasa a V-a va fi subţiată, iar toate manualele vor fi revaluate pentru a fi eliminate redundanţele.

Ministrul Pavel Năstase a declarat, joi, la Digi24 că învăţământul universitar românesc se află într-un decalaj de 10-15 ani faţă de învăţământul din Uniunrea Europeană,dar a precizat că depinde de domeniu.

„Decalajul în ani este mai dificil de estimat, poate 10, poate 15 ani. Avem şi noi domenii de învăţământ şi de cercetare de top, care rivalizează cu ceea ce se întâmplă în străinătate şi din această perspectivă, avem câteva universităţi care sunt între primele 500 în clasamentele internaţionale, unde componenta cercetare este primordială în evaluarea care se face în aceste ratinguri”, a spus Pavel Năstase.

Totodată, acesta a subliniat că o cercetare şi o educaţie de calitate costă foarte mulţi bani, iar dacă nu avem banii este dificil să recuperăm decalajul.

„Dacă bugetul nu ne permite să alocăm aceşti bani, evident că nu vom putea niciodată, oricât de mult ne-am dori – şi avem voinţă în sensul acesta – să recuperăm acest decalaj. Va fi foarte, foarte dificil”, a completat ministrul.

Materie „subţiată”

Pavel Năstase a mai anunţat că materia de clasa a cincea va fi „subţiată”, iar apoi vor fi evaluate toate manualele pentru a fi eliminate toate redundanţele.

„Voi discuta cu grupurile de lucru şi le voi propune să reducă partea de conţinut. După ce lansăm licitaţia cu aceste manuale, care trebuie să fie gata la 1 septembrie, vreau să fac o evaluare a întregului ciclu de manuale – de la clasa întâi la a XII-a pentru a elimina redundanţele”, a spus ministrul.

Publicație : Adevărul

 

EXCLUSIV! Acestea sunt primele masuri pe care le va lua noul ministru al Justitiei, profesorul Tudorel Toader!

  • Astazi, noul ministrul al Justitiei, rectorul ales al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, prof. uiv. dr. Tudorel Toader – fost judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei si actual membru al faimoasei Comisii de la Venetia, va participa la prima sedinta a Guvernului Romaniei • Una dintre primele sale actiuni din noua postura va fi prezenta la Curtea Constitutionala intr-o problema ce tine de Directia Nationala Anticoruptie – DNA • Ministrul Toader le-a oferit jurnalistilor de la BZI, in exclusivitate, primele declaratii ca membru al Executivului 

Noul ministru al Justitiei, rectorul ales al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. Tudorel Toader – fost judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si actual membru al faimoasei Comisii de la Venetia va participa, astazi, la prima sedinta a Guvernului Romaniei! De asemenea, una dintre primele sale actiuni din noua postura va fi prezenta la Curtea Constitutionala intr-o problema ce tine de Directia Nationala Anticoruptie (DNA)!
Ministrul Toader le-a oferit jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), in exclusivitate, primele declaratii ca membru al Executivului Romaniei. Acesta a tinut sa scoata in prim-plan ca toate actiunile sale vor fi in slujba cetateanului, nevoia ca legislatia autohtona sa fie in acord cu standardele europene si care vor fi primele proiecte de lege pe care le va initia.
„Justitia in slujba cetateanului va constitui reperul activitatilor de Ministru al Justitiei! Avem nevoie de o legislatie clara, previzibila si accesibila, de o legislatie in acord cu standardele europene, de o legislatie in acord cu valorile si exigentele constitutionale. Vom evalua limitele si modul de adaptare a legislatiei la exigentele constitutionale, dupa cum vom evalua limitele si modul de transpunere a Directivelor europene in legislatia nationala, iar in scurt timp, pe cele doua domenii, vom initia doua proiecte de lege! Stiu ca sunt multe de facut, stiu ca am o misiune grea, insa mai stiu si faptul ca la Ministerul Justitiei sunt specialisti de certa valoare profesionala, iar impreuna ne vom indeplini misiunea asumata prin aceasta demnitate!”, a sintetizat ministrul Justitiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader.
reamintit ca acesta vine dupa imensul scandal, in societatea romaneasca, plecat de la Ordonanta de Urgenta (OUG) 13 data de cabinetul condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu. Conform datelor din CV, prof. univ. dr. Tudorel Toader, are 57 de ani, domeniul sau ocupational fiind Justitia constitutionala, iar cel de specialitate fiind Dreptul. Pe de alta parte, din 2003 are titlul de profesor universitar.
De la judecator al Curtii Constitutionale si rector la Cuza, deminitar la cel mai greu minister al Romaniei 
Pe de alta parte, acesta a devenit judecator al CCR din octombrie 2006 si pana in 2016, moment la care a fost ales de comunitatea academica cuzista pe pozitia de rector. In acelasi timp, este avocat în cadrul Baroului Iasi, din 1991 si pana in septembrie 2006, cand s-a suspendat pe durata mandatului de judecator constitutional.
De asemenea, ajunge procuror la Procuratura locala Panciu, judetul Vrancea, din septembrie 1986 si pana in octombrie 1990. Ca experienta didactica, prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost titular la disciplinele: Criminologie, în perioada 1993 – 1996, Drept Penal Român. Partea speciala, din 1994 si pana prezent, Infractiunile prevazute în legile speciale, în perioada 1999 – 2011 si Drept penal european, din 2000 si pana in prezent.
In final, relevant este ca (pe 24 februarie 2017 – n.r.), Senatul Universitatii Cuza a decis, prin vot secret, ca o femeie sa coordoneze activitatea acesteia, din postura de rector interimar (ordonator de credite – n.r.)! Astfel, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei il va inlocui pe prof. univ. dr. Tudorel Toader (rectorul ales – n.r.), noul ministru de Justitiei in Guvernul Romaniei. Rezultatul votului a fost urmatorul: 54 de voturi exprimate, 53 de voturi valabil exprimate din care prof. univ. dr. Gheorghe Iacob – 16 voturi, iar prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – 37 voturi.
„Conform legii, ordonatorul tertiar de credite al unei institutii are dreptul sa utilizeze fondurile bugetare repartizate pentru nevoile unitatilor pe care le conduc, potrivit prevederilor din bugetele aprobate si în conditiile stabilite prin dispozitiile legale. Numirea unui ordonator interimar de credite este vitala pentru evitarea unui blocaj institutional”, au transmis oficialii de la Cuza.
Cel mai probabil, astazi, va veni confirmarea oficiala din partea Ministerului Educatiei Nationale, documentul care o va confirma pe prof. univ. dr. Mihaela Onofrei ca rector interimar al UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Simpozion National de Geomorfologie, organizat la Universitatea Cuza din Iasi

Anul acesta, între 11 si 14 mai, va avea loc la Iasi la cea de-a XXXIII-a editie a Simpozionului National de Geomorfologie. Lucrarile se vor desfasura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Mihai Eminescu, în zilele de 11, 12 si 13 mai.

De asemenea, dupa-amiaza zilei de 13 mai si în ziua de 14 mai, sunt prevazute aplicatii practice în împrejurimile Iasului si în judetul Botosani, cu scopul de a discuta aspecte geomorfologice teoretice si practice legate de Podisul Moldovei. Geomorfologia este stiinta geografica a formelor de relief, cuprinzând originea, evolutia si procesele care le modeleaza. Geomorfologii care vor veni la Iasi, vor prezeta aspecte ce tin de actualitatea dinamicii formelor de relief si sa prezica schimbarile viitoare prin observatii de teren, experimente fizice si modelizare numerica. Studii de geomorfologie sunt la baza pedologiei, una din cele doua ramuri ale stiintelor solurilor.
„Formele de relief evolueaza ca raspuns la o combinatie de procese naturale si antropogenice. Relieful s-a construit prin ridicari tectonice si prin vulcanism. Denudarea are loc prin eroziune si mass wasting, care produc sedimente care sunt transportate si depozitate în alta parte în teren sau în largul coastelor. Terenurile sunt de asemenea reduse prin subsidenta, fie datorita tectonicii sau schimbarilor fizice în depozitele de sediment de sub suprafata terestra. Aceste procese sunt influentate în mod diferit de clima, ecologie si activitatea umana”, scot in prim-plan organizatorii simpozionului.

Publicație : Bună Ziua Iași

Oratoria românească, sub lupa specialiştilor de la „Cuza”

Librăria „Orest Trafali”, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, găzduieşte joi, 2 martie, lansarea volumelor I, II şi III – „Oratorie politică românească (1847 – 1899)”, editate de Roxana Pătraş şi Livia Iacob.

La eveniment, alături de editori, vor fi prezente figuri marcante ale universităţii: prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoişie, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru şi cercet. şt. Mihai-ştefan Ceauşu. Editorii îşi propun să ofere cititorului lectura unui grupaj consistent de discursuri politice celebre, rostite de personalităţi emblematice, de la Dimitrie Brătianu (generaţia 1848) până la Take Ionescu (generaţia 1890). Selecţia textelor vizează atât excelenţa estetică, cât şi relevanţa documentară a discursurilor.

Antologia este structurată în 5 părţi, corespunzătoare următoarelor perioade: 1846-1859, 1859-1866, 1866-1877, 1877-1888 şi 1888-1899. Fiecare parte este introdusă de o scurtă prezentare care are în vedere atât specificul istoric al perioadei, cât şi particularităţile stilistice ale gândirii şi vorbirii politice corespunzătoare perioadei respective. Totodată, fiecare text este introdus de un fragment în care sunt oferite cititorului informaţii contextuale. Antologia se deschide printr-o notă a editorului, care are în vedere problemele de editare ale textelor selectate. De asemenea, la sfârşitul antologiei se găseşte o secvenţă care cuprinde scurte bio-bibliografii ale oratorilor selectaţi şi o bibliografie a lucrărilor utilizate.

Publicație : Evenimentul

 

Medicii rezidenţii îşi aleg „senatorul”

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore. T. Popa” Iaşi organizează alegeri pentru desemnarea reprezentantului rezidenţilor în Senatul UMF Iaşi pentru anul 2017.

Astfel, până mâine, 28 februarie, rezidenţii interesaţi îşi pot depune candidatura, urmând ca pe data de 2 martie, în intervalul orar 13:00 – 16:00, să aibă loc primul tur de alegeri. Dacă în primul tur de scrutin nu se prezintă cel puţin 50% plus 1 din numărul rezidenţilor responsabili pe specialităţi, conform art. 2 din regulamentul de organizare a alegerilor, următorul scrutin va avea loc pe data de 9 martie, în acelaşi interval orar.

Potrivit regulamentului, reprezentantul rezidenţilor în Senatul Universităţii trebuie să fie consultat în fiecare problemă sau decizie care priveşte rezidenţii, fie aceasta de ordin didactic, administrativ, social sau de altă natură şi are dreptul să prezinte toate problemele sau propunerile acestora. De asemenea, acesta are dreptul de a face parte din Comisiile Universitare şi de a avea acces la toate informaţiile care îi privesc pe rezidenţi.

 Publicație : Evenimentul

 

A murit un câştigător al Premiului Nobel care are rădăcini la Iaşi

 Bunicii reputatului economist Kenneth J. Arrow sunt din zona Podu Iloaiei, iar mama sa s-a născut la Iaşi, dar a emigrat când acesta avea doi ani.

Profesorul Kenneth J. Arrow, laureat al Premiului Nobel, unul dintre cei mai titraţi economişti ai prezentului, s-a stins din viaţă săptămâna trecută, la Palo Alto, California. Profesor Emerit al Universităţii Stanford, sub îndrumarea căruia s-a format noua generaţia de economişti ai lumii, acesta a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, într-o fastuoasă ceremonie care a avut loc în 2013 la Iaşi. Cu această ocazie, reputatul economist a oferit un interviu pentru „Ziarul de Iaşi“, în care a apreciat şansele de dezvoltare a ţării nostre şi a abordat unul dintre subiectele care frământă astăzi societatea noastră: cel al multinaţionalelor. Acesta a explicat că singura şansa de a prinde din lume economiile dezvoltate este o deschidere faţă de lume, pentru atragerea investiţiilor din partea companiilor străine, cu condiţia existenţei şi unui cadru legal care să le împiedice să facă ce vor.

„Cu ele vine şi cunoştinţa. Va fi, desigur, riscul ca acele companii să capete o putere mai mare de negociere pe piaţă şi să o exploateze. Dar, de partea cealaltă, vei dobândi o forţă de muncă antrenată, şi de aceea cred că trebuie să ai o politică guvernamentală agresivă de încurajare a dezvoltării. Cât timp? Nu pot să spun exact, dar trebuie să aveţi un avantaj, fiindcă sunt deja conexiunile foarte apropiate cu Europa. În multe cazuri ar trebui să vă fie practic mai uşor să acumulaţi cunoştinţe. Se vede în alte ţări europene din fostul bloc comunist, cum ar fi Cehia, o investiţie foarte mare a companiilor străine, în special din Germania“, a spus laureatul Premiului Nobel pentru „Ziarul de Iaşi“. Într-un omagiu adus acestuia de către comunitatea UAIC, se explică faptul că opera lui Kenneth Arrow explică într-un mod riguros, cu acurateţea logicii şi matematicii moderne, fapte şi procese sociale precum funcţionarea sistemului economic general sau organizarea canalelor de informaţii şi firmelor. „Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără teorema privind alegerea socială prin vot individual, teoria generală a echilibrului – considerată «piatra filosofală» a economiştilor, şi teoria creşterii economice endogene“, explică profesorii UAIC. Kenneth J. Arrow avea şi rădăcini ieşene, bunicii săi fiind din zona Podu Iloaiei, mama sa s-a născut la Iaşi, dar a emigrat când acesta avea doi ani.

Publicație : Ziarul de Iași