EXPERIMENT INCREDIBIL al unui cercetator de la Universitatea Cuza, pe strazile Iasului. TOTI locuitorii orasului vor ramane BLOCATI la ce a putut GASI OMUL

  • De-a dreptul incredibil este ceea ce a putut sa experimenteze pe strazile orasului Iasi, in urma cu cateva zile, un cercetator de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza! • Dupa ce a parcurs aproximativ 150 kilometri, atat pe timp de zi si pe timp de noapte, acesta a facut o constatare TRISTA si DRAMATICA in acelasi timp • TOTI locuitorii orasului vor ramane BLOCATI la ce a putut gasi ieseanul • El a folosit un smartphone cu GPS cu sincronizare via map Google, un analizor optic/laser – computerizat si portabil 

Directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri (LOASL) de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica a experimentat pe strazile orasului Iasi, in urma cu cateva zile, o situatie senzationala! Astfel, dupa ce a parcurs aproximativ 150 kilometri, atat pe timp de zi si pe timp de noapte, acesta a facut o constatare trista, dar si dramatica in acelasi timp! Toti locuitorii orasului vor ramane tulburati la ce concluzii a ajuns cercetatorul. El a folosit un smartphone cu GPS cu sincronizare via map Google, un analizor optic/laser – computerizat si portabil.
„Am parcurs 150 kilometri pe strazile din Iasi, atat pe timp de zi si pe timp de noapte. Am facut masuratori la sol ale poluarii aerului. Rezultatele sunt fara precedent. Toate masuratorile indica depasiri grave ale concentratiei de particule PM10, PM2.5 si PM1. Sunt rezultate privind zonele cu cea mai mare poluare din Iasi la detaliu de pana la 50 metri precizie. Sunt facute 3.600 de masuratori pentru tot Iasul si, practic, se poate ridica o harta detaliata privind poluarea in Iasi, pe timp de zi si pe timp de noapte, in timp real”, arata profesorul Gurlui.

Un aspect important este de semnalat ca valorile maxime ale concentratiilor particulelor PM2.5 cresc spre seara cu 40 la suta in timp ce pentru PM 10, acestea scad spre seara cu 50 la suta. Sunt zone in care concentratia de PM10 creste de pana la 40 de ori, peste limita normala

Zone cheie din Iasi unde sunt efecte devastatoare ale poluarii 
Spre exemplu, la intersectia Bulevardelor Tutora cu Primaverii, la ora 8:50 AM, concentratia de PM2.5 este de 170 micrograme/m3 (de saste ori depasendu-se limita admisa) concentratia de PM10 este de 836 microgram/m3, de 17 ori depasindu-se limita admisa. Pe strada Bucium, la ora 8:54 AM, concentratia de PM2.5 este de 274 micrograme/m3 si se depaseste de 11 ori limita admisa, concentratia de PM10 este 890 micrograme/m3, de 18 ori depasindu-se limita admisa.

„Exemplu alaturat prezinta doua intervale de timp si doua zone cu poluare ridicata. Acestea nu sunt insa cele mai poluate din Iasi! Valorile fiind mult mai mari in alte zone ale Iasului”, completeaza conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
Traficul auto, principala cauza 
De reliefat ca, de departe, traficul auto ramane un factor extrem de important pentru ca influenteaza grav calitatea aerului. Nu este foarte clar, inca, daca compusii poluanti sunt exclusiv cauzati de sursele locale sau se suprapun cu efectele unor surse de poluare din afara tarii.
„Am dorit sa facem cunoscute aceste rezultate cu multa prudenta deoarece complexitatea surselor investigate este foarte mare si cu siguranta masuratorile complementare trebuie sa se intensifice pe mai departe. Totusi, se cuvine ca un prim semnal sa-l tragem pentru a gasi cu totii solutiile cele mai bune, sa diminuam efectele nocive asupra sanatatii. Fenomenlele fizico-chimice inregistrate de noi au scos in evidenta diminuari severe ale concentratiei de oxigen si azot din atmosfera in timp ce concentratia de dioxid de carbon creste dramatic. De asemenea, au fost surprinse intervale de timp unde concentratia de acid cianhidric – HCN atinge valori mari deasupra Iasului. Se stie ca toxicitatea HCN este de 35 de ori mai mare decat a monoxidului de carbon si poate cauza afectiuni severe ale aparatului cardio-respirator. Am identificat, de asemenea, mai multi compusi organici toxici care par a proveni din utilizarea lor in medicina veterinara si agricultura, etc precum pesticide sau anestezici. Cantitatea mare de HCN si dioxid de carbon – CO2 arata clar, ca si sursa majora de poluare, traficul auto”, mai reliefeaza profesorul de la UAIC.

Motoarele pe benzina, factor principal al poluarii 
Montarea sau mentenanta adecvata a filtrelor de particule pentru motoarele cu benzina in special, GDI, conduce la diminuarea drastica a emisiilor de PM de cateva sute de ori. Se estimeaza ca un mai bun management al traficului este imperios necesar.
„Trebuie monitorizati mai multi compusi chimici de tipul celor de mai sus, cu multe puncte de lucru si distribuite intr-o retea, iar populatia sa fie informata corespunzator. In conditii meteorologice particulare si a unor astfel de surse de poluare, in Iasi se prefigureaza conditii periculoase pentru cresterea concentratiei poluantilor din aer, iar populatia trebuie avertizata sa ocoleasca zonele fierbinti sau sa circule cu viteze reglementate de panouri de avertizare. Vom reveni cu informatii noi de indata ce vom identifica mai precis sursele de poluare si solutiile de diminuare a efectelor asupra sanatatii noastre”, a concluzionat Gurlui.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Admiterea la UMF: iată ultimele noutăţi!

  „Pentru acest an, am luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie“, spun oficialii instituţiei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a stabilit calendarul pentru concursul de admitere la studiile universitare de licenţă pe anul următor – 2017/2018, pentru prima sesiune, cea din vară, din iulie. Astfel, înscrierile vor avea loc în perioada 17 – 23 iulie, iar miercuri, 26 iulie, candidaţii vor susţine testul grilă, ce va avea durata de trei ore, pentru ocuparea locurilor subvenţionate de la bugetul de stat, dar şi a locurilor cu taxa în lei.

„Pentru acest an, universitatea a luat decizia de a restrânge numărul manualelor din bibliografie, pentru fiecare materie de concurs alegându-se un singur manual, ca urmare a consul­tărilor cu cadrele didactice din comisia de admitere, precum şi a profesorilor de biologie, fizică şi chimie din licee din Iaşi şi din Moldova“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi. Prin urmare, tinerii care doresc să dea admiterea din vară trebuie să pregătească materia corespunzătoare, şi să ia în calcul faptul că clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% o va avea nota ob­ţinută la testul grilă, în timp ce în diferenţa de 10% va consta media de la bacalaureat.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Burse de 500 de lei pentru activităţi în campus, oferite de USAMV

 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a stabilit numărul de burse de 500 de lei pe care le va acorda studenţilor pentru activităţi extracurriculare care ajută dezvoltării şi funcţionării instituţiei de învăţământ superior. 

După un model existent şi în alte universităţi din Iaşi, dar care este, în unele cazuri, destinat studenţilor cu o situaţia socială deosebită, la USAMV, toţi tinerii înmatriculaţi la studii se pot înscrie la programul de burse pentru activităţi desfăşurate în campusul studenţesc, în semestrul al II-lea. Cererile pot fi depuse până vineri, fiind 20 de locuri disponibile: patru dintre ele la bibliotecă, cinci la ferma didactică, două la cămine, şase la cantină, unul la serviciul social şi două la spaţii verzi.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

 Universitatea de Medicina din Iasi a derulat manifestari cu ocazia „Zilelor Francofoniei”

La finalul saptamanii trecute, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa a sarbatorit „Zilele Francofoniei„, tema din acest an fiind ”Francophonie et développement professionnel”. Astfel, în Aula George Emil Palade, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, alaturi de cadre didactice si studenti ai universitatii, au tinut alocutiuni si prezentari prin care au demonstrat, înca o data, ca Iasul este un adevarat pol al francofoniei. Invitati speciali au fost Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrala si Orientala al Agentiei Universitare a Francofoniei si Vincent Lorenzini, directorul Institutului Francez din Iasi. De asemenea, au fost programate dezbateri si mese rotunde dedicate studentilor.
„Spatiul cultural comun definit de Limba franceza si cultura francofona este în mod evident o excelenta premisa de colaborare si dezvoltare în multiple domenii, iar colegii mei va vor oferi varii exemple despre modul în care Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi întelege acest potential: de la deschiderea Universitatii pentru diversificarea si extinderea liniilor de studii în Limba franceza, pâna la programul de burse «Eugène Ionesco»; de la schimburile academice între universitati, pâna la parteneriatele de cercetare medicala în spatiul francofon. Si, de ce nu, confirmarea pe care o dau povestile de succes ale absolventilor nostri în sistemele de educatie si îngrijire a sanatatii din tarile spatiului francofon”, a scos in evidenta prof. univ.dr. Viorel Scripcariu.
Pe de alta parte, Mohamed Ketata a subliniat, în alocutiunea sa, întinderea pe care o are francofonia în lume si care reprezinta „un spatiu al valorilor”. O prezentare interesanta, despre parcursul sau profesional, a avut-o un fost student si doctorand al UMF Iasi – profesorul Bogdan Galusca, care a povestit asistentei despre parcursul sau academic si medical de la Iasi la Saint-Etienne. De precizat ca la Universitatea de Medicina ieseana studiaza, la liniile de predare în Limba franceza, atât la Medicina Generala, cât si la Medicina Dentara, 1.146 de studenti straini, dintre care 645 sunt cetateni francezi.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Idei INOVATOARE pentru un „smart-city”, PROMOVATE de rectorul unei mari universitati iesene

Rectorul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval a prezentat o serie de idei inovatoare pentru ideea de „smart-city” • Acestea au fost prezentate la a II-a editie a Conferintei Smart Cities – Smart Communities 2017″, organizata saptamana trecuta • „In fond, «smart-city-ul» reprezinta un oras prietenos, in care fiecare dintre noi se simte sufleteste acasa, dar si un oras care creeaza pentru locuitorii sai un mediu si servicii de calitate. Vorbind numai despre ceea ce poate oferi Politehnica ieseana pentru un Iasi «smart», trebuie sa spun ca institutia noastra este cea mai completa universitate tehnica din Romania, incluzand, cu exceptia stiintelor agricole, toate domeniile ingineresti”, a sintetizat rectorul
Cel mai important reprezentant al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi (TUIASI) din Iasi, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval a adus in prim-plan o serie de idei inovatoare pentru ideea de „smart-city”. Ele au fost transmis public la cea de-a II-a editie a Conferintei Smart Cities – Smart Communities 2017″, organizata saptamana trecuta in oras.
„In fond, «smart-city-ul» reprezinta un oras prietenos, in care fiecare dintre noi se simte sufleteste acasa, dar si un oras care creeaza pentru locuitorii sai un mediu si servicii de calitate. Vorbind numai despre ceea ce poate oferi Politehnica ieseana pentru un Iasi «smart», trebuie sa spun ca institutia noastra este cea mai completa universitate tehnica din Romania, incluzand, cu exceptia stiintelor agricole, toate domeniile ingineresti”, a sintetizat rectorul.
Defalcat, profesorul a tinut sa remarce ca TUIASI are: doua facultati implicate activ, la nivelul primariei, în proiectare, constructie-evaluare, planuri urbanistice, doua facultati cu expertiza în domeniul IT, comunicatii digitale, infrastructura informatica, care pot contribui semnificativ la un „ciber-city”, trei facultati care au rezultate importante în domeniul energiei verzi, doua facultati cu expertiza în trafic, în fluidizarea traficului, în traficul inteligent, doua facultati dedicate mediului, specializate în analiza si controlul factorilor de mediu si în stabilirea corelatiilor dintre cresterea urbana si evolutia acestora. Mai departe, sunt trei 3 facultati cu aplicatii in domeniul materialelor noi, inteligente, o facultate cu experienta în amenajari de terenuri si amenajari hidrotehnice si, nu in ultimul rand, este si o facultate, unica in tara, cu expertiza in domeniul designului vestimentar inteligent.
„De aceea, din start Iasul detine toate atuu-rile pentru a deveni un «smart-city», poate chiar un exemplu în acest sens. Totul este ca sa stie sa îsi «exploateze» capacitatea de creatie, inovare si de transfer într-un nivel real a cunostintelor pe care universitatile, alaturi de companii si oameni de succes, le ofera. Si pentru ca trecem printr-o perioada a protestelor în toate mediile, de la mediul stradal la cel virtual, imi permit sa închei încadrându-ma în linia sloganelor din aceste zile si sa spun ca as dori ca toti din Iasi sa putem milita si adera la: #smart!”, a conchis rectorul TUIASI.

 Publicație : Bună Ziua Iași