Un NOU sef al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, membru al unui for condus de un ministru al Guvernului Romaniei

Un nou moment definitoriu pentru viitorul invatamantului superior si a cercetarii romanesti • Concret, in urma unui concurs derulat la Bucuresti, unul din sefii Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi va ocupa o pozitie-cheie intr-un for condus de un ministru al Guvernului Romaniei • Remarcabil este faptul ca persoana care a ajuns pe aceasta pozitie este unul dintre cei mai apreciati pe domeniul sau de specialitate, atat pe plan national, dar mai ales la nivel international 

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi va avea doi reprezentanti în organismele consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii (MCI). Astfel,prof. univ. dr. lonel Mangalagiu – actual prorector pentru programe de cercetare stiintifica si transfer de cunostinte – a fost desemnat (in urma unui concurs national – n.r.) membru în Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS). Alaturi de acesta, prof. univ. dr. Adriana Zait – Director al Departamentului Interdisciplinar Socio-Uman de la UAIC a devenit membra în Colegiul Consultativ pentru Cercetare – Dezvoltare si Inovare (CCCDI).
De aratat ca CNCS este organismul care acorda consultanta Ministerului Cercetarii si Inovarii în ceea ce priveste finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din România. Membrii sai stabilesc standardele, criteriile si indicatorii de calitate pentru cercetarea stiintifica, auditeaza periodic activitatea de cercetare si realizeaza anual un raport privind starea cercetarii stiintifice la nivel national. De asemenea, membrii consilului vor avea un rol esential în conceperea instrumentelor de finantare pentru cercetare, dar si în evaluarea si asigurarea calitatii Scolilor doctorale. În total, consiliul are 21 de membri.
„Eu am ajuns in aceasta pozitie in urma unui concurs la care m-am inscris si care tine de ceea ce sunt eu pregatit cel mai bine sa fac, si anume Cercetare. Consider ca pot contribui la o mai buna administrare a fondurilor destinate acestui segment, asa putine cum sunt la nivel national, si ca banii sa ajunga unde trebuie si este nevoie. Desigur, am in plan foarte multe elemente care sa contribuie la dezvoltarea unei zone vitale pentru tara noastra”, a transmis profesorul Mangalagiu. De asemenea, CCCDI asigura, tot la nivel national, suportul stiintific specializat în elaborarea politicilor si strategiilor în domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii. Acesta sprijina Ministerul Cercetarii si Inovarii în coordonarea, evaluarea si monitorizarea activitatilor de cercetare stiintifica din România. CCDI este format din 37 de membri.

Profesorul Mangalagiu, „omul de 10 milioane euro”

Cu toate ca, oricand, ar fi putut sa plece in strainatate si sa lucreze in cele mai tari institute de cercetare, sa fie platit cu mii de euro pe luna, acesta a ales sa ramana in Romania, la Universitatea Cuza. Si nu a facut acest lucru fara rost, acum coordonand unul dintre cele mai tari laboratoare de pe mapamond.
Astfel, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu,  poate fi usor supranumit „omul de 10 milioane euro” dar, cel mai important de spus ca este, cu adevarat, mintea limpede si vizionara din spatele unei echipe de aur a cercetarii din tara noastra. Modest, sincer si direct, acesta a acceptat sa-si prezinte povestea aventurii sale in mediul stiintei.
Concret, cu toate ca este printre putinii profesori de la Universitatea Cuza care se poate lauda cu faptul ca a reusit sa obtina performante in cercetare de cel mai inalt nivel si a atras fonduri directe de milioane euro, Mangalagiu considera ca cel mai important este ceea ce poate face pentru comunitate. De asemenea, in recent deschisul „Centru integrat de studii in Stiinta Mediului pentru regiunea de dezvoltare Nord -Est – CERNESIM”, dotat cu laboratoare ce au aparatura ultra-moderna, de la un aparat de rezonanta magnetica nucleara, singurul de acest gen din Romania, un difractometru de Raze X pe monocristale, cercetatorul isi continua munca titanica.
Implicat in realizarea de produse militare pentru NATO

De la tehnici nucleare, realizarea de produse militare pentru Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si pana la crearea computerelor viitorului respectiv cautarea leacurilor pentru combaterea bolilor de plamani, toate acestea sunt reusitele acestuia.
„Eu sunt preocupat, mai putin de brevetare si mai mult de utilizarea practica a produselor si aici vorbim de anti-tuberculoase care sunt trecute de asa numitul Ciclu II, respectiv produse care sunt testate de National Institutes of Health din Statele Unite ale Americii. Ori, de substantele pe care le producem noi beneficiaza Omenirea si, faptul ca avem trei substante care au trecut de Ciclul II si, atentie, aici vorbim de faptul ca in intreaga lume sunt doar 70 de asemenea substante, nu e un lucru putin. In viitor, alaturi de munca altor colegi, poate vom reusi sa introducem in terapia medicala aceste produse. Asta, pentru ca, de jumatate de secol se lucreaza, in terapia tuberculoazei nu s-a introdus, inca, nici un medicament nou. Aici vorbim de o boala la fel de urata ca si cancerul. Un al doilea domeniu ar fi cel al materialelor pentru inalta tehnologie si aici vorbim de substante cu fluorescenta inalta. Dincolo de toate, un sub-domeniu al nostru este cel asa zis al «computerelor moleculare», un domeniu de ultima ora in intreaga lume si unde radacinile s-au pus acum zece ani iar, acum, atat noi cat si alte grupuri de cercetatori incercam sa-l aducem in practica. Acest lucru nu e usor deloc si, acum, ne aflam la nivelul asa ziselor logic-gates respectiv schema logica la un calculator. Este cale lunga pana la a se realiza acest calculator dar, noi suntem pe punctul de a pune bazele lui si aici avem compusii fluorescenti pentru ca, practic, ideea se bazeaza pe transformarea impulsurilor luminoase in impulsuri chimice si electrice. Munca noastra pentru NATO se bazeaza pe realizarea unor materiale ce pot fi utilizate in inalta tehnologie! Astfel, noi, impreuna cu un partener german de la Universitatea din Konstantz am incercat sa dezvoltam materiale fluorescente pentru armata cu o anumita structura sau anumite utilizari. Ceea ce fac pleaca de la rezultatele inaintasilor din ultimii 150 de ani. Eu fac parte si dintr-o familie de «incapatanati», ceea ce m-a facut sa merg inainte indiferent de problemele din societate. Eu iubesc Chimia, care este in toate, astfel ca pentru noua si viitoarea generatie ii indem sa faca ceea ce este mai greu cu putinta: sa fie corecti, sa fie cinstiti si sa munceasca, asa cum se face in intreaga lume”, declara, intr-un interviu acordat reporterilor BUNA ZIUA IASI (BZI), actualul prorector Ionel Mangalagiu.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Corala Universitas de la Universitatea Cuza din Iasi, concert special la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfantul Iosif”

Corala Universitas a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, in parteneriat cu Facultatea de Teologie Romano-Catolica si Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, organizeaza un concert vineri, 28 aprilie 2017, incepand cu ora 19:00, in capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfantul Iosif” din Iasi, situat pe strada Th. Vascauteanu, nr. 6. Vor interpreta solistii Alexandru Semeniuc si Victoria Bleortz – soprana invitata.
Dirijor va fi Alexandru Darie. Coordonatorul spectacolului este Gabriela Enasescu. In program sunt lucrari ale compozitorilor Ioan D. Chirescu, Gheorghe Mandicevschi, Wolfgang Amadeus Mozart, Gavriil Musicescu, Tomás Luis de Victoria, Anton Bruckner, Paul Constantinescu, Anton Pann, Maurice Duruflé, Fr. Search si Nicolae Lungu.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

UMF Iaşi omagiază 125 de ani de la naşterea patronului spiritual – Gr T. Popa

 Inedit: la una din conferinţe vor fi prezentate şi scrisorile care au fost realizate în cea mai neagră perioadă a vieţii sale: când se ascundea de comunişti în subsoluri.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi îşi celebrează patronul spiritual pe 1 mai, când se împlinesc 125 de ani de la naşterea savantului Grigore T. Popa. Pentru a marca această zi, instituţia de învăţământ superior medical va organiza o serie de manifestări care vor avea loc joi, 4 mai, de la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade“. Evenimentul va debuta cu o conferinţă – „Grigore T. Popa – Dragostea în interbelic“, susţinută de dr. Richard Constantinescu, cadru didactic al UMF Iaşi la disciplina Istoria Medicinei.

Conferinţa va avea ca temă corespondenţa savantului cu soţia sa, Florica, şi va prezenta setul de scrisori trimise în timpul Primului Război Mondial, apoi cele scrise în perioada în care Grigore T. Popa a ajuns cu o bursă Rockefeller în America, între 1925 – 1926. Mai mult, la conferinţă vor fi prezentate şi scrisorile care au fost realizate în cea mai neagră perioadă a vieţii sale, când se ascundea de comunişti în subsolul Institutului de Anatomie din Bucureşti. În aceeaşi zi este programat vernisajul expoziţiei documentare „Grigore T. Popa“ în holul central din faţa Aulei „George Emil Palade“, care va cuprinde fotografii şi documente care nu sunt foarte cunoscute publicului larg.

În fine, ultimul eveniment va fi lansarea unui volum intitulat „Pericolul neisprăviţilor“, care face parte din seria de autor „Grigore T. Popa“, ce este iniţiată şi coordonată de către dr. Richard Constantinescu. „Sunt texte din perioada 1914 – 1940 scrise de Grigore T. Popa în diverse publicaţii dar şi un text nepublicat «Pentru ce vă ucideţi» scris după încetarea Primului Război Mondial. Cel din 1914 reprezintă debutul său publicistic în revista «Neamul românesc» a lui Nicolae Iorga. Cele mai multe articole sunt din revista pe care el a coordonat-o «Însemnări ieşene»“, a declarat dr. Richard Constantinescu. La această ultimă conferinţă, cuvântul înainte îi aparţine lui Theodor Paleologu şi prefaţa este semnată de scriitorul ieşean Liviu Antonesei, care va prezenta şi volumul alături de prof.dr. Ostin Mungiu.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Consorţiul ,,Universitaria”, atac la Ministerul Educaţiei. Ce cer cele mai mari instituţii de învăţământ superior

Derapaje în sistemul educaţional, depolitizarea conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor şi lipsa de reprezentativitate din consiliile consultative ale Ministerului Cercetării sunt doar câteva din lucrurile discutate de cele mai mari universităţi din România în perioada 20-23 aprilie.

Consorţiul ,,Universitaria” s-a reunit la Tulcea, având ca obiective identificarea şi atragerea atenţiei asupra problemelor învăţământului superior, dar şi găsirea unor soluţii reale la acestea. În acest scop, un prim punct de dezbatere a fost eliminarea oricărei influenţe politice din Consiliul Naţional al Rectorilor, astfel încât acesta să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc.

Strategie universitară unitară bazată pe standardele unei educaţii de calitate

Cei 5 membri ai Consorţiului, respectiv cele mai reprezentative instituţii de învăţământ superior, cer o implicare activă în deciziile Ministerului Educaţiei Naţionale, în special în ceea ce priveşte elaborarea noii Legi a Educaţiei. Mai mult, conducerile universităţilor consideră necesară implicarea acestora în elaborarea metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale în vederea asigurării transparenţei şi a consultării publice.

Dezbaterile s-au ghidat în jurul unor subiecte precum importanţa susţinerii performanţei şi a competitivităţii în mediul universitar românesc, subfinanţarea sistemului naţional de educaţie şi modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Naţional al Rectorilor, prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universităţi în funcţie de numărul de cadre didactice, studenţi şi de activitatea de cercetare.

Reprezentativitate de sub 10% în Ministerul Cercetării şi Inovării 

În cadrul întâlnirii de la Tulcea, rectorii şi preşedinţii de senat ai universităţilor şi-au exprimat nemulţumirile în ceea ce priveşte relaţia acestora cu autorităţile. Un exemplu este decizia nejustificată a Ministerului Educaţiei Naţionale de a aloca locurile bugetate pentru admiterea la licenţă 2017 ce a dezavantajat pe unii participanţi. Însă, adevărata îngrijorare a acestora este alta şi anume lipsa unei reprezentativităţi reale a sistemului de cercetare din România în noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării şi Inovării. Cele cinci instituţii de învăţământ superior consideră că deoarece deţin un număr însemnat de studenţi şi de cadre didactice, reprezentarea în aceste consilii ar trebui să fie mai mult de 10%.

Din consorţiul ,,Universitaria” fac parte 5 instituţii de învăţământ superior: Universitatea din Bucureşti, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi,  Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj.

Publicație: Adevărul