Pregătiri la Iași pentru „România Centenară“. Parteneriat între universităţi

 Mâine va avea loc prima întâlnire a oficialităţilor, pentru pregătirea evenimentului „România Centenară“: 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi (UAIC), împreună cu Departa­mentul Centenar al Guvernului României, organizează mâine, înce­pând cu ora 12, prima întâlnire din seria de dezbateri „România Cen­tenară“.

La evenimentul care va avea loc în Sala Senatului de la UAIC şi-au confirmat participarea Daniel Şandru, secretar de stat şi coordonator al Departamentului Centenar, Gabriel Cheşcu, consilier în cadrul aceluiaşi departamentului, conf.dr. Radu Bîlbîie, consilier al Direcţiei Generale Învăţământ Uni­versitar a Ministerului Educaţiei, prof.dr. Gheorghe Iacob, prorector al UAIC, dar şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Conform reprezentanţilor Departa­men­tului Centenar, scopul seriei de dezbateri „România Centenară“ este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universităţi, Aca­demia Română şi Guvernul României, „care să reprezinte o garanţie pentru obţinerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante iniţiative de marcare a Centena­rului“.

În cadrul întâlnirii de la Iaşi, care are ca punct de pornire pro­punerile de proiecte dedicate marcării Centenarului Marii Uniri venite din partea centrelor universitare, va fi formulată concepţia cu privire la marcarea acestui moment important, din perspectiva accentului pus pe educaţiei şi cercetare ca priorităţi de guvernare.

„În urma acestor dezbateri, se doreşte conturarea unei liste concrete de priorităţi, ce vor fi formulate în strânsă legătură cu nevoile comunităţii locale“, au precizat organizatorii într-un comunicat remis presei.

Dezbaterea va fi moderată de conf.dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide“ al Acadamiei Române, filiala Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Proiect de aproape 10 milioane de euro pentru sănătatea animalelor la USAMV

 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Iaşi va implementa un proiect internaţional în valoare de aproape 40 de milioane de lei.

Cu titlul „Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară – ROVETEMERG“, acesta este confinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul operaţional Competitivitate 2014-202.

Valoarea totală a proiectului este de 39,7 milioane de lei, asistenţa financiară nerambursabilă e de 35,72 milioane de lei. Prin urmare, universitatea va trebui să contribuie şi ea cu aproximativ 4 milioane de lei pentru realizarea acestuia.

„Scopul proiectului este de a dezvolta un centru regional de cercetare avansată capabil să efectueze cercetare interdisciplinară, aplicată şi experimentală, privind microorganismele înalt patogene cu potenţial de răspândire în masă, boli infecţioase emergente şi rare, rezistenţa microbiană la medicamente, siguranţa microbiologică a alimentelor, rezultatele obţinute având menirea de a îmbunătăţi sănătatea animalelor, omului şi mediului“, au transmis reprezentanţii universităţii.

În mod concret, USAMV va moderniza şi amenaja o unitate cu nivel de biosecuritate ridicat, 3, şi a uneia de nivel 2, ambele cuprinzând un număr de şapte laboratoare, toate dotate cu echipamente, instrumente şi software de ultimă generaţie.

Implementarea proiectului se va întinde pe parcursul a 36 de luni, perioadă în care echipa de implementare şi directorul proiectului, prof.dr. Gheorghe Savuţă, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară Iaşi, vor coordona achiziţia a 714 componente CD şi 66 de componente IT.

Proiectul a fost demarat din luna octombrie a anului trecut şi se va încheia în 2019. Vineri, de la ora 12, proiectul va fi lansat oficial la sediul facultăţii.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Parteneriat transfrontalier, premiat cu nivel maxim de excelenţă

Parteneriatul regional de educaţie în domeniul nefrologiei şi transplantului renal dintre centrele din Iaşi şi Chişinău a fost recompensat de către Societatea Internaţională de Nefrologie (ISN) prin acordarea nivelului A de excelenţă în formare profesională.

Parteneriatul internaţional se derulează între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iaşi, Spitalul „Dr. C.I. Parhon” şi Spitalul Republican din Chişinău şi este intitulat „ ISN Renal Sister Center”. Programul se desfăşoară sub egida Societăţii Internaţionale de Nefrologie şi presupune susţinerea financiară şi logistică a unui program de schimb între două centre de nefrologie, un centru emergent, în dezvoltare şi un centru consacrat.

„Activitatea comună a acestor centre era cotată, până în prezent, la nivelul B de colaborare, fiind recunoscută drept o activitate utilă şi în conformitate cu planurile ISN. Această colaborare a început, cu ani în urmă, de la nivelul C, cu suport minim din partea Societăţii. Acordarea statutului de colaborare de nivel A este o recunoaştere a eforturilor făcute până în prezent şi a rezultatelor care au fost observate în formarea de noi specialişti în nefrologie în Republica Moldova. Aceste rezultate au permis creşterea activităţii de transplant renal în Chişinău, creşterea calităţii serviciilor de dializă cronică pentru pacienţii din Republica Moldova şi dezvoltarea de programe comune de cercetare”, au explicat reprezentanţii UMF Iaşi.

Publicație: Evenimentul