Record la admiterea in Universitatea Cuza. Asa ceva nu s-a mai intamplat in ultimii 7 ani

S-a incheiat perioada de inscrieri la admitere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi cu un numar record de inscrieri: in total, au fost depuse 13.128 de dosare. Astfel, la licenta s-au depus 10.478 de dosare, cea mai mare cifra inregistrata in perioada 2010 – 2017, iar la studii de master 2348. Acestora li se adauga alte 302 dosare depuse la extensiunile din Balti si Chisinau ale UAIC, pentru studii de master si licenta.

Tot in premiera, numarul inscrierilor online a depasit 1.500 de dosare, in timp ce in anii trecuti cifra a ajuns pana in jurul a 800 de dosare.

La studii de licenta, concurenta generala pe universitate a fost de 2,7 candidati pe loc, inregistrandu-se o concurenta foarte mare la specializarile Psihologie, Comunicare si Relatii publice si Asistenta Sociala.

„Suntem onorati ca atat de multi candidati au ales Universitatea noastra. Este un semnal de incredere in eforturile noastre de permanenta adaptare la cerintele pietei muncii, de imbunatatire a ofertei de practica si de a ne mentine in topurile internationalizarii si cercetarii”, a declarat prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC. „In plus, le multumim studentilor voluntari, profesorilor si tuturor angajatilor care s-au implicat in promovarea ofertei educationale si in buna desfasurare a inscrierii”, a adaugat prof. Mihaela Onofrei.

In urmatoarele trei zile, facultatile vor afisa listele cu studentii admisi, dupa care candidatii acceptati sunt asteptati sa isi confirme inscrierea la studii si sa semneze contractul de studii cu facultatea pe care o aleg.

Numeroase facultati au deja ocupate locurile la buget inca din aceasta sesiune de inscrieri, dar pentru locurile ramase neocupate, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a doua sesiune de inscrieri, in perioada 7-9 septembrie. Numarul de locuri disponibil la admiterea din toamna va fi facut public la finalul lunii august, fiind dependent de numarul de candidati care vor semna contractul de studii in perioada urmatoare.

Proaspetilor boboci, UAIC le-a pregatit un „curs intensiv de inceput de studentie”. In perioada 1-3 octombrie, va avea loc „Bun venit la UAIC”, un eveniment destinat studentilor din anul I si menit sa ii ajute sa se integreze cat mai rapid si mai usor in viata universitara.

Noii studenti ai Universitatii vor fi intampinati de colegi mai mari, asociatii studentesti, angajati ai Universitatii si reprezentanti ai institutiilor de cultura si angajatorilor din Iasi. In ultima zi de vacanta si primele doua zile de studentie, bobocii vor gasi in fata Universitatii puncte de informare, de unde vor putea ridica gratuit kitul de orientare in studentie. Acesta consta intr-o agenda saptamanala personalizata, o mapa ce contine harta campusului, pliante de la serviciile universitatii si alte institutii din Iasi. In plus, vor fi organizate pentru studenti tururi ale orasului, precum si vizite ghidate la Muzeul Universitatii si Biblioteca Centrala Universitara.

Candidatii care deja au scapat de emotiile rezultatelor se pot inscrie de pe acum pentru evenimentul din toamna pe www.bunvenit.uaic.ro.

Publicație : Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași

 

Premiu special pentru un profesor universitar iesean

Un profesor universitar din Iasi a fost premiat recent de Asociatia de Literatura Generala si Comparata din Romania. Lectorul universitar Doris Mironescu a publicat volumul „Un secol al memoriei. Literatura si constiinta comunitara în epoca romantica„, el fiind premiat pentru o perspectiva teoretica si comparatista asupra literaturii române din partea Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din România (ALGCR).
Decernarea distinctiei a avut loc zilele trceute, în cadrul festivitatii anuale de acordare a premiilor asociatiei, desfasurata sub auspiciile Colocviului ALGCR. Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost gazda acestui eveniment. Juriul care a selectat cele mai valoroase lucrari din domeniile teoriei literare si literaturii comparate a fost alcatuit din Mircea Martin (presedinte), Adriana Babesi, Corin Braga, Caius Dobrescu, Mihaela Ursa si Adrian Lacatus.
Asociatia de Literatura Generala si Comparata din România a fost înfiintata în 1997. În prezent, presedinte al asociatiei este cunoscutul profesor si critic literar Mircea Martin. De-a lungul timpului, Colocviile ALGCR au avut loc în Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta, Craiova, Sibiu sau Brasov.
Doris Mironescu s-a nascut in 1979, in Roman, iar in prezent este lector universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si cercetator stiintific la Institutul de Filologie Româna „A. Philippide” al Academiei Române. Mironescu este si doctor în filologie din 2010. Critic literar, membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din România, Mironescu a mai publicat si volumul „Viata lui M. Blecher. Împotriva biografiei” (Editura Timpul, Iasi, 2011), lucrare pentru care a obtinut Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române.

Publicație : Bună Ziua Iași

Decizie radicala luata de Universitatea Tehnica. Aceasta vizeaza mii de studenti care s-au inscris la cursuri

Mii de persoane au ales sa-si depuna dosarul de inscriere la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi in sesiunea de vara • De anul acesta a fost implementat un sistem care sa permita inscrierea la orice specializare fara a se mai alerga ca in anii anteriori de la o facultate la alta  

Peste 2.500 de studenti si-au depus pana in prezent dosarele de inscriere la specializarile din cadrul celor 11 facultati ale Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI). Cei care s-au inscris au avut oportunitatea, cu un singur dosar si cu o singura taxa de admitere, sa se înscrie la oricâte specializari au dorit dintre cele scoase la concurs de catre forul universitar.

Astfel, în urma unei redistribuiri computerizate pe baza optiunilor studentilor, doar trei facultati nu si-au ocupat integral locurile de la buget, estimarile fiind însa ca pâna vineri, 28 iulie, sau cel târziu în sesiunea din toamna, aceastea sa fie ocupate.

„Noi mai avem locuri disponibile la licenta la mai multe facultati din universitate. Ii asteptam înca pe candidatii care ar dori sa ocupe locuri la acestea sa îsi depuna dosarele în zilele care urmeaza. Avem disponibile si locuri la master atât pentru absolventii nostri, cât si pentru candidati de la alte universitati. Într-un cuvânt, Politehnica are portile deschise în continuare pentru cei care doresc sa urmeze o cariera în inginerie”, a spus prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactica si asigurarea calitatii la TUIASI.

De altfel,Universitatea Tehnica este prima institutie de învatamânt superior din tara care a introdus de anul acesta un sistem dinamic la admitere, care eficientizeaza procesul de admitere si care vine si în sprijinul absolventilor de liceu, ce au de platit o singura taxa la depunerea dosarului, cu care se pot înscrie, daca doresc, la toate specializarile de inginerie de care sunt interesati.

„Anul acesta am inaugurat un nou sistem de depunere si de gestionare a documentelor candidatilor la studiile de licenta, un sistem unic, din câte cunosc, în tara noastra. S-a reusit crearea unui soft special, care realizeaza în timp real distributia candidatilor pe facultati si domenii în functie de optiunile acestora”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Cum se prezinta situatia
„Noul sistem de admitere prezinta o situatie mai realista asupra interesului manifestat pe fiecare domeniu si facultate. Este vorba despre o situatie mai explicita pentru ca depunerea mai multor dosare, cum era în anii anteriori, facea ca sa existe o perceptie oarecum falsa asupra numarului de candidati reali. Acum stim câti candidati exista pe fiecare facultate în parte, este o situatie mult mai clara”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.
Un interes deosebit pentru programele de studiu ale TUIASI l-au aratat anul acesta candidatii din Republica Moldova si Ucraina. Aproape 500 de tineri din tarile vecine candideaza pe 250 de locuri la studiile de licenta, în conditiile în care, pâna anul trecut, universitatea beneficia de doar 30 de locuri care erau adresate acestei categorii de studenti.
„Personal, consider ca pâna în prezent rezultatele admiterii la studiile de licenta sunt peste asteptari, în conditiile în care numarul absolventilor de bacalaureat a scazut cu circa 10 la suta comparativ cu anul trecut si cu aproape 25 la suta fata de 2015. În acest moment, când mai avem o saptamâna de admitere, numarul candidatilor a depasit numarul locurilor bugetate, iar 8 din cele 11 facultati ale universitatii au locurile ocupate integral, celelalte trei urmând sa îsi ocupe locurile alocate fie zilele urmatoare, fie în sesiunea de admitere din toamna. Aceste aspecte demonstreaza trendul ascendent real de care se bucura domeniile ingineresti în rândul tinerilor, trend în corelatie cu necesarul de ingineri nu doar la modul general în România, ci particular în regiunea Moldovei”, a mai spus rectorul Universitatii Tehnice.
Admiterea la Universitatea Tehnica continua pâna luni, 31 iulie. La punctele special amenajate la fiecare facultate, comisiile de admitere îi asteapta pe candidati pentru a-i îndruma în completarea formularului de admitere, fie ca este vorba de ciclul de licenta sau de cel de master.

Publicație : Bună Ziua Iași

Trei mari universităţi din Iaşi au finalizat înscrierile

  UMF Iaşi, USAMV şi UAIC sunt cele trei universităţi la care s-a terminat perioada de depunere a dosarelor la facultăţi. Mai jos regăsiţi opţiunile viitorilor studenţi pentru universităţile vizate. Pe 26 iulie, de la ora 10.00, se va desfăşura examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

Perioada de înscrieri la trei dintre universităţile mari din Iaşi a ajuns la sfârşit. Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi (UAIC) şi Universitatea Agronomică „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) şi-au închis porţile vineri, 21 iulie, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi (UMF) a închis perioada de depunere a dosarelor duminică, 23 iulie.

Universitatea de pe Copou figura, în ultima zi de înscrieri, cu 9.305 candidaţi români, 24 de rromi şi 1149 de români din diaspora, în total figurând 10.478 de nume în baza de date a Universităţii. Numărul total de locuri puse la dispoziţie atât la buget, cât şi la taxă, pentru toate cele trei categorii de studenţi este 6.369. Pentru a urma studiile la master, 2.212 dosare au fost depuse la cele 35 de specializări ale UAIC.

La polul opus ca număr de candidaţi se află Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, având cei mai mulţi înscrişi – 2316, şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică, cu doar 25 de dosare depuse. Nici la celelalte 12 facultăţi din cadrul UAIC nu au fost strânse rândurile, sute de studenţi optând pentru Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi Litere, unde s-au înscris 1464 de candidaţi, respectiv 1080. La Biologie au fost depuse 407 dosare, la Chimie – 205, la Drept – 721, la Educaţie Fizică şi Sport – 288, la Fizică – 53, la Geografie şi Geologie – 428, la Informatică 752, la Istorie – 175, la Matematică – 317 şi la Teologie Ortodoxă – 149.

În perioada următoare, potenţialii studenţi vor afla rezultatele la admitere. Totodată, începând de astăzi, până pe 30 iulie, se pot depune contestaţii la rezultatele admiterii de la Facultatea de Drept.

10.478 de posibili studenţi, pe cele 6.369 locuri disponibile la UAIC;
2.022 de candidaţi, pe cele 1.323 de locuri de la UMF Iaşi;
1.156 de dosare au fost depuse pentru cele 1.148 de locuri la USAMV.

Bătălia de la UMF Iaşi rămâne de domeniul trecutului

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) a fost ultima care şi-a închis porţile dintre cele trei universităţi, iar pe cele 1.323 de locuri puse la dispoziţie atât la buget, cât şi la taxă, s-au înscris 2.022 de candidaţi. Dintre aceştia, 950 au optat pentru Medicină Generală, pe cele 479 locuri; 298 pentru Asistenţă Medicală Generală, pe 192 de locuri disponibile, urmată de Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, ude s-au înscris 196 pe 98 de locuri şi de Medicină dentară, unde, pe 150 de locuri, concurează 194 de studenţi. Alţi 138 s-au înscris pe cele 192 de locuri de la Farmacie, unde numărul de studenţi înscrişi este cu mult mai mic decât numărul de locuri. 119 dosare au fost depuse şi la Tehnică Dentară, unde sunt disponibile 77 de locuri; 93, la Bioinginerie medicală, pe cele 88 de locuri; 34, la Nutriţie şi Dietetică, deşi erau disponibile 47 de locuri.

Examenul de admitere la UMF Iaşi va fi susţinut mâine, 26 iulie, de la ora 10.00, iar în cursul zilei de astăzi va fi afişată repartizarea pe săli a candidaţilor, urmând ca de la ora 16.00 să se facă un tur al sălilor.

Aici puteţi găsi repartizarea pe săli pentru susţinerea examenului de admitere la UMF Iaşi.

Publicație : Evenimentul  

 

USAMV a rămas constant cu numărul de înscrişi

În cele zece zile în care absolvenţii de liceu şi-au putut depune dosarele la specializările dorite, 1.156 de studenţi români, rromi şi români din diaspora şi-au depus dosarele la facultăţile USAMV, care au pus la dispoziţie în total 1.148 locuri la buget şi la taxă.

Din cei 1.090 de studenţi români care au concurat pe 1.082 de locuri, 383 au optat pentru Agricultură, 119 pentru Horticultură, 269 pentru Zootehnie şi 319 pentru Veterinară. Cei doi studenţi de etnie rromă care şi-au depus dosarele au optat pentru Horticultură şi Zootehnie, iar studenţii români din diaspora s-au împărţit după cum urmează: 25 la Agricultură, 2 la Horticultură, 16 la Zootehnie şi 21 la Veterinară.

Surpriză la admitere, la Matematică: ultima medie – 9,39

 În general, mediile de admitere la facultăţile de la Universitatea „Cuza“ au fost mari anul acesta faţă de ultimii ani.

Aproape toate facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au publicat în cursul zilei de ieri rezultatele de la admitere. Acestea nu vor fi relevante pe cursă lungă, fiindcă fiecare dintre candidaţii admişi trebuie să vină să-şi confirme locul, iar fiecare retragere de dosar reaşază întreg clasamentul. Însă, din cifrele disponibile pe site-ul UAIC până ieri la închidere ediţiei, „Ziarul de Iaşi” a putut prelua care sunt mediile cele mai mari şi cele mai mici de la cele mai căutate specializări ale instituţiei de învăţământ superior din Iaşi.

10.00 curat, la scris

La Facultatea de Informatică, unde a fost şi examen de admitere, prima medie de la buget a fost de 9,97, ultima fiind de 7,95. La taxă a fost strâns, şi diferenţa s-a făcut la ordinul sutimilor, ultimul candidat declarat admis având media 7,66. De menţionat aici este faptul că, la examenul susţinut, un singur candidat a luat 10, care a intrat de altfel şi primul, ulterior, la admitere. La Facultatea de Geografie şi Geologie, mediile de admitere au variat în funcţie de specialitate. La Geografie, spre exemplu, a existat un 10.00 curat ca prima notă de la buget, în timp de 8,66 a fost cea mai mică de la buget. La taxă, s-a intrat cu medii începând cu 7,56. Facultatea de Matematică a reuşit şi anul acesta să aibă o concurenţă deosebit de ridicată, peste 300 de studenţi, toţi cu medii foarte mari. Din cele peste 100 de locuri, prima medie la buget a fost de 9,96, iar ultima de 9,39, în timp ce la taxă s-a intrat cu ultima medie 8,82. La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, unde a fost şi cea mai mare concurenţă, de 6,5 pe un loc la Psihologie, cea mai mare medie a fost 10 la buget, ultima 9,16, iar la taxă s-a intrat de la 8,83 în sus. Au fost însă şi candidaţi printre cei 800 care şi-au depus dosare care au crezut că vor intra şi cu media 6. La Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice la domeniul Asistenţă socială, unde concurenţa a fost ridicată, prima medie a fost 9,68, iar ultima de la buget 8,55. La taxă s-a intrat cu medii începând cu 6,78. La alte domenii de la Filosofie au fost de asemenea medii ridicate: la Relaţii internaţionale şi studii europene, cea mai mică medie la buget a fost 9,01, iar la taxă a fost de 7,43, în timp ce la Comunicare şi relaţii publice cele mai mici medii au fost 9,13 la buget şi 8,31 la taxă.

La Economie, secţii cu ultima medie peste 9

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a avut cele mai multe dosare depuse, aproximativ 25% din totalul de dosare depuse la UAIC. Cele mai căutate specializări au avut, implicit, şi cele mai mari medii la admitere. La Contabilitate s-a intrat cu medii începând cu 8,90 la buget, iar ultima de la taxă a fost de 7,93, în timp ce la Informatică economică au fost probabil cele mai ridicate medii de la FEAA – ultima de la buget, cu 102 locuri, a fost de 9,26, în timp ce ultima la taxă a fost de 9,06. La Facultatea de Drept s-a intrat cu medii începând cu 8,36, la buget, ultima de la taxă fiind de 8,27, în timp ce la Chimie 8,78 a fost ultima medie de la buget şi 6,15 ultima de la taxă. Concurenţa a fost ridicată anul acesta şi la Facultatea de Istorie, unde ultima medie la buget a fost de 7,38, iar ultima de la taxă de 7,11. La Facultatea de Litere, cea mai mare concurenţă a fost la Jurnalism, unde s-a intrat cu 8,90 ultima medie la buget şi 7 ultima de la taxă.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 7,76 a fost ultima medie de la buget şi 7,05 ultima de la taxă. În ceea ce priveşte cele două Facultăţi de Teologie, la Romano-Catolică au fost cei mai puţini candidaţi, intrându-se la buget şi cu 5,87, în timp ce la cea Ortodoxă ultima medie la buget a fost de 6,52, iar la taxă 5,51. La închiderea ediţiei, aseară, corectarea lucrărilor la Kinetoterapie nu era finalizată, astfel încât rezultatele să fie afişate, listele de la Fizică, deşi publicate, nu puteau fi accesate, în timp ce la Facultatea de Biologie nu erau încă publicate rezultatele.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Peste 2.000 de candidaţi dau azi examen de admitere la Universitatea de Medicină

Medicina întoarce decizia de anul trecut: anunţă că va organiza admitere şi în toamnă.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi nu va respecta trendul impus anul anterior şi va organiza o a doua repriză de admitere în acest an, în luna septembrie, pentru locurile care au rămas neocupate în urma perioa­dei de admitere din această vară. 

Cifrele admiterii de vară arată că s-au înscris un număr total de 2.022 de candidaţi. care vor da astăzi exa­me­nul de admitere, iar această cifră mar­chează o creştere, conform reprezentanţilor UMF, cu peste 21% faţă de anul 2016. „Ne bucură rezultatele înscrierii la examenul de admitere. Trendul crescător faţă de 2016 este dovada că la UMF Iaşi se întâmplă lucruri bune, percepute corect de tinerii care îşi doresc o pregătire de înalt nivel pentru viitoarele lor cariere de medici sau profesionişti în sănătate“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Comparativ cu anul trecut, la Medicină Generală sunt 236 mai mulţi candidaţi care vor susţine examenul, la Asistenţă Medicală Generală – 35, la Nutriţie şi Dietetică – 3. La Medicină Dentară sunt 16 candidaţi mai puţini faţă de 2016, dar la Tehnică Dentară sunt cu 24 mai mulţi. Farmacia are cu un candidat mai puţin decât anul trecut, Bioin­gineria cu 23 mai mulţi, în timp ce la Balneofiziokinetoterapie şi recupe­rare medicală sunt cu 53 mai mulţi candidaţi. „Tocmai pentru a încuraja tinerii absolvenţi de liceu să aleagă o carieră în medicină, Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi a acceptat, în şedinţa de 25 iulie, propunerea mea de a organiza o a doua sesiune de admitere în luna septembrie a acestui an“, a adăugat rectorul UMF Iaşi. Perioada de înscrieri pentru sesiunea din toamnă este cuprinsă între 14 şi 16 septembrie, examenul de admitere va fi pe 20 septembrie, iar rezultatele vor fi validate de către Senatul UMF Iaşi pe 25 septembrie. Pentru ad­miterea din această vară, astăzi având loc examenele la toate cele patru facultăţi, validarea în Se­nat este programată pentru luni, 31 iulie.

Publicație : Ziarul de Iași

 

REZULTATELE ADMITERII LA USAMV! O fată a intrat cu media 10

 Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (UŞAMV) a înregistrat şi în acest an un real succes în privința sesiunii de admitere, desfășurate în perioada 12-21 iulie 2017. Astfel, peste 1550 de candidați şi-au depus dosarele pentru înscriere la cele patru facultăți ale UŞAMV Iaşi care au pus la dispoziție un total de 1100 de locuri finanțate de la buget.

Ca o noutate pentru această sesiune de admitere a fost înscrierea online, la îndemâna oricărui candidat care nu a avut posibilitatea de a se deplasa la sediul nostru pentru a depune dosarul.

Rezultatele pot fi consultate AICI.

Totodată, ultimele medii de admitere au atins cote mari datorită concurenței  la unele specializări şi domenii de învățământ din cadrul UŞAMV Iaşi. Spre exemplu, la Facultatea de Medicină Veterinară, unde a fost o concurență de peste 5 candidați pe un loc, primul loc i-a aparținut unei tinere care are media de admitere 10, iar ultima medie de admitere pe locurile finanțate de la buget fiind 9.17.

Tânăra admisă cu nota maximă la Facultatea de Medicină Veterinară este din Iaşi şi este absolventă a Colegiului National „Costache Negruzzi” Iaşi.

„Fata mea a ales să se înscrie pe site-ul Universității. Această modalitatea de înscriere online a fost foarte facilă şi ne-a ajutat. Opțiunea de a urma cursurile Facultății de Medicină Veterinară a fost din pasiunea şi dragostea pentru animale, dar şi pentru renumele Universității, pentru feedback-ul excelent şi aprecierile numeroase ale foștilor absolvenți. A fost decizia ei, iar noi ca părinți am susținut-o necondiționat, suntem foarte mândri de reușita ei”, a spus Cătălin Andronache, tatăl viitoarei studente.

Tot 5 candidați pe un loc au fost şi la specializarea Controlul şi expertiza produselor alimentare din cadrul Facultății de Zootehnie, prima medie de admitere fiind 9,67, iar ultima medie este 8,80. De asemenea, concurență a fost şi la specializarea Inginerie şi management în alimentația publica si agroturism, prima media fiind 9,85, iar ultima medie de admitere este7,87.

În cadrul Facultății de Horticultură, cel mai mare interes a fost pentru specializările Horticultură şi Peisagistică, unde prima medie este 9,80, iar ultima 6,06.

Şi specializările Facultății de Agricultură au fost foarte solicitate anul acesta, la Tehnologia prelucrării produselor agricole, prima medie este 9,85, iar ultima medie de 7.95, în timp ce la Inginerie economică în agricultură, prima medie este 9,67 şi ultima medie de 7,57. La domeniul Agronomie au fost admiși tineri cu note până la 6,45.

„Cei care au optat pentru a deveni studenți ai UŞAMV Iaşi au avut la dispoziție o ofertă educațională diversă şi competitivă, pentru care diplomele sunt recunoscute în țarile Uniunii Europene. Este important şi că studenții Universității beneficiază de condiții moderne de cazare în campusul studențesc, în cămine ce au un confort ridicat, precum şi de o bază sportivă completă, cu terenuri şi sală de sport”, a precizat prof. univ.dr. Vasile Vîntu, rector al USAMV Iaşi.

UŞAMV Iaşi pune la dispoziția studenților o bază materială performantă la nivel european. Pe durata studiilor universitare, studenții au posibilitatea de a efectua mobilități de studiu în străinătate, prin diverse programe susținute financiar de UE.

Locurile care vor rămâne neocupate vor fi scoase la concurs în sesiunea de admitere din toamnă, ce se va desfășura în perioada 7-12 septembrie 2017.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Admiterea continuă. Peste 2.500 de candidați s-au înscris deja la Universitatea Tehnică

 Peste 2.500 de studenți și-au depus dosarele până marți, 25 iulie, la ora 12.00, la specializările din cadrul celor 11 facultăți ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Aceștia au putut, cu un singur dosar și cu o singură taxă de admitere, să se înscrie la oricâte specializări au dorit dintre cele scoase la concurs de către TUIASI. Astfel, în urma unei redistribuiri computerizate pe baza opțiunilor studenților, doar trei facultăți nu și-au ocupat integral locurile de la buget, estimările fiind însă că până vineri sau, cel târziu, în sesiunea din toamnă, vor fi și acestea ocupate.

„Noi mai avem locuri disponibile la licență la mai multe facultăți din universitate – îi așteptăm încă pe candidații care ar dori să ocupe locuri la acestea să își depună dosarele în zilele care urmează. Avem disponibile și locuri la master atât pentru absolvenții noștri, cât și pentru candidați de la alte universități. Într-un cuvânt, Politehnica are porțile deschise în continuare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI.

Universitatea Tehnică este prima instituție de învățământ superior din țară care a introdus de anul acesta un sistem dinamic la admitere, care eficientizează procesul de admitere și care vine și în sprijinul absolvenților de liceu, ce au de plătit o singură taxă la depunerea dosarului, dosar cu care se pot înscrie, dacă doresc, la toate specializările de inginerie de care sunt interesați. Practic, situația întâlnită pe www.admitere2017.tuiasi.ro este cea în timp real a dosarelor depuse, în dreptul fiecărei facultăți figurând cifra candidaților care au ales ca primă opțiune o specializare din oferta educațională a facultății respective.

„Anul acesta am inaugurat un nou sistem de depunere și de gestionare a documentelor candidaților la studiile de licență, un sistem unic, din câte cunosc, în țara noastră. Sub coordonarea prorectorului cu responsabil cu Informatizarea și Comunicațiile Digitale, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, s-a reușit crearea unui soft special, care realizează în timp real distribuția candidaților pe facultăți și domenii în funcție de opțiunile acestora”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Pe siteul universității nu se regăsește doar o situație a numărului de dosare actualizată în timp real, ci este și situația reală a numărului de absolvenți de liceu care s-au înscris la TUIASI. Fiindcă a fost suficient un singur dosar pentru ca absolvenții să se înscrie la toate facultățile la care au dorit, numărul dosarelor depuse este același cu numărul de candidați, evitându-se situațiile din anii anteriori în care acest număr era umflat artificial de tineri care își depuneau două sau trei dosare la mai multe facultăți ale TUIASI.

„Noul sistem de admitere prezintă o situația mai realistă asupra interesului manifestat pe fiecare domeniu și facultate. Este vorba despre o situație mai explicită pentru că depunerea mai multor dosare, cum era în anii anteriori, făcea ca să existe o percepție oarecum falsă asupra numărului de candidați reali. Acum știm câți candidați există pe fiecare facultate în parte, este o situație mult mai clară”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Un interes deosebit pentru programele de studiu ale TUIASI l-au arătat anul acesta candidații din Republica Moldova și Ucraina, fiind aproape 500 care candidează pe 250 de locuri la studiile de licență, în condițiile în care, până anul trecut, universitatea beneficia de doar 30 de locuri care erau adresate acestei categorii de studenți.

„Personal, consider că până în prezent rezultatele admiterii la studiile de licență sunt peste așteptări, în condițiile în care numărul absolvenților de bacalaureat a scăzut cu circa 10% comparativ cu anul trecut și cu aproape 25% față de 2015. În acest moment, când mai avem o săptămână de admitere, numărul candidaților a depășit numărul locurilor bugetate, iar 8 din cele 11 facultăți ale universității au locurile ocupate integral, celelalte trei urmând să își ocupe locurile alocate fie zilele următoare, fie în sesiunea de admitere din toamnă. Aceste aspecte demonstrează trendul ascendent real de care se bucură domeniile inginerești în rândul tinerilor, trend în corelație cu necesarul de ingineri nu doar la modul general în România, ci particular în regiunea Moldovei”, a completat rectorul.

Admiterea la Universitatea Tehnică continuă până luni, 31 iulie. La punctele special amenajate la fiecare facultate, comisiile de admitere îi așteaptă pe candidați pentru a-i îndruma în completarea formularului de admitere, fie că este vorba de ciclul de licență sau de cel de master. Formularul de înscriere la licență poate fi completat și online, la www.admitere2017.tuiasi.ro.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Trei pe un loc, la Facultatea de Medicină din București. Mii de tineri se pregătesc pentru o specializare căutată în străinătate

În ultimii ani, România se confruntă cu un adevărat exod al cadrelor medicale  către locuri de muncă din străinătate. Pe de altă parte, anual, peste 5.000 de tineri sunt admişi la facultăţile de medicină din ţară. Şeful Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, declară pentru ”România liberă” că  există o criză cronică de medici, în condiţiile în care jumătate dintre absolvenţii de medicină sunt candidaţi la plecarea din ţară. În plus, mulţi dintre ei preferă să lucreze în industria farma, unde au salarii mult mai atractive.

În aceste zile, emoţiile sunt mari pentru absolvenţii de clasa a XII-a care îşi doresc să devină medici, mulţi dintre ei probabil visând deja să profeseze în străinătate. Şi în 2017 concurenţa în marile centre universitare este destul de acerbă, cu o medie de trei candidaţi pe un loc. De pildă, pentru concursul de admitere la facultatea de medicină fanion a şcolii medicale româneşti – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti – în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, precum şi la facultatea de moaşe şi asistenţă medicală s-au înscris 2.996 de candidaţi. Aceştia vor concura pentru ocuparea celor 1.000 de locuri, finanţate de la bugetul de stat, scoase la concurs de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Astfel, pentru cele 520 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.811 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară, 547 de candidaţi/155 de locuri, -pentru Facultatea de Farmacie, 207 candidaţi/155 de locuri, iar pentru FMAM, 431 de candidaţi/170 de locuri. Pentru concurenţii ale căror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 440 de locuri cu taxă.

„Dacă după 1989 interesul absolvenţilor de liceu s-a îndreptat, paradoxal, către alte facultăţi precum cele de studii economice sau drept, îndepărtându-se semnificativ de medicină, în ultimii ani asistăm la o repoziţionare a opţiunilor şi, în ceea ce priveşte admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, se accentuează un interes crescut. Acest fapt demonstrează încă o dată că şcoala de medicină românească rămâne în registrul competiţiei şi al valorilor academice, atât prin dorinţa tinerilor candidaţi de a accede în universul cercetării ştiinţifice medicale, cât şi prin reputaţia pe care, de-a lungul istoriei sale, această Universitate şi-a creat-o şi poziţionându-se pe harta Universităţilor de profil ale lumii” – declară acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Concurenţă acerbă la facultăţile de medicină din toată ţara

Şi în alte centre universitare din ţară concurenţa la facultăţile de medicină este ridicată. De exemplu, la UMF Târgu Mureş bătălia cea mai aprigă se înregistrează la programul de studii Medicină, linia română, cu 4,23 candidaţi pe un loc raportat la 135 de locuri bugetate. La programul de studii Medicină Dentară, linia română, s-au înscris 4,25 candidaţi pe un loc raportat la 35 de locuri bugetate iar la linia maghiară s-au înscris 2,62 candidaţi pe un loc raportat la acelaşi număr de locuri bugetate. Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se aşteaptă o concurenţă acerbă de 3-4 candidați pe un loc, în condiţiile în care pentru anul universitar 2017-2018, instituția de învățământ oferă 570 de locuri finanțate de la bugetul de stat (din care cinci sunt rezervate tinerilor de etnie romă) și alte 468 de locuri pentru studiile cu taxă. În total, 1.038 de locuri sunt disponibile la cele trei facultăți din cadrul universității.

Export masiv de cadre medicale

La unele facultăţi din ţară, nivelul de pregătire al aspiranţilor la profesia de doctor a fost anul trecut la un nivel alarmant de scăzut, zeci de candidaţi luând la admitere note la limită. Mai mult, unii dintre ei au fost admişi inclusiv cu medii puţin peste 5, cum s-a întâmplat la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Într-un interviu pentru ”România liberă”, preşedintele Colegiu-lui Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, face o comparaţie privind nivelul de pregătire şi precizează pentru că, spre deosebire de România, în toate ţările din Europa este o concurenţă mult mai mare pe locurile la facultăţile de medicină, aproximativ 8-9 candidaţi pe un loc. “În Franţa intră toată lumea. La Paris, la Sorbona, intră 1.000 de oameni, după care, după anul I rămân 500 şi la final absolvă studiile 100, atât de mare este selecţia. La noi, după primul an de studii rămân aproximativ trei sferturi dintre candidaţii admişi. Facultatea este dură, este grea”. El explică faptul că, după absolvire, avem promoţii mari de medicinişti, în contextul în care după 1990 au apărut mai multe facultăţi de medicină în ţară, pe lângă centrele universitare tradiţionale.

Dr. Borcean consideră că este o nedreptate ca un medic care a făcut medicina pe gratis în România să plece să profeseze în străinătate, în condiţiile în care eforturile statului român cu costurile de şcolarizare sunt de sute de mii de euro: „Este o nedreptate pe care ţara primitoare a medicului şcolit în România nu o compensează în nici un fel. În Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania sunt medici români care îngrijesc cetăţeni europeni, într-adevăr, dar care nu au contribuit cu impozitele lor ca să formeze acei medici. Cu toate acestea, vorbim de norme europene care permit libertatea de circulaţie a forţei de muncă”.

PERFORMANŢE

Anul acesta, 24 de premianți ai olimpiadelor naționale și internațio-nale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au decis să-și continue performanța la UMF „Carol Davila“, accederea acestora în Universitate fiind posibilă, conform normelor Ministerului Educației și Cercetării, fără examen de admitere. Totodată, dintre cei 2.996 de candidați care vor intra în concurs 16 au obținut nota maximă, 10, la examenul de bacalaureat.

STATISTICĂ

Sistemul de sănătate avea, în 2016, 57.300 de medici, aceasta însemnând că unui medic i-au revenit în medie 345 de pacienţi. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, pe lângă cei 57.300 de medici, în sistemul de sănătate mai sunt 16.400 de medici  dentişti, 17.200 de farmacişti, 137.200 de angajaţi reprezentând personal cu pregătire sani-tară medie şi  66.300 reprezentând personal  sanitar  auxiliar.

Publicație : Româmia Liberă