Vizita din Malaezia la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

La mijlocul acestei saptamani, o delegatie a Universitatii Terengganu din Kuala Nerus din Malaezia a efectuat o vizita in premiera la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi. Delegatia a fost condusa de prof. univ. dr. Nor Aieni Binti Haji Mokhtar, rectorul universitatii, si a fost primit de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC.
Cu ocazia intalnirii, a fost semnat un Memorandum de colaborare care vizeaza schimbul de studenti, colaborarea in proiecte de cercetare, elaborarea si implementarea de proiecte de interes comun, publicarea rezultatelor cercetarii, organizarea de workshop-uri, simpozioane si alte activitati academice in parteneriat.
Din delegatie au facut parte: dr. Khairul Anuar Mat Amin, decan al Facultatii de Stiinte Fundamentale, si prof. univ. dr. Madya Che Mohd Ruzaidi Bin Ghazali, consilier pe probleme cu absolventii. Universitatea din Terengganu a fost infiintata la 1 februarie 2007, cu sprijinul guvernului malaezian, are opt facultati si se afla pe locul VIII in clasamentul national al universitatilor publice.

Publicație: Bună Ziua Iași

Oaspeţi importanţi la cea mai veche universitate din ţară

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor din România, Lucian Ioan, împreună cu Freddy Abramovici, managerul firmei „Fx Trading &Consulting”, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Delegaţia a fost primită de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonatorul de Credite al Universităţii. Discuţiile purtate au fost axate pe întărirea colaborării dintre mediul academic şi cel de afaceri, prin oferirea de stagii de practică studenţilor, organizarea de evenimente în parteneriat, dezvoltarea de iniţiative antreprenoriale, prin mediatizarea exemplelor de succes şi a reuşitei în carieră.

Uniunea Naţională a Patronatelor din România (UNPR) a fost înfiinţată în anul 1991, cu scopul de a ocroti interesele patronilor mici şi mijlocii activând în domeniul serviciilor, comerţului şi producţiei. UNPR este o uniune de federaţii patronale, cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. În afara filialelor judeţene, din UNPR mai fac parte şi asociaţiile profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naţionale.

 Publicație: Evenimentul

 

 Marşul Absolvenţilor: mii de studenţi vor mărşălui azi prin oraş

 Studenţii de la universităţile ieşene care urmează să-şi finalizeze studiile anul acesta, dar şi colegii lor mai mici, vor ieşi astăzi în stradă în cadrul „Marşului Absolvenţilor“. Pentru câteva ore, aceştia îşi vor arăta apartenenţa la una dintre facultăţile universităţilor participante, urmând ca la final să participe la concertul din faţa Palatului Culturii, care va începe de la ora 19.30. 

Primii care vor începe marşul sunt studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, care vor pleca de la ora 16.30 din Agronomie, urmând ca la ora 17 să se întâlnească cu studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. La 17.15 este programată întâlnirea cu studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Fundaţie. Aceştia vor urma apoi traseul Fundaţie – Gavriil Muzicescu – Piaţa Unirii -Ştefan cel Mare şi Sfânt – Esplanada Casa Patrată, acolo unde se vor reuni cu studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“.

Studenţii de la Politehnică au întâlnirea programată la 17.15 în parcarea Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, iar de acolo se vor îndrepta spre Casa Pătrată urmând traseul b-dul Tudor Vladimirescu – Elena Doamna – Hotel Europa – Anastasie Panu – Casa Patrată. Astfel, la ora 18 se estimează că studenţii de la toate universităţile vor ajunge în Piaţa Palatului Culturii. Aici, înainte de începerea distracţiei, urmează să aibă loc discursurile rectorilor universităţilor ieşene, ale reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi din partea Primăriei Municipiului Iaşi. Pe scenă, la finalul discursurilor, vor urca Ovidiu Lipan Ţăndărică, trupa Bosquito, Irina Rimes şi trupa VUNK.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Prinţul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii clujene Babes-Bolyai

 Prinţul de Wales, Alteţa Sa Regală Charles, va primi în 29 iunie titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, a anunţat, joi,. instituţia de învăţământ superior, evenimentul urmând să aibă loc într-un cadru restrâns la care jurnaliştii vor avea accesul restricţionat.

Prinţul Charles se va afla pentru prima oară în vizită la Cluj, urmând să primească titlul de Doctor Honoris Causa „în cadrul unei ceremonii restrânse, la care vor avea acces şi un număr limitat de jurnalişti”, potrivit unui comunicat de presă din partea UBB.

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov).

Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară. Prinţul de Wales a vizitat ultima oară România în perioada 29-31 martie. În prima zi a vizitei, Prinţul de Wales a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis, care l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în Grad de Mare Cruce psunându-i că reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit, arătând că el şi „întreaga naţiune română” îi sunt „profund recunoscători” pentru implicarea sa în dezvoltarea comunităţilor locale din România. Iohannis a mai spus că Prinţul de Wales a făcut „lucruri admirabile” pentru ţara noastră şi a fost „un excelent promotor al imaginii României în lume”.

În cea de a doua zi a vizitei sale, Prinţul de Wales al Marii Britanii a mers la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde s-a prins într-o horă, a asistat la demonstraţia de încondeiere a ouălor făcută de către meşteri artizani din Bucovina, a urmărit cum sunt pictate icoane pe lemn şi piatră şi a primit mai multe cadouri, între care o pereche de opinci din piele de viţel şi o cruce sculptată de mână, dar şi o vâslă de la Ivan Patzaichin. În aceeaşi zi, Prinţul Charles a fost primit la Palatul Victoria de către premierul Sorin Grindeanu.

La rândul său, Prinţul Charles a afirmat că vizitele sale anuale în România ”sunt deja o tradiţie a ultimilor 20 de ani”. ”Îmi doresc să explorez şi să cunosc şi alte zone minunate ale României, cum ar fi Delta Dunării sau Maramureşul”, a arătat Prinţul de Wales. Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Publicație: Ziarul de Iași

Care sunt cele mai căutate facultăţi în 2017

Cibernetica, Medicina, Limbile străine şi Geografia sunt şi anul acesta printre Facultăţile cele mai căutate de absolvenţii de liceu. „Adevărul” a realizat lista celor mai atractive facultăţi din România şi criteriile după care acestea îşi aleg bobocii.

Cele mai căutate facultăţi din Capitală

Nu mai puţin de 75,9 candidaţi s-au bătut anul trecut pe un loc la specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti. Practic aici a fost cea mai mare concurenţă. Admiterea constă în examen scris la două discipline: franceză şi română. Durata studiilor în cadrul acestei facultăţi este de 3 ani, iar taxa de şcolarizare este de 3.100 de lei/ an.

Şi Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti (UB) este în continuare la mare căutare, mai ales pentru specializările: Geografia Turismului (8,7 candidaţi/loc, cu 100 de  locuri la buget şi 100 la taxă ), Hidrologie şi Meteorologie (7,8 candidaţi/loc, cu 80 de locuri la buget şi 10 la taxă), Planificare teritorială (7,8 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă) şi Cartografie (6,9 candidaţi/loc, cu 70 de locuri la buget şi 30 la taxă). Nici Facultatea de Matematică şi Informatică din cadul (UB) nu este mai prejos, aici specializarea cea mai dorită fiind Calculatoare şi tehnologia informaţiei (15 candidaţi/loc, ultima medie de admitere: 5,63). Anul acesta sunt disponibile 90 de locuri la buget şi 10 locuri la taxă. O altă specializare care atrage studenţii este Informatica (UB) cu 5,5 candidaţi/loc. Aceasta are disponibile 210 de locuri la buget şi 16 la taxă.

Şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (UB) a fost căutată de potenţialii studenţi. 7,1 candidaţi au concurat pe un loc.

Ce s-a schimbat la admiterea la Cibernetică

Concurenţă mare a fost şi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“. La Facultatea de Poliţie au fost 12 candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 8,50. Pentru admiterea din anul curent au fost scoase la concurs 290 de locuri.

În cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, facultatea de Cibernetică este cea mai vânată. La specializarea Informatică Economică au fost 8,43 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 9,56. Aici sunt prevăzute 97 de locuri la buget şi 116 de locuri la taxă. Important este faptul că admiterea la cibernetică s-a schimbat. Mai exact, aceasta va fi calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (60%) şi media anilor de studii (40%), şi nu doar din media de la bacalaureat cum s-a întâmplat în anii trecuţi.  Durata studiilor este de 3 ani, iar taxa de şcolarizare este de 3.200 lei/an.

UMF bugetează cele mai multe locuri

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” concurenţa este acerbă având în vedere şi numărul de locuri puse la bătaie. De exemplu, la Facultatea de Medicină Generală, au fost anul trecut 3,8 candidaţi/loc, ultimul candidat admis obţinând 8,30 la examenul de  admitere în condiţiile în care sunt scoase la concurs 520 de locuri bugetate şi 200 la taxă. Modalitatea de admitere presupune un  examen scris (100%), iar departajarea se face în funcţie de nota luată la proba scrisă la biologie în cadrul examenului de bacalaureat. Taxa de studiu este de 9000 lei /an pentru Medicină, 6000/an de lei pentru Medicina Dentară şi 6000 lei/an de studiu pentru şi Farmacie. Taxa de studiu anuală va fi platită în 3 tranşe.

Cât priveşte Politehnica, aici, cele mai căutate facultăţi sunt Automatica şi Calculatoare (550 de locuri la buget şi 200 la taxa) şi Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (610 locuri la buget şi 90 la taxa).

Cele mai căutate facultăţi din restul ţării

La Cluj-Napoca concurenţa cea mai mare a fost la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul specializării Psihologie (7,94 candidaţi/loc, ultima medie de admitere 7,24). Şi la Facultatea de Litere a fost bătaie mare. La specializarea Limba şi literatura Engleză au fost 7,18 candidaţi/loc. Căutată a fost şi specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport: 5,42 candidaţi/loc. În Iaşi, care este un alt centru universitar, Facultatea de Medicină este printre cele mai căutate. În cadrul acesteia, cea mai căutată specializare este: Nutriţie şi Dietetică (10 candidaţi pe loc, cu ultima medie de admitere: 8,47 la buget). O altă facultate unde competiţia este mare este cea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Aici, domeniul cel mai căutat este kinetoterapia unde au concurat 5,36 de candidaţi/ loc, iar ultima medie de admitere a fost 7,39.

Publicație: Adevărul