Adevarul despre multinationalele din Iasi! Rectorul de la Universitatea Cuza face lumina in cazul marilor firme de IT locale

 Mesaj si discurs de-a dreptul unic, in ultimii ani, facut in spatiul public de rectorul celei mai vechi universitati moderne din tara – „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi! • Concret, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rector interimar si Ordonator de Credite al institutiei (cadru didactic al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor – n.r.), a vorbit despre situatia economica a orasului, ceea ce inseamna prezenta companiilor de IT in fosta capitala a Moldovei si despre necesitatea ca autoritatile sa sustina unul dintre cele mai importante valori ale urbei: universitatile si studentii

Ieri, prezenta la deschiderea anului academic al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI), prof. univ. dr. Mihaela Onofreirector interimar si Ordonator de Credite (cadru didactic al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor – n.r.) al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a avut un mesaj de-a dreptul unic!

Aceasta a vorbit despre situatia economica a orasului, ceea ce inseamna prezenta companiilor de IT in fosta capitala a Moldovei, dar si despre necesitatea ca autoritatile sa sustina unul dintre cele mai importante valori ale urbei: universitatile si studentii.

„Iasul este al III-lea centru universitar din tara, dupa Cluj si zona Bucuresti – Ilfov, asta dupa numarul de studenti! Datele statistice din luna mai 2017 aratau ca la Iasi figurau 42.100 studenti. Aceasta cifra arata potentialul enorm pe care il are urbea noastra, judetul, dar pe care nu l-am valorificat pana la maximum pana in momentul de fata. Este un potential in care nici noi nu credem intotdeauna, poate ca nici noi nu avem incredere sa ne luptam pentru marile idei si marile proiecte! Acest potential necesita o coagulare a eforturilor mediului academic, ale mediului de afaceri, al politicienilor, indiferent de culoarea lor politica.

Indiferent de orgoliile pe care, poate, le avem ca oameni, ar trebui sa primeze interesele Iasului si ceea ce poate el sa devina”, a tinuta sa transmita rectorul interimar Onofrei.

Cate dintre multinationalele din zona IT au sediu social in judetul Iasi?

Cu o luciditate de finantist, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, scotand in prim-plan potentialul si valoarea pe care o dau studentii universitatilor, rectorul interimar de la Cuza a reliefat ca, din pacate, chiar daca la Iasi sunt angajati peste 12.000 de oameni in domeniul IT, multe dintre firmele care activeaza aici nu au sediul social in judetul nostru, ci in Timis, Cluj sau in strainatate. In esenta, aceasta a vrut sa arate ca este foarte important, avand in vedere ca orasul este al III-lea centru universitar, sa existe si un sprijin pe masura din partea autoritatilor locale, dar mai ales centrale.

„Fie ca vorbim de absolventi foarte buni ai Universitatii Tehnice sau ai Universitatii Cuza, acestia lucreaza la principalele multinationale pe IT din Iasi. Cu toate acestea, multe dintre aceste companii au sediul social in alta parte decat judetul nostru, fie in Timis sau la Cluj ori in exterior. Or, chiar daca cifra de afaceri pe zona de IT este de peste 400 milioane euro pe an, unde se duce profitul? Tocmai de aceea trebuie sa contribuim decisiv la pastrarea absolventilor nostri buni aici si sa avem cat mai multe firme cu capital autohton”, a mai sintetizat profesorul.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Premiera in mediul de afaceri din Iasi. Concept original lansat de un absolvent al Universitatii Cuza

De ceva vreme, o afacere care a prins radacini in Capitala a ajuns sa se dezvolte usor si la Iasi. Este vorba de promovarea, prin mediul digital, a unui concept folosit din ce in ce mai mult de catre companii.

Unul dintre initiatorii unui astfel de concept este Cristian Ignat, cel care a adus la Iasi brandul Canopy. Cristian Ignat este unul dintre primii traineri certificati in Romania, absolvent al Facultatii de Informatica de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), ajungand sa predea marketing online studentilor si nu numai. Acum, Cristian Ignat aduce acest concept si in capitala Moldovei.

Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au stat de vorba cu Cristian Ignat despre planurile sale privind noul proiect deschis la Iasi, dar si despre planurile sale de viitor.

Reporter: Cum ati ajuns la conceptul de Canopy si care sunt implicatiile care au rezultat din acest lucru?
Cristian Ignat (C.I.): Ne propunem sa ducem mediul digital la noi inaltimi si practic am gandit un brand care sa aiba o insemnatate care sa ne reprezinte pe noi. Toata comunicarea noastra este in aceasta directie de crestere, de a fi mai buni, sa ducem lucrurile la un alt nivel. Asta ne dorim si cu clientii nostri, sa-i ducem prin mediul digital la noi inaltimi. Noi suntem noua persoane in Bucuresti si una in Iasi. In momentul de fata, provocarea cea mai mare o reprezinta oamenii.

Rep: Ati ajuns acum si la Iasi. Ce va propuneti?
C.I.: In Capitala este o cerere foarte mare de oameni pentru acest sector de activitate si de aici rezulta directia pe care am luat-o cu Iasul. In Iasi, din punctul meu de vedere, nu se profita sufiecient de mult pentru ca aceasta piata sa creasca. Ne propunem ca la Iasi sa cream un hub de specialisti, ne dorim  ca intr-un an-doi aici sa avem printre cei mai buni specialisti de marketing din Romania.

Rep. Este Iasul si intreaga Regiune de Nord- Est o zona optima pentru dezvoltarea conceptului de marketing online?
C.I.: Iasul este din ce in ce mai deschis catre acest sector online. Inainte era mai reticent, insa in timp a fost o explozie a sectorului IT in Iasi, ceea ce l-a ajutat sa fie mai deschis. Chiar avem destul de multi clienti din zona si ne dorim sa ne dezvoltam si mai mult in continuare.

Rep: Sunteti unul dintre principalii actori de pe piata de online marketing. Cum au decurs lucrurile pana acum si cum vedeti aceasta piata in continuare?
C.I.: Piata este in continua crestere, una foarte mare, ce ne-a facut sa ne orientam si spre Iasi. Cererea de oameni a aparut si datorita acestei cresteri. In Bucuresti cel putin toata lumea are nevoie de oameni de online, fie ca vorbim de un start-up, fie ca e vorba de o afacere medie sau mare. Peste tot ai nevoie de o persoana care sa stie sa lucreze in acest domeniu. Vorbim de la administrarea unui site, la postari pe retele de socializare si nu numai, lucru care face ca aceasta crestere sa fie una foarte mare.

Rep:. Ati colaborat cu numeroase branduri de renume. Este mai greu de lucrat cu nume mari sau deschidere mai larga au avut clientii mai mici?
C.I.: Pentru noi este un pic mai altfel sa lucram cu brandurile mari pentru ca sunt mai deschise si inteleg altfel nevoia de online. La brandurile mici spre medii ai nevoie de un pic de munca de convingere, sa explici de ce trebuie sa fie acolo, de ce sa bage bani in promovarea de online. Aceste branduri mai mici spre medii se asteapta la rezultate de astazi pe maine si asta este o provocare. Atunci apare o presiune si nu ne ajuta sa ne facem treaba asa cum ne dorim. Brandurile mari stiu ca investind acum peste sase sau opt luni vor aparea rezultatele asteptate.

Rep.: Care sunt proiectele si obiectivele de viitor ale lui Cristian Ignat si cele ale lui Canopy?
C.I.: Eu imi doresc sa dezvolt o echipa competitiva. Pun foarte mare accept pe echipa si pe oameni. Avem o echipa foarte faina, cu oameni isteti si ne dorim sa crestem in zona aceasta. Testam foarte multe idei care sa ne ajute sa fim o echipa in adevaratul sens al cuvantului. Imi doresc ca viata la job sa fie una placuta, sa gasesti oameni care sa semene cu tine, care sa aiba aceleasi ambitii. In privinta obiectivelor Canopy, acestea tin de ajutorul dat afacerilor mici, medii si mari sa creasca. Asta inseamna Canopy, sa cresti, sa ajungi cat mai sus si asta ne dorim si cu clientii nostri.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Conferinta Nationala „Asistenta psihopedagogica. Provocari si reconfigurari”, la Biblioteca Centrala Universitara Iasi

 Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Iasi (CJRAE) organizeaza în perioada 28 – 29 septembrie 2017 „Zilele CJRAE Iasi„, cu scopul promovarii serviciilor de asistenta psihopedagogica si a valorizarii specialistilor din domeniul psihopedagogic (profesori consilieri scolari, profesori logopezi).

Manifestarea debuteaza cu o Conferinta Nationala intitulata „Asistenta psihopedagogica. Provocari si reconfigurari”, eveniment ce va constitui un excelent prilej de a reuni sub semnul dialogului cadre didactice, specialisti si parteneri institutionali si de a facilita contexte de abordare a preocuparilor comune.

La eveniment vor participa reprezentanti ai institutiilor decidente în materie de educatie la nivel local, cadre didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC), reprezentanti ai unitatilor de învatamânt din judet, precum si reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si non-guvernamentale.

Agenda evenimentului include prezentarea rezultatelor proiectului Erasmus+ „Alfabetizarea emotionala”, prelegeri pe teme psihopedagogice, prezentarea rapoartelor de cercetare cu privire la rolul specialistilor CJRAE în mediul educational iesean, ateliere de lucru, lansari de carte. Totul va demara joi, 28 septembrie, in intervalul 10:30 – 13:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi

Publicație : Bună Ziua Iași

Bun venit la UAIC, un eveniment dedicat studenților din anul I

În perioada 1-3 octombrie 2017, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pregătește bobocilor un „curs intensiv de început de studenție” – „Bun venit la UAIC”, un eveniment destinat studenților din anul I, menit să îi ajute să se integreze cât mai rapid și mai ușor în viața universitară.

Noii studenți ai Universității vor fi întâmpinați de colegi mai mari, asociații studențești, angajați ai Universității și reprezentanți ai instituțiilor de cultură și angajatorilor din Iași. În ultima zi de vacanță și primele două zile de studenție, bobocii vor găsi în fața Universității puncte de informare, de unde vor putea ridica gratuit kitul de orientare în studenție. Acesta constă într-o agendă săptămânală personalizată, o mapă ce conține harta campusului, pliante de la serviciile universității și alte instituții din Iași. În plus, vor fi organizate pentru studenți tururi ale orașului, precum și vizite ghidate la Muzeul Universității, Biblioteca Centrală Universitară  și British Council.

De asemenea, studenții din anul I  care s-au înscris pe site-ul bunvenit.uaic.ro  vor beneficia de o întâlnire cu un „mentor” – un coleg mai mare de la aceeași facultate, care le va povesti mai multe despre profesori, cursuri, seminarii sau cum pot să își petreacă timpul liber.

În fiecare an, Universitatea organizează în Copou și un concert dedicat bobocilor. Duminică, 1 octombrie, de la ora 19.30,  pe  Esplanada Corpului B, studenții sunt invitați să participe la concertul susținut de  Vița de Vie. Intrarea liberă.

Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile la adresa www.bunvenit.uaic.ro

Programul Bun venit la UAIC 2017

Afli tot ce trebuie să ştii despre studenţie de la personalul şi voluntarii UAIC

  • Vis-à-vis de Corp A, la Punctul de Informare, Duminică, 1 octombrie, între orele 10.00-16.00, Luni, 2 octombrie, între orele 10.00-16.00 şi Marți, 3 octombrie, între orele 9.00-15.00
  • Îți iei mapa de bun-venit care cuprinde informațiile importante despre studenția ta;
  • Îi cunoști pe cei de la serviciile pentru studenți și bibliotecă;
  • Te înscrii într-o asociație studențească;
  • Faci cunoștință cu Iașiul cultural (centre culturale și muzee);
  • Îți găsești un job sau un stagiu alături de partenerii noștri.

DUMINICĂ, 1 OCTOMBRIE 2017

10.00-15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

11.00 și 13.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

14.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

14.00 Turul orașului Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

17.00-19.00 Programul de mentorat: Înainte de prima zi de școală, un coleg dintr-un an mai mare îți va explica tot ce trebuie să știi încă din prima zi de studenție.Te așteptăm să participi la programul de mentorat!

19.30 Concert Vița de Vie, Esplanada Corpului B. Intrarea liberă.

LUNI, 2 OCTOMBRIE 2017

10.00 Festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018, Aula Magna „Mihai Eminescu”, Corp A.

13.00 – 16.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

14.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

14.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

16.00 Turul orașului. Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

MARȚI, 3 OCTOMBRIE 2017

9.00-15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

11.00 și 13.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

11.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

16.30 The Amazing Race
The Amazing Race este un treasure hunt organizat de AIESEC Iași, prin care noii studenți UAIC au ocazia de a cunoaște mai bine campusul într-un mod interactiv, descoperind atmosfera vieții studențești pline de surprize, curiozități și întâlnind persoane extrovertite.

  • Check points:
  • Sala pașilor pierduți.
  • Corpul R
  • Biblioteca Gheorghe Asachi
  • Cantină
  • Gaudeamus
  • Sala B1 FEAA
  • BCU
  • Parc Balenă

 Publicație : Ziarul de Iași

 

 Rectorul TUIAȘI: „Profesia de inginer re­pre­zintă astăzi o şansă“

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a marcat deschiderea anului universitar 2017 – 2018 cu o ceremonie la care au participat studenţii şi profesorii Politehnicii, reprezentanţii autorităţilor locale, rectorii celorlalte universităţi din Iaşi, dar şi alţi parteneri ai TUIASI din mediul de afaceri ieşean şi naţional.

Evenimentul a avut loc ieri, de la ora 10.00, în Aula Universităţii Tehnice din Corpul A, din Copou. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caş­ca­val, a vorbit, în deschiderea manifestării, despre importanţa învăţământului tehnic în România, dar şi despre dificultăţile cu care acesta se confruntă.

Rectorul a însumat din mai multe surse oficiale faptul că, în România, în momentul de faţă, există un necesar de ingineri de aproximativ 150.000, fiind anumite medii în care se înaintează chiar şi cifra de 200.000, o cifră comparabilă cu cea din Germania, care ar avea nevoie de încă 150.000 de ingineri în contextul în care aceasta absoarbe mulţi specialişti din alte ţări, o parte dintre ei provenind şi din România.

„Se poate observa că acest an reprezintă un record între ultimii şase ani, cifra de candidaţi cu do­sa­re depuse pentru studiile bugetate de licenţă fiind cu circa 20% superioară celei de anul trecut. Profesia de inginer sau de arhitect re­pre­zintă astăzi o şansă. O şansă financiară, o şansă în carieră, o şansă pentru o poziţie socială aparte. O şansă pe termen lung, pentru viaţă. Și ceea ce este foarte important, o şansă să devii ceea ce îţi doreşti, aici, în România. Iar atât timp cât îţi vei respecta profesia, ea te va face respectat“, a mai spus rectorul în discursul său.

„Universitatea nu produce hârtii, ci diplome cu care vă puteţi mândri“

La deschiderea anului universitar au fost prezenţi atât primarul Iaşului, Mihai Chirica, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi prefectul Iaşului, Marian Şerbescu.

Prefectul a subliniat în discursul său că are o legătură strânsă cu Universitatea Tehnică, tatăl său fiind prorector al Institutul Politehnic din Iaşi în perioada 1982 – 1990. Acesta a oferit o distincţie universităţii, înmânată rectorului, şi a vorbit despre capacitatea universităţii de a păstra o legătură strânsă şi dinamică cu mediul de afaceri şi de a se adapta mereu la noutăţile apărute în domeniul tehnologiei.

„De-a lungul anilor, TUIASI şi-a demonstrat capacitatea fantastică de adaptare la nou şi la modernizare, într-un etalon de valoare şi verticalitate academică. Port un mare respect corpului profesoral care modelează destinele tinerilor acestei ţări“, a spus Marian Şerbescu.

Continuând tradiţia ultimilor doi ani, când rectorii universităţilor de stat din Iaşi au convenit să transmită, pe rând, un mesaj comun la deschiderea anului universitar la fiecare dintre cele cinci instituţii de învăţământ superior din capitala Moldovei, prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a vorbit despre potenţialul enorm pe care îl are Iaşul, dar care încă nu este valorificat, fiindcă nu există curajul de a lupta „pentru marile idei şi marile proiecte“.

Tot pentru studenţi a fost menit şi mesajul rostit de inspectorul şcolar general, Genoveva Farcaş, care le-a transmis acestora să fie motivaţi pentru a putea studia, pentru a putea deveni profesionişti în domeniul lor şi a culege roadele unei pregătiri care a început încă din primii ani de şcoală.

Prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române, a ţinut un discurs în care a prezentat un istoric al Teoriei sistemelor dinamice, din 1881 în prezent, introducându-i audienţei şi pe matematicienii, fizicienii şi inginerii care au avut cele mai importante contribuţii la dezvoltarea acestei teorii.

Reprezentanţii BRD au premiat 11 dintre cei mai buni studenţi ai TUIASI, câte unul de la fiecare facultate.

Ulterior, în festivităţile de deschidere ale noului an universitar organizate de fiecare facultate în parte, sponsorii şi partenerii universităţii au premiat cei mai buni studenţi, liderii promoţiilor de ingineri.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași