Revista presei, 27 iulie 2017

 Examenul de la UMF: azi se vor afla rezultatele

 Testele grilă au fost scanate de două ori

 Peste 2.000 de absolvenţi de liceu au susţinut astăzi examenul de admitere pentru a deveni studenţi ai unei dintre cele patru facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Organizatorii spun că examenul s-a desfăşurat în condiţii normale şi că nu au existat plângeri nici din partea studenţilor şi nici a profesorilor. 

Grilele de examen au fost publicate de ieri pe site-ul UMF, după finalizarea testului scris, iar tezele cu răspunsurile grilă au fost scanate de două ori – o dată la ieşirea din sală şi încă o dată după terminarea examenului, într-o procedură de verificare. „Totul a mers bine, nu a fost nici un incident şi am centralizat toate datele. Începem să lucrăm şi estimăm că mâine (n. red. – astăzi, joi, 27 iunie) după-amiază vom putea să oferim şi rezulatele.

O analiză a lor va fi făcută şi prezentată apoi, comparativ cu alte centre universitare, luni“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Comparativ cu anul trecut, la Medicină Generală sunt cu 236 mai mulţi candidaţi care au susţinut examenul de ieri, la Asistenţă Medicală Generală – 35, la Nutriţie şi Dietetică – 3. La Medicină Dentară sunt 16 candidaţi mai puţini faţă de 2016, dar la Tehnică Dentară sunt cu 24 mai mulţi. Farmacia are cu un candidat mai puţin decât anul trecut, Bioingineria – cu 23 mai mulţi, în timp ce la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală sunt cu 53 mai mulţi candidaţi.

Publicație : Ziarul de Iași

Admitere facultate 2017. Topul specializărilor căutate de viitorii studenţi

Absolvenţii de anul acesta ai clasei a XII-a au optat pentru domenii precum Informatica, Afaceri, Limbile Străine, Poliţie sau Medicină în vederea studierii în ciclul universitar. Specialiştii în recrutare spun că tinerii au devenit pragmatici şi au început să se îndrepte către specializări căutate pe piaţa muncii.

Viitorii boboci ai ciclului de studii superioare s-au orientat anul acesta fie către domenii care sunt bine plătite pe piaţa muncii, fie către cele care le asigură un loc de muncă stabil până la ieşirea la pensie, afirmă specialiştii în recrutare. Printre acestea se numără Informatica, Afacerile, Limbile Străine, Comunicarea, Marketingul, dar şi Medicina şi specializările din domeniul Securităţii sau Maritim. „Acestea sunt domenii în care se regăsesc cele mai multe profesii de pe piaţa muncii, prin urmare este previzibil ca acestea să fie şi cele mai căutate de tineri pentru a urma o facultate. Dacă am face o paralelă cu cererea de la târgurile de muncă, vom constata că există o mare compatibilitate între ceea ce aleg viitorii studenţi ca domeniu de studiu şi pretenţiile angajatorilor. În plus, aceste specializări te pot ajuta nu doar să obţii un job, ci să fie şi unul bine plătit. Cel mai bun exemplu este domeniul IT.  Pe de altă parte, locurile de muncă din Poliţie sau din Marină sunt şi ele renumerate frumuşel şi îţi oferă stabilitate“, a explicat pentru „Adevărul“, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. Care sunt cele mai căutate domenii la universităţile din Capitală La Universitatea Bucureşti, cele mai căutate specializări au fost la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, printre acestea numărându-se Administrarea Afacerilor (10,1 candidaţi/loc) şi Marketing (7,3 candidaţi/loc). O altă facultate unde competiţia a fost mare este cea de Limbi şi Literaturi Străine, unde cea mai căutată specializare a fost Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidaţi/loc). La Facultatea de Matematică şi Informatică, cele mai căutate specializări au fost: Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei (17,3 candidaţi/loc) şi Informatica (4,8 candidaţi/loc).

În cadrul Facultăţii de Geografie, cele mai vânate specializări au fost: Geografia Turismului şi Hidrologie-Meteorologie. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cele mai căutate specializări au fost:  Publicitatea  şi Jurnalismul.

Şi anul acesta au fost la mare căutare specializările din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. La Facultatea de Poliţie,  specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, competiţia a fost de 6,35 de candidaţi/loc. Cât despre specializarea Penitenciare, 6,35 de candidaţi au concurat pe un loc. Pentru un loc la Facultatea de Poliţie de Frontieră au concurat 5,22 de absolvenţi de liceu, iar la Facultatea de Pompieri  au fost 8,15 de înscrişi/loc.

Concurenţă mare în acest an a fost şi la adm