Revista presei, 27 iulie 2017

 Examenul de la UMF: azi se vor afla rezultatele

 Testele grilă au fost scanate de două ori

 Peste 2.000 de absolvenţi de liceu au susţinut astăzi examenul de admitere pentru a deveni studenţi ai unei dintre cele patru facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Organizatorii spun că examenul s-a desfăşurat în condiţii normale şi că nu au existat plângeri nici din partea studenţilor şi nici a profesorilor. 

Grilele de examen au fost publicate de ieri pe site-ul UMF, după finalizarea testului scris, iar tezele cu răspunsurile grilă au fost scanate de două ori – o dată la ieşirea din sală şi încă o dată după terminarea examenului, într-o procedură de verificare. „Totul a mers bine, nu a fost nici un incident şi am centralizat toate datele. Începem să lucrăm şi estimăm că mâine (n. red. – astăzi, joi, 27 iunie) după-amiază vom putea să oferim şi rezulatele.

O analiză a lor va fi făcută şi prezentată apoi, comparativ cu alte centre universitare, luni“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Comparativ cu anul trecut, la Medicină Generală sunt cu 236 mai mulţi candidaţi care au susţinut examenul de ieri, la Asistenţă Medicală Generală – 35, la Nutriţie şi Dietetică – 3. La Medicină Dentară sunt 16 candidaţi mai puţini faţă de 2016, dar la Tehnică Dentară sunt cu 24 mai mulţi. Farmacia are cu un candidat mai puţin decât anul trecut, Bioingineria – cu 23 mai mulţi, în timp ce la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală sunt cu 53 mai mulţi candidaţi.

Publicație : Ziarul de Iași

Admitere facultate 2017. Topul specializărilor căutate de viitorii studenţi

Absolvenţii de anul acesta ai clasei a XII-a au optat pentru domenii precum Informatica, Afaceri, Limbile Străine, Poliţie sau Medicină în vederea studierii în ciclul universitar. Specialiştii în recrutare spun că tinerii au devenit pragmatici şi au început să se îndrepte către specializări căutate pe piaţa muncii.

Viitorii boboci ai ciclului de studii superioare s-au orientat anul acesta fie către domenii care sunt bine plătite pe piaţa muncii, fie către cele care le asigură un loc de muncă stabil până la ieşirea la pensie, afirmă specialiştii în recrutare. Printre acestea se numără Informatica, Afacerile, Limbile Străine, Comunicarea, Marketingul, dar şi Medicina şi specializările din domeniul Securităţii sau Maritim. „Acestea sunt domenii în care se regăsesc cele mai multe profesii de pe piaţa muncii, prin urmare este previzibil ca acestea să fie şi cele mai căutate de tineri pentru a urma o facultate. Dacă am face o paralelă cu cererea de la târgurile de muncă, vom constata că există o mare compatibilitate între ceea ce aleg viitorii studenţi ca domeniu de studiu şi pretenţiile angajatorilor. În plus, aceste specializări te pot ajuta nu doar să obţii un job, ci să fie şi unul bine plătit. Cel mai bun exemplu este domeniul IT.  Pe de altă parte, locurile de muncă din Poliţie sau din Marină sunt şi ele renumerate frumuşel şi îţi oferă stabilitate“, a explicat pentru „Adevărul“, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. Care sunt cele mai căutate domenii la universităţile din Capitală La Universitatea Bucureşti, cele mai căutate specializări au fost la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, printre acestea numărându-se Administrarea Afacerilor (10,1 candidaţi/loc) şi Marketing (7,3 candidaţi/loc). O altă facultate unde competiţia a fost mare este cea de Limbi şi Literaturi Străine, unde cea mai căutată specializare a fost Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidaţi/loc). La Facultatea de Matematică şi Informatică, cele mai căutate specializări au fost: Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei (17,3 candidaţi/loc) şi Informatica (4,8 candidaţi/loc).

În cadrul Facultăţii de Geografie, cele mai vânate specializări au fost: Geografia Turismului şi Hidrologie-Meteorologie. La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cele mai căutate specializări au fost:  Publicitatea  şi Jurnalismul.

Şi anul acesta au fost la mare căutare specializările din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. La Facultatea de Poliţie,  specializarea Ordine şi Siguranţă Publică, competiţia a fost de 6,35 de candidaţi/loc. Cât despre specializarea Penitenciare, 6,35 de candidaţi au concurat pe un loc. Pentru un loc la Facultatea de Poliţie de Frontieră au concurat 5,22 de absolvenţi de liceu, iar la Facultatea de Pompieri  au fost 8,15 de înscrişi/loc.

Concurenţă mare în acest an a fost şi la admiterea la Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Capitală, unde sunt 3.000 de candidaţi care se bat pe cele 1.000 de locuri disponibile la buget. „Sunt alte generaţii, tineri mult mai pragmatici. Cea mai solicitată este Medicina în Bucureşti, anul trecut a fost Stomatologia. Sunt variaţii în funcţie de cum se orientează fiecare absolvent. Cam o treime pleacă după terminarea facultăţii. Pentru sistemul sanitar românesc e un minus foarte mare. De obicei pleacă cei mai buni absolvenţi”, a comentat rectorul Universităţii „Carol Davila“, Ioanel Sinescu.

REPORTAJ Emoţii pentru viitorii medici: în timp ce susţineau examenul, părinţii îi aşteptau în faţa facultăţii cu sufletul la gură

În cadrul Universităţii Politehnica au fost puse la dispoziţie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare  550 de locuri, concurând 2,25 de candidaţi/loc. La Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei au fost 2 înscrişi/loc, fiind puse la dispoziţie 600 de locuri.  Aceeaşi concurenţă a fost şi la Facultatea de Inginerie Medicală (unitate nouă) unde sunt 355 de locuri.

În cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), bătaia cea mai mare s-a dat la Facultatea de Management.

Cele mai căutate specializări din restul ţării

La Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cele mai căutate domenii au fost Contabilitate şi Informatică de Gestiune (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) unde au concurat 12 candidaţi/loc, şi Psihologia (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei). Alt domeniu vânat de absolvenţii de liceu a fost şi Informatica Economică (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) unde 9.48 de candidaţi s-au bătut pe un loc.Un domeniu căutat rămâne şi cel în care sunt studiate limbile străine, iar competiţia cea mai mare a fost la Limba şi Literatura Japoneză (9,2/loc) şi Limba şi Literatura Norvegiană (8,5/loc).

Şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost o concurenţă mare pentru specializările Psihologie (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei), Ştiinţe ale Comunicării, cât şi Asistenţă  Socială  din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Sociale Politice.

La Universitatea Maritimă din Constanţa cea mai mare concurenţă a fost pentru specializarea Electromecanică Navală, din cadrul Facultăţii de Electromecanică Navală, unde au fost 6,1 candidaţi pe loc.

Publicație : Adevărul

Noi metode de admitere, mai mulţi studenţi înscrişi la Universitatea Tehnică

 Conform datelor transmise de reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, peste 2.500 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la cele unsprezece facultăţi. Aceştia au putut depune un singur dosar şi achita o singură taxă de înscriere pentru oricâte specializări ar fi vrut să urmeze. Sistemul este implementat în premieră în România.

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi (UTI) a venit în întâmpinarea viitorilor studenţi cu o noutate în ceea ce priveşte în scrierile: depunerea unui singur dosar pentru oricâte specializări se doreşte înscrierea, dar şi plata unei singure taxe de înscriere, devenind astfel prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a introdus acest sistem de admitere. În aceste condiţii, peste 2.500 de studenţi şi-au depus dosarele până ieri la amiază, la specializările din cadrul celor unsprezece facultăţi ale universităţii. Astfel, în urma unei redistribuiri computerizate pe baza opţiunilor studenţilor, doar trei facultăţi nu şi-au ocupat integral locurile de la buget, estimările fiind însă că până vineri sau, cel târziu, în sesiunea din toamnă, vor fi şi acestea ocupate. „Noi mai avem locuri disponibile la licenţă la mai multe facultăţi din universitate – îi aşteptăm încă pe candidaţii care ar dori să ocupe locuri la acestea să îşi depună dosarele în zilele care urmează. Avem disponibile şi locuri la master, atât pentru absolvenţii noştri, cât şi pentru candidaţi de la alte universităţi. Într-un cuvânt, Politehnica are porţile deschise în continuare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la UTI.

Înscrierile continuă la UTI

Pe siteul universităţii se regăseşte numărul de dosare depuse, situaţie actualizată în timp real, acesta fiind acelaşi cu numărul de candidaţi înscrişi la facultăţi, evitându-se situaţiile din anii anteriori în care acest număr era umflat artificial de tineri care îşi depuneau două sau trei dosare la mai multe facultăţi ale universităţii, după cum precizează chiar reprezentanţii instituţiei de învăţământ. „Noul sistem de admitere prezintă o situaţia mai realistă asupra interesului manifestat pe fiecare domeniu şi facultate. Este vorba despre o situaţie mai explicită, pentru că depunerea mai multor dosare, cum era în anii anteriori, făcea ca să existe o percepţie oarecum falsă asupra numărului de candidaţi reali. Acum ştim câţi candidaţi există pe fiecare facultate în parte, este o situaţie mult mai clară”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Până acum, numărul exact de dosare depuse la cele unsprezece facultăţi este 2.604 de candidaţi înscrişi atât pe locuri la buget, cât şi la taxă (2.518, respectiv 86). Dintre aceştia, în cursul zilei de ieri, trei candidaţi au optat pentru Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, 7 pentru Construcţii şi Instalaţii, 6 pentru Construcţii de Maşini şi Management Industrial, 13 pentru Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, 12 pentru Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, 5 pentru Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, 12 pentru Mecanică şi câte 8 pentru Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi pentru Textile.

Depunerea dosarelor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi continuă până luni, 31 iulie

Publicație : Evenimentul

 

By | 2017-07-27T07:32:29+00:00 27 iulie 2017|