Veste de ULTIMA ORA pentru studentii unei mari universitati din Iasi

Joi, 25 mai 2017, in cadrul sedintei Senatului Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi, a fost aprobat regulamentul privind mobilitatile studentesti de studii in cadrul Consortiului Universitaria. In acest fel, studentii ar putea beneficia de mobilitati interne intre institutiile de invatamant superior membre ale Consortiului, intr-un mod similar cu deplasarile din cadrul programului Erasmus.
Spre exemplu, studentii de la Universitatea Cuza ar putea studia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca pentru o perioada, urmand ca la intoarcere creditele sa fie recunoscute in totalitate. De precizat ca din aceasta alianta academica, pe langa universitatile din Iasi si Cluj mai fac parte si: Academia de Studii Economice Bucuresti (UB) si Universitatea Bucuresti (UB) respectiv Universitatea de Vest (UVT) din Timisoara.
De aratat ca scopul constituirii Consortiului Universitaria il reprezinta: „conlucrarea universitatilor partenere pentru ridicarea nivelului cercetarii stiintifice si a activitatii didactice, in vederea recunoasterii nationale si internationale a prestigiului acestora si a clasificarii lor in categoria universitatilor de referinta in Europa, initierea imbunatatirii cadrului legislativ al desfasurarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare, precum si definirea unitara a programelor de studii universitare si a standardelor minime pentru acestea, ca si titlurilor si calificarilor dobandite in urma absolvirii lor”.

Publicație: Bună Ziua Iași

Studentii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi au ajuns la singura mina de petrol din Europa

Studentii Departamentului de Geologie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, (specializarile Inginerie Geologica si Geochimie) au participat, luna aceasta, la o vizita de studiu în judetul Buzau, la Sarata-Monteoru. Aici se afla unica mina de exploatare a petrolului din Europa si a doua din lume.
Vizita de studiu a durat aproximativ trei ore, timp în care studentii au explorat galeriile celor doua orizonturi ale minei «dispuse la 240 si 320 m adâncime», au aflat metodele si instalatiile utilizate pentru exploatarea petrolului, au prelevat esantioane de roca din cadrul ferestrelor de vizitare si au putut face observatii asupra proprietatilor fluidelor si rocilor din zacamânt”, au precizat reprezentantii UAIC.
Ca date tehnice, mina de titei Sarata-Monteoru a fost construita în doua etape, între anii 1925-1948 si 1979-1994, în aceste perioade fiind executate mai multe lucrari precum: puturi, galerii si sonde orizontale si verticale, ascendente si descendente. Titeiul este colectat si transportat gravitational în galeriile minei prin intermediul unor jgheaburi cu înclinare de 2-3 grade dupa care este adus la suprafata cu ajutorul unei instalatii de extractie prin aer-lift.
„Pe parcursul celor trei zile, studentii au vizitat si alte obiective de interes geologic aflate pe arealul judetului Buzau. Printre obiectivele vizate se numara: Vulcanii noroiosi de la Pâclele Mari, Pâclele Mici si Pâclele Beciu, Focul viu de la Terca – Lopatari, Platoul de sare Meledic, Muzeul chihlimbarului de la Colti, Ansamblul rupestru Alunis si Ansamblul de trovanti «Babele» de la Ulmet. Zona vizitata prezinta un real potential geoturistic si educational, în prezent fiind evaluata în vederea realizarii unui geoparc”, mai prezinta cei de Cuza.

În prezent, mina se afla în proprietatea unei companii private, iar facilitarea accesului studentilor de la UAIC s-a realizat, în scop educational, cu sprijinul Sectiunii Române a SPE (Society of Petroleum Engineers), asociatie profesionala în cadrul careia activeaza atât studenti cât si cadre didactice ale Departamentului de Geologie. Activitatea studentilor a fost coordonata de sef lucr. Ciprian Chelariu si face parte din seria activitatilor extracurriculare derulate si cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale (MEN).

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

 Studenţii au mărşăluit prin Iaşi: momente unice în viaţă!

 Studenţii universităţilor ieşene au ieşit ieri-seară în stradă în cadrul „Marşului Absolvenţilor“. Studenţii de la Univer­sitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) au fost primii care au plecat spre Palatul Culturii, întâlnindu-se cu studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) în faţa Corpului A. Mo­mentul întâlnirii s-a lăsat cu scandări din partea studenţilor, fiecare dintre cei prezenţi scandând numele facultăţii de care aparţine. 

Chiar dacă mai puţini, câştigători în lupta scandărilor au fost cei de la USAMV, sunetele de fluier şi vuvuzea acoperind glasurile timide ale celor de la „Cuza“.  Zece minute mai târ­ziu, grupului de studenţi din Copou li s-a alăturat grupul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, format din cei de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi o mână de studenţi de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“.

În frunte cu reprezentanţii celor patru universităţi, studenţii s-au îndreptat apoi spre Palatul Culturii, unde i-au aşteptat pe studenţii de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI). Aceştia din urmă s-au întâlnit în parcarea Facultăţii de Inginerie Chimică şi Pro­tecţia Mediului, iar de acolo s-au îndreptat spre Casa Pătrată urmând traseul Bulevardul Tudor Vladimirescu, au mers apoi pe Elena Doamna spre Hotel Europa şi apoi pe strada Anastasie Panu, întâlnindu-se cu tinerii de la celelalte universităţi la Palat. Prezentatorul evenimentului a fost Dan Negru, care l-a invitat să vorbească pe IPS Teofan. După rostirea ru­găciunii Tatăl Nostru, acesta i-a invitat pe studenţi să înalţe un gând şi pentru părinţii lor, dar şi pentru profesorii pe care i-au avut. Acelaşi lucru l-a subliniat şi Aurel Percă, Episcop auxiliar  al Epis­copiei Romano-Catolice din Iaşi, dar şi reprezentantul comunităţii de evrei din Iaşi.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a trans­mis studenţilor că „ziua de astăzi vă este dedicată vouă, voi sunteţi sufletul acestui oraş, voi sunteţi brand-ul acestui oraş, voi sunteţi prezentul şi viitorul acestui oraş. Pentru voi trebuie să avem toată recunoştinţa şi în voi trebuie să ne punem toată încrederea. Nu pot decât să vă spun că lumea este deschisă pentru voi în orice direcţie, dar speranţa mea cea mai mare ca Iaşul şi România să fie casa voastră pentru toată viaţa voastră“, a punctat Mihai Chirica. Au luat apoi cuvântul reprezentanţii universităţilor, pri­mul vorbitor fiind prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, care a punctat că „prezenţa voastră, aici şi acum, înseamnă că sunteţi cei mai buni din generaţia voastră, că sunteţi nişte învingători, că i-aţi făcut mândri pe părinţi, pe profesori, pe noi toţi şi meritaţi cu prisosinţă toate felicitările lumii“, a punctat aceasta.

Din partea TUIAŞI a vorbit prof. univ. dr. ing. Daniel Condu­ra­che, prorector la Informatizare şi Co­municaţii Digitale. Acesta a subliniat că absolvenţii trebuie să mulţumească în mod deosebit părinţilor lor, cei care au făcut tot posibilul ca lor să nu le lipsească nimic pe parcursul studiilor. De asemenea, acesta a explicat versurile imnului Gaudeamus şi semnificaţiile pe care le au. Acestora li s-au adăugat discursurile reprezentanţilor celorlalte universităţi, dar şi ale reprezentanţilor studenţilor, care au punctat aceleaşi lucruri, menţionând totodată că cea mai dificilă etapă din viaţa lor abia acum începe. După încheierea discursurilor, studeţii au rămas la concertul în care au cântat Ovidiu Lipan Ţăndărică, trupa Bosquito, Irina Rimes şi trupa VUNK.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Studenții se implică în organizarea „Șotron. Târg de cărți, jocuri si distracții”

Studenții de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Comunicare și relații publice, vor dezvolta o serie de activități pentru copii în cadrul festivalului „Șotron. Târg de cărți, jocuri și distracții”.

Evenimentul se va desfășura în perioada 2-4 iunie, în grădina Casei Pogor, începând cu ora 12:00.

Studenții au pregătit pentru participanții la festival o serie de activități educative cu scopul de a determina copiii să socializeze și să se distreze într-un spațiu cultural. Activitățile interactive constau în: „Activity cu mima”(orele 12:00-14:00), „Ateliere de pictură- pe lemn, sticlă și hărtie”(orele14:00-16:00), Joc interactiv-„Telefonul fără fir”(16:30-18:00) și „Origami și baloane”(18:00-19:30).

Eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, „Şotron. Târg de cărţi, jocuri şi distracţii” este un adevărat tur de forță al activităților cultural-educative dedicate publicului tânăr și foarte tânăr, desfășurate într-o atmosferă relaxată și plină de surprize, într-un spațiu central, ușor accesibil.

„Șotron. Târg de cărți, jocuri și distracții” este un eveniment care se adresează copiilor și adolescenților, dar și părinților și celor interesați de activități educative-interactive. Programul complet al evenimentului va fi postat pe site-ul www.sotron.wordpress.com.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Tinerii români vor avea curând o lege a internshipului

Guvernul începe demersurile pentru elaborarea unei legi care să reglementeze programele de tip internship şi relaţia dintre interni şi organizaţia-gazdă, printr-un nou tip de contract.  Cât de curând, vor fi iniţiate consultări cu instituţiile publice şi private, cele de învăţământ şi ONG-uri, conform site-ului Guvernului.

Legea Internshipului a pornit ca o iniţiativă a Uniunii Studenţilor din România (USR) menită  să creeze o punte de comunicare între tineri şi instituţiile private sau publice şi să reglementeze derularea internshipurilor de o manieră care să se vădească avantajoasă atât pentru intern, cât şi pentru angajator.

Măsura, adoptată pe 25 mai printr-un Memorandum, vizează eliminarea confuziilor dintre raportul de internship şi raportul de muncă, astfel încât internshipul să nu devină o formă mascată de angajare.

Stagiile profesionale şi programele de internship oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta lucrul într-un mediu organizat, prin familiarizarea cu metodele de lucru şi aplicarea cunoştinţelor acumulate în perioada de studiu, dobândind astfel experienţe relevante în domeniile vizate. Programele de internship contribuie la definirea mai clară a perspectivelor de carieră ale studenţilor, pentru o inserţie mai rapidă pe piaţa muncii.

„Reglementarea stagiilor de internship a fost unul din cele mai importante obiective ale USR, încă de acum 4 ani. A fost printre primele soluţii pe care federaţia noastră le-a propus ca răspuns la rata mare a şomajului în rândul tinerilor. Am organizat de-a lungul timpului dezbateri cu mediul de business, cu mediul academic şi cu colegii noştri din toată ţara. Am urmărit îndeaproape toate dezbaterile legislative şi am colaborat cu Guvernul şi Parlamentul pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite pentru studenţii şi tinerii care îşi doresc să parcurgă un stagiu de internship. Credem cu tărie că aceste stagii vor aduce tinerii mai aproape de piaţa muncii şi de cerinţele acesteia. Am militat şi vom milita în continuare pentru internshipuri de calitate, pentru o experienţă de muncă şi învăţare integrată, astfel încât să reducem decalajul dintre cerinţele pieţei muncii şi cunoştinţele tinerilor şi să facilităm trecerea de la şcoală la viaţa activă. Ne bucurăm că decidenţii au pus pe agenda publică această lege şi vom rămâne aproape de acest demers de adoptare a legii şi implementare a acesteia”, declară Alin Grigore, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Viitoarele consultări organizate de Executiv pe tema internshipului urmăresc să preîntâmpine nevoile, aşteptările şi exigenţele tuturor părţilor implicate în organizarea stagiilor profesionale de tip internship (instituţii ale administraţiei publice centrale, mediul privat, mediul academic, organizaţii de tineret şi de voluntariat).

Piaţa programelor de internship a cunoscut o ascensiune remarcabilă în România, în ultimii cinci ani. În anul 2013, Executivul a iniţiat Programul Oficial de Internship al Guvernului României, aflat anul acesta la a cincea ediţie, care oferă tinerilor oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administraţiei publice centrale. Dincolo de activitatea zilnică în cadrul administraţiei centrale, stagiarii au ocazia să participe la discuţii şi mese rotunde în prezenţa unor înalţi oficiali ai statului român, precum şi la training-uri şi workshop-uri tematice.

La ediţia din acest an a Programului de Internship au fost înregistrate 1670 de candidaturi eligibile pentru cele 100 de locuri disponibile în cadrul a 52 de instituţii participante la program.

Publicație : Adevărul

20 de profesori din Iași, premiaţi la Cotroceni. Au fost desemnați Profesori Bologna

17 profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi 3 de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ au fost desemnaţi anul acesta Profesori Bologna. Distincţia se acordă în urma nominalizărilor din partea studenţilor, iar selectarea se face tot de către aceştia.

Gala Profesorului Bologna se află la cea de-a X-a ediţie, iar festivitatea de premiere s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. Prima etapă a constat în pregătirea studenţilor evaluatori, care, alături de colegii lor din anii anteriori, au evaluat profesorii nominalizaţi.

Atelierele de formare s-au desfăşurat în perioada 3-5 martie, participând studenţi din şase centre universitare, Bucureşti, Baia Mare, Galaţi, Iaşi, Sibiu şi Timişoara, iar nominalizările profesorilor s-a putut realiza de la finalul lunii februarie şi până pe 19 martie.

În alegerea Profesorilor Bologna nu a fost însă necesară doar nominalizarea, ci, după o documentare amplă a studenţilor evaluatori, aceştia au ales „profesorii cei mai tari“, adică acei dascăli care găsesc căi inedite de a preda şi de a se apropia de studenţi.

Distincţiile de Profesor Bologna au fost decernate în cadrul Galei care a avut loc pe data de 19 mai la Palatul Cotroceni din Bucureşti.

Daniel Tasiei, de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi se arată onorat de această distincţie.

„Din păcate nu am reuşit să ajung la festivitatea de premiere care a avut loc vinerea trecută şi care a însemnat şi Cotroceni şi Palatul Parlamentului. Este un premiu acordat de studenţi cărora le mulţumesc foarte mult, şi mă surprinde pentru că sunt un profesor destul de exigent cu studenţii, inclusiv la examene. Este onorant şi mă bucură, este o formă de apreciere din partea studenţilor pe care rar o ai, şi atunci este cu atât mai importantă pentru mine“, a declarat profesorul.

Acelaşi lucru îl punctează şi Cătălin-Petru Corciovă, unul dintre cei trei profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) desemnaţi profesori Bologna anul acesta.

„Este un premiu important pentru mine, iar faptul că am aprecierea studenţilor înseamnă că fac bine ceea ce fac. Este o disticţie care mă obligă să-mi continui activitatea aşa cum am făcut-o şi până acum“, a punctat acesta.

Lista cu profesorii Bologna

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“

  • Corciovă Călin Petru
  • Floria Mariana
  • Rotariu Mariana

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“

  • Atasiei Daniel
  • Bădeliţă Corina
  • Buraga Sabin Corneliu
  • Caraman Lorelei
  • Carp Mihai
  • Dicu Roxana
  • Gavriluţă (căs. Vatamanu) Anca Florentina
  • Gheorghe Ana Maria
  • Michinici Ioana Maria
  • Milica Ioan
  • Onici Octavian
  • Patraş Antonio
  • Popa Nicoleta Laura
  • Popuşoi Simona Andreea
  • Rogoz Nicoleta
  • Sulima Snejana
  • Zup Iulia Elena

Publicație : Ziarul de Iași

 

Premiu URIAS pentru un inventator celebru din Iasi. A realizat MANUSA folosita in recuperarea dupa accidente vasculare cerebrale

La finalul saptamanii trecute, la Iasi – in Sala Voievozilor de la Palatul Culturii a avut loc, dupa trei zile de expozitie, ceremonia de premiere a EuroInvent 2017, în cadrul careia cei mai buni inventatori si cercetatori si-au primit premiile • Marele laureat al celei mai importante manifestari dedicate inventicii din sud-estul si centrul Europei (a primit un premiu de zece mii lei – n.r.) i-a revenit unui profesor de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi • Acesta a realizat manusa folosita in recuperarea dupa accidente vasculare cerebrale

O noua editie de succes aEuroInvent s-a finalizat la Iasi! Astfel, la finalul saptamanii trecute, Sala Voievozilor de la Palatul Culturii a gazduit festivitatea de premiere. Cele mai importante premii au mers catre doua institutii de învatamânt superior din România anume Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi si Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Marele Premiu EuroInvent 2017, în valoare de 10.000 de lei, oferit, pentru al II-lea an consecutiv, de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, le-a revenit lui Marian-Silviu Poboroniuc si Danut-Constantin Irimia de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi, pentru Manutex, un dispozitiv ca o manusa care ajuta la reabilitarea mâinii în cazurile de accident vascular cerebral”, arata organizatorii.
Cum functioneaza inventia 
Poboroniuc, profesor la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata (FIEEIA) de la TUIASI a avut ideea inca, de acum un deceniu, in a inventa manusa robotica, unica în lume, menita sa ajute persoanele care au ramas cu paralizii în urma unui atac cerebral vascular.
Cu ajutorul acesteia, pacientii se pot recupera mult mai repede decât cu terapia clasica. Profesorul lucreaza împreuna cu alti patru specialisti din facultate, dar si cu doua spitale din Iasi si Cluj-Napoca.
Pe de alta parte, inventatorul a aratat ca „am avut un pacient care nu mai putea de patru ani sa-si miste mâna, iar dupa 12 sedinte a reusit sa faca singur o miscare de extensie a pumnului. Aceste echipamente pot fi puse într-un spital de reabilitare, de recuperare sau clinici de recuperare sportiva”. In alta ordine, important de mentionat ca, in cel putin trei luni de terapie clasica combinata cu sedinte cu aceasta manusa, un pacient ar putea ajunge la recuperare completa.

Lista marilor laureati EuroInvent 
Asadar, juriul international al Salonului a desemnat, printre altii, si urmatorii câstigatori: Premiul pentru cel mai tânar inventator le-a revenit unei echipe din Vietnam pentru un sistem inteligent de gradina pentru cresterea legumelor proaspete (Nguyen Thanh Long, Nguyen Minh Cong, Nguyen Ngoc Linh) si unui inventator din Turcia (Eray Aktokluk), pentru o bratara inteligenta, care ajuta persoanele fara vedere sa se orienteze în trafic, sa cunoasca starea vremii, culoarea obiectelor sau sa se puna la adapost în situatii periculoase.
Apoi, Iuliana Diana Barbulescu si Simona Ioana Marinescu, de la SC Pharmacop Innovation SRL, au primit varianta nationala a Premiului pentru femeia inventator, cea internationala fiind acordata unei inventatoare din Irak, Kareema Majeed Ziadan.
Universitatea Tehnica a Moldovei a primit Premiul pentru performanta în educatie si cercetare. Inventatorul individual Aureliu Postolachi din Republica Moldova s-a bucurat de Premiul pentru Mediu – pentru un produs homeopatic. De asemenea, Premiul Forumului Inventatorilor Români i-a revenit Universitatii Politehnice din Bucuresti, Premiul Europe Direct Iasi a mers catre reprezentantii Indoneziei, Asociatia INNOPA, cel al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) catre inventatorul din Irak, Hasan Mohammed Luaibi, cel al Universitatii Tehnice, catre WIIPA Taiwan, iar cel al Platformei Arheoinvest UAIC, catre ICMET Craiova.
Vasile Lupu a primit Premiul pentru cel mai în vârsta inventator. Editia din acest an a EuroInvent a adus la Iasi peste 500 de inventii din 37 de tari. Acesta a fost organizat de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct, Universitatea Tehnica si Alexandru Ioan Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul