Ne putem mândri! Universitățile din Iași, constant în clasamentele internaţionale

 Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat ediţia din 2017 a Metarankingului universitar, care combină rezultatele a nouă clasamente internaţionale, iar conform rezultatelor din 2017, Iaşul universitar este unul dintre cele mai puternice din ţară.

Trei universităţi din Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ se află între primele nouă universităţi din ţară, UAIC pe 3, iar TUIASI şi UMF împărţind aceeaşi poziţie din clasament, 4. Raportate la alte instituţii de profil din ţară, rezultatele arată şi mai bine – TUIASI este pe poziţia a doua, după Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea „Cuza“ este pe poziţia a treia, după Universitatea Bucureşti şi Universitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este la egalitate pe prima poziţie cu celelalte UMF din ţară – Carol Davila din Bucureşti şi UMF Cluj-Napoca.

„Este a doua veste bună pe care o primim, după cea din septembrie privind clasarea UMF Iaşi în prestigiosul The Times Higher Education. Situarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi – o universitate de specialitate – pe poziţia a patra, în urcare cu trei poziţii faţă de clasamentul din 2016, reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care cadrele didactice şi studenţii le-au depus şi le depun în activitatea didactică şi de cercetare“, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

Poziţii doar în creştere pentru universităţile din Iaşi

Metarankingul nu este apreciat de către toate instituţiile de învăţământ superior, fiindu-i contestată legitimitatea atât prin metodologia prin care a fost realizat, cât şi prin faptul că a înglobat unele rankinguri ce sunt contestate în sine. Conform punctajelor oferite de către Metarankingul din 2017, UAIC are în total 7 puncte, iar UMF şi TUIASI au în total 5. Se remarcă o creştere în clasament a universităţilor ieşene faţă de prima ediţie a Metarankingului de anul trecut. UMF avea anul trecut două puncte, fiind pe poziţia, 7, iar TUIASI era pe poziţia 6, cu trei puncte. Doar „Cuza“ şi-a păstrat poziţia pe care o avea anul trecut, cât şi numărul de puncte.

„Personal, susţin ierarhizarea universităţilor. Nu absoută, ci pe domenii sau grupuri de activitate. O ierarhizare cu o finalitate care să creeze premisele unei educaţii universitare de calitate. Acest metaranking ia în considerare mai multe clasamente internaţionale, majoritatea consacrate şi recunoscute. Din acest motiv, poziţionarea noastră pentru al doilea an consecutiv ca a doua universitate tehnică din România şi pe locul IV între universităţile româneşti este onorantă şi motivantă să accedem în viitor pe un loc superior. Însă ar trebui să ne asumăm şi o finalitate a acestui clasament sau al oricărui altuia acceptat de majoritate“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Clasamentele folosite în analiză sunt Top 500 Shanghai, CWUR (Center for World University Ranking), CWTS (Leiden Ranking), NTU (Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities), QS World University Rankings, SCImago Institutions Rankings, Times Higher Education, URAP – University Ranking of Academic Performance şi Best Global Universities al US News, SUA. Au mai fost integrate şi o serie de alte clasamente, al căror impact nu a fost al fel de mare, precum Webometrics, uniRANK sau Nature Index. Una dintre concluziile generale ale clasamentului arată că, din cele aproximativ 92 de universităţi indexate din ţară, 55 publice şi 37 private, doar 23 universităţi, toate publice, au prezenţă internaţională.

Publicație: Ziarul de Iași

 Academia Română va fi condusă de un profesor ieşean?

Trei nume de academicieni ieşeni sunt vehiculate ca având mari şanse să ocupe funcţia rămasă vacantă în urma decesului acad. Ionel Valentin-Vlad, care este înmormântat astăzi. Cei trei sunt: matematicianul Viorel Barbu, chimistul Bogdan Simionescu şi istoricul Victor Spinei. În câteva zile va fi desemnat un interimar, iar în aprilie, cel mai probabil, vor fi alegeri.

Anul 2018 poate aduce un ieşean la conducerea Academiei Române. După moartea academicianului Ionel Valentin-Vlad, prezidiul Aca­demiei se va reuni vinerea viitoare pentru a de­cide care va fi formula de conducere în viitor a forului academic. Dacă se va decide ca alegerile să fie organizate aşa cum erau programate iniţial, în luna aprilie, până la momentul respectiv va trebui să fie desemnat un nou preşedinte dintre actualii patru vicepreşedinţi. Dintre aceştia, doi sunt ieşeni: acad. Bogdan Simionescu, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, şi acad. Victor Spinei, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Surse apropiate Academiei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, şi în cazul organizării alegerilor generale, în care fiecare persoană care doreşte să conducă academia îşi depune un dosar de candidatură individual, nu se realizează propuneri, sunt şanse să existe ieşeni cel puţin la nivel de candidatură. Aceleaşi surse au înaintat numele acad. Bogdan Simionescu, care, pe lângă CV-ul profesional ireproşabil, mai are un avantaj în ceea ce priveşte vârsta, împlinind 70 de ani anul viitor, fiind cel mai tânăr dintre potenţialii candidaţi. O serie de publicaţii centrale au înaintat şi numele academicianului Viorel Barbu printre posibilii candidaţi, în cazul în care se vor face alegeri ge­nerale în aprilie, fără a oferi a oferi punctul acestuia de vedere.

„Ziarul de Iaşi“ nu a reuşit să îl contacteze ieri pe acad. Viorel Barbu pentru a confirma sau infirma o posibilă intenţie a acestuia de a candida. „Între Adunările Generale, Academia Română este condusă de prezidiu, şi se va propune la următoarea întâlnire ca alegerile să aibă loc în luna aprilie, când se va încheia mandatul conducerii anterioare. Până atunci, interimatul va fi asigurat de către unul dintre vicepreşedinţi pentru cele trei luni de zile care vor mai fi până în aprilie. Preşedintele se va alege în aprilie, vicepreşedinţii şi secretarul general în mai. Nimeni nu discută în momentul de faţă despre această chestiune, nici eu nu doresc să comentez“, a declarat acad. Bogdan Simionescu pentru „Ziarul de Iaşi“.

Astăzi, de la ora 10.30, va fi oficiată slujba de înmormântare a acad. Ionel-Valentin Vlad, iar de la ora 12 va avea loc ceremonia de înmormântare la Cimitirul Bellu Ortodox, pe Aleea Academicienilor, cu onoruri militare.

Publicație: Ziarul de Iași