Studenti ai Facultatii de Informatica de la Cuza din Iasi, la o valoroasa olimpiada europeana

Sase studenti ai Facultatii de Informatica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi vor participa in perioada 27 februarie – 6 martie 2017, la prestigiosul concurs international SEEMOUS 2017 anume 11th South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), ce se va desfasura in localitatea Ohrid, din Macedonia.
Astfel, decanul Facultatii de Informatica, conf. univ dr. Adrian Iftene si reprezentanti ai Gemini CAD Systems, le-au urat celor sase tineri, anume: Diana Lucaci, Ingrid Stoleru, Radu Miron, Victor Talif, Cristian Vintur si Cosmin Stefan mult succes, in speranta ca vor obtine performante exceptionale care vor aduce cinste Iasului. De ramintit ca, la editiile anterioare, atat studentii de la Cuza cat si cei de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi au fost printre laureatii intrecerii internationale studentesti.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Campanie INEDITA de PROMOVARE in randul viitorilor studenti, la Universitatea Cuza din Iasi

  • Campanie de promovare speciala, organizata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, in randul viitorilor studenti • Aceasta se va derula intre 23 si 26 martie 2017! • in cele patru zile, tinerii pot participa la vizite in laboratoare, cursuri deschise din toate domeniile, jocuri sportive, tururi ghidate si prezentarea ofertei academice • Participarea la toate activitatile este gratuita

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi (UAIC) din Iasi organizeaza, in perioada 23 – 26 martie 2017, „Zilele Portilor Deschise„, un eveniment dedicat elevilor din clasele IX-XII, cu scopul de a se familiariza cu universitatea si activitatile acesteia. In cele patru zile, tinerii pot participa la vizite in laboratoare, cursuri deschise din toate domeniile, jocuri sportive, tururi ghidate si prezentarea ofertei academice. Participarea la toate activitatile este gratuita. Inscrierile au fost deschise incepand de luni, 27 februarie.

De reliefat ca „Zilele Portilor Deschise” le propune elevilor o modalitate directa si interactiva de a face cunostinta cu viata de student, dincolo de simpla consultare a ofertelor de admitere. In total, UAIC organizeaza 204 actiuni ce includ manifestari interactive la facultati, vizite la Muzeul Universitatii, prezentari despre bursele din Programul Erasmus+, dar si workshop-uri organizate de specialistii in cariera care ii ajuta pe elevi sa se orienteze spre facultatea potrivita.

„In plus, fiecare facultate va participa cu un stand la Salonul Ofertelor Educationale, care se va desfasura zilnic in intervalul 23-26 martie, in Sala Pasilor Pierduti, intre orele 10:00 – 14:00. Aici vor fi prezenti studenti si profesori de la cele 15 facultati ale Cuza, care le vor putea raspunde elevilor la intrebarile lor despre facultate. Pentru a-i ajuta pe liceeni sa inteleaga mai bine ce inseamna cursurile universitare, facultatile au pregatit o serie de prelegeri pe teme de interes general. Printre ofertele de cursuri deschise se numara: «Jurnal intim. Un altfel de Marin Preda» – joi 23 martie la Facultatea de Litere, «Turismul pentru cucerirea varfurilor de mare altitudine – Everest» – vineri, 24 martie la Facultatea de Geografie si Geologie, «Cristalizarea opiniei publice in societatea contemporana» – sambata, 25 martie la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice. in fiecare zi a evenimentului vor fi organizate tururi ale universitatii ce presupun vizitarea locurilor emblematice si familiarizarea cu zona in care elevii isi vor petrece peste cativa ani studentia. Pe tot traseul turului, participantii vor fi insotiti de un ghid care le va oferi mai multe informatii atat despre locatiile vizitate, cat si despre viata de student. Elevii, dar si profesorii si parintii, vor putea vizita: Aula Magna Mihai Eminescu – sala unde se desfasoara cele mai importante evenimente din viata universitatii, Libraria – cafenea Tafrali – unul dintre centrele vietii culturale din universitate, Campusul Titu Maiorescu – inclusiv cantina si Turnul Universitatii – o locatie deosebita, cu vedere panoramica si cu acces de obicei restrictionat”, au transmis reprezentantii Universitatii Cuza.

Inscrierea la „Zilele Portilor Deschise” se face on-line, pe site-ul oficial al evenimentului www.uaic.ro/zpd. Modulul de inscriere permite realizarea unui „orar” personalizat, cu activitati din ora in ora. Profesorii care insotesc mai multi de elevi pot realiza programari comune pentru intreg grupul, iar la incheierea activitatilor, cadrele didactice primesc o diploma de participare din partea UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnică, în fruntea unui clasament privind vizibilitatea internaţională

 Pe primul loc se află Universitatea Tehnică, care este însă abia pe locul patru în ţară.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) este in­stituţia de învăţământ superior din Iaşi cel mai bine clasată în ceea ce priveşte vizibilitatea şi evaluarea universitară.

Clasamentul internaţional „SCImago“ a fost realizat de către un grup de instituţii din Spania, specializat în evaluarea universitară, iar TUIAŞI a fost cotată pe locul al IV-lea între universităţile din România şi pe 1.387 în lume.

Instituţia de învăţământ superior din Iaşi a fost depăşită în clasament doar de către Universitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, aflată pe poziţia 1.357, de Universitatea Politeh­nica din Timişoara, pe 1.349, şi de Uni­versitatea Politehnica din Bucureşti, care se află pe locul 920.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi se află şi ea în acest clasament, fiind pe poziţia a opta în România şi pe 1.857 în întreg clasamentul, iar Universitatea Bucu­reşti ocupă poziţia a şasea, fiind pe locul 1.806.

„Acest clasament se bazează doar pe date certe, pe rezultate perfect cuantificabile şi vizibile, palpabile, nu pe raportări subiective sau pe informaţii postate de universităţi pe site-urile proprii. Mai mult, primele cinci universităţi din România se află pe poziţiile 920 – 1.629, adică în prima jumătate a clasamentului care monitorizează doar 3.000 de universităţi. Aceste poziţii sunt mai mult decât onorante, având în vedere nivelul de finanţare al educaţiei şi cercetării, extrem de scăzut în România comparativ cu ţările dezvoltate“, subliniază prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

Clasamentul a fost bazat pe trei indicatori principali: pe activitatea de cercetare ştiinţifică, care oferă jumătate din punctaj, pe activitatea de inovare, cu 30% din punctaj, şi pe vi­zibilitatea internaţională, cu 20% din punctaj. De asemenea, au fost luate în considerare şi articolele publicate în reviste ştiinţifice clasificate la nivel mondial.

De la raportul din 2013, Universitatea Tehnică a urcat 300 de poziţii, iar Universitatea „Babeş – Bolyai“, lider naţional în 2013, a căzut în trei ani aproape o sută de locuri la nivel mondial, iar Universitatea Bucureşti a coborât 150 de poziţii.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Cercetătorii români vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după ce au fost modificate regulile de salarizare din cadrul Programului Orizont 2020

Cercetătorii români din cadrul programului Orizont 2020 vor fi plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună, după ce Comisia Europeană a schimbat regulile de salarizare pentru cercetătorii din acest program de cercetare, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului Sorin Moisă.

„Comisia Europeană a anunţat astăzi, la Bruxelles, prin vocea Comisarului pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare, Carlos Moedas, schimbarea regulilor de salarizare pentru cercetătorii din programul Orizont 2020, schimbare care va permite cercetătorilor români să fie plătiţi cu până la 4.300 de euro pe lună (exclusiv taxele plătite de angajator), în loc de plata la nivel de salariu de bază în propria instituţie de cercetare, ca până în prezent. În esenţă, decizia permite plata la nivelul standard din proiectele de cercetare finanţate la nivel naţional, care, în mod paradoxal, prin introducerea regulii ,,salariului de bază’’ la nivel european, permiteau o remunerare mult mai interesantă decât proiectele europene, informează europarlamentarul Sorin Moisă, printr-un comunicat de presă.

Modificările vin după ce europarlamentarul a adresat o scrisoare deschisă pe această temă Preşedintelui Comisiei Europene, în noiembrie 2016, atrăgându-i atenţia că, în România, din motive financiare, plata cercetătorilor este bazată pe proiecte, salariul de bază al cercetătorilor, în general foarte mic, încurajându-i pe aceştia să aplice pentru proiecte de cercetare, şi a cerut găsirea unei soluţii care să permită plata decentă a cercetătorilor români.

„Mă bucur ca apelul meu, laolaltă cu cel al altor colegi români, a fost auzit, şi Comisia Europeană a găsit, fie şi ceva mai târziu decât ar fi fost ideal, o soluţie la această problemă pe care ar fi trebuit să nu o avem din capul locului. Mă bucur că de acum înainte cercetătorii români vor putea fi plătiţi în mod demn, transformând o invitaţie la emigrare într-un motiv de a rămâne şi a crea acasă, într-o ţară care deja suferă de un sfert de secol o dureroasă hemoragie a elitei sale tehnice, ştiinţifice, profesionale”, a spus Moisă.

Programul Orizont 2020 este un amplu program de Cercetare si Inovare derulat de Uniunea Europeana.

Orizont 2020 este instrumentul financiar de implementare a Uniunii Inovarii, iniţiativa Europa 2020 ce vizează asigurarea competitivităţii globale în Europa.

Publicație : Adevărul

 

Studenţii îşi pot nominaliza cei mai tari profesori pentru titlul de „Profesor Bologna”

Cadrele didactice din mediul universitar pot fi nominalizate, în perioada 27 februarie-19 martie, pentru titlul de Profesor Bologna, a anunţat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Astfel, studenţii îşi pot înscrie cei mai tari profesori pe site-ul www.profitari.ro.

Profesorii care depăşesc graniţele disciplinei lor şi reuşesc să se apropie de studenţi prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeleşi pot fi nominalizaţi pentru titlul de Profesor Bologna chiar de către oamenii cărora le predau zi de zi.

Astfel, potrivit ANOSR, începând de astăzi şi până în data de 19 martie 2017, studenţii au ocazia să-şi nominalizeze ce mai buni profesori, înscriindu-i pe site-ul www.profitari.ro, pentru a li se acorda titlul de Profesor Bologna. În urma unui proces de evaluare realizat exclusiv de studenţi special pregătiţi în acest sens, distincţiile de Profesor Bologna, pentru acele cadre didactice care inspiră şi motivează studenţii, vor fi acordate în cadrul unei gale ce va avea loc în data de 19 mai 2017, la Bucureşti.

„Studenţii evaluatori special pregătiţi de ANOSR în acest sens, vor parcurge mai multe etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând vor participa „incognito” la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, iar apoi vor discuta cu studenţii care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenţii evaluatori vor purta o discuţie mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenţilor evaluatori, aceştia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna”, detaliază un comunicat al ANOSR.

De-a lungul celor nouă ediţii ale proiectului desfăşurate până în prezent, 765 de cadre didactice au primit titlul de Profesor Bologna, aceştia constituind Comunitatea Profesorilor Bologna.

Publicație : Adevărul