UMF a decis: majorarea taxelor de şcolarizare nu este negociabilă

 Ligile studenţilor de la UMF s-au dezis de protestul organizat recent în faţa instituţiei de o asociaţie studenţească de la Universitatea „Cuza“

Cele patru ligi care activează în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au fost în audienţă la rectorul UMF, prof.dr. Viorel Scripcariu, pentru a discuta despre decizia creşterii taxelor şi despre ultimele evenimente care au avut loc la UMF. Într-o poziţie oficială luată de către aceştia, ei au ţinut să se dezică de protestele care au avut loc săptămâna trecută în faţa UMF, organizate de o ligă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

„Societăţile de la UMF au considerat că susţinerea studenţilor trebuie să se realizeze raţional şi eficient prin comunicarea directă şi clară cu conducerea universităţii. Permanent am adus la cunoştinţă necesităţile studenţilor şi nu am încurajat niciun moment manifestări de tip protest înainte de a purta discuţiile oficiale necesare. Ne pare rău pentru mesajele eronate care au fost transmise de unele societăţi studenţeşti, altele decât cele din cadrul UMF Iaşi“, au transmis cele patru ligi într-o poziţie comună. Reprezentanţii acesteia au mai precizat că rectorul le-a transmis faptul că hotărârea de a creşte taxele a fost luată şi în contextul în care restul universităţilor concurente din ţară care au taxele de şcoalizare mult mai mari ar interpreta păstrarea taxelor mici la Iaşi ca un semn de „competiţie neloială“.

Studenţii au solicitat conducerii UMF actualizarea cărţilor care ajung la studenţi de la Biblioteca UMF, având un oarecare succes în susţinerea cauzei – aceştia vor întocmi o listă de cărţi de referinţă care vor fi achiziţionate de universitate şi puse la dispoziţie studenţior prin depozitele bibliotecii. „De asemenea, pentru a rezolva problema spaţiului insuficient din sălile de lectură, s-a propus deschiderea unui număr de amfiteatre în regim de spaţiu de lectură pe perioada sesiunii. Acest lucru o să fie realizat până la deschiderea sălilor de lectură din fosta clădire a Universităţii «Petre Andrei», care este acum în proces de amenajare“, au mai precizat studenţii. Ei au mai cerut cu această ocazie şi alocarea abonamentelor pentru toţi studenţi, fiindcă sunt insuficiente cele actuale, şi ar avea mai multe cursuri şi lucrări practice care au loc în spitale dispuse în zone diferite ale oraşului. Conducerea UMF le-a transmis că există discuţii cu primăria în acest sens.

Publicație : Ziarul de Iași

Astazi se deschide o noua editie a Salonului INVENTICA 2017, organizat de Universitatea Tehnica din Iasi

Astazi, 28 iunie 2017, de la ora 11:00, in Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Copou are loc deschiderea oficiala a Salonului INVENTICA 2017. Aici vor putea fi observate 220 de inventii, brevete si proiecte de cercetare. Manifestarile acestei importante actiuni pe zona inovarii au ajuns la cea de-a XXI-a editie si sunt organizate de catre Universitatea Tehnica, în colaborare cu Institutul National de Inventica (INI) Iasi.

„Sunt doua manifestari stiintifice care se completeaza reciproc. La Salon se vor prezenta realizarile de natura tehnica, stiintifica, brevetele de inventie si proiectele de cercetare, iar la conferinta se va pune accentul pe metodele si tehnicile de creatie, pe metodologia cercetarii stiintifice. Inventica va fi abordata atât ca stiinta, cât si ca arta în procesul de testare a noului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Eugen Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare si asigurarea calitatii la TUIASI.

De reamintit ca, in trecut, deja regretatul profesor Boris Plahteanu a fost unul din promotorii si principalii sustinatori ai acestei valoroase si prestigioase manifestari stiintifice.

Publicație : Bună Ziua Iași