Fiindcă nu s-au înscris suficienţi studenţi.

Mai multe programe de master de la Litere s-au anulat cu o săptămână înaintea începerii anului universitar

 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-a confruntat şi anul acesta cu o problemă mai veche, legată de corelarea ofertei de studiu de preferinţele absolvenţilor. Dacă în trecut existau mai multe programe de master de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor care se închideau cu câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor fiindcă nu existau suficienţi studenţi pentru a asigura funcţionarea lor în condiţiile impuse de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), anul acesta se remarcă o situaţie si­milară la Facultatea de Litere. 

Aceştia au anunţat zilele trecute că studenţii admişi la patru specia­lizări – limbi literaturi şi civilizaţii străine italiană, slave şi clasice, şi cele de la traducere şi terminologie nu le vor putea urma în anul universitar 2017 – 2018, „din cauza lipsei a cel puţin şase studenţi la fiecare dintre specializările de mai sus“.

„Candidaţii admişi la specializările menţionate îşi pot retrage dosarul cu documentele depuse la admitere, de la Secretariatul Facultăţii de Litere. Taxele de admitere şi înmatriculare / şcolarizare achitate se vor restitui în sumă integrală, la solicitarea candidaţilor. La cererea de restituire a acestor taxe, candidatul va anexa un extras de cont personal“, au mai transmis în mesajul lor reprezentanţii facultăţii.  Conf.dr. Ion Lihaciu, decanul facultăţii, ex­plică faptul că au mai existat şi alte astfel de cazuri în trecut dar că acum conducerea facultăţii a decis să fie transparentă cu privire la situaţia masteratelor. El spune că toţi studenţii aflaţi în această situaţie au fost anunţaţi încă de la înscriere că există acest risc şi li s-a oferit posibilitatea să treacă la un alt master în cadrul aceluiaşi program, fiindcă mulţi vin de la engleză unde au avut dublă specializare – română-franceză, rusă-engleză etc. şi au putut opta pentru alte programe.

„Unii au ales să treacă la un alt masterat din cadrul aceluiaşi program, o parte au ales să îşi retragă dosarul. Am un caz concret cu un absolvent de Teologie care dorea neapărat să facă un masterat de limbi clasice, şi nimic altceva, aşa că a venit şi şi-a ridicat dosarul. Restul au mers o parte la limba română, la literatură comparată şi au avut variante. Le-am spus dinaintea admiterii că dacă nu se va constitui grupa necesară se pot înscrie la un alt masterat“, a declarat conf.dr. Ion Lihaciu. Pe viitor, se încearcă soluţii de actualizare a curriculei. „Am hotărât în cadrul Fa­cul­tăţii de Litere, la ultimul consiliu, să facem o comisie care să regândească oferta educa­ţională, să vină în întâmpinarea studenţilor, să promoveze acele masterate care au nevoie să atingă numărul necesar de studenţi“, a conchis decanul.

Publicație : Ziarul de Iași  

 

CONCERT Vița de Vie duminică la Iași pentru bobocii de la Cuza. Dar oricine este așteptat

 Vița de Vie cântă pentru bobocii Universității Alexandru Ioan Cuza duminică, 1 octombrie, începând cu orele 19.30 pe Esplanada corpului B. Intrarea este liberă.

„Primele zile de studenție sunt pline de emoție dar și de neprevăzut. Bun venit la UAIC este un eveniment special creat pentru studenții de anul I. Timp de 3 zile încercăm să îi facem să se simtă ca acasă: le oferim mapa de Bun venit, le găsim un mentor printre studenții mai mari, îi așteptăm la Festivitatea de Deschidere, le arătăm cum își pot petrece timpul liber sau cum se pot angaja, le prezentăm Muzeul Univerisității sau Biblioteca Centrală Universitară și îi invităm la concertul de Bun venit”, scriu organizatorii pe Facebook.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

Încep „Zilele Bobocului Ieșean”. Vor fi patru zile de festival în Tudor

 Aflat la a II-a editie in 2017, Zilele Bobocului Iesean este un proiect ce vizeaza promovarea in randul tinerilor ieseni a multiplelor modalitati de petrecere a timpului liber intr-un mediu organizat, dar si a educatiei non-formale.

Vom avea parte de 4 zile de festival (3-6 octombrie) in care minim 10 asociatii studentesti vor promova viata de student la Poli si vor provoca studentii sa participe la activitati specifice facultatii de unde provin.

Tudorul va rasuna in fiecare seara cu concerte bune si dansatori profesionisti, Tudorul va fi din nou definitia studentiei. The Sky Dance, Quasar Dance, Ansamblul Folcloric Doina Carpatilor vor incinge atmosfera la propriu pe 3 octombrie.

In parteneriat cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si Casa de Cultură a Studentilor, vor fi 4 ore de educatie informala si 2 ore de concert tematic in fiecare zi.

Proiectul este finantat de Primaria Municipiului Iasi si implementat de L.S.ETH!

Amanunte aflati de pe Facebook.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

 Situație DEZASTROASĂ în CĂMINE. STUDENȚII cer mai mulți BANI

 Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Guvernului majorarea fondului alocat în vederea acordării subvenţiei pentru cămine şi cantine
„O analiză ANOSR reflectă faptul că în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi. Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Faptul că în prezent sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiţii alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenţi. Situaţia este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a şase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani şi 201 zile. O eternitate, în contextul necesităţilor din prezent”, susţin reprezentanţii ANOSR. Potrivit asociației, în prezent, „cea mai mare parte a căminelor studenţeşti ar obţine cu dificultate” avizele necesare din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, dacă s-ar respecta OMS nr. 1.955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv condiţii de igienă stricte pentru aceste spaţii. „În ciuda unor asumări îndeplinite, precum creşterea semnificativă a fondului de burse şi acordarea de gratuitate pentru transportul feroviar intern, ne exprimăm dorinţa ca, începând cu anul 2018, subvenţia alocată pentru cămine şi cantine să fie cel puţin dublă faţă de cea alocată în acest an, şi anume 1.246 lei pentru fiecare student bugetat”, arată studenţii. De asemenea, „în contextul primei rectificări bugetare şi, totodată, cu prilejul începutului unui nou an universitar”, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), împreună cu Alianţa pentru o Românie Curată (ARC), lansează campania „Casă, nu doar cămin”. Campania va prezenta, timp de trei săptămâni, realităţile cotidiene din căminele studenţeşti, în încercarea de a sensibiliza opinia publică şi de a determina decidenţii că este momentul să acţioneze hotărât în vederea ameliorării semnificative a condiţiilor din unităţile de cazare studenţeşti. ANOSR propune creşterea finanţării pentru serviciile studenţeşti, iar subvenţia pentru cămine şi cantine să fie de minimum 5.696 lei, cu un pas intermediar în care aceasta va fi dublată, realizarea unei metodologii clare, transparente şi complexe, prin care să se acorde această subvenţie instituţiilor de învăţământ superior, în care să existe o bază „reală” în vederea calculului acestei subvenţii, pornind de la indicatorii propuşi de ANOSR (factorul inflaţionist, creşterea economică, precum şi creşterile salariale), realizarea unui plan complex de investiţii, multianual, în vederea renovării sau, după caz, a construirii de noi campusuri universitare, respectiv de cantine studenţeşti.

 Publicație :  Evenimentul Zilei