Dezvoltare internationala si democratizare, in MEGA-DEZBATERE la Iasi

Departamentul de Cercetare si Departamentul de Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza, la data de 8 decembrie 2017, cea de-a cincea editie a conferintei internationale de Stiinte politice „Dezvoltare internationala si democratizare„.

Conferinta va avea si alti co-organizatori, parteneri media sau finantatori, care vor fi anuntati pâna la data debutului efectiv a evenimentului din luna decembrie.

„Conferinta încurajeaza schimbul de idei si teme interdisciplinare între participanti, prin contributii noi, studii de caz, abordari teoretice etc. Scopul manifestarii este acela de a sustine si încuraja dezbaterea academica, precum si de a crea retele de cercetare la nivel national între studentii, doctoranzii sau specialistii interesati de subiectele conferintei. Formatul evenimentului va cuprinde doua sectiuni distincte dedicate atât studentilor si masteranzilor, cât si una care va aprofunda temele si preocuparile puse în discutie de catre doctoranzi, post-doctoranzi, cercetatori, specialisti sau cadre didactice”, au reliefat organizatorii.

Publicație:  Bună Ziua Iași

 

EXCLUSIV! RECTORUL Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” a facut un ANUNT de zeci de milioane EURO. Putini ar fi crezut ca se va ajunge pana AICI

Documentul a fost intocmit chiar de conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi! • Nimeni nu ar fi crezut, in urma cu doar doi ani, ca se va mai intampla asa ceva • Intreaga poveste implica munca a zeci de angajati ai institutiei si implica zeci de milioane de euro • Planul sefilor de la Cuza vizeaza, in principal, anul viitor • Pe de alta parte, cu siguranta, daca toate acestea se vor realiza, cea mai veche institutie de invatamant moderna din Romania va fi transformata total • Cotidianul BUNå ZIUA IASI (BZI) va prezinta, in premiera, date oficiale din planul dezvoltarii infrastructurii universitatii iesene

Datele au fost intocmite, alaturi de alti zeci de angajati, de actuala conducere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, in prim-plan fiind actualul rector interimar, respectiv ordonator de credite, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Planul sefilor de la Cuza vizeaza, in principal, anul viitor. Pe de alta parte, cu siguranta, daca toate acestea se vor realiza, cea mai veche institutie de invatamant moderna din Romania va fi transformata total. Suma totala a acestor investitii trece de 20 milioane de euro, atat din fonduri proprii, nationale, dar si europene.

Care sunt obiectivele principale

Concret, UAIC are in vedere consolidarea si anveloparea caminelor studentesti C6, C7, C8 din campusul universitar „Titu Maiorescu„. Starea actuala degradata a caminelor si nevoia de a asigura spatii de cazare moderne pentru studentii actuali si viitori ai Universitatii au motivat investitia. Astfel, este realizat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si s-a obtinut Certificatul de Urbanism (CU). De asemenea, s-a depus documentatia la Compania Nationala de Investitii (CNI) pentru proiectare si executie.

„Avem in vedere si modernizarea si echiparea Corpului A (cladire de patrimoniu/monument istoric), anume modernizarea si echiparea unui tronson al Corpului A al Universitatii noastre. Tronsonul care necesita modernizare si dotare asigura accesul în cladirea principala a institutiei precum si in Aula Magna «Mihai Eminescu», Amfiteatrul «Mihail Kogalniceanu» cu o capacitate foarte mare si a unor spatii destinate activitatilor administrative. Aceasta zona de cladire nu a mai fost renovata. Pana acum avem realizarea refacerii acoperisului în proportie de 53 la suta, iar documentatiile pentru restul sunt depuse la CNI pentru proiectare si executie”, a precizat rectorul interimar de la Cuza.

O biblioteca moderna si reabilitarea Observatorului Astronomic din Copou

Pe de alta parte, oficialii de la Cuza au in vedere reabilitarea si consolidarea faimosului Observator Astronomic. „Aici facem reabilitareconsolidare, refunctionalizare. Punerea în valoare a unui monument istoric de patrimoniu, dedicat studierii fenomenelor specifice atmosferei si spatiului cosmic, în vederea derularii activitatilor didactice, de cercetare, culturale si de popularizare stiintifica. Nota conceptuala, tema de proiectare, aprobare DALI în CTE a CNI si Ordinul de ministru emis pentru executie le avem. Se va preda pentru executie amplasamentul catre CNI pâna la sfârsitul anului 2017. Aici, sursa fondurilor este de la CNI plus fonduri proprii. Un alt obiectiv pe care il avem in vedere este si reabilitarea, respectiv consolidarea batranului Corp O din Copou. Ne dorim valorificarea potentialului cladirii în vederea edificarii unui centru de biblioteci si spatiu de arhiva. Procedural, speram ca proiectarea sa fie finalizata in decembrie 2017, urmand obtinerea autorizatiei de constructie. Aici, sursa fondurilor este de la bugetul national”, a mai precizat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Investitii la Statiunea de cercetare pentru biologie marina „Ion Borcea” din Agigea

Mai departe, Universitatea Cuza are in plan imprejmuirea Statiunii de cercetare pentru biologie marina „Ion Borcea” din localitatea Agigea. Este vorba de 1.670 metri liniari si de asigurarea spatiilor cu respectarea conditiilor de mediu pentru situl Natura 2000. Finalizarea investitiei este preconizata pentru luna decembrie 2017. Aici, sursa fondurilor este tot de la bugetul de stat.

„In final, avem in vedere constructia unui post de transformare nou în strada Munteni nr.34, zona Corp B (pentru functionarea Corpului O). Asta va duce la cresterea gradului de siguranta în exploatarea retelelor electrice. Totul se va finaliza in 2018. Apoi, constructia unui camin nou pe strada Titu Maiorescu nr.15, tocmai pentru crearea de noi spatii moderne de cazare este in planul nostru. Valoarea investitiei este de aproximativ cinci milioane euro, bani de la bugetul de stat. Aici este realizat PUZ-ul si obtinut CU. Am depus si dosarul pentru proiectare si executie la CNI”, a punctat profesorul.

Publicație:  Bună Ziua Iași