Revista presei, 29 septembrie 2017

Fulgere la borcan, pe esplanada Palas în această noapte

 Astăzi va avea loc „Noaptea de ştiinţă“, un eveniment organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ în care profesori, cercetători şi studenţi ai UAIC participă la o seară dedicată integral ştiinţei, care va cuprinde zeci de experimente spectaculoase, demonstraţii live de inginerie robotică şi curiozităţi ale naturii.

Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, pe esplanada Palas, şi sunt invitaţi toţi ieşenii care au curiozităţi legate de fenomenele spectaculoase ale ştiinţei. Manifestarea dedicată ştiinţei a devenit deja o tradiţie pentru ieşeni, fiind organizată în fiecare an la finele lunii septembrie, organizatorii exprimându-şi dorinţa ca cei care participă să „îşi dea întâlnire cu partea frumoasă, amuzantă şi misterioasă a ştiinţei“.

„Este cea de-a cincea ediţie a unui eveniment de acest gen. Astfel de ieşiri ale cercetătorilor şi ale ştiinţei din zona campusului universitar, în mijlocul publicului, sunt esenţiale atât pentru universitari, cât şi pentru ieşeni. De multe ori, în mijlocul formulelor şi cursurilor, uităm că ştiinţa este ceva fascinant, care are capacitatea să stârnească mirarea şi bucuria de a descoperi. Profesorii şi studenţii universităţii îşi propun să îi reîmprietenească atât pe adulţi, cât şi pe cei mai tineri, cu ştiinţa din afara manualului“, a declarat lect.dr. Cătălin Agheorghiesei, coordonatorul evenimentului.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii alte ştiinţei – chimie, biologie, geografie şi geologie, mecanică, optică, mecanică, robotică, electromagnetism etc. Deoarece fiecare experiment va fi prezentat de profesori şi studenţi specializaţi în domeniu, cei prezenţi la eveniment vor putea înţelege şi fenomenele ştiinţifice.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Proiectul de refacere a Casei Universitarilor: UAIC a atribuit proiectarea pentru 200.000 lei

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a atribuit, contra sumei de apr­oximativ 200.000 de lei, contractul de Servicii de proiectare şi asistenţă teh­nică aferent obiectivului de investiţii „Reabilitare, refuncţionalizare şi mo­dernizare a Casei Universitarilor Iaşi“.

Astfel, unul dintre proiectele anunţate drept cel mai de răsunet ale univer­sităţii, renovarea CUI, va avea un proiect concret, după ce în decembrie, anul trecut, conducerea UAIC prezenta într-o conferinţă de presă un proiect de arhitectură realizat din fonduri proprii.

„Echipa a căutat inclusiv în arhivă pentru a vedea cum arătau clădirile la vremea respectivă. Am reuşit deja să obţinem suma necesară pentru a scoate la licitaţie proiectul tehnic, iar în primăvară ne aşteptăm să începem licitaţia pentru execuţia lucrărilor“, a declarat în decembrie 2016 prof.dr. Tudorel Toader, rector al UAIC atunci, ministru al Justiţiei în prezent. Câşti­gată de UAIC în urma unui proiect, Casa Universitarilor se doreşte să devină un centru cultural al UAIC, după inaugurare, în care să existe şi spaţii didactice, săli de conferinţă, ateliere pentru activităţi sociale, academice şi de cercetare.

Reprezentanţii UAIC nu au putut fi contactaţi pentru a oferi mai multe detalii în legătură cu serviciul de proiectare atribuit zilele trecute.

Publicație : Ziarul de Iași

 

By | 2017-09-29T07:46:43+00:00 29 septembrie 2017|

About the Author: