PRIMUL eveniment SPECIAL din 2017 la Iasi pe care nu trebuie sa-l RATEZE iesenii. Se va intampla in Gradina Botanica din Iasi

 Este primul eveniment spectaculos, incarcat de naturalete si de frumusete, din 2017, programat la Iasi! • Totul va avea loc intr-unul dintre cele mai interesante si importante locuri publice din Iasi • Nici un iesean nu trebuie sa-l rateze • Acesta se va deschide sambata, 4 februarie, de la ora 9:00, in Gradina Botanica Anastasie Fatu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza 
Primul eveniment spectaculos, incarcat de naturalete si de frumusete, din 2017, programat la Iasi va fi deschis public, la finalul acestei saptamani! Totul va avea loc intr-unul dintre cele mai interesante si importante locuri publice din oras si nici un iesean nu trebuie sa-l rateze. Acesta se va deschide sambata, 4 februarie, de la ora 9:00, in Gradina Botanica Anastasie Fatu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC).
„In perioada 4 februarie – 26 februarie 2017, va invitam sa descoperiti florile iernii asa cum mai sunt cunoscute azaleele, dar si camelii, considerate plante simbol în cultura unor popoare asiatice. Colectia grupeaza numeroase exemplare care se remarca prin coloritul intens al florilor si varste de peste 40 de ani. Aranjamentele florale realizate de angajatii Gradinii Botanice sunt combinate cu fragmente de lemn, piatra sau deseuri vegetale. In spatiul expozitional sunt prezentate specii exotice care pot fi explorate cu ajutorul simtului tactil precum si alte plante decorative prin frunze: crotoni, ficusi, dracene, ferigi, dafini, begonii, prin flori: orhidee, frezii, heliconia sau habitus: palmierul evantai, cicas, cactusi si plante suculente. In acelasi spatiu, Ionela Mihuleac impreuna cu 44 de artisti plastici din Iasi, dar si din alte orase, expun lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a VI-a editie. De asemenea, tot in ziua de 4 februarie, ora 11:00, Ruxandra-Maria Tun si Abou Ainain Sammy, din clasa de vioara de la Palatul Copiilor, coordonati de profesor Lacramioara Matei vor prezenta un moment muzical”, au transmis oficialii Gradinii Botanice.
Important de mentionat este ca expozitia „Azalee si Camelii„, va fi deschisa zilnic, intre orele 9:00 si 16:00. Pretul unui bilet este de cinci lei, iar pentru grupurile organizate este de trei lei. Fotografiatul este liber. Pentru public este recomandat sa fie utilizata intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7 – zona Pacurari.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

O decizie controversată în cazul unei instituţii cu mii de studenţi străini având tot felul de confesiuni

UMF Iaşi, amendată pentru discriminare cu 2.000 de lei

 Universitatea a fost sancţionată pentru că nu le-ar fi permis unor studenţi adventişti să nu dea examene sâmbăta, când aceştia au, potrivit cultului lor, „zi de odihnă şi închinare“. Universitatea a comunicat că „este deschisă tuturor solicitărilor de acest gen“, precizând însă că are peste 2.500 de studenţi străini, de foarte multe confesiuni.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi a fost amendată cu 2.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Com­baterea Discriminării în urma unei şedinţe a forului naţional. Decizia a fost luată după ce, conform CNCD, UMF Iaşi nu le-ar fi permis studenţilor adventişti să nu dea examene sâmbătă, când în cultul acestora este zi de odihnă şi închinare. CNCD a decis că este vorba de discriminare în acest caz. „Refuzul UMF Iaşi de a organiza exa­menele de evaluare în alte zile ale săptămânii decât sâmbăta pentru studenţii care aparţin Cultului Adventist de Ziua a Şaptea constituie discriminare directă în privinţa accesului în condiţii egale la educaţie, pe criteriul conştiinţei“, au precizat CNCD într-un comunicat de presă, citat de Agerpres. În acelaşi document se precizează că hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, fiind aplicată amenda contravenţională universităţii, care mai este obligată să publice în mass-media un rezumat al hotărârii CNCD.

La rândul lor, reprezentanţii UMF Iaşi nu au precizat dacă vor contesta amenda primită, însă au sugerat că, dimpotrivă, unversitatea este deschisă tuturor soli­citărilor de genul acesta, precizând însă că instituţia are peste 2.500 de studenţi străini, de foarte multe confesiuni. „Universitatea nu a fost notificată referitor la ho­tărârea luată de CNCD. Ce vă putem spune este că, anul trecut, CNCD ne-a trimis o sesizare din partea Cultului Adventist de Ziua a Şaptea, fără să se vizeze un caz concret, prin care ni se semnala refuzul de a organiza examene de evaluare în alte zile decât sâmbăta pentru studenţii care aparţin acestui cult. Am răspuns CNCD prin­tr-un punct de vedere din partea universităţii prin care se atestă contrariul, cu dovezi în ce priveşte deschiderea şi dialogul de care se dă dovadă în stabilirea zilelor de examen“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, cazul la care se referă CNCD este din urmă cu doi ani şi s-ar referi la o studentă care a solicitat, în timpul celei de-a doua sesiuni, amânarea unui examen unic de tip grilă care era programat sâmbătă, însă fiind o solicitare făcută din scurt nu s-a putut reprograma.

„Mai mult, reprezentanţii studenţilor, conform regulamentului de studii, sunt cei care stabilesc, de comun acord cu studenţii, da­tele şi orele examenelor“, a adău­gat rectorul. În fiecare an, UMF se confruntă cu solicitări de amânare a examenelor, cele mai multe, spun reprezentanţii universităţii, fiind rezolvate pe cale amiabilă.

Publicație : Ziarul de Iași  

Ziua Portilor Deschise, la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei de la Universitatea Tehnica din Iasi

Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi a primit, la finalul saptamanii trecute, zeci de elevi de la importante licee din Iasi, în cadrul evenimentului „Porti Deschise„. Acesta, organizat în parteneriat cu Liga Studentilor Electronisti (LSE), a fost destinat prezentarii ofertei educationale pentru elevi, fiind prezenti tineri din clasele X-XII, de la Colegiul National Emil Racovita, Colegiul National Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Ioan C. Stefanescu si Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Iasi.
Acestia au venit însotiti de cadrele didactice de la liceele de provenienta si au vizitat si doua dintre obiectele cele mai cunoscute ale Universitatii Tehnice – Aula Gheorghe Asachi din Copou, considerata a fi una dintre cele mai frumoase din Iasi, si Biblioteca TUIASI – votata ca fiind cea mai frumoasa din lume într-un material realizat de platforma boredpanda.com. Apoi, tinerii au vizitat laboratoarele de Semnale, Circuite si Sisteme, Tehnica Microundelor si Echipamentelor periferice si interfatare om-calculator, întâlnindu-se si cu absolventi ai facultatii ce lucreaza în firme cunoscute în domeniu, precum Oracle, Continental sau Radman.

„Cred ca elevii care ne-au vizitat au apreciat pozitiv întâlnirea cu profesori, studenti, precum si cu reprezentanti ai unor companii care îsi selecteaza angajati dintre absolventii facultatii noastre. Suntem convinsi ca, dând curs invitatiei noastre, acestia au aflat lucruri interesante legate de oportunitatile pe care le ofera studiul la facultatea noastra în contextul cererii în continua crestere de ingineri în companii din domenii precum comunicatii mobile, automotive, electronica de putere, circuite integrate, retele de calculatoare. Vom mai organiza asemenea întâlniri, avem o primavara bogata în evenimente la ETTI Iasi, si îi asteptam pe cei care doresc sa ne viziteze si sa ne cunoasca la sediul nostru din Copou”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniceriu, decanul ETTI.

Publicație : Bună Ziua Iași