Revista presei, 3 octombrie 2017

Universitatea „Cuza“, cea mai fastuoasă ceremonie de deschidere din ultimii ani

 La deschiderea de an universitar de ieri au participat doi miniştri, doi ambasadori, mitropolitul, şefii oraşului şi ai judeţului, rectorii celorlalte universităţi ieşene. Ce mesaje au transmis aceştia?

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a început noul an universitar printr-o ceremonie festivă la care au fost invitaţi pentru prima dată în ultimii ani la o instituţie de învăţământ superior din Iaşi doi miniştri şi doi ambasadori ai unor ţări apropiate de România. La UAIC au venit prof.dr. Tudorel Toader, rector ales al universităţii şi ministru în funcţie al Justiţiei, şi Liviu Pop, contestatul ministru al Educaţiei Naţionale. În acelaşi timp, la ceremonie au fost prezenţi Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, şi Gerhard Reiweger, ambasadorul Austriei în România. Ceremonia de deschidere s-a transformat astfel într-un recital de tematici, fiind invocate componente legate de istoria Iaşului şi a relaţiilor ţării noastre cu SUA, importanţa UE şi avantajele teoriei Europei în două viteze, dar şi alte frământări interne – ministrul Liviu Pop reluând problematica manualului unic în faţa presei şi reîntărindu-şi sprijinul, iar ministrul Tudorel Toader răspunzând la chestiuni privind activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii.

Bâlbe istorice

Festivitatea la UAIC a fost deschisă de prof.dr. Mihael Onofrei, ordonator de credite al universităţii, care a subliniat în discursul său rolul social pe care îl are universitatea, inclusiv acela de a încuraja în permanenţă tinerii să nu renunţe în faţa dificultăţilor. „Universitatea noastră dobândeşte un rol social uriaş, prin încrederea că tinerii noştri vor termina şcoala, vor face o carieră, că le putem asigura condiţii decente şi sigure de studii, că suntem capabili să facem investiţii importante şi să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol şi jumătate“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei. În sală au fost prezenţi primarul Mihai Chirica şi Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, care au profitat de ocazie să îşi arunce săgeţi pe subiecte minore, Marian Şerbescu, prefectul Iaşului, şi rectori de la universităţile de stat din Iaşi – prof.dr. Dan Caşcaval de la TUIASI, prof. dr. Viorel Scripcariu de la UMF, care a transmis şi mesajul rectorilor, şi prof.dr. Vasile Vîntu de la USAMV. Ambasadorul SUA a avut un discurs cu o puternică componentă istorică, evocând vizite ale predecesorilor săi în Iaşi, în special în urmă cu 100 de ani, când Iaşul era capitală de război. Prezentarea sa a fost una dintre cele mai corecte din punct de vedere istoric, după ce Marian Şerbescu a încurcat anii de la război încoace, iar Maricel Popa a confundat-o pe regina Maria cu o regină Elizabeta (n. red. – a Marii Britanii?), dar şi anul universitar cu anul şcolar, atrăgându-şi râsetele în sală numindu-l pe Tudorel Toader „cel mai bun ministru al Justiţiei din România“. Hans Klemm a insistat pe principalele programe de colaborare pe învăţământ superior dintre România şi SUA, în special pe programul Fulbright, prin care peste 160 de profesori şi studenţi au petrecut un semestru în SUA, 23 fiind de la UAIC. „Vă încurajez să nu învăţaţi doar fapte şi formule, ci şi cum să gândiţi critic. Vorbiţi unul cu altul – nu scrieţi doar mesaj. Fiecare generaţie se confruntă cu provocări, sunt convins că voi veţi găsi instrumentele necesare să le rezolvaţi pe cele ale generaţiei voastre“, a spus Hans Klemm.

„Învăţaţi carte“

Ambasadorul Austriei a fost un apărător  al ideii Europei în două viteze, insistând că acest plan trebuie privit în sens pozitiv – acela de a da posibilitatea celor care nu doresc să meargă mai departe în această formulă de a nu se angaja la anumite acţiuni comune ale statelor din nucleul mai dur al UE. Liviu Pop a vorbit despre o „datorie“ pe care o resimte de a reforma educaţia, îndemnându-i pe studenţi să contribuie la scăderea nivelului de sărăcie din ţară. „Învăţăţi carte, ajutaţi România să se ridice şi, atunci când reveniţi şi voi aici, în anii următori, pentru un discurs, numărul copiilor săraci din această ţară să scadă. Ajutaţi copiii care doresc să înveţe să facă şcoală“, a declarat Liviu Pop. În continuarea ceremoniei, după cuvântarea IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a episcopului auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă, prof.dr. Ştefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, a ţinut o conferinţă despre „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii“. În final au fost premiaţi 41 de studenţi de la licenţă, master şi doctorat de la toate facultăţile, şi nouă proiecte ale ligilor studenţeşti.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

Discursurile politicienilor la deschiderea noului an universitar: Iohannis face apel la eliminarea plagiatului, iar Pop le cere studenţilor „să înveţe carte“

Numeroşi politicieni au ţinut discursuri la deschiderea noului an universitar, printre aceştia aflându-se şi preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei Liviu Pop. În acest context, dacă şeful statului a vorbit despre universităţile din România care ar trebui să respecte aceleaşi standarde precum cele din afară cât şi despre scandalul plagiatelor,  Liviu Pop le-a cerut studenţilor „să înveţe carte“.

„De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Constanţa, la ceremonia de deschidere a noului an universitar.

Preşedintele a mai spus că i-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate. Printre acestea, cel conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate, când, de fapt, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare. „Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală şi cu recunoaştere socială şi materială”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis: Credibilitatea universităţilor „zguduită“ de scandalul plagiatelor

În cadrul aceluiaşi eveniment, Klaus Iohannis a precizat că universităţile pot deveni „un reper moral şi o ancoră a statului de drept” doar dacă au „o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate”.

„Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că „nu este de acceptat” ca statul să-şi „bată joc” de eforturile celor care au muncit pentru a-şi finaliza studiile „din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi”.

Preşedintele a subliniat şi că este nevoie de predictibilitate în sistemul de învăţământ, „deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor năstruşnice despre educaţie în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele şi cu atât mai puţin cu o strategie mai amplă în domeniul educaţiei şi cercetării”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, luni, la Constanţa, unde a asistat la ceremonia de deschidere a anului universitar, eveniment organizat în Piaţa Ovidiu de toate cele trei instituţii de învăţământ superior de stat din municipiu.

Ministrul Educaţiei: „Învăţaţi carte, ajutaţi România să se ridice“

Ministrul Educaţiei Liviu Pop a fost prezent la deschiderea noului an academic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a urat succes tuturor celor peste 500.000 de studenţi din România. „Urez tuturor celor aproximativ 500.000 de studenţi pe care universităţile din România îi au înscrişi mult succes în noul an universitar (…) şi în acelaşi timp tuturor profesorilor şi părinţilor să aibă încredere în universităţile din România, pentru că doar aici în România putem crea universităţi de top folosind toate resursele”, a afirmat Pop.

Şeful de la Educaţie le-a mai transmis studenţilor să înveţe carte, pentru că numai aşa România se va ridica din sărăcie.

„ Învăţaţi carte, ajutaţi România să se ridice, şi atunci când reveniţi şi voi aici în anii următori pentru un discurs ajutaţi numărul copiilor săraci din această ţară să scadă. Ajutaţi copiii care doresc să înveţe să facă şcoală. Fiecare dintre noi are un vis ca individ, vă invit să nu uitaţi că avem nevoie de un vis de comunitate, de un vis ca ţară. Visul meu e ca fiecare copil să aibă o educaţie de calitate. Numai aşa vom putea scoate o parte din sărăcie şi ne vom găsi în sfârşit echilibrul ca societate”, a spus Pop.

Alături de ministrul Educaţiei Naţionale, la ceremonia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au mai participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, dar şi ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.

Ministrul Cercetării a vorbit despre finanţarea proiectelor de cercetare

Ministrul Cercetării şi Inovării Lucian Georgescu a participat, luni, la deschiderea anului universitar la facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor şi cea de Medicină din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Aici, oficialul a vorbit despre cererea mare venită din partea mediului universitar pentru finanţarea proiectelor de cercetare.

„Cereri de finanţare în curs de evaluare sunt în jur de 10.000, nu au fost niciodată aşa de multe. Anvelopa financiară de anul aceste, cu tot cu creditele de angajament, este de aproape două miliarde lei. Rata de succes pe care o asigurăm în acest moment pe nivel de bugetare maximă ar fi undeva de 15%. Deci, la 100 de proiecte 15 obţin finanţarea, peste media europeană, care este undeva 8-10%. Acum, în curs de evaluare sunt în jur de 10.000 de cereri, dar per total vor fi evaluate până în decembrie în jur de 12-14.000. Finanţarea se face de la bugetul de stat. Ca număr de proiecte în evaluare sunt de trei ori mai multe ca anul trecut, iar execuţia bugetară va fi cu 10-12% mai mare ca anul trecut. Mai sunt în evaluare circa 300 de proiecte cu cofinanţare pe fonduri de la Comisia Europeană”, a spus Georgescu.

Ambasadorul Germaniei în România a transmis un avertisment cu problemele din justiţie

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, în cadrul deschiderii noului an universitar, la Facultatea de Drept din Capitală a făcut referire  la problemele pe care le are justiţia din România.

„Cum spuneam, viaţa mea a început cu Ordonanţa 13 şi încă avem de-a face, în fiecare zi, într-un fel sau altul, cu aceste subiecte foarte importante”, a afirmat el. În opinia lui Cord Meier-Klodt, „aceste teme nu au de-a face doar cu sistemul judiciar, sunt foarte legate de arhitectura politică a acestei ţări”. Oricare ar fi opinia dumneavoastră, nu este vorba doar de arhitectura politică a ţării, ci de traiectoria europeană în întregimea sa”, a evidenţiat el.

În opinia diplomatului german, în ceea ce priveşte dezbaterea actuală „nu este vorba doar de nişte detalii ici-colo, este vorba de coerenţă, de echilibrul de putere şi de alte chestiuni”.

Ce politicieni şi-au mai anunţat prezenţa la deschiderea noului an universitar

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, participă luni la deschiderea noului an universitar şi la sărbătorirea a 10 ani de învăţământ superior la Alexandria, la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte-Alexandria.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va ‎participa la ceremonia de deschidere a noului an universitar 2017-2018 la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Victor Ponta şi Daniel Constantin vor fi alături de Sorin Cîmpeanu la deschiderea anului universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

Deschiderea anului universitar este marcată şi de prezenţa unor oaspeţi străini. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, este aşteptat luni dimineaţă la Oradea. Şeful Guvernului de la Budapesta este invitatul de onoare la deschiderea noului an de învăţământ la Universitatea Creştină Partium.

 Publicație : Adevărul  

 

 

By | 2017-10-03T07:41:16+00:00 3 octombrie 2017|