Simpozion despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la Muzeul Unirii

In perioada urmatoare in municipiul Iasi va avea loc un simpozion dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Complexul National Muzeal Moldova, prin Muzeul Unirii, alaturi de municipalitatea ieseana, prin Biroul Diaspora, organizeaza, în perioada 9 – 11 februarie 2018, la Muzeul Unirii, Simpozionul Stiintific „Al. I. Cuza – abdicare si exil”.

Deschiderea oficiala a Simpozionului va avea loc în ziua de 9 februarie, ora 16:00, la Galeria Unirii din cadrul Muzeului Unirii. Vernisajul expozitiei „Alexandru Ioan Cuza – abdicare si exil” se va desfasura în ziua de 10 februarie, ora 10:00, la Muzeul Unirii.

„Evenimentul de înalta tinuta academica si stiintifica, la care vor participa specialisti din România, Austria si Italia, va oferi posibilitatea cercetatorilor din tara si din diaspora sa aprofundeze legaturile cu Iasul si cu momentele sale istorice de referinta, cu atât mai mult cu cât anul acesta Iasul sarbatoreste Centenarul Marii Uniri”, au aratat organizatorii evenimentului.

Între invitatii de marca la eveniment se afla Melania Cristina Cotoi, coordonatorul proiectului „Alexandru Ioan Cuza la Florenta” si istoricul Paolo de Anna din Florenta, stranepot al lui Gusmano Vignali, cel care a turnat în bronz majoritatea statuilor executate de Raffaello Romanelli, printre care si statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Iasi.

Vor mai fi prezenti Laura Hant, presedintele Asociatiei „Mihai Eminescu”, si filologul Dan Dulciu din Viena, Josef  Herlo, presedintele Asociatiei „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, si prof. univ. dr. Ion Varta din Chisinau. Personalitatile iesene asociate acestui eveniment de marca sunt dr. Aurica Ichim, coordonatorul Muzeului Unirii, Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, prof. univ. dr. Stefan S. Gorovei, prof. univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu, prof. univ. dr. Catalin Turliuc, prof univ. dr. Dumitru Vitcu, dr. Sorin Iftimi.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Stagii de formare ERASMUS pentru angajatii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Anunt important facut de conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Acesta-i vizeaza pe angajatii celei mai vechi institutii moderne de invatamant superior din Romania.

Astfel, in perioada 5 (de astazi – n.r.) si pana pe 19 februarie 2018, va fi deschis apelul la candidaturi pentru un stagiu de formare (Staff training) în cadrul programului Erasmus+ cu tari participante.

Stagiile se pot efectua în al II-lea semestru al anului academic, adica în perioadele 15 martie-31 iulie si 1-30 septembrie 2018. Durata unui stagiu de formare este între doua si cinci zile lucratoare.

Dosarele de candidatura se depun la Departamentul de Relatii Internationale – Biroul Erasmus+ de la Cuza, în perioada 5-19 februarie 2018, urmând ca rezultatele sa fie comunicate în data de 5 martie 2018. Mai multe informatii despre selectie pot fi consultate aici: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2018/02/Anunt-selectie-STT-2017-2018-sem-II.pdf

Publicație : Bună Ziua Iași

 

„Ziua Sociala pentru Studenti”, la Iasi

 A VI-a editie a programului de formare pentru mediul universitar „ZSS 2018 – Ziua Sociala pentru Studenti„, cu tema „Saracia, binecuvântare sau blestem?” va fi organizata sâmbata, 24 februarie 2018, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iasi (Str. Th. Vascauteanu, nr. 6).

Organizatori sunt: Oficiul pentru Pastoratia Universitara al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, Facultatea de Teologie Romano-Catolica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, Institutul Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iasi, Asociatia Studentilor Catolici din Iasi si Parohia Romano-Catolica Adormirea Maicii Domnului Iasi.

Programul formativ ofera universitarilor posibilitatea de a aprofunda importanta saraciei, ca virtute, în societate si în Biserica, plecând de la Biblie si Traditie, tinând cont si de viata socio-culturala a poporului român.

Publicație : Bună Ziua Iași

  Studenţii de la UMF pot face voluntariat la Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iași

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi pot face voluntariat în cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi, în urma unui protocol de colaborare semnat între UMF şi SVAI.

În cadrul acestui acord sunt prezentate principalele activităţi de voluntariat – acordarea de prim ajutor în cadrul unor evenimente majore, de peste 200 de participanţi, oferirea de sprijin la solicitarea Primăriei, Jandarmieriei, DSP etc, dar şi acordarea de prim ajutor în cadrul unor puncte fixe ce vor fi instalate în Iaşi şi vor funcţia din martie 2018.

Studenţii vor avea oportunitatea de a lucra şi în cadrul Diviziei medicale, pe Ambulanţă, activitate ce va începe din acest an, iar cei din ani terminali pot face practică la Centrul de Transfuzii Iaşi, în timp ce studenţii Facultăţii de Bioinginerie Medicală se pot implica în activităţile desfă­şu­rate la Departamentul de cercetare şi implementare a noilor tehnologii – SVAI. În prezent, serviciul are 120 de voluntari, iar din comitetul director fac parte şi cadre didactice de la UMF Iaşi.

„Anul acesta ne-am propus să construim cinci puncte fixe de ajutor în principalele cartiere ale Iaşului. Iniţial, aceste puncte vor fi deschise în momentul în care se dau alerte de cod galben, roşu sau portocaliu de caniculă sau de ger, dar, în viitor, vrem să le transformăm în puncte permanente de prim ajutor. De asemenea, având şi maşini de urgenţă de tip AMD, putem să ajungem la solicitările de tip cod verde sau albastru, deoarece aceste solicitări sunt multe şi colegii de la celelalte servicii de stat nu le fac faţă“, a declarat Marius-Graţian Benchea, director ge­neral al SVAI

Publicație : Ziarul de Iași

 

Maşină prototip de 20.000 euro pregătită de echipa „T.U.Iaşi Racing“ pentru un concurs

 „T.U.Iaşi Racing“ a adunat şi a făcut până acum investiţii de peste 50.000 de dolari, în şase monoposturi. 2018 este al şaptelea an de participări.

Echipa „T.U.Iaşi Racing“ de la Uni­versitatea Tehnică „Gh. Asachi“ se pregăteşte să participe, pentru al şaptelea an, la concursul „Formula Student“. Echipa este formată din 18 studenţi ai Facultăţii de Mecanică, competiţia ur­mând să se desfăşoare în perioada 11-15 iulie, pe Circuitul „Riccardo Paletti“ din provincia Parma, Italia. Până acum, echipa „T.U.Iaşi Racing“ a adunat investiţii de peste 50.000 de dolari şi a construit şase monoposturi.

Cu cel puţin 15.000 ore lucrate, studenţii au participat în anul 2012 la „Formula Student“ din Spania, în 2013 şi în 2015 în Ungaria, iar în 2016 au concurat, pentru prima dată, la două competiţii în acelaşi an, în Italia şi în Ungaria. În 2017, „T.U.Iaşi Racing“ a fost singura şi prima echipă din România care a participat la ediţia din Olanda.

Concursul de anul acesta va urmări evaluarea monopostului construit de către studenţi atât din punct de vedere static, fiind luate în considerare costurile, designul şi documentaţa, dar şi dinamic, în ceea ce pri­veşte eficienţa, acceleraţia sau rezistenţa pe traseu. Maşina de curse pe care studenţii o vor folosi pentru a concura este în curs de construcţie, iar pentru materialele necesare echipa a apelat la mai multe firme specializate, totul bazându-se pe sponsorizări, conform regulamentului impus. Costurile de construcţie a maşinii de curse depăşesc 20.000 de euro.

Echipa „T.U.Iaşi Racing“  este coordonată şi întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică.

„Am ales să mergem la competiţia din Italia deoa­rece acolo întâlnim multe echipe de top, din Germania, Italia sau Spania. Va fi a doua noastră participare acolo, după cea din 2016, – şi a şaptea competiţie la care participăm de când a apărut echipa -, şi dorim să demonstrăm că am conceput un monopost mai performant şi, astfel, să obţinem un punctaj şi o clasare mult mai bune. Desigur, pentru a ne atinge scopul, avem nevoie atât de munca în echipă, cât şi de sprijinul sponsorilor şi al partenerilor. În acest an am reuşit să atragem câţiva membri noi, cărora le-am găsit locul în echipă, astfel încât şi ei să poată deprinde abilităţi noi, care le vor fi de ajutor în cariera de inginer, dar şi echipa să câştige prin aportul lor. De asemenea, echipa noastră are, de anul trecut, şi un student de la Universitatea «Al.I. Cuza» din Iaşi“, a declarat Ştefan Grigorean, liderul echipei.

„Formula Student“ este cea mai mare competiţie tehnică din lume dedicată studenţilor care proiectează, construiesc şi rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. Aceasta a fost înfiinţată de Societatea Inginerilor şi Producătorilor Mondiali de Automobile – SAE.

 Publicație : Ziarul de Iași