SENZATIONAL! La Iasi, o celebra institutie publica va investi 3 milioane de euro in REABILITAREA unei INCHISORI

Investitie fabuloasa a unei celebre institutii publice din Iasi! • Spectaculos este ca in actuala proprietate a Universitatii Cuza de pe strada Pacurari nr. 9 a functionat prima inchisoare moderna a Iasului • Conform datelor din Lista Monumentelor Istorice – LIMI si a datelor din arhiva Directiei Judetene pentru Cultura – DJC (cod IS-II-m-B-03967), este vorba de Casa Canano – prima inchisoare moderna din urbe, edificiu care are o vechime de aproximativ doua sute de ani

Locul in care ultimul calau al Iasului, Gavril Buzatu, a omorat zeci de oameni a fost la un pas sa se darame. Concret, prima inchisoare a urbei zacea de ani buni intr-o stare deplorabila, fara ca nimeni sa faca ceva.

Locul in care au fost incarcerati complotistii domnitorului Alexandru Ioan Cuza parea a fi dat uitarii. Incompetenta si lipsa de viziune a unora din trecut a facut ca taman in spatiul unde studentii erau obligati sa faca cursuri, sobolanii, igrasia si mizeria sa domine imobilul. Situata pe Strada Pacurari nr. 9, Corpul E, edificiul se afla acum in proprietatea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Actualul proprietar va investi aproape TREI MILIOANE EURO in reabilitare

In zilele noastre, rari mai sunt cunoscatori ai istoriei din spatele zidurilor cu tencuiala cazuta si a geamurilor care parca sunt putrezite si deschise haotic in amintirea calaului. Din locul in care aproape timp de un secol a functionat prima inchisoare, intre 1830 – 1916, au mai ramas doar niste ruine care nu mai spun nimic despre importanta istorica a monumentului. In astfel de conditii, locul in care mai multe personalitati au fost ingrozite de mana calaului risca sa dispara.

Recent, conform datelor oferite de rectorul interimar, respectiv ordonatorul de credite de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – prof. univ. dr. Mihaela Onofrei: „In Planul de Investitii de la Universitatea noastra avem si consolidare, reabilitare, modernizare si dotare Corp E, cu numar de contract nr. 13.300 din 27.07.2012 ca lucrari si o valoare totala a investitiei de 13.186 mii lei”.

O poveste a TERORII

Datele istorice arata ca la singura inchisoare moderna a orasului Iasi (actualul Corp E – n.r.) de pe strada Pacurari ajungeau toti cei care aveau probleme cu legile vremii. Odata sositi aici, toti detinutii ajungeau taman pe mana calaului Gavril Buzatu, zis si nea’ Bogdan. Acesta era si el la radul lui un hot si un criminal care, pentru a scapa de pedeapsa, indeplinea toate dispozitiile curtii.

Dintre zidurile inchisorii foarte putine persoane mai puteau iesi pentru a vedea soarele. „Norocosii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de indeplinit datorii silnice si trebuiau sa suporte biciul celui cunoscut drept „omul fara suflet”. Printre oamenii importanti ai vremii care au stat in inchisoarea din centrul Iasului poate fi amintit si Neculai Rosetti Roznovanu care voia tronul Principatelor Romane.

Dupa ce a complotat impotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in anul 1866, a fost bagat in celebra puscarie. Aici a fost incarcerat si Alecu Beldimari, fondatorul ziarului Adevarul. De-a lungul timpului, cladirea a suferit o serie de modificari importante. Ca date documentare, N.A. Bogdan reliefeaza informatii extrem de interesante in lucrarea „Orasul Iasi – odinioara si astazi”, editia I, din 1904 despre cladirea Canano.

Cladirea nu a mai fost refacuta din secolul trecut

De reamintit ca ultima interventie asupra monumentului de mare valoare istorica, respectiv Corpul E, a fost intre anii 1925 – 1929. Cu toate ca de la Directia Judeteana pentru Cultura exista, inca din anul 2010, aviz pentru reabilitarea fostei inchisori, doar actuala conducere de la Cuza a facut demersurile pentru restaurarea, consolidarea si modernizarea cladirii.

„Este o decizie salutara si de apreciat a conducerii Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi si faptul ca se vizeaza un imobil de patrimoniu. De ani buni ar fi trebuit sa se faca aceste demersuri, avand in vedere ca, inca de acum aproximativ opt ani, Directia Judeteana pentru Cultura a oferit un aviz pentru reabilitarea fostei inchisori”, a reliefat ing. Virgil Babii, manager DJC Iasi.

Publicație : Bună Ziua Iași