Universitatea Cuza din Iasi, la Forumul inter-universitar Romania-Azerbaidjan

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, reprezentata de prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu – prorector pentru programe de cercetare stiintifica si transfer de cunostinte, a participat la Forumul inter-universitar RomaniaAzerbaidjan, ce a avut loc in perioada 23-26 mai 2017, la Universitatea ADA din Baku, Azerbaidjan.

La eveniment au participat atat reprezentanti ai Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si conducerilor universitatilor din Romania (Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi, Universitatea din Pitesti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca), cat si din Azerbaidjan.

„In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri legate de reforma invatamantului superior din cele doua state. Cu aceasta ocazie, s-a constatat un real interes din partea universitatilor azere de a dezvolta proiecte de cooperare cu universitatile romanesti si, implicit, cu Universitatea Cuza. Astfel, s-au purtat discutii cu Universitatea de Stat si Universitatea Tehnica I si II din Baku, Universitatea Economica de Stat si Universitatea ADA din Azerbaidjan, in vederea incheierii unor acorduri de parteneriat intre UAIC si aceste institutii. De asemenea, pe langa incheierea acestor parteneriate ce vizeaza schimburile de studenti si cadre didactice, activitatea de cercetare, s-a adus in dicutie si posibilitatea de efectuare a studiilor complete la UAIC, evenimentul fiind gazda unui targ universitar in cadrul caruia au fost prezente universitatile romanesti”, au aratat reprezentantii ai UAIC.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Copiii pleacă în căutarea cărăbuşilor, fluturilor şi a şopârlelor în Grădina Botanică

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a lansat un eveniment special în parteneriat cu Grădina Botanică „Anastasie Fătu“, în care îi invită pe copii, dar şi pe ceilalţi ieşeni interesaţi să devină „detectivi de plante şi animale“. 

Programul zilei va cuprinde expediţii de recunoaştere a broscuţelor, şerpilor sau tritonilor, trasee de interceptare a fluturilor, cărăbuşilor şi albinelor, căutarea activă de păsări prin Grădină, precum şi mai multe lecţii de limbaj al ciripiturilor de dragoste şi război. „Aces­tora li se adaugă experimente interactive, ex­poziţii de fotografie şi un atelier special care îi va familiariza pe participanţi cu vieţuitoarele din lacul grădinii. «Biologia în parc» se va desfăşura între 10.00 şi 18.00 în mai multe zone din Grădina Botanică“, au precizat reprezentanţii UAIC.

În zona serelor şi pe platoul din zona de acces în grdăină, dinspre strada Dumbrava Roşie, vor fi amplasate standuri experimentale tematice unde cei interesaţi vor putea cerceta ţesuturi de plante şi animale cu ajutorul microscopului. De la ora 10.00 la ora 13.00, pe malul lacului va avea loc un atelier de hidrobiologie, unde vor fi aduse câteva specii de vieţuitoare din apă pentru a fi analizate de public. Însă reprezentanţii UAIC au spus că cele mai interesante activităţi pentru publicul larg vor lua forma unor expediţii în Grădina Botanică de la ora 10.00, 11.00, 16.00 şi 17.00, fiind patru itinerarii diferite menite să scoată în evidenţă ecosistemul din grădină – itinerarul botanic, unde vor fi identificate plantele care oferă oamenilor resurse vitale pentru existenţa cotidiană, entomologie – căutarea de fluturi, cărăbuşi şi albine, herpetologie – un traseu de desco­pe­rire şi împrietenire cu broscuţe, tritoni, şopârle şi şerpi şi ornitologie – un tur ghidat printre cuiburi de păsări. „Este o invitaţie adresată tuturor pentru a redescoperi frumuseţea na­turii din imediata noastră vecinătate“, a de­clarat conf.dr. Carmen Gache, coordonatorul evenimentului.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Ateneul vine cu reprezentaţii în Grădina Botanică sau în cartiere

Ateneul din Iaşi ajunge luna aceasta cu o serie de reprezentaţii în cartierele ieşene. Astfel, pe 1 iunie,  de la ora 18.00, artiştii Ateneului vor sus­ţine un spectacol în Grădina Botanică din Iaşi, unde va fi prezentată piesa „Alice în Ţara Mi­nunilor“. În cadrul aceluiaşi proiect se va juca şi spectacolul de teatru „Peter Pan“  în regia lui Iulian Sandu, reprezentaţie care va avea loc în Piaţa Unirii de la 10.00.

La jumătatea lunii, pe 17 iunie, scena va fi mutată în Piaţa Voievozilor, unde se vor relua piesele susţinute în Piaţa Unirii, după acelaşi program. „Ateneul în oraş este un proiect drag mie, dar cred că şi ieşenilor le va fi. Este vorba despre un proiect prin intermediul căruia vrem să ducem spectacole în diferite locuri din oraş. Începem pe 1 iunie la Grădina Botanică, inaugurând astfel şi oficial auditoriul din Grădina Botanică. El a avut inaugurarea, însă doar pe partea de studenţi, de manifestări ştiinţifice. Prin intermediul conducerii Grădinii Botanice şi a universităţii intrarea în Grădina Botanică pentru acest spectacol va fi gratuită, şi astfel acest eveniment va fi cu adevărat o sărbătoare“, menţionează directorul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei.

Printre activităţile care vor avea loc în afara Ateneului se numără şi cele realizate în partene­riat cu Socieatatea Compania de Transport Public Iaşi (SCTP). Astfel, pe data de 9 iunie va avea loc o reprezentaţie a artiştilor de la Ateneu în depoul de la Gară. Piesa care se va juca este „Un tramvai numit dorinţă“. „Iniţiativa aparţine celor de la SCTP, noi am dat curs acestei invitaţii. Mi se pare o iniţiativă frumoasă şi cred că este important să ne sprijinim unii pe alţii pentru a forma o comunitate mai frumoasă“, menţioneză Andrei Apreotesei. De asemenea, între 9 şi 11 iunie, cu ocazia Paradei tramvaielor, actorii de la Ateneu vor prezenta diferite scenete, în funcţie de specificul tramvaielor, acestea având diferite tematici.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Concurs MASTERCHEF la Universitatea de Agrionomie din Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi si Liga Studentilor USAMV programeaza, astazi, 31 mai 2017, incepand cu ora 10:00, la cea de-a VI-a editie a „Seminarului de gatit”. Sapte echipe a cate doi studenti agronomi pasionati de arta culinara isi vor demonstra priceperea la „Seminarul de gatit„, pregatind un fel principal de mancare si un desert.
Evenimentul studentesc de arta gastronomica se va desfasura la un restaurant din zona de agrement Ciric. Nu vor lipsi momentele artistice, degustari de vinuri si preparate, concursuri interactive cu premii.
Juriul va fi alcatuit din profesori, studentii castigatori ai editiilor precedente si bucatari renumiti din Iasi. Inca de la prima editie, organizata in anul 2012, „Seminarul de gatit” s-a bucurat de un real succes. Pentru aceasta editie produsele pentru gatit si premiile vor fi asigurate de USAMV Iasi si sponsorii sai.

Publicație: Bună Ziua Iași

Ce studenţi vor primi diplomă dublă, românească şi franceză

Studenţii de la facultăţile care fac parte din Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) vor putea beneficia la finalul programului de master şi de o diplomă franceză, pe lângă cea oferită de facultatea din România.  Luni a fost semnat un acord cadru de cooperare interuniversitar între ARUT şi Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (Grupul INSA).De asemenea, studenţii francezi de la unităţile de învăţământ ce alcătuiesc Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (Grupul INSA) pot primi la absolvirea masterului şi o diplomă română, scrie Agerpres.Acordul a fost semnat la reşedinţa Franţei de rectorul Universităţii Politehnice, Mihnea Costoiu, şi de Jean Marie Castelain, în calitate de reprezentanţi ai ARUT, respectiv Grupului INSA.

„Am semnat un acord de dublă diplomă, de recunoaştere a dublelor diplome şi de încurajare a mobilităţii între studenţi, cadre didactice, doctoranzi, postdoctoranzi între universităţile din cele două reţele”, a explicat Mihnea Costoiu rector la Universitatea Politehnica.

Acesta a afirmat că masteranzii de la cele cinci universităţi din ARUT au posibilitatea să aleagă această variantă de studiu, care presupune minim un semestru în Franţa.

„Studenţii francezi au obligativitatea de avea un stagiu în străinătate, prin legea franceză, şi atunci parteneriatul nostru le dă posibilitatea să vină direct în România, ca urmare a recomandării pe care facultăţile, universităţile lor le fac pentru România. Avem şansa ca un număr foarte mare de studenţi din Franţa să vină în România”, a adăugat Mihnea Costoiu.

Potrivit reprezentantului ARUT, cheltuielile de cazare şi masă sunt suportate de universităţile componente ale celor două reţele din România, respectiv Franţa, în baza reciprocităţii.

Acordul este semnat pentru următorii cinci ani şi  vizează toate specializările de la cele cinci universităţi din ARUT: inginerie electrică, chimie, informatică, electronică, ingineria mediului, inginerie industrială în general etc.

Costoiu a mai spus că, în ceea ce priveşte doctoratul, românii şi francezii interesaţi de program care studiază în cadrul unităţilor de învăţământ din ARUT, respectiv Grupul INSA vor urma o parte din studii în Franţa, respectiv în România şi vor obţine o singură diplomă recunoscută de ambele state.

Grupul INSA cuprinde şase universităţi tehnice franceze şi 18 universităţi asociate acestora, iar  ARUT este formată din Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

Publicație: Adevărul