Expoziţie inedită la Grădina Botanică FOTO

Zilele trecute a avut loc ediţia cu numărul 41 a Expoziţiei ,,Flori de toamnă”, în Grădina Botanică ,,Anastasie Fătu” din Iaşi

Au fost expuse 130 eşantioane de fructe şi seminţe care provin de la specii cultivate în diferite secţii, grupate în funcţie de zonele de origine biogeografică şi însoţite de planşe cu explicaţii referitoare la biomurile caracteristice fiecărui continent, dar şi la adaptările specifice condiţionate de factorii de mediu.

IMAGINI INEDITE DIN GRĂDINA BOTANICĂ 

Noutatea acestei ediţii o reprezintă soiul ,,Carolina Reaper”, care aparţine specieiCapsicum chinense, intrat în cartea recordurilor ca fiind cel mai iute soi de ardei cunoscut în prezent. De asemenea, 200 de soiuri de dovlecei din diferite specii provenite din America de Sud, Africa sau Asia au fost aranjaţi în diferite forme.

„Avem în cadrul expoziţiei un număr mare de specii de crizanteme, aproape 200. Este expusă şi colecţia de varză ornamentală, soiuri din gastronomie. Noi în fiecare an încercăm să aducem ceva nou expoziţiei, iar în spaţiile exterioare se află un număr mare de dovlecei în formă de lebădă sau fluturi. Un aspect greu de crezut pentru vizitatori este că toate plantele expuse sunt material cultivat, crescut de Grădina Botanică, din colecţiile noastre”, susţine doctorul în biologie, Tiberius Bălăieş. În cadrul evenimentului a existat şi un moment artistic – muzical, susţinut de Essenza Quartet.

Publicație : Evenimentul

Reprezentanti ai NATO si ai SRI, la Iasi! Acestia vor discuta despre un subiect SENSIBIL

La finalul acestei saptamani, anume vineri, 3 noiembrie 2017, in Aula Magna „Mihai Eminescu” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi (de la ora 9:40 – n.r.) este programata conferinta internationala despre rolul României în asigurarea stabilitatii spatiului Sud – Est European, intitulata „Provocari de securitate în Sud-Estul Europei”.
Actiunea va reuni oficiali români si straini, precum si reprezentanti ai mediului academic si non-guvernamental din tara si din strainatate. Printre invitatii conferintei se numara Bogdan Aurescu – consilier prezidential, fost ministru de Externe, Abigail Rupp – adjuncta sefului Misiunii, Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Deborah Sanders  – King’s College, Londra, Marea Britanie, Tomasz Daborowski – Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies, Polonia, Laura G. Brent – Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Gabriel Dinu – sef departament, Centrul National Cyberint, Serviciul Român de Informatii (SRI) si Tal Pavel – research fellow, International Institute for Counter-Terrorism, Israel.
Sectiunile conferintei organizate la Iasi se vor concentra atât asupra vulnerabilitatilor, cât si asupra oportunitatilor oferite de spatiul Sud – Est european pentru dezvoltarea unor domenii de interes, precum securitatea cibernetica, preocupare actuala atât în mediul academic, la nivelul institutiilor de profil, dar si în mediul antreprenorial, pentru companiile cu profil IT si technology, servicii bancare, asigurari.

Publicație: Bună Ziua Iași

Festivalul de Film Documentar DocEst, la Iasi

Sfârsitul lunii noiembrie 2017 va aduce la Iasi cea de-a VIII-a editie a Festivalului de Film Documentar DocEst, cu cele mai recente filme documentare si invitati din Franta, Germania, Marea Britanie si România. Festivalul va avea loc la Ateneul din Iasi, în perioada 22-26 noiembrie 2017, si este co-organizat de Primaria Municipiului, Institutul Francez din Iasi, Centrul Cultural German si British Council.
„În pregatirea festivalului, în perioada 6-10 noiembrie, la Institutul Francez din Iasi va avea loc un workshop de film coordonat de regizorul Dragos Zamosteanu, în care participantii vor învata tehnicile filmului documentar si vor realiza în echipa un film marca DocEst. Workshop-ul se va desfasura dupa-amiaza, în intervalul orar 16:00-18:00. Filmele documentare au transformat lumea de-a lungul timpului si continua sa ne transforme, creând punti între oameni si spatii în care dialogul devine posibil. Tocmai de aceea îi invitam pe liceeni si pe studenti sa ni se alature si sa realizeze un film documentar care va fi prezentat în cadrul festivalului”, arata organizatorii.
De precizat ca cei care doresc sa ia parte la sesiunile de workshop, trebuie sa trimita un e-mail cu titlul „Workshop DocEst”, care sa contina o scrisoare de motivatie si o scurta prezentare personala la adresele programm•kulturzentrum-iasi.ro si raluca.varlan•institutfrancais.ro, pâna la data de 4 noiembrie 2017. Înscrierile se vor face în limita locurilor disponibile.

Publicație : Bună Ziua Iași