Lansarea PROVOCATOAREI carti „Negativul cotidianului”, la Universitatea Cuza din Iasi

Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza miercuri, 6 decembrie 2017, de la ora 16:00, la Libraria Orest Tafrali” lansarea volumului „Negativul cotidianului„, deCristina Gavriluta, recent aparut în colectia Observatorul Social.

Invitati sunt: prof. univ. dr. Stefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, prof. univ. dr. Dumitru Stan, prof. univ. dr. Cristina Gavriluta. Moderator: prof. univ. dr. Contiu Tiberiu Soitu, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice de la Cuza.

„Lucrarea lansata abordeaza o tematica incitanta, care se remarca prin interpretarea în grila negativitatii a unor zone total distincte din lumea sociala. Terorismul, relatia dintre traditie si modernitate, globalizarea, identitatea si traficul de personae sunt teme ce tin agenda publica actuala. Ele primesc în aceasta carte interpretari si analize care identifica în negativul lor prezenta unor reziduuri sociale în functie de care se construiesc atitudini, reprezentari si practici sociale. Cartea abordeaza (si) subiecte insolite, situate în zonele de penumbra ale socialului (divinatia, ritualurile magico-religioase, satanismul). Asadar, «Negativul cotidianului» este o carte destinata publicului larg, cultivat, dar si specialistilor care manifesta interes pentru cunoasterea mai profunda a socialului, dincolo de cifre si aparente”, arata reprezentantii UAIC.

Cristina Gavriluta este profesor la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice de la Cuza. Preda cursuri de antropologie, sociologia deviantei, sociologia schimbarii sociale. A urmat stagii de pregatire doctorala în Franta si stagii de pregatire postdoctorala în Italia. Este autoare a inca patru volume: „Socioantropologia fenomenelor divinatorii”, 2008; „Sacrul si californizarea culturii”, 2008; (coautor) „Sociologia sportului”, 2010; „The Everyday Sacred. Symbols, Rituals, Mythologies”, Lambert Academic Publishing, 2013.

Publicație : Bună Ziua Iași

EXCLUSIV! Este de-a dreptul SPECTACULOS. Un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi a analizat peste un miliard de cuvinte. SCOPUL este unul SF

Fostul decan al Facultatii de Informatica de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iasi, prof. univ. dr. Dan Cristea si omul care a pus la punct prima „carte inteligenta”, este in fata unei noi realizari revolutionare pe plan mondial • Dupa ani de eforturi, munca si peste un miliard de cuvinte selectate din publicatii românesti aparute dupa 1945 si peste 150 de ore de înregistrari vocale, acesta este la un pas sa finalizeze o IMENSA resursa on-line pentru studiul si învatarea limbii române • De precizat ca este vorba despre unul dintre cele mai mari, incitante si ingenioase proiecte ale Academiei Romane

Iata ca se poate si in Romania! Chiar daca autoritatile statului aloca fonduri extrem de mici pentru Cercetare si Invovare, fostul decan al Facultatii de Informatica de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, anume prof. univ. dr. Dan Cristea, este in fata unei noi realizari stiintifice revolutionare pe plan mondial.

Concret, omul care a pus la punct prima „carte inteligenta”, dupa ani de eforturi, munca si peste un miliard de cuvinte selectate din publicatii românesti aparute dupa 1945 si peste 150 de ore de înregistrari vocale, acesta este la un pas sa puna la punct si o uriasa resursa on-line pentru studiul si învatarea limbii româe. Este vorba de unul dintre cele mai mari, incitante si ingenioase proiecte ale Academiei Romane.

Academia Româna prin Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala „Mihai Draganescu” din Bucuresti si Institutul de Informatica Teoretica din Iasi anunta lansarea publica a „Corpusului de referinta pentru limba româna contemporana «CoRoLa»”. Acesta va fi prezentat joi, 14 decembrie 2017, începând cu ora 10:00 în Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

„«CoRoLa», rezultat al unui proiect prioritar al Academiei Române derulat pe parcursul a patru ani, include peste un miliard de cuvinte selectate din publicatii românesti aparute dupa 1945 si peste 150 de ore de înregistrari vocale. Acest corpus este un instrument modern pentru studiul limbii române, în acord cu practicile curente la nivel international, precum si pentru crearea si adaptarea materialelor didactice de predare a limbii române pentru români si pentru straini, în egala masura. La acest eveniment participa reprezentanti ai Academiei Române, Institutului de Lingvistica «Iorgu Iordan – Al. Rosetti», Institutului de Filologie Româna «A. Philippide», Universitatii din Bucuresti, Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, Universitatii «Babes-Bolyai» Cluj-Napoca, Institutului de Filologie al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si Institutului Limbii Germane din Mannheim, creatorul celui mai mare corpus al limbii germane. Informaticieni si lingvisti vor prezenta procesul construirii Corpusului, structura si utilitatea lui ca referinta functionala a limbii române contemporane literare. Proiectul Corpusului este sustinut si de Fundatia Alexander von Humboldt”, a reliefat prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Romane.

Unul dintre cei mai mari inovatori din domeniul Informaticii

Dincolo de toate acestea, profesorul Cristea este unul dintre cei mai mari inovatori din domeniul Informaticii, si nu doar pe plan national. Spre exemplu, in 2013, cand si-a facut bagajele pentru un congres din Istanbul, a asezat in valiza sa si un roman al lui Orhan Pamuk. Aceasta a fost intersectia, in esenta, dintre realitate si fictiune, care i-a dat profesorului Dan Cristea prima idee despre realizarea unei carti inteligente.

„Doi ani mai trziu, a castigat finantare pentru proiectul «MappingBooks – Let’s jump in the book!» – un proiect de cercetare coordonat de Universitatea Cuza si finantat de Ministerul Educatiei Nationale, ce isi propune crearea unei tehnologii care sa inteleaga singura textul unei carti si sa ofere cititorilor informatii de context. Astfel, prima carte inteligenta, rezultatul a patru ani de cercetare si programare, va fi un Manual de Geografie de clasa a VIII-a si ce va sta in curand in mainile elevilor. Manualul va fi de fapt o aplicatie ce va putea fi descarcata pe telefonul mobil sau pe tableta, preferabil conectate la Internet si cu acces la servicii GPS. Deschisa pe dispozitivul mobil, cartea va putea fi citita si ca un manual obisnuit, dar va avea multe alte functii. Fiecare mentiune a unei locatii geografice este automat recunoscuta, iar elevului i se semnalizeaza posibilitatea sa afle informatii suplimentare. In plus, atunci cand elevul trece pe langa una dintre sutele de locatii mentionate in manual, este atentionat ca acel obiectiv se gaseste in manualul sau de geografie si ii reaminteste informatiile din manual”, au transmis si oficialii UAIC.

Mai departe, alaturi de colegii sai de la Facultatea de Informatica de la Cuza, in urma cu peste cinci ani, a pus bazele si unui „detector de minciuni” digital, special dedicat politicienilor. Efectiv, acesta a analizat discursul unor politicieni precum Traian Basescu sau Mircea Geoana. Astfel, in baza celor studiate, se putea spune cata demagogie si cat adevar se ascunde in spatele unor asemenea personaje.

Publicație : Bună Ziua Iași

Azi debutează BookLand la Iași. Vor vorbi 15 specialişti din diverse domenii

Vor vorbi 15 specialişti din diverse domenii, de la artişti şi psihologi până la somelieri şi make-up artişti.

Conferinţele BookLand Evolution, aflate la a IV-a ediţie, debutează începând de astăzi. Evenimentul, care are drept scop promovarea educaţiei şi încurajarea performanţei, va reuni zeci de mii de tineri din 23 de oraşe ale ţării. În decursul celor trei ediţii aterioare, în cadrul evenimentelor din oraşele în care s-a desfăşurat, au vorbit peste 1.500 de specialişti.

La Iaşi, anul acesta, vor vorbi, în perioada 4-8 decembrie, 15 specialişti din domenii diferite, fiind promotori ai meseriei pe care o reprezintă. Evenimentul se va desfăşura la Universitatea „Al.I. Cuza“, în Aula „Mihai Eminescu“, urmând să aibă loc în intervalul orar 14.00-16.00. Moderatorul ediţiei de anul acesta va fi Diana Andriescu, primul profesionist al evenimentului fiind Cassian Maria Spiridon, preşedintele Asociaţiei „14 Decembrie 1989“ Iaşi. Tot astăzi, de la ora 15, va vorbi Andreea Clara Boboc, actriţă la Teatrul Naţional, urmată de scriitoarea Simona Muscă.

Pe perioada celor cinci zile în care se va desfăşura evenimentul vor putea fi ascultaţi profesionişti din domenii precum ingineria chimică, psihologie şi psihoterapie, ştiinţe filologice sau drept, dar vor fi prezenţi şi somelieri, reprezentanţi ai antreprenorilor, make-up artist, consilieri de imagine sau regizori.

În 2011 BookLand a organizat o caravană naţională de carte, care s-a desfăşurat peste 700 de zile, fiind prezentă în mai multe centre comerciale, pieţe şi parcuri din 40 de judeţe din ţară.

 

Publicație : Ziarul de Iași