Eveniment cu tradiţie, organizat de Facultatea de Informatică

Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează, pe 7 iulie, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului „IT Companies @ FII”.

În cadrul acestuia, companiile IT din Iaşi, colaboratoare ale instituţiei de învăţământ, vor susţine prezentări ale proiectelor pe care le dezvoltă şi ale ofertelor de job-uri. Evenimentul este adresat proaspeţilor absolvenţi ai studiilor de licenţă şi master, aceştia având ocazia atât de a discuta cu reprezentanţii companiilor, cât şi de a aplica direct la diverse job-uri.

Publicație : Evenimentul

 

Medicina se dezice de protestele cuziştilor

Război între asociaţiile studenţeşti

Protestul împotriva majorării taxelor universitare la UMF, organizat şi condus de o asociaţie de la „Cuza”, a fost respins de liderii organizaţiilor studenţeşti de „Medicină” * aceştia reclamă lipsa de reprezentativitate a organizaţiei cuziste, explicând că nu are nici o implicare directă cu treburile interne ale instituţiei de învăţământ medical 

Asociaţiile studenţeşti din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi (Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi – SSMI, Societatea Studenţilor Stomatologi Iaşi – SSSI, Societatea Studenţilor Farmacişti Iaşi – SSFI şi Asociaţia Studenţilor Bioingineri Iaşi – ASB) se dezic de toate informaţiile lansate în spaţiul public de către Liga Studenţilor (LS) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” referitoare la creşterile taxelor universitare UMF, precum şi de protestele organizate de aceştia în numele studenţilor medicinişti.

LS nu reprezintă studenţii UMF”

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis de asociaţiile studenţeşti care activează în cadrul UMF Iaşi, Liga Studenţiilor nu doar că nu reprezintă interesele studenţilor medicinişti, dar nici nu aparţine Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, cea mai importantă federaţie studenţească din ţară. „Liga Studenţilor din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (LS Iaşi) nu reprezintă studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi. În plus, aceasta nu este o ligă care aparţine de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), alianţă la care sunt afiliate Societăţile studenţeşti din cadrul UMF Iaşi”, se arată în comunicatul semnat de preşedinţii celor patru asociaţii studenţeşti din cadrul UMF Iaşi.

Mai mult decât atât, aceştia îşi exprimă capacitatea şi competenţa de a-şi rezolva singuri posibilele probleme sau nemulţumiri, explicând că militează pentru soluţionarea internă a problemelor prin dialog responsabil cu părţile implicate, precum şi prin păstrarea unui comportament compatibil şi adaptat mediului academic. „Problemele studenţilor de la Universitatea de Medicină şi FarmacieGrigore T. Popa din Iaşi se rezolvă intern, prin intermediul dialogului dintre Societăţile studenţeşti şi conducerea Universităţii, fără ajutorul mass-media sau al altor ligi. Referitor la anumite informaţii care au apărut în spaţiul public, în mass-media locală, ţinem să precizăm că aceste informaţii au fost preluate de pe paginile Societăţilor de pe reţelele de socializare, fără acordul nostru, transmiţând un mesaj rău-voitor, părtinitor şi trunchiat”, au transmis conducerile asociaţiilor studenţeşti din cadrul UMF Iaşi.

Reamintim că, pe 21 iunie 2017, membrii Ligii Studenţiilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au protestat în faţa Universităţii de Medicină din Iaşi împotriva majorării taxelor universitare la instituţia de învăţământ superior cu care nu au nicio legătură.

Liga Studenţiilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-a făcut cunoscută în vara anului 2015, când a câştigat un proces intentat de conducerea Universităţii. De atunci, membrii LS iau cele mai vocale poziţii în tot felul de probleme care au sau, de cele mai multe ori, care nu au legătură cu ei, încercând să pozeze în justiţiari sau formatori de opinie. Liga este condusă de Silvian Emanual Man, care, pe pagina sa de pe o reţea de socializare, se descrie ca fiind „Student. Viitor deţinut politic în România trădării, ignoranţei şi minciunii/ Viitor om de stat în România dragostei, cunoaşterii şi adevărului”

Publicație : Evenimentul

 

Premiile Salonului INVENTICA 2017. Institute de cercetare şi universităţi de renume, pe lista câştigătorilor de la Iaşi

Marele premiu oferit la a 21-a ediţie a Salonului şi Conferinţei „INVENTICA – 2017”, de la Iaşi, a fost câştigat de Universitatea Politehnica din Bucureşti. Totodată, „Premiul Tânărului Inventator“ a ajuns la un grup de cercetători din Iran.

În jur de 220 de invenţii au fost expuse la Salonul INVENTICA 2017, organizat la Iaşi, la finalul săptămânii trecute. Expoziţia brevetelor şi a patentelor a fost organizată în Sala Paşilor Pierduţi. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) şi Institutul Naţional de Inventică din Iaşi, iar în final au fost acordate şapte premii. Lista premiilor de la INVENTICA 2017: Marele Premiu – Universitatea Politehnica din Bucureşti; Premiul Juriului – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Premiul Institutului Naţional de Inventică Iaşi – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Măsurării (INCDMTM) Bucureşti; Premiul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi – Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava; Premiul Fundaţiei IRIIS – Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Bucureşti; Premiul Tânărul Inventator – Ramin Aghebati, Farasay International Inventor’s Group, Iran; Premiul Inventatorul Senior – Prof.univ.dr. Ionel Miron, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Unul dintre premiile din afara competiţiei a fost obţinut de  profesorului universitar Ioan Doroftei, de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi, pentru roboţii realizaţi de acesta. Premiul a fost oferit de OSIM. „Salonul şi conferinţa sunt moşteniri de tradiţie. Au fost iniţiate de profesorul Vitalie Belousov, fondatorul Şcolii de Inventică, alături de colaboratorii săi, printre care şi Boris Plahteanu, pe care l-am pierdut în urmă cu puţin timp. Este o moştenire spirituală de la generaţiile anterioare pe care suntem datori să o conservăm şi să o dezvoltăm, să o înnobilăm. Este foarte important pentru generaţiile viitoare şi cele prezente să înţeleagă şi să dezvolte acest domeniu al creativităţii tehnice, care să nu fie privit ca o preocupare pasageră, ci ca o obligaţie profesională specifică fiecărui inginer sau cercetător”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la TUIASI.

Publicație : Adevărul

Se relanseaza Viata Politehnicii, cea mai veche revista studenteasca din Iasi

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi relanseaza una dintre cele mai vechi reviste studentesti din România – Viata Politehnicii. Lansata în anii 1950, aceasta a functionat ca un instrument util studentilor Institutului Politehnic de la momentul respectiv, dar s-a transformat într-o revista de anvergura nationala, devenind un debuseu prin care studentii reuseau sa se exprime în termeni si idei pe care, în alte circumstante, regimul comunist nu le-ar fi permis.

„«Viata Politehnicii» este prima revista studenteasca din Iasi. Se înscrie în fenomenul acesta extrem de solid al publicatiilor studentesti care au creat scoala de presa de la Iasi, în sens foarte larg. Seria noua nu este altceva decât o forma adaptata noilor media, care are, pe lânga rolul formativ, si o extrem de serioasa latura a pastrarii istoriei scolii pentru ca, în fapt, într-o epoca în care faptele de presa sunt asezate în sens invers valorilor sociale, a avea o publicatie care sa îsi conserve istoria este un lucru important, necesar si aproape obligatoriu pentru orice scoala mare cum este Universitatea Tehnica din Iasi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea si comunicatiile digitale la TUIASI, editor al publicatiei.
Periodicitatea revistei va fi lunara si va avea în principal un caracter informativ, fiind destinata studentilor, profesorilor si cercetatorilor institutiei. În paginile acesteia se vor gasi informatiile din luna precedenta, cu privire la cele mai importante evenimente, existând posibilitatea realizarii unor numere speciale în preajma unor momente importante din istoria universitatii. Pe lânga acestea, revista va încerca sa aduca în lumina publicului cele mai importante realizari ale cercetatorilor si profesorilor de top care îsi desfasoara activitatea în cadrul TUIASI.

Publicație : Bună Ziua Iași