Rectorul UAIC indică prevederi legale care fac posibilă abrogarea OUG privind codurile penale

 Fostul judecător CCR Tudorel Toader, rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a postat, pe pagina sa de Facebook, mai multe texte de lege ca argument în favoarea abrogării OUG privind codurile penale, existând şi un precedent care a vizat tot legislaţia penală, în 2009. El postează inclusiv prevederea conform căreia „actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare”.

„Potrivit art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, «În situaţii temeinic justificate, prin excepţie de la prevederile alin. (1), actele normative de importanţă şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiţia ca intervenţiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ»”, consemnează fostul judecător.

El invocă situaţia în care „Legea nr. 301/2004 – Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, precum şi Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, au fost abrogate, înainte de intrarea în vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 510 din 24 iulie 2009”.

Tudorel Toader a fost numit judecător la Curtea Constituţională de Camera Deputaţilor, în 2006, pentru o diferenţă de mandat, fiind reînvestit în 2007 pentru un mandat complet de 9 ani.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sâmbătă că OUG privnd codurile penale va fi aborgată într-o şedinţă de urgenţă a Guvernului, convocată pentru duminică. El a precizat că foloseşte termenul de ”abrogare” pentru că acesta a fost utilizat de către preşedintele Iohannis, însă Guvernul urmează să stabilească exact procedura care va fi folosită.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Rectorii celor mai mari universități din țară solicită transparență și predictibilitate pentru cercetarea românească

Având în vedere evoluțiile din ultima vreme legate de cercetare, precum și intențiile anunțate ale conducerii Ministerului Cercetării și Inovării, de reorganizare a consiliilor consultative ale ministerului, rectorul Universității din București, al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universității de Vest din Timișoara, al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași își exprimă următoarea poziție publică:

„Ne arătăm profunda îngrijorare față de modul în care conducerea Ministerului Cercetării și Inovării intenționează să schimbe componența, atribuțiile și modalitatea de funcționare a consiliilor consultative, așa cum anunță în adresele trimise președinților acestora. Atragem atenția asupra faptului că toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunității științifice din țară și diaspora, derulate respectând principiile transparenței, meritocrației și al integrității. Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputație nu doar în țară. Mulți dintre aceștia reprezintă elite ale cercetării internaționale. Mai mult, rolul acestor consilii este esențial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare și comunitatea științifică se confruntă cu multiple probleme ce țin nu doar de finanțare, dar și de alinierea la practicile comunității internaționale.

Astfel, atragem atenția că orice schimbare a componenței și a atribuțiilor acestor consilii, fără o consultare amplă a comunității, riscă să anuleze orice efort făcut în ultimul an, de recredibilizare și de consolidare a comunității științifice românești.

Ca și sistemul de educație, cercetarea are nevoie de coerență și predictibilitate. Facem apel la menținerea acestor principii esențiale în întreaga activitate a Ministerului Cercetării și Inovării. De aceea, solicităm alocarea unui buget relevant pentru activitatea de cercetare, care să ducă la respectarea angajamentelor naționale referitoare la finanțarea cercetării- 1% din PIB, buget public.

Pe de altă parte, considerăm că separarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice în două instituții distincte poate duce la crearea și amplificarea unor probleme în ceea ce privește activitatea de cercetare din universități. De aceea, solicităm celor doi miniștri, domnului Pavel Năstase, ministru al Educației, și domnului Șerban Valeca, ministru al Cercetării, să colaboreze strâns, astfel încât susținerea cercetării din universități să reprezinte o prioritate reală la nivelul ambelor instituții. La momentul actual, activitatea de cercetare la nivelul universităților este subfinanțată, în condițiile în care comunitățile academice reprezintă un adevărat potențial în inovare și dezvoltare.

Nu în ultimul rând, ne exprimăm îngrijorarea față de informațiile care circulă tot mai frecvent, referitoare la reorganizarea sau desființarea UEFISCDI. Considerăm că, de-a lungul timpului, instituția a derulat într-o manieră transparentă și responsabilă programele de finanțare a cercetării. De aceea, solicităm celor doi miniștri să păstreze actuala formulă de gestionare a mecanismelor de finanțare, internă și externă, a cercetării românești.

Suntem convinși că o societate nu poate evolua decât prin educație și, implicit, prin inovare. Pentru aceasta, România are nevoie de responsabilitate, transparență și predictibilitate în guvernanța sistemelor de educație și cercetare, pe care le susținem negreșit”.

Semnează:

Prof. dr. Mircea Dumitru- Rector al Universității din București

Acad. Prof. Ioan Aurel Pop- Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Prof. dr. Marilen Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara

Prof. dr. Tudorel Toader – Rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Dreptul penal, dezbătut la „Cuza”

Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” găzduieşte, pe data de 24 februarie, conferinţa naţională „Probleme controversate şi soluţii de drept penal şi procesual penal – la 3 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”.

În cadrul conferinţei vor lua cuvântul prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (Prezumţia de constituţionalitate a normelor penale), lect. univ. dr. Maria Ioana Michinici ( Probleme juridice curente în materia unităţii infracţionale), prof. univ. dr. Florin Streteanu (Regimul normelor penale incomplete în lumina jurisprudenţei recente a Curţii Constituţionale), prof. univ. dr. Valerian Cioclei (Despre dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală), lect. univ. dr. Petruţ Ciobanu şi lect. univ. dr. Daniel Atasiei (Procedura de cameră preliminară: revoluţie sau involuţie?).

Evenimentul este organizat de Editura Universul Juridic, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi, Facultatea de Drept şi INPPA – Centrul Teritorial Iaşi. Participanţii trebuie să achite o taxă de 200 de lei care include: mapa evenimentului, diploma de participare, un exemplar al Revistei Legal Point nr. 2/2016, un exemplar al Noului Cod penal şi legislaţie conexă şi un exemplar a Noului Cod de procedură penală şi legislaţie conexă. Studenţii, masteranzii, doctoranzii şi stagiarii profesiilor juridice beneficiază de o reducere de 50%.

Publicație : Evenimentul

 

Intalnire importanta a tinerilor ortodocsi la Universitatea Cuza. Prezente majore la eveniment

Zilele trecute, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, a avut loc o serie de dezbateri pe teme religioase ale tinerilor. Evenimentul a avut loc sub aspectul Intalnirii Internationale a Tinerilor Ortodocsi, editie organizata la Iasi in acest an. Intalnirea a fost organizata cu binecuvantarea Mai marilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

La aceasta conferinta au participat primarul Mihai Chiricaprof. univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, dar si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In mesajul adresat celor prezenti, IPS Teofan a tinut sa-i asigure pe tineri ca nu sunt singuri si ca trebuie sa aiba mereu frica de Dumnezeu. Si primarul Mihai Chirica a facut apel la tineri pentru recladirea morala a natiunii.

„Toate problemele din societatea noastra au drept cauza lipsa educatiei si mai ales a educatiei crestine. Fac un apel catre tineri spre recladirea morala a natiunii. Sufletul cu care vin tinerii din urma este calea viitorului acestei tari”, a spus primarul Mihai Chirica.

Si prof.univ.dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Cuza, a aratat ca tinerii trebuie sa-si impuna mereu punctul de vedere in societate. „Norma morala dainuie. Cu ea ne nastem, cu ea crestem, cu ea ne ducem viata de zi cu zi atât cât o avem. Juristii spun ca norma morala este fundamentul normei juridice, avertizând ca norma juridica se adapteaza vremurilor si intereselor celor care cârmuiesc. Fac un apel la respectarea moralitatii în societate. De aceea societatea are nevoie de ei, de tinerii ortodocsi”, a aratat rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Studentii au fost reprezentati de Silvian Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Acesta a aratat ca tinerii care protesteaza in aceste zile pe strazile din orasele tarii sunt sprijiniti si ei in demersul lor.

„Si mesajul Patriarhiei Române a fost unul profund, de sustinere a protestatarilor, facându-se un apel larg la respectarea culturii decalogului, fundament moral si juridic al civilizatiei noastre, mesaj extrem de incomod si nefavorabil actualei guvernari. De ce dureaza atât de mult tranzitia la noi? Pentru ca în toate statele ex-totalitare, si în perioada postbelica si dupa caderea blocului estic, reconstructia politica a societatii a avut ca fundament Biserica si morala crestina”, a aratat liderul studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnică cere reglementarea finanțării pentru domeniile inginerești

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a solicitat, în vederea organizării primei ședințe a Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), creșterea indicilor de cost pentru domeniile inginerești de la cele 11 facultăți, fiind prima universitate din țară care solicită o regândire totală a felului în care este finanțat învățământul superior din România.

Rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a înaintat o solicitare CNFIS care va fi discutată și în prima ședință a Consiliului Național al Rectorilor, în care solicită ca finanțarea pentru „Chimie și inginerie chimică” să crească de la 1,9 la 2,5 studenți echivalenți, pentru „Arhitectură și urbanism” de la 2,5 la 3,3, iar pentru celelalte ramuri de știință de la 1,75 la 2,5.

„Nu am dorit să venim cu propuneri exagerate, ci realiste și rezonabile în contextul resurselor bugetare alocate învățământului pentru 2017. Aceste valori ar aduce învățământul ingineresc și de arhitectură mai aproape de dezideratul de calitate dorit și impus prin reglementările în vigoare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Practic, universitățile din România sunt finanțate pe baza sistemului de student-echivalent. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare student fizic care există la o instituție de învățământ superior Ministerului Educației Naționale (MEN) oferă o alocare bugetară anuală. Valoarea de bază de la care se pornește în calcularea acestei alocări este de 2.201 de lei pentru un student fizic, la care se adaugă un coeficient de multiplicare în funcție de domeniul de studiu. La TUIAȘI, în prezent, acest coeficient este de 2,5 la arhitectură, 1,9 la inginerie chimică și 1,75 la celelalte domenii inginerești, ceea ce înseamnă că Universitatea Tehnică primește, într-un an de zile, după înmulțirea cu alocarea de bază de 2.201 lei, câte 5.503 lei pentru fiecare student de la Facultatea de Arhitectură, 4.182 de lei pentru fiecare student de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului și câte 3.852 de lei pentru celelalte domenii inginerești, la licență. La master, acestea se dublează.

„Aceste valori sunt total insuficiente pentru o pregătire optimă a studenților din domeniile tehnice pentru că, să nu uităm, aceste domenii sunt consumatoare majore de materiale, energie, folosesc echipamente cărora le trebuie asigurată mentenanța etc. Am să vă dau un exemplu din ramura chimiei – pe care o cunosc cel mai bine – o ramură prin excelență consumatoare de reactivi: un litru din acizii clorhidric și sulfuric costă între 25 și 30 de lei, un litru de acetonă tehnică 20 de lei etc. Iar aceștia sunt reactivi ultra-uzuali. Dacă discutăm de reactivi mai puțin «convenționali» sau despre enzime, pentru activitatea studenților prețurile sar la câteva zeci de mii de lei pentru mai puțin de un gram“, a adăugat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În condițiile acestei subfinanțări, TUIAȘI cheltuiește peste 90% din bugetul alocat de MEN pentru cheltuieli de personal, peste 5% pentru utilități, iar restul de sub 5% pentru bunuri și servicii.

„Trebuie să realizăm clar faptul că nu rămâne mai nimic pentru a susține infrastructura educațională «clasică», nu mai vorbesc despre cea de cercetare”, a completat rectorul.

CNFIS a primit câteva propuneri de modificare a unor astfel de indici, însă multe dintre ele au fost considerate a fi exagerate și fără niciun fundament. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost cel care a propus ca Biroul Executiv al CNFIS să blocheze discutarea acestor propuneri până când va exista o imagine de ansamblu, realistă, asupra tuturor domeniilor de științe, astfel că discuțiile de anul trecut au fost amânate pentru începutul lui 2017.

„Aceasta deoarece modificarea, fie și a unui singur indice, trebuie analizată în contextul general, efectul fiind unul de tip «domino» pentru celelalte ramuri. De fapt, săptămâna trecută am avut o discuție cu Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Atunci am propus ca la prima ședință a CNR, care se va desfășura în perioada 9-10 februarie la Universitatea Politehnica București, să includem pe ordinea de zi și analiza indicilor de cost, domnia sa fiind total de acord”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Propunerile Universității Tehnice urmează să fie discutate în luna această la nivelul CNFIS și CNR.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Bugetul pe 2017 pe Educaţie, aprobat. Ministerul Educaţiei: „Şi 6% din PIB ar fi insuficient”

Bugetul pe 2017 dedicat Educaţiei a fost avizat, vineri, de către Comisiile de specialitate din sistem, cu tot cu amendamentele cerute de către studenţi pentru creşterea finanţării de bază şi pentru creşterea subvenţiilor pentru cantină şi cămine. Pe de altă parte, potrivit ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, nici dacă s-ar aloca 6% din Produsul Intern Brut nu ar fi suficient pentru rezolvarea problemelor din sistem.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, după avizarea de către Comisiile din Parlament a bugetului dedicat învăţământului, că nici alocarea a 6% din PIB nu ar fi insuficent pentru rezolvarea problemelor din sistem.

„Este evident că ne dorim cu toţii ca Educaţia, ca domeniu prioritar, să fie foarte bine finanţată. Vrem 6% din PIB. Eu cred că şi 6% din PIB ar fi insuficient ca să rezolvăm toate problemele care sunt în sistemul de învăţământ din România. Sigur, aşa cum arată bugetul în momentul de faţă, grija noastră, a Ministerului Educaţiei Naţionale, este să gospodărim aceşti bani foarte bine şi banii să ajungă către aceste probleme care ard, care nu mai necesită nicio amânare”, a spus Pavel Năstase.

Bugetul aprobat cu 19 voturi „pentru”, 10 „împotrivă”

Bugetul Ministerului Educaţiei a fost avizat de către comisiile pentru învăţământ,ştiinţă, tineret şi sport ale Parlamentului au cu 19 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”.

„Ministerul Educaţiei Naţionale are prevăzută suma de 8,243 miliarde de lei, dintre care trei miliarde de lei reprezintă venituri proprii. Educaţia are prevăzute prin proiectul Legii bugetului suma de 25,02 miliarde de lei, la care se adaugă alte 10,6 miliarde de lei credite de angajament, ceea ce reprezintă în total un buget de 35,6 miliarde de lei”, a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv.

Din bugetul total de 25,02 miliarde de lei, 8,24 miliarde de lei reprezintă suma prevăzută pentru Ministerul Educaţiei, 16,6 miliarde de lei sunt pentru bugetele locale, iar din această sumă, 14,04 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat, sume defalcate din TVA.

Studenţii au primit ce au cerut

Potrivit ANOSR, bugetul a fost aprobat cu toate amendamentele depuse de deputaţi şi senatori pentru creşterea bugetului educaţiei pentru anul 2017, inclusiv propunerile ANOSR pentru creşterea finanţării de bază (cu 1,4 mld.) şi pentru creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine (cu 500 mil.).

Înainte de aprobaea bugetului, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) era nemulţumită de faptul că, pe învăţământ superior, singura creştere este cea a burselor, însă alte segmente, cum ar fi finanţarea de bază, necesară pentru investiţia în infrastructură academică, materiale didactice şi pregătirea cadrelor didactice, stagnează.

„Finanţarea de bază reprezintă principala sursă de finanţare a învăţământului superior românesc. Sistemul universitar autohton reuşeşte cu greu să facă tranziţia către un învăţământ centrat pe student, din cauza faptului că infrastructura academică, materialele didactice, metodele de predare şi pregătirea cadrelor didactice nu sunt în concordanţă cu nevoile şi aşteptările studenţilor, iar pentru a recupera acest decalaj e nevoie de resurse financiare suplimentare. În prezent, din păcate, sumele alocate pentru acest capitol abia acoperă plata salariilor cadrelor didactice, şi nu pot asigura şi fonduri care să conducă la o creştere a calităţii actului educaţional”, arăta un comunicat al ANOSR.

Totdoată documentul sublinia că nu există nici creşteri ale subvenţiei pentru cămine şi cantine, în contextul în care „condiţiile din majoritatea căminelor studenţeşti nefiind adecvate pentru trai şi studiu în România europeană a anului 2017, iar acestea fiind de multe ori suprapopulate”.

Publicație : Adevărul

 

Rectorii sunt îngrijoraţi de acţiunile ministerului faţă de cercetare

 Rectorii celor mai mari universităţi din ţară cer transparenţă şi predictibilitate pentru cercetarea românească. Astfel, prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, acad. prof. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, prof. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au semnat o scrisoare către Ministerului Cercetării şi Inovării. 

Motivul pentru care rectorii au redactat această scrisoare se datorează deciziilor luate în ultima perioadă  cu privire la cercetarea din universităţi, dar şi în privinţa intenţiilor de reorganizare a consiliilor consultative ale ministerului. „Ne arătăm profunda îngrijorare faţă de modul în care conducerea Ministerului Cercetării şi Inovării intenţionează să schimbe componenţa, atribuţiile şi modalitatea de funcţionare a consiliilor consultative, aşa cum anunţă în adresele trimise preşedinţilor acestora“, semnează rectorii.

De asemenea, cei patru rectori atrag atenţia şi  asupra faptului că aceste consilii au fost construite în urma unor consultări atente care au respectat „principiile transparenţei, meritocraţiei şi al integrităţii“. „Membrii consiliilor consultative sunt cercetători cu reputaţie nu doar în ţară. Mulţi dintre aceştia reprezintă elite ale cercetării internaţionale. Mai mult, rolul acestor consilii este esenţial în acest moment, într-o perioadă în care activitatea de cercetare şi comunitatea ştiinţifică se confruntă cu multiple probleme ce ţin nu doar de finanţare, dar şi de alinierea la practicile comunităţii internaţionale“, mai punctează cei patru. Rectorii solicită în scrisoare şi acordarea unui buget relevant pentru activităţile de cercetare, 1% din PIB, şi atrag atenţia că separarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în două instituţii distincte poate crea probleme pentru activitatea de cercetare din universităţi.

În încheiere, rectorii atrag atenţia şi asupra zvonurilor cu privire la desfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), menţionând că actuala formulă de gestionare a mecanismelor de finanţare este transparentă şi performantă, şi îndeamnă pe cei doi miniştri să păstreze UEFISCDI.

Publicație : Ziarul de Iași  și  România Liberă și Bună Ziua Iași

 

Mii de VIZITATORI dupa deschiderea, de week-end-ul trecut, a expozitiei „Azalee si Camelii” din Gradina Botanica Iasi – GALERIE FOTO SUPERBA

La Iasi s-a deschis oficial primul eveniment spectaculos, incarcat de naturalete si de frumusete, din 2017! Totul a avut loc intr-unul dintre cele mai interesante si importante locuri publice din oras. Deja, mii de vizitatori au mers la expozitia „Azalee si Camelii” de la Gradina Botanica Anastasie Fatu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Acesta va fi deschisa pana pe 26 februarie zilnic, intre orele 9:00 si 16:00. Pretul unui bilet este de cinci lei, iar pentru grupurile organizate este de trei lei. Fotografiatul este liber. Pentru public este recomandat sa fie utilizata intrarea in Gradina Botanica din strada Dumbrava Rosie nr. 7 – zona Pacurari.

„Pana pe 26 februarie 2017, va invitam sa descoperiti florile iernii asa cum mai sunt cunoscute azaleele, dar si camelii, considerate plante simbol în cultura unor popoare asiatice. Colectia grupeaza numeroase exemplare care se remarca prin coloritul intens al florilor si varste de peste 40 de ani. Aranjamentele florale realizate de angajatii Gradinii Botanice sunt combinate cu fragmente de lemn, piatra sau deseuri vegetale. In spatiul expozitional sunt prezentate specii exotice care pot fi explorate cu ajutorul simtului tactil precum si alte plante decorative prin frunze: crotoni, ficusi, dracene, ferigi, dafini, begonii, prin flori: orhidee, frezii, heliconia sau habitus: palmierul evantai, cicas, cactusi si plante suculente”, au transmis oficialii Gradinii Botanice.

Publicație : Bună Ziua Iași