„Cuza”, din nou în clasamentele internaţionale

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este prezentă într-un nou clasament internaţional recunoscut. Astfel

Astfel, cea mai veche universitate din ţară s-a clasat pe locul 200 în topul „Times Higher Education”, pentru economii emergente.„Instituţiile din top 300 trebuie să demonstreze standarde înalte de performanţă în predare, cercetare, relaţii internaţionale şi transfer de cunoştinţe, precum şi un spirit de competiţie cu universităţile din celelalte 50 de ţări cu economii emergente. Clasificarea include doar cele mai bune universităţi, iar această reuşită a Universităţii Alexandru Ioan Cuza merită să fie felicitată pe deplin”, a declarat Phil Baty, editorul clasamentului „Times Higher Education”.

Topul 300 „BRICS & Emerging Economies” foloseşte aceiaşi 13 indicatori precum topul mondial al universităţilor, dar care sunt recalibraţi pentru a reflecta priorităţile de dezvoltare ale universităţilor din economiile emergente. Clasamentul cuprinde 300 de universităţi inclusiv din Brazilia, Rusia, India, China sau Africa de Sud.

Criteriile vizate au avut în vedere numărul de citări, veniturile din parteneriatele private, perspectivele internaţionale, cercetarea şi calitatea actului didactic.

Publicație : Evenimentul 

 

UAIC, a doua din ţară după un top realizat pentru economii emergente

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-a evidenţiat cu o clasare pe un loc important într-un clasament interna­ţional. 

Aceasta a fost evaluată pe locul 200 în topul Times Higher Education realizat pentru economii emergente. „Topul 300 BRICS & Emerging Economies foloseşte aceeaşi 13 indicatori precum topul mondial al uni­versităţilor, dar care sunt recalibraţi pentru a reflecta priorităţile de dezvoltare ale universităţilor din economii emergente“, au transmis reprezentanţii UAIC. Acest clasament include universităţi din ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, iar criteriile vizate au în vedere numărul de citări, veniturile din parteneriatele private, perspectivele internaţionale, cercetarea şi calitatea actului didactic. „Instituţiile din Top300 trebuie să demonstreze standarde înalte de performanţă în predare, cercetare, relaţii internaţionale şi transfer de cunoştinţe, precum şi un spirit de competiţie cu universităţile din celelalte 50 de ţări cu economii emergente. Clasificarea inclu­de doar cele mai bune universităţi, iar această reuşită a Universităţii «Alexan­dru Ioan Cuza» merită să fie felicitată pe deplin“, a declarat Phil Baty, editorul clasamentului.

Cea mai bună clasare din România a avut-o Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, fiind pe poziţia 132, în timp ce Universitatea de Vest din Timişoara se află pe acelaşi loc cu UAIC – 200, iar Universitatea din Bucureşti se află pe un loc nedeterminat, aflat între 251-300.

Publicație : Ziarul de Iași 

 

Crochiuri economice

Cercetători din R. Moldova, stagiu de documentare la FEAA. Analize de caz: companii trivalente în RDNER

În perioada 5-8 decembrie a.c. se desfăşoară la FEAA Iaşi (UAIC) o serie de activităţi în cadrul unui proiect academic transfrontalier, finanţat din fonduri ale UE. Vizând promovarea dezvoltării durabile în România şi Republica Moldova, cu accent pe operaţionalizarea bunelor practici europene, echipa proiectului a identificat zone de real interes comun, concentrându-se pe cele trei dimensiuni ale firmei: economică, socială şi de mediu. 

Co-directorii de grant – prof. univ. dr. habil. Alexandru Stratan, director general al Institutului Naţional de Cercetări Economice din Chişinău şi prof. univ. dr. Ion Pohoaţă, din cadrul FEAA, prin toate acţiunile programate (în acest moment fiind vorba despre o etapă intermediară) înscriu cercetarea dezvoltării durabile în liniile de forţă care definesc şi promovează Strategia Europa 2020. Între cercetătorii angrenaţi în acest proiect regăsim universitari cu expertiză recunoscută în materie, precum acad. Dumitru Moldovan, conferenţiarii doctori  Rodica Perciun şi Anatolie Ignat (partea moldavă), dar şi conf. univ. dr. Costică Mihai ori cercetător şt. dr. Delia Diaconaşu (FEAA), ca să dăm doar câteva exemple.

Aceştia şi-au propus diseminarea rezultatelor cercetării în mediile academice, dar şi în domeniile aplicate, prin implicarea cercetătorilor din cele două ţări în a stimula mecanismele de aplicare a efectelor cercetării ştiinţifice în economia reală.Impactul activităţilor specifice vizează un spaţiu ceva mai larg: crearea unui pol de cunoaştere est-european specific problemelor din această zonă, menit să antreneze transferul rezultatelor ştiinţifice în regiune. În fine, optimist precum îl ştim pe profesorul Ion Pohoaţă, domnia sa are în vedere şi „crearea unui background puternic în promovarea, la nivel european, a unor teme de cercetare importante în domeniul dezvoltării economice, teme ce se vor materializa prin propuneri de proiecte de amploare referitoare la componenta socială, economică şi de mediu a gestionării resurselor publice sau private”.

Publicație : Ziarul de Iași 

137 de ani de învăţământ superior medical la Iaşi. Ce manifestări festive pregătește UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi va sărbători între 7 şi 9 decembrie 137 de ani de învăţământ superior medical la Iaşi, organizând o serie de evenimente specifice prin care va marca acest moment. 

Astfel, miercuri, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade“ va avea loc o deschidere festivă a manifestă­rilor care se vor desfăşura pe parcursul următoarelor trei zile. Aceasta va fi coordonată de prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi, şi va fi urmată de o conferinţă „Arta chirurgului. Chirurgia artei“, susţinută de prof.dr. Ion Christian Chiricuţă şi de criticul de artă Adrian Buga. „Cum poate arta să inoveze ştiinţa medicală sau tehnica chirurgicală? Privirea antrenată cu studiu aprofundat al imaginii, interiorizată şi trecută prin filtrul cunoştinţelor medicale ale profesorului dr. Ion Chiricuţă, renumit medic oncolog şi colecţionar de artă, a avut un impact major asupra medicinei din România. Lucrările colecţionate cu pasiune şi analizate îndelung de profesor, dar şi metoda sa creativă de integrare a artei în activitatea medicală devin subiectul filmului «Arta Chirurgului», realizat de Adrian Buga“, se precizează în des­crierea evenimentului.

Tot miercuri, de la ora 12.00, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Vivat Academia“, iar de la ora 14.00 la ora 16.00, o expoziţie de carte medicală, lansări de carte ale Editurii „Gr. T. Popa“. Joi va fi organizată o deschidere festivă a celei de-a XII ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Dentară pentru Studenţi şi Tineri STOMis 2015, iar seara va fi Balul Iernii, când vor fi decernate mai multe titluri de profesor emerit. Vineri vor fi două evenimente ştiinţifice, iar în paralel cu zilele UMF, va fi organizată şi Conferinţa IMPROVE, prima conferinţă cu participare naţională ce este dedicată ştiinţei îmbunătă­ţirii marketingului medical. Aceasta se desfăşoară sub egida Academiei Române, Filiala Iaşi, fiind organizată de UMF, Univer­sitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi“ şi Colegiul Medicilor. Miercuri va mai fi organizat şi un workshop pentru asistentele me­dicale, iar ligile studenţeşti vor desfăşura propriile evenimente în paralel.

 

Publicație : Ziarul de Iași 

Replica UMF după „bulina neagră” de la ultima evaluare: studenții străini, ajutaţi să înveţe limba română

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ continuă demersurile începute de către conducerea instituţiei de învăţământ superior pentru a corecta o serie dintre problemele semnalate de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior în ultimul raport de evaluare al universităţii.

Aceştia au demarat un proiect care îşi propune să-i integreze pe studenţii străini mai bine în acţiunile desfăşurate de către UMF Iaşi şi să îi coopteze în activităţi comune. În acest sens, Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi a lansat proiectul „Garda Buddies“, desfăşurat în premieră anul acesta, „ce are drept scop reunirea celor trei direcţii de studiu (română, engleză şi franceză) şi intermedierea contactelor dintre studenţii români, cei străini şi cadrele medicale“, au precizat organizatorii.

Practic, studenţii vor să îi ajute pe tinerii străini care vin să studieze la Iaşi să înveţe mai uşor limba română şi să interacţioneze cu medicii şi pacienţii, în condiţiile în care una dintre deficienţele semnalate de către ARACIS a fost pregătirea în limba română a studenţilor străini. Acest proiect vine şi în continuarea altuia, „Tandem learning“, în cadrul căruia studenţii străini au făcut cursuri de limba română care au fost susţinute de studenţii români pe tot parcursul anului universitar. „Acestea au fost organizate pentru a-i ajuta să acumuleze cuno­ştinţele necesare dobândirii certificatului de limbă română, obligatoriu pentru a putea promova anul al III-lea de studiu“, au transmis organizatorii. Tot­odată, aceştia vor demara şi două workshopuri în perioada următoare, inti­tulate Anamnesis, unul în franceză, unul în engleză, pentru a se asigură că, pe lângă cunoştinţele de bază despre limbă, studenţii străini deţin şi vocabular medical necesar desfăşurării activităţii de medic şi pentru a se putea înţelege şi cu pacienţii.

Despre proiectul de faţă, „Garda Bud­dies“, reprezentanţii SSMI au precizat că are ca scop punerea în contact direct a studenţilor de la cele trei direcţii de studiu cu pacienţi şi cadrele medicale prin efectuarea gărzilor obligatorii într-un mod interactiv – bobocii şi studenţii din anii preclinici fiind însoţiţi şi îndrumaţi de colegii mai mari pentru a le explica cazurile clinice.

Publicație : Ziarul de Iași 

Volumul „Cetatea sub asediu. Insemnari despre credinta, ratiune si terorism”, lansat la Universitatea Cuza

Vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18:00, în Aula Magna Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, Editura Doxologia, în parteneriat cu Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi (ASCOR), filiala Iasi, va lansa cartea intitulata „Cetatea sub asediu. Însemnari despre credintaratiune si terorism” de Teodor Baconschi, în prezenta autorului, care va sustine si o conferinta pe tema „Crestinii de azi între forum si catacomba”.

„«Cetatea sub asediu» este o carte vie si antrenanta, în care autorul vorbeste nu doar despre provocarile exterioare ale timpului nostru, ci schiteaza strategii concrete de formare spirituala si rezistenta morala pentru oamenii care stiu ca sufletul nu-i de vânzare. Ambasador al României la Vatican, Lisabona si Paris (apoi ministru de Externe, în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2012 – n.r.), Teodor Baconschi a obtinut Doctoratul în Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne. A studiat imaginarul religios al Cruciadei a IV-a în cadrul Colegiul Noua Europa – Bucuresti. A publicat numeroase volume de eseuri, unele au fost traduse în franceza, italiana, portugheza si maghiara”, au transmis organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași 

Simpozion National dedicat episcopului Anton Durcovici, la Iasi

Episcopia Romano-Catolica de Iasi, Facultatea de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi si Muzeul „Márton Áron” din Sândominic organizeaza, la 10 decembrie 2016, Simpozionul National cu titlul „Anton Durcovici – Márton Áron: frati în episcopat, marturisitori ai lui Cristos pe drumul crucii”.

„Programul, care se va desfasura la Catedrala din Iasi, în Aula «Anton Durcovici», începând cu ora 10:00, va fi urmatorul: PS Petru Gherghel: Cuvânt introductiv, pr. dr. Isidor Iacovici: «Fericitul Anton Durcovici – exemplu de traire a virtutilor», prof. Csilla Lázár «Episcopul Márton Áron, drept între popoare»,  pr. dr. Fabian Dobos: «Episcopii Anton Durcovici si Márton Áron – slujitori fideli în via Domnului». La ora 12:00, în Catedrala, va fi celebrata Sfânta Liturghie în cinstea fericitului Anton Durcovici, la care vor concelebra si preotii consacrati de episcopul Márton Áron. Acest eveniment reprezinta o multumire pe care Dieceza de Iasi o aduce lui Dumnezeu pentru darul beatificarii episcopului martir Anton Durcovici – 17 mai 2014, dar si o speranta vie ca episcopul marturisitor Márton Áron va fi ridicat la cinstea altarelor spre întarirea în credinta a poporului crestin din Arhidieceza de Alba-Iulia si din întreaga tara”, a transmis pr. Fabian Dobos.

 

Publicație : Bună Ziua Iași 

Un nou DIRECTOR la Biblioteca Central Universitara Mihai Eminescu din Iasi

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) din Romania a anuntat oficial, dupa scoaterea la concurs a functiei de conducere de director general la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) Mihai Eminescu din Iasi, rezultatul primei probe – cea de selectie a dosarelor. Astfel, singurul candidat pentru prestigioasa institutie ieseana, anume prof. univ. dr. Bogdan Petru Maleon, a fost declarat admis.
De precizat ca, proba scrisa a concursului este programata miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 10:00, la MNCS. Comunicarea rezultatelor concursului se afiseaza, in ordine descrescatoare a punctajelor totale obtinute de candidati, la sediul Ministerului Educatiei, dupa incheierea concursului, in aceeasi zi. Contestatiile se depun in termen de trei zile lucratoare de la afisarea rezultatelor, la compartimentul Biblioteci, care le va transmite comisiei de contestatii, urmand ca aceasta sa le solutioneze in termen de doua zile lucratoare. Rezultatele finale, dupa solutionarea contestatiilor, se afiseaza la sediul Ministerului Educatiei. Toate datele ce tin de Metodologia de concurs, repectiv cele legate de probele de la examen, sunt publicate pe site-ul edu.ro.
De precizat ca, prof. univ. dr. Bogdan – Petru Maleon activeaza in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – Facultatea de Istorie, pe zona Istoriei medievale a românilor si universala. Pe de alta parte, acesta a fost si director al Muzeului Universitatii Cuza, iar din aprilie 2015 este director interimar al Bibliotecii Universitare. De asemenea, marii profesori si istorici iorici ieseni Ion Toderascu si Alexandru Florin Platon (fost decan al Facultatii de Istorie de la UAIC – n.r.) au fost doua dintre personalitatile care l-au inspirat pe Maleon. Pe acest plan, Senatul de la UAIC a aprobat solicitarea prof. univ. dr. Maleon privind acordarea unei recomandari necesare participarii la concursul pentru ocuparea postului de director general BCU.

Publicație : Bună Ziua Iași 

Veste BUNA pentru studentii Universitatii Tehnice din Iasi

Marti, 6 decembrie 2016, studentii Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi vor primi pe card bursele aferente lunilor octombrie si noiembrie. Anuntul a fost facut de Directia Servicii Studentesti (DSS) a unitatii de invatamant superior. Universitatea Tehnica ofera: burse de performanta pentru studentii cu merite deosebite, burse sociale pentru studentii proveniti din familii cu mijloace financiare reduse, burse de studii în strainatate la universitati din Europa, Canada si Statele Unite ale Americii (SUA) sau burse oferite de societati comerciale din tara sau din strainatate.

Publicație : Bună Ziua Iași 

Istoria Iașului, prezentată la „Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași găzduiește marți, 6 decembrie, dezbaterea ,,Iași – capitală de război”. Dezbaterea va fi urmată de proiecția filmelor documentare: „România s-a născut la Iași”și „Iași, capitală de război”, realizate de TVR Iași.

Invitații acestui eveniment sunt: Gabriela Baiardi, jurnalist senior TVR Iași, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob și conf. univ. dr. Ionuț Nistor. Evenimentul se va desfășura în Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, începând cu ora 12:00.

 

Publicație : Evenimentul