1.500 de elevi se vor întrece în competiţii de chimie la UAIC

 Facultatea de Chimie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează în această sâmbătă cea de-a IX-a ediţie a Concursului de Chimie „Magda Petrovanu“, la care sunt aşteptaţi 1.500 de elevi din peste 13 judeţe din ţară.

„Concursul de Chimie «Magda Petrovanu» îşi propune să descopere şi să promoveze elevii pasionaţi de chimie, adresându-se atât ciclului gimnazial, cât şi celui liceal, din Iaşi şi din judeţele limitrofe“, au declarat organizatorii. Anul acesta, dintre cei 1.500 de elevi înscrişi, 665 sunt la nivel de gimnaziu, toţi elevii provenind din instituţiile de învăţământ preuniversitar din 13 judeţe, Bucureşti, dar şi Republica Moldova. Aceştia vor fi însoţiţi în weekendul petrecut la Iaşi de către 278 de cadre didactice care le vor coordona activitatea.

„Proba de concurs se va desfăşura pe profiluri şi niveluri de studiu ale disciplinei Chimie, în 17 amfiteatre ale Universităţii, între orele 10.00 – 11.00 pentru elevii de gimnaziu şi 10.00 – 12.00 pentru concurenţii de liceu. Festivitatea de premiere va avea loc în aceeaşi zi“, au adăugat reprezentanţii UAIC. După ce vor susţine proba de concurs, participanţii pot vizita Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ şi Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, fiindu-le asigurată intrarea liberă. Mai mult, elevii interesaţi de experimente chimice pot asista la demonstraţii realizate de către studenţii din asociaţia afiliată Facultăţii de Chimie în laboratoarele din Corpul A.

Publicație: Ziarul de Iași

Guvernul Grindeanu „îmbogăţeşte“ studenţii ieşeni

Bursele la universităţi se vor cumula, putând ajunge mult peste salariul minim

 Până acum, un student care lua bursă de merit nu putea fi eligibil pentru cea socială, sau invers. Hotărârile de Guvern şi Ordinele de Ministru care au fost date pentru a stabili cadrul în care studenţii din România pot beneficia de burse au creat o situaţie nemaiîntâlnită până acum: bursele se pot cumula. 

Dacă, până acum, un student care lua bursă de merit nu putea fi eligibil pentru cea socială, sau invers, începând cu acest an, un student poate cumula două burse, având posibilitatea de a ajunge la un venit lunar comparabil cu salariul mediu net pe economic din Iaşi – aproximativ 2.100 de lei. Spre exemplu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, valoarea minimă a unei burse va fi de 580 de lei, care este şi cuantumul bursei sociale acordată celor care îndeplinesc condiţiile prevăzute în Carta universităţii (de venituri sau dizabilităţi). La aceasta se poate adăuga şi bursa de merit, care va fi de 730 de lei, acordată studenţilor cu cele mai mari medii. Iar cum universităţile pot introduce şi bursele pentru mediul rural, de încă 580 de lei, rezultă că, dacă universitatea va dispune de fondurile necesare pentru cumulare, un student poate lua aproape 1.900 de lei. Dacă, în loc de bursă socială, acesta va lua o bursă de performanţă ştiinţifică, care este de 1.000 de lei, atunci, suma va creşte la peste 2.100 de lei. În afara acestor situaţii ieşite din comun, UAIC a reglementat cuantumurile burselor să fie duble faţă de cât erau înainte, după modificările legislative – studiu integral 630 de lei, bursă parţială de 580 de lei.

La USAMV, cele mai mari burse vor de 1.200 de lei pentru performanţă academică şi cea ştiinţifică, în condiţii stricte. Spre exemplu, performanţa academică presupune ca un student să aibă două semestre la rând media 10 pe linie, iar cea ştiinţifică înseamnă ca acesta să publice rezultatele cercetării proprii într-o revistă ştiinţifică recunoscută la nivel internaţional sau să aibă cel puţin două certificate de brevet. La USAMV se vor acorda şi trei tipuri de burse de merit. Prima va fi de 750 de lei, pentru studenţii cu note cuprinse între 9.50 şi 9.99, a doua de 650 pentru studenţii cu media între 9 şi 9.49, iar cei cu media între 8 şi 8.99 vor primi 600 de lei. Practic, orice student cu media peste 8 de la USAMV va primi bursă. La TUIASI vor fi aproape 30% dintre studenţi care vor lua bursă, de la 458 de lei la 1.200. Valoarea maximă a burselor de merit va fi de 1.092 de lei, cea mai mică fiind de 459 de lei. Condiţia impusă de conducerea TUIASI este ca studenţii care vor bursă să nu aibă media mai mică de 7 şi să fie integralişti, dar facultăţile pot stabili media de la care se acordă bursele în funcţie de fondurile disponibile.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Simpozion Stiintific National Studentesc, la USAMV Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi programeaza maine, 7 aprilie 2017, de la ora 9:00, în Aula Magna Haralamb Vasiliu deschiderea festiva a Simpozionului Stiintific National Studentesc, manifestare la care participa peste 130 de studenti din România si Republica Moldova din toate ciclurile de învatamânt cu peste 90 de lucrari stiintifice.
Simpozionul din acest an se desfasoara pe cinci sectiuni: Agricultura, Horticultura, Zootehnie, Medicina Veterinara si Scoli Doctorale. La sectiunea Agricultura au fost înscrise 32 de lucrari stiintifice, la Horticultura sunt 22, la Zootehnie 20, la sectiunea Medicina Veterinara sunt înscrise zece lucrari stiintifice studentesti, iar la sectiunea Scoli Doctorale s-au înscris 16 lucrari.
Subiectele tratate în studiile acestora sunt de actualitate, iar dintre acestea amintim: „Unele particularitati ale solurilor din zona semidesertica a Turkmenistanului”, „Cercetari privind germinarea semintelor de revent în diferite substraturi”, „Contributii la cunoasterea calitatii unor produse lactate acide”, „Terapia chirurgicala a fracturilor cu fixatori externi la câine” respectiv „Importanta dimensiunii atriului stâng la cardiomiopatia hipertrofica felina”.
„USAMV Iasi va acorda câte patru premii pentru fiecare din cele cinci sectiuni, iar cele mai bune lucrari vor fi publicate în revistele USAMV Iasi. Vor fi premiate lucrarile stiintifice care se vor evidentia prin originalitate, calitatea cercetarilor si modul de prezentare. Valoarea totala a premiilor ce vor recompensa eforturile studentilor participanti este de 5.175 lei. Masa si cazarea participantilor din celelalte Centre Universitare vor fi suportate de catre USAMV Iasi prin fonduri finantate de Ministerul Educatiei Nationale”, au transmis organizatorii.
Partenerii Simpozionului din acest an sunt: Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al României” Timisoara, Universitatea din Craiova – Facultatea de Agronomie si Facultatea de Horticultura si Universitatea Agrara de Stat din Republica Moldova.

Publicație: Bună Ziua Iași