Lansarea Cercului de Drept international public la Facultatea de Drept a Universitatii Cuza din Iasi

Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a organizat, la inceputul acestei saptamani, conferintade lansare a Cercului de Drept international public. Manifestarea a avut ca tema „Rolul Comisiei de la Venetia in stabilirea standardelor de protectie a drepturilor omului” si a fost sustinuta de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Cuza, membru al Comisiei de la Venetia (Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept), dar si fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) si decan al Facultatii de Drept din Iasi.

Dezbaterile au fost moderate de lect. univ. dr. Carmen Moldovan, coordonator al Cercului de Drept international public. Au fost invitati toti membrii comunitatii academice, precum si profesionistii interesati de problematica, extrem de actuala, a Dreptului international public.

 

Buna Ziua Iasi

LECTIE de SUCCES, la Iasi! Iata ce SUMA in EURO a fost incasata de o institutie publica, dupa ce a PROFITAT de FRUMUSETEA lor

• Toti iesenii ar trebui sa afle aceste date! • Ele sunt legate de un loc cu o valoare uriasa, ca simbol, din oras • Este munca unei echipe de profesionisti, coordonati de un valoros profesor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza • Totul a plecat de la o mare suma de bani, in euro • In acest ritm, institutia care administreaza acest teren imens ar putea realiza o investitie fantastica si unica in toata tara
Inca o data, ieseni au dovedit ca respecta munca unor profesionisti de marca si isi doresc foarte mult sa participe la evenimentespectaculoase, derulate in natura! Concret, cea de-a XL-a editie a expozitiei de flori, fructe si seminte intitulata, „Flori de Toamna – 2016”, programata la Gradina Botanica Anastasie Fatu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), in pofida vremii nefavorabile din aceast interval, a fost admirata de un numar mare de vizitatori, si anume peste 40.500. Interesant este ca, din incasarile avute, s-au strans aproximativ 135.000 lei. Spectaculoas este insa ca, fata de perioada similara de anul trecut (toata luna noiembrie 2015 – n.r.), suma totala din biletele vandute s-a ridicat la peste 800.000 lei, cu 100 mii lei mai mult.

„Doar la Expozitia «Flori de Toamna», editia din acest an, am avut un numar total de peste 40.500 vizitatori. Desigur, sunt mai putini ca anul trecut, insa trebuie sa luam in considerare si zilele cu vreme nefavorabila, care au fost pe parcursul lunii trecute (noiembrie 2016 – n.r.). Pe de alta parte, la nivel de incasari, suma adunata doar de la participantii care au ales sa vina la Expozitia «Flori de Toamna» s-au strans 135 mii lei noi. De asemenea, important de mentionat este ca incasarile totale, asta la nivelul lunii noiembrie 2016, au fost de 800 mii lei! Este mai mult cu 100 mii lei fata de luna noiembrie 2015”, a transmis prof. univ. dr. Catalin Tanase, directorul Gradinii Botanice din Iasi.
Un loc al naturii si al splendorii florilor
De reamintit ca, expozitia „Flori de Toamna” din acest an a fost dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea profesorului Anastasie Fatu si implinirii a 160 de ani de la fondarea primei gradini botanice din Romania. Publicul a putut admira colectii de o valoare patrimoniala deosebita, de la crizanteme si tufanele, varza, dovlecei si ardei decorativi, precum si numeroase esantioane de fructe si seminte care provin de la plante cultivate in sectiile gradinii.
„Vedetele” expozitiei au fost crizantemele.
„Speciile genului Chrysanthemum, dar mai ales varietatile horticole care fac parte din colectiile gradinii, vor fi expuse in forme si aranjamente inedite, atat in spatiile exterioare, precum si in Sera Expozitionala, fiind insotite de explicatiile privind nomenclatura, formele de cultura, originea si apartenenta acestora la diferite categorii si domenii de utilizari practice – crizantema alimentara, aromatizanta, crizanteme folosite in extractia de insecticide, crizantema medicinala si crizantema folosita in China pentru aportul de pigment in obtinerea de noi soiuri. Vor fi prezentate informatii referitoare la traditia culturii crizantemelor in Asia si, mai ales, a introducerii acestora in cultura in Europa si America”, arata specialistii ieseni. Desigur, punctul de atractie al gradinii este Sera Turn. Aici se poate spune ca se intra in atmosfera unei jungle tropicale in miniatura.
Istoricul aparte al Gradinii Botanice din Iasi
Ca date istorice, existenta Gradinii Botanice din Iasi are un trecut aparte. In anul 1856, medicul si naturalistul Fatu amplasa pe un teren cumparat de el, in apropiere de Rapa Galbena, prima locatie pentru aceasta. Prin eforturile sale financiare, gradina a durat pana la moartea sa, in 1886, dupa care terenul a fost vandut si tot materialul botanic adunat risipit. Doar doua stradute, Florilor si Anastasie Fatu, mai amintesc astazi de vechea Gradina Botanica. Mai apoi, Societatea de Medici si Naturalisti infiinteaza, in 1873, o a doua gradina, in jurul sediului acestei societati, actualmente Muzeul de Istorie Naturala de pe bulevardul Independentei.
Pe de alta parte, in 1870, conducerea Universitatii din Iasi pune problema infiintarii unei gradini botanice proprii, pe terenul din spatele vechii cladiri a institutiei, unde in prezent se gasesc cladirile Institutului de Medicina si Farmacie de pe bulevardul Carol. Pentru a satisface cerintele invatamantului biologic, in 1921, Prof. Al. Popovici infiinteaza o noua gradina botanica pe terenul din spatele noii cladiri a actualei Universitati Alexandru Ioan Cuza (UAIC), Corp A. Aici se construieste si un mic complex de sere pentru plantele tropicale. In 1960, cu ocazia sarbatoririi centenarului UAIC, s-a decis cumpararea unui nou teren. In 1963 s-a ales ca teren de amplasare locatia actuala, in Dealul Copoului, pe strada Dumbrava Rosie.

Buna ziua Iasi

137 de ani de învăţământ medical ieşean

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi se pregăteşte să îmbrace straiele de sărbătoare, întrucât, în perioada 7 – 9 decembrie au loc „Zilele UMF Gr. T. Popa Iaşi”.


Cele trei zile aniversare sunt pline de evenimente academice, dar şi distractive, deopotrivă. Astfel, „Zilele UMF Iaşi” vor debuta mâine, 7 decembrie, cu Ceremonia festivă, care va fi urmată de Vernisajul expoziţiei de pictură „Vivat Academia” şi o expoziţie de carte medicală. Agenda activităţilor este completată de Congresului Internaţional de Medicină Dentară pentru Studenţi şi Tineri Medici şi Balul iernii, care se vor desfăşura joi, 8 decembrie, în timp ce ultima zi a „Zilelor UMF” va fi rezervată desfăşurării unor sesiuni de comunicări ştiinţifice, conferinţe şi workshop-uri.

Program „Zilele UMF Gr. T. Popa Iași”:

Miercuri, 7 decembrie – Deschiderea festivă a Zilelor UMF – 137 ani de învățământ medical la Iași. (10:00, Aula „George Emil Palade”)

  • Vernisajul expoziției de pictură „Vivat Academia” (12:00, hol Aula „George Emil Palade”)
  • Expoziție de carte medicală, lansări de carte ale Editurii „Grigore T. Popa”, lansarea tratatului „Istoria Universală a Medicinei și Farmaciei” (14:00, Muzeul de Istorie a Medicinei)

Joi, 8 decembrie – Deschiderea festivă a celei de-a XII-a ediții a Congresului Internațional de Medicină Dentară pentru Studenți și Tineri Medici STOMis (11:00, Aula „George Emil Palade”)

  • Balul iernii (18:00, Aula BCU „Mihai Eminescu” Iași)

Vineri, 9 decembrie – Sesiune de comunicări științifice – Granturi interne (08:30, Aula „George Emil Palade”)

  • Workshopul „De la teorie la practică în cercetarea doctorală” (14:00, Aula „George Emil Palade”)
  • Conferința „IMPROVE”

Evenimentul

Institutie de invatamant moderna deschisa in comuna Letcani

O autoritate locala din judetul Iasi va beneficia de o unitate moderna de invatamant pentru copiii din localitate. Comuna Letcania reusit sa duca la bun sfarsit un proiect privind constructia unei unitati de invatamant moderne, care isi va deschide portile pentru toti elevii din localitate. Este poate cea mai moderna unitate de invatamant ce functioneaza in judetul Iasi, asta datorita eforturilor facute de primarul Stelian Turcu si alesii locali din Letcani. De altfel, primarul Stelian Turcu a tinut sa le multumeasca tuturor celor care s-au implicat in realizarea proiectului in timp util ca micutii din comuna sa aiba un loc modern si ultradotat in care sa-si desfasoare cursurile.

„Este cea mai moderna unitate de invatamant din mediul rural al judetului Iasi. Este cadoul de Mos Nicolae oferit de primarul comunei Letcan si Consiliul Local elevilor din comunitatea noastra. Reparatia capitala, modernizarea si dotarile cu mobilier si material didactic prevazute a fi finalizate in trei ani, prin eforturi sustinute din bugetul local, s-au realizat in trei luni, astfel incat copiii din comunitatea noastra sa beneficieze de cele mai bune conditii de studiu”, a aratat Stelian Turcu, primarul comunei Letcani.

Buna Ziua Iasi

Acuzație de plagiat BOMBĂ! Rectorul Universităţii de Vest, luat în vizor

Mai multe articole ştiinţifice semnate în perioada 2008-2015 de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), profesorul universitar doctor Marilen Pirtea, prezintă mari suspiciuni de plagiat.

Conform jurnalistei Emilia Şercan, Marilen Pirtea a plagiat în cel puţin patru articole ştiinţifice, iar un alt articol a fost publicat de două ori, dar cu titluri diferite.

Articolul, care are doar patru pagini, este plagiat în totalitate, cu excepţia abstractului şi a concluziilor. Introducerea articolului este copiată din broşura „Ten Keys to Successful Strategic Planning for Nonprofit and Foundation Leaders”, editată în 2008 de compania de consultanţă TCC Group din SUA.

Marilen Pirtea a transmis că toate acuzaţiile care i se aduc sunt nedrepte şi cere o poziţie a co-autorilor.

Ziarul de Iași

Cele mai arzătoare probleme politice, dezbătute la „Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează o conferinţă internaţională de ştiinţe politice * temele puse în discuţie sunt dintre cele mai diverse: globalizare, democraţie, guvernare sau dezvoltare internaţională

 

Departamentul de Cercetare şi Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi organizează, în perioada 9-10 decembrie, cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale de ştiinţe politice „Dezvoltare internaţională şi democratizare”.

Conferinţa încurajează schimbul de idei şi teme interdisciplinare între participanţi, prin contribuţii noi, studii de caz, abordări teoretice, etc. Scopul manifestării este acela de a susţine şi încuraja dezbaterea academică, precum şi de a crea reţele de cercetare la nivel naţional între studenţii, doctoranzii sau specialiştii interesaţi de subiectele conferinţei. Tema conferinţei vizează provocările majore ale noului context internaţional şi regional.

Privită la nivel regional, dezvoltarea internaţională a revenit pe agendă datorită unor noi zone de conflict care au destabilizat areale largi din Europa, Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. În acest context, contribuţiile, analizele şi observaţiile dedicate unor subiecte actuale sunt binevenite. În aceeaşi măsură, noi abordări teoretice şi metodologice privind studiile de dezvoltare internaţională sunt încurajate”, au declarat organizatorii evenimentului.

 

Conferinţa va mai aborda subiecte precum: e-guvernare, e-participare, e-democraţie, drumul Republicii Moldova între democratizare şi dezvoltare, alegeri şi reforme politice în Balcanii de Vest, constituţionalism, parlamentarism şi forme de guvernare, revoluţii şi schimbări de regim în Orientul Mijlociu, naţionalism şi etnicitate, securitate umană sau terorism şi vulnerabilităţile lumii post-moderne.

 

Evenimentul  

Ocazie incredibilă de studii în Japonia

Şcoala de ştiinţe de la Universitatea din Tokyo lansează două programe de studii cu bursă în domeniul ştiinţelor, adresate studenţilor străini: Global Science Course (GSC) şi Global Science Graduate Course (GSGC).

GSC este un program de licenţă desfăşurat pe parcursul a doi ani, conceput pentru a susţine interacţiunile inter-culturale între tineri cercetători din întreaga lume. Toate cursurile se desfăşoară în limba engleză, fiind susţinute de profesori de renume mondial, care desfăşoară activităţi de cercetare de ultimă oră în domeniile cele mai avansate. Bursa oferită în cadrul acestui program se ridică la 150.000 de yeni japonezi pe lună, fiind menită să susţină plata taxelor de şcolarizare, costurile de trai şi plata chiriei.

GSGC este un program adresat absolvenţilor din domeniul cercetării, care permite acestora să obţină diploma în limba engleză. GSGC se desfăşoară pe parcursul a cinci ani, urmând ca bursierii să participe atât la programul de master, cât şi la cel de doctorat. Studenţii primesc o bursă lunară şi sprijin pentru găsirea unui loc de muncă după absolvire. Perioada de înscriere pentru programul GSC este 10 ianuarie – 7 aprilie, în timp ce perioada pentru programul GSGC este 10 noiembrie 2016 – 10 ianuarie 2017.

 

Evenimentul