Filosoful Andrei Pleşu va deveni Doctor Honoris Causa la Iaşi

 Universitatea „Al.I. Cuza“ îi va oferi marţi, 12 decembrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Andrei Pleşu, într-o ceremonie care va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“. „Meritele şi sfera preocupărilor domnului Andrei Pleşu sunt diverse şi de largă anvergură intelectuală, bucurându-se de răspândire şi apreciere la nivel european.

Noul membru al comunităţii academice a UAIC este critic şi teoretician al artei, moralist şi filosof, eseist şi jurnalist, om politic şi diplomat“, au transmis reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior. Propunerea de decernare a titlului a venit din partea Facultăţii de Litere, când era decan prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, iar conducerea UAIC, condusă pe atunci de prof.dr. Vasile Işan, a depus toate demersurile de a realiza această ceremonie. Problema este că, deşi decizia de a se oferi această distincţie a fost luată încă din luna decembrie a anului 2015, programul scriitorului a fost aglomerat şi nu s-a reuşit stabilirea unei date comune până astăzi.

El nu a putut ajunge în noiembrie 2016, iar conducerea universităţii a fost plecată la o reuniune a grupului Coimbra în mai 2017, când au fost primele două programări. Astfel, pe 12 decembrie, cu o comisie condusă de Alexandru Călinescu, fost director al BCU Iaşi, din care vor mai face parte şi cunoscuţii scriitori Mircea Mihăieş şi Mircea Vasilescu, Andrei Pleşu va fi prezent la Iaşi pentru a-i fi înmânată distincţia. „La vremea respectivă, în momentul în care am făcut propunerea din partea facultăţii, raţionamentul era clar – domnul Pleşu reprezintă probabil unul dintre cei mai de prestigiu intelectuali din istoria noastră postbelică. Andrei Pleşu face parte dintr-o elită intelectuală europeană, este frecventat de cei mai importanţi intelectuali din Europa la ora actuală şi este în board-urile internaţionale permanente ale unor instituţii academice de foarte mare prestigiu“, a declarat prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași  

EXCLUSIV! Situatie speciala legata de REABILITAREA si RESTAURAREA unei IMENSE cladiri dintr-o zona SELECTA a Iasului. Decizia tine de MILIOANE de EURO si de semnatura unui ministru al Guvernului Tudose

Stare de fapt de-a dreptul speciala! • Aceasta este legata de reabilitarea si restaurarea unei imense cladiri istorice, care este amplasata intr-o zona istorica a Iasului • Concret, un proiect de aproximativ 30 milioane euro tine doar de semnatura ministrului Culturii si Identitatii Nationale – Lucian Romascanu • Deja, oficialii institutiei publice au fost la Guvern, dar nici pana la acest moment nu au primit un semnal din partea Guvernului Tudose

La mijlocul lunii noiembrie 2017, in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi a fost dat un AVIZ FAVORABIL ce tine de restaurarea Corpului A din Copou, parte ce se afla in proprietatea Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi.

„Este vorba de avizul favorabil ce tine de faza: expertiza tehnica, studiu istoric, studiu geotehnic, studiu biologic, releveu expertiza tehnica picturi, avand ca proiectant pe ing. Firtea Constantin, ing. Soveja Lucian, Carmen Solomonea, arh. Polizu V si ing. Raileanu P. si Mirela Brailean, respectiv elaborator SC Geostruct SRL”, au transmis membrii CZMI.

De reamintit ca, inca de anul trecut, actuala conducere a TUIASI a facut primele demersuri concrete pentru reabilitarea si restaurarea celei mai mari parti a cladirii cunoscute precum Corpul A din Copou (aflat in proprietatea atat a Politehnicii iesene, dar si a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” – n.r.)!

In pofida acestei stari de fapt si ca oficialii institutiei publice au fost la Guvern, nici pana la acest moment, nu au primit un semnal din partea Guvernului Tudose. Practic, un proiect de aproximativ 30 milioane de euro tine doar de semnatura ministrului Culturii si Identitatii Nationale – Lucian Romascanu. Aici se pune intrebarea daca, inca o data, Iasul nu va fi uitat de autoritatile centrale atunci cand vine vorba de alocarea fondurilor necesare si importante catre fosta capitala a Moldovei.

Mai departe, din primele estimari, suma necesara pentru acest proces se ridica la aproximativ 30 milioane de euro. Fondurile ar putea sa fie alocate inclusiv de la Guvernul Romaniei. Documentele istorice arata ca vechea parte a Corpului A din Copou a servit, in Cel de-al II-lea Razboi Mondial drept sediu de Comandament Militar, dar si de lagar pentru prizionieri de razboi, in anii 1940 -1941.

„Actualul Corp A, Palatul Universitatii, a fost construit între anii 1893 si 1897 si extins in perioada interbelica, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Cladirea este o îmbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa Sala a Pasilor Pierduti, decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. Edificiul a fost construit intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al Scolii de Belle-Arte. Piatra de temelie a fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale, principelui mostenitor Ferdinand. Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D. A. Sturdza si rectorul N. Culianu. Pe perioada refugiului la Iasi, universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Razboi si pentru Ministerul Invatamantului. De la infiintare si pana in decembrie 1933 a purtat denumirea Universitatea din Iasi. Prin decretul regal nr. 3.119, din 2 decembrie 1933 a primit titulatura de Universitatea Mihaileana din Iasi. Prin decretul-lege 886, din 2 decembrie 1942 s-a numit Universitatea Cuza Voda. Reforma Invatamantului din 1948 a dus la o noua modificare, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Intrarea principala da in Sala Pasilor Pierduti, decorata cu picturi semnate de Sabin Balasa. In fata cladirii se afla statuile lui A. D. Xenopol, pe locul unde fusese amplasat grupul statuar Mihai Eminescu, si cea a lui Mihail Kogalniceanu”, se arata in datele Directiei Judetene pentru Cultura Iasi.

Publicație: Bună Ziua Iași

SPECIAL! Se va intampla la finalul acestei saptamani. In Gradina Botanica va avea loc un FENOMEN SENZATIONAL

Sâmbata, 9 decembrie 2017, Societatea Ornitologica Româna lanseaza la Iasi cea mai importanta carte pentru biologii români, anume „Ghidul pentru identificarea pasarilor” • „Este vorba despre volumul ce include toate speciile de pasari din Europa, Nordul Africii si o parte din Orientul Mijlociu, cu descrierile pentru fiecare specie, harti de distributie si ilustratii de o calitate pe care nu o întrece niciun alt ghid din Europa”, arata organizatorii • Pe acest plan, un loc mai potrivit pentru acest eveniment nu putea fi decat Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”

Societatea Ornitologica Româna (SOR) lanseaza la Iasi cea mai importanta carte pentru biologii români, anume „Ghidul pentru identificarea pasarilor”. Pe acest plan, un loc mai potrivit pentru acest eveniment nu putea fi decat Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.

Totul va fi lansat sâmbata, 9 decembrie 2017, de la ora 12:00, in Botanica – zona Serele Noi. De precizat ca volumul a fost declarat „Cel mai bogat si mai cuprinzator ghid de identificare a pasarilor” de celebra publicatie The Times si se afla deja la a II-a editie internationala. Produsa si comercializata de editura Bonnier din Suedia, cartea a fost publicata si pe piata din tara noastra, dar în limba engleza.

Lucrarea a fost tradusa de dr. Emanuel Stefan Baltag, cercetator la Universitatea Cuza din Iasi, consultant stiintific fiind biologul Sebastian Bugariu, iar corectura de specialitate a fost asigurata de biologul Alida Barbu. Toti cei trei specialisti de la SOR vor fi prezenti la lansarea ieseana.

„A fost foarte greu, pentru ca textul din limba româna trebuia sa se încadreze în aceleasi dimensiuni ca si cel de la versiunea suedeza. Nu aveam un font care sa suporte diacriticele din româna, nu aveam cuvinte în vocabularul uzual care sa traduca toate nuantele de culoare, asa ca am apelat la tratate de pictura”, a povestit Emanuel Baltag.

De reliefat ca, ani de zile, biologii români au folosit editia în limba engleza a acestei carti, iar denumirea editurii din Anglia, Collins, a devenit pentru ei ca Adidas-ul pentru pantofii sport – un substantiv comun care desemna cel mai bun ghid de pasari.

De altfel, editia în limba româna aduce o reverenta precedentelor carti folosite, iar la fiecare specie descrisa apare denumirea stiintifica in latina, denumirea populara din Limba româna si denumirea populara din limba engleza. Imediat dupa lansarea cartii, ornitologii îi invita pe cei mici si mari la Atelierul de Hranitori, eveniment în cadrul caruia copiii si adultii învata cum sa îsi confectioneze hranitorile de pasari pe timp de iarna.

„E foarte simplu sa îti faci o hranitoare eco. Îi invitam pe ieseni sa îsi aduca sfoara, pet-uri, cutii de carton, linguri de lemn, coji nuca de cocos, pentru ca toate aceste materiale refolosibile devin foarte usor hranitori. O sa îi ajutam sa le confectioneze, o sa îi învatam si ce hrana trebuie pusa în hranitori. În ce priveste speciile pe care le vor vedea, ghidul de identificare de pasari e cel mai bun instrument si îl vor gasi de vânzare în ziua evenimentului”, a mai adaugat Emanuel Baltag.

Publicație: Bună Ziua Iași