Se pot depunde dosare pentru a pleca la studii în străinătate prin Erasmus

 După ce a raportat o creştere a studenţilor străini care doresc să petreacă un an întreg universitar cu mobilităţi de tip Erasmus^ la Universitatea „Al.I. Cuza“, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior au precizat că au deschis un nou apel de candidaturi, de data aceasta pentru plecări. Până pe data de 20 februarie, cei interesaţi au posibilitatea de a candida pentru obţinerea unei mobilităţi Erasmus^ la universităţile partenere, pentru a beneficia de burse de studiu, predare sau formare în program în anul academic 2017-2018.

„Stagiile de predare / formare se vor derula, cu precădere, pe parcursul anului academic în curs, până la 31 iulie 2018 – ultima zi de călătorie la întoarcerea din stagiu. Informaţii detaliate privind stagiile Erasmus^ cu ţări partenere sunt disponibile pe erasmusplus.uaic.ro“, au precizat reprezentanţii universităţii. Pe aceeaşi pagină, studenţii, profesorii sau cercetătorii interesaţi pot afla informaţii cu privire la ţările partenere cu care sunt încheiate parteneriate Erasmus^ sau detalii privind acordurile bilaterale semnate şi numărul de stagii disponibile.

Publicație : Ziarul de Iași

EXCLUSIV! SURPRIZA TOTALA la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi! TOTUL este legat de moartea GROAZNICA a profesorului Bogdan Petru Maleon

Surse din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iasi arata ca conf. univ. dr. Ioan Milica, de la Facultatea de Litere a institutiei, va fi desemnat ca interimar la conducerea Bibliotecii Central Universitare – BCU Mihai Eminescu • Totul este legat de tragica moarte a profesorului Bogdan Petru Maleon, in luna decembrie a anului trecut • Pe de alta parte, sefii de la Cuza au lansat (pana pe 23 ianuarie 2018 – n.r.) public o propunere tuturor celor interesati de ocuparea acestei functii sa isi inregistreze la Rectorat un proiect de management, respectiv CV-ul, astfel incat conducerea de la Cuza sa analizeze cel mai bun dosar • Aici, alaturi de conf. univ. dr. Ioan Milica s-a inscris si prof. univ. dr. Lucian Leustean, de la Facultatea de Istorie • Din datele obtinute de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI – BZI, oficialii din Senatul de la Cuza arata ca dosarul profesorului Milica este mai bun decat cel al profesorului Leustean

Surpriza de proportii la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi! Concret, surse din cadrul celei mai vechi institutii de invatamnt superior din Romania au dezvaluit faptul ca conf. univ. dr. Ioan Milica, de la Facultatea de Litere a institutiei, va fi desemnat ca interimar la conducerea Bibliotecii Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu.

Asta, dupa tragica si crunta moarte a profesorului Bogdan Petru Maleon, de la finalul anului trecut (decembrie 2017 – n.r.). Pe de alta parte, sefii de la Cuza au lansat (pana pe 23 ianuarie 2018 – n.r.) in baza unui anunt public o propunere tuturor celor interesati de ocuparea acestei functii sa isi inregistreze la Rectorat un proiect de management, respectiv CV-ul, astfel incat conducerea de la Cuza sa analizeze cel mai bun dosar.  Aici, alaturi de conf. univ. dr. Ioan Milica s-a inscris si prof. univ. dr. Lucian Leustean, de la Facultatea de Istorie.

Din datele obtinute de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), oficialii din Senatul Universitatii Cuza arata ca dosarul profesorului Milica este mai bun decat cel al profesorului Leustean.

De reamintit ca, cei din conducerea UAIC au decis deja, la nivel de interimat, ca pozitia de director a importantei institutii culturale nationale (Biblioteca Central Universitara „Mihai Eminescu” – n.r.) sa fie ocupata de Ioana Gafton, sef la Serviciul Conservarea colectiilor din cadrul bibliotecii.

„Dupa incheierea perioadei depunerii dosarelor de candidatura pentru concursul pe care il va organiza Ministerul Educatiei Nationale pentru pozitia de director al Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, cele doua dosare sunt ale lui Lucian Leustean si Ioan Milica. Urmeaza ca, in sedinta Senatului UAIC din luna februarie 2018 <>, sa se analizeze aceste dosare. Vom vedea daca ele sunt complete, daca vor fi aprobate de Senat si, asa cum e traditia, ce recomandare va face Senatul de la Cuza catre MEN. Pot fi ambii candidati avizati, poate fi doar unul sau poate fi niciunul”, a aratat prof. univ. dr. Corneliu Iatu, prorector pentru strategie, dezvoltare institutionala si managementul calitatii de la UAIC.

Aceasta procedura, respectiv cea de lansare publica a anuntului de candidatura pentru ocuparea postului de director la BCU Iasi, este marcata (asa cum reliefeaza conducerea de la Cuza – n.r.) de transparenta si corectitudine, tocmai pentru a se evita eventualele interpretari care ar suspecta favoritismele sau jocurile de culise.

Reporterii Cotidianului Buna Ziua Iasi au discutat cu unul dintre canditatii la sefia BCU, respectiv cu prof. univ. dr. Lucian Leustean. Acesta si-a expus o parte din proiectele pe care ar vrea sa le implementeze la sefia acestei institutii:

„In afara de faptul ca sunt utilizator al serviciilor BCU Iasi de peste 30 de ani, pot spune ca ideea de a prelua conducerea acestei institutii fundamentale a Iasului nu mi-a apartinut in prima instanta. Acum cinci ani si jumatate, cand ma intorsesem la Iasi, dupa o detasare de sapte ani la Ministerul Afacerilor Externe,  unde am fost secretar de stat, secretar general si consul general la Chicago, fosta conducere executiva a Universitatii Cuza mi-a propus postul, eu am fost nitel uimit, dar am acceptat, onorat fiind. Senatul de atunci mi-a acordat sustinerea in unanimitate. Din pacate, n-a folosit la nimic, pentru ca a fost un blocaj politic, iar Universitatea n-a dorit sau n-a putut sa-l depaseasca. Nici eu n-am protestat defel, pentru ca interesele Universitatii sunt mult mai importante decat cele ale oricarei persoane. In conjunctura nefericita prilejuita de disparitia fostului meu coleg Bogdan Maleon, numele meu a fost din nou vehiculat prin presa, fara temei dupa stiinta mea, dar anuntul unei abordari transparente pentru selectarea directorului m-a facut cred ca, de ce nu, poate conditiile sunt altele decat in 2012. Candidatura mea reala va depinde nu doar de votul Senatului, ci si de sustinerea conducerii executive a Universitatii Cuza. Fara aceste sustineri, imi voi retrage imediat candidatura. Directorul BCU este ombilical legat de conducerile universitatilor iesene, in primul insa de conducerea Universitatii Cuza. Nu va voi prezenta acum programul meu, cata vreme el este evaluat de cei in drept. Ce va pot spune insa este ca BCU nu are nevoie de un salvator. Ea este o institutia alcatuita din profesionisti care-si fac treaba excelent, iar doi din ultimii trei directori au fost conducatori cu viziune: profesorul Alexandru Calinescu si Bogdan Maleon. Rolul meu va fi acela de a continua ceea ce au facut ei, de a cataliza energiile inca nefructificate ale personalului BCU si de a utiliza macar partial din experienta mea in institutiile de profil din Occident. Mi-am petrecut, reunit, ani din viata in bibliotecile iesene si bucurestene, dar si in cele din Olanda, Marea Britanie, Statele Unite si Elvetia. Chiar acum lucrez de doua saptamani si voi mai sta una la Biblioteca si Arhiva O.N.U. de la Geneva”, a spus prof.univ.dr. Lucian Leustean.

Publicație : Bună Ziua Iași

Un stejar din Bucovina a intrat în competiţie pentru Copacul European al Anului

Stejarul multisecular din Cajvana ar putea fi desemnat Copacul European al Anului. Arborele a fost înscris la un concurs internaţional, care se va derula în intervalul 1-28 februarie.

Cîştigători vor fi cei care vor aduna cât mai multe voturi. Stejarul din Cajvana poate fi votat accesând site-ul www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Stromy/Dub-z-Cajvany.aspx.

Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori. Pe site-ul concursului sunt prezentate imagini şi detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiţia europeană. Unul din criteriile după care s-au nominalizat arborii înscrişi în concurs a fost povestea lor captivantă.

Stejarul Multisecular din Cajvana a fost declarat monument al naturii de către Academia Română şi are o istorie de peste 700 de ani. Se spune că prin anul 1476, însuşi voievodul Ştefan cel Mare, însoţit de câţiva oşteni, s-ar fi oprit să odihnească la umbra falnicului arbore. Aici au fost serviţi cu un caş uriaş făcut în vană. De aici denumirea localităţii Caşvana (caş+vană), acum Cajvana. O altă legendă spune că ar fi fost mai bătrân, că ar data din timpul marii invazii tătare (1241). Atunci ar fi murit în luptă toţi oamenii din acest loc, fiind îngropaţi într-o groapă comună, în locul unde a fost plantat acest stejar.

Concursul este organizat la nivel naţional de Centrul de Analize Regionale în Turism, Mediu şi Dezvoltare Durabilă (CARTEDD), Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Bucureşti

 Publicație : Evenimentul

 

Studenţilor care depăşesc vârsta de 26 de ani nu li s-a aprobat transportul gratuit cu trenul

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat adoptarea de către Senat a amendamentului ce poate rezolva problema studenţilor de peste 26 de ani cu privire la transportul feroviar intern.

UPDATE Legea a fost întoarsă la Comisia pentru Învăţământ de la Senat, au transmis reprezentanţii ANOSR.

ANOSR a introdus un amendament la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Acesta a fost adoptat de către Comisia pentru învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, datorită susţinerii politice a tuturor partidelor, în special de către Partidul Social Democrat, partid care şi-a asumat acordarea acestui drept pentru studenţi în cadrul campaniei Viitorul Implică Studenţii (V.I.S.). Amendamentul a fost depus de senatorul Vlad Alexandrescu, membru al Uniunii Salvaţi România (USR).  El se regăseşte în Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului (L 450/2017). Totuşi, aprobarea acestui amendament de către plenul senatului a fost amânată de nenumărate ori.

Situaţia gratuităţii la transportul feroviar intern pentru studenţi a luat diferite întorsături în ultimul an. În februarie 2017, studenţii primeau vestea că vor circula gratuit pe toate tipurile de tren la clasa a II-a , odată cu vestea care îi anunţa şi de faptul că vor avea parte de burse dublate. După cum bine ştim că minunile nu durează mult, Parlamentul a dorit să limiteze numărul de călătorii gratuite, modificare pe care am criticat-o vehement şi împotriva căreia am realizat demersurile necesare. ANOSR a avut un punct de vedere exprimat şi solicitări punctuale şi în distribuirea noilor legitimaţii de transport, solicitând public, dar şi individual, prin trimiterea unor adrese către universităţi, să realizeze cât mai rapid demersurile necesare pentru ca studenţii să-ţi primească legitimaţiile în timp util.

Problema cea mai apăsătoare şi îngrijorătoare deopotrivă, declanşată în urma unei interpretări eronate a legislaţiei de către Direcţia Generală Juridic din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), a survenit la jumătatea anului trecut. Interpretarea în cauză a condus şi conduce la situaţia în care un număr important de studenţi nu pot beneficia de un drept care, în mod normal, li s-ar fi cuvenit. ANOSR a  semnalat această problemă încă de la începutul apariţiei acesteia şi a încercat să găsească o soluţionare cât mai rapidă. De aceea, am solicitat guvernului şi parlamentului să rezolve situaţia creată cât mai rapid pentru a nu permite perpetuarea acesteia.

Aşadar, solicităm, din nou, Parlamentului şi în special Senatului României, în calitate de cameră decizională în acest caz, să adopte cât mai urgent propunerea legislativă L 450/2017 şi astfel să modifice cadrul legislativ care restricţionează nejustificat un drept cuvenit studenţilor ce depăşesc vârsta de 26 de ani, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu privitor la acesta şi să îl poată exercita.

„Am ajuns în momentul în care Senatul României poate reglementa rapid problema gratuităţii la transportul feroviar intern pentru studenţii cu vârsta de peste 26 de ani. Din acest motiv, le solicităm senatorilor să adopte propunerea legislativă L 450/2017, astfel încât situaţia să reintre în normalitate. Colegii noştri cu vârsta de peste 26 de ani au fost amăgiţi în tot acest timp. Avem speranţa că situaţia se va remedia cât mai rapid, printr-un vot pozitiv al senatorilor.” – Marius DEACONU, preşedinte ANOSR

Publicație : Adevărul