Oferta de admitere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”: 3400 de locuri fără taxă

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va organiza înscrieri, în luna iulie, la toate cele 15 facultăți ale sale, pentru 3400 de locuri la buget. La admiterea din 2017, absolvenţii de liceu vor avea de ales dintre 81 de specializări orientate spre ştiinţele reale şi umane. Pentru master oferta academică este mai bogată, aceasta constând în 128 de specializări cu 2295 de locuri bugetate.

Admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc în perioada 17 – 21 iulie 2017, atât pentru licență, cât și pentru master.

Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecția de dosare sau examen.

Printre facultăţile care vor avea o probă suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, acolo unde media va fi reprezentată de 50% nota testului la Limba Română, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport va avea pentru specializarea Educaţie Fizică şi Sportivăo probă sportivă eliminatorie, iar la specializarea Kinetoterapie și motricitate specială se va adăuga un test scris la Biologie. La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, la specializarea Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar, va exista o probă eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală candidații vor da o probă vocaţională de muzică, iar 50% din notă va fi rezultatul de la o probă scrisă de specialitate. Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, tot la specializarea pastorală, media de admitere va fi alcătuită într-un procent de 40% din nota de la proba orală la Teologie Dogmatică. La Facultatea de Informatică, specializarea Informatică, la admitere va conta 50% nota de la testul scris la Matematică sau Informatică. Pentru liniile de studiu internaționale, candidații vor susține și un test de limbă străină.

Numărul de locuri oferit de universitate este distribuit pe facultăți astfel:

Facultatea de Biologie – 165 de locuri la buget, 30 cu taxă

Facultatea de Chimie – 110 locuri la buget, 15 cu taxă

Facultatea de Drept – 200 locuri la buget, 155 cu taxă

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor – 840 locuri la buget, 985 cu taxă

Facultatea de Educație Fizică și Sport – 75 de locuri la buget, 90 cu taxă

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice – 250 de locuri la buget, 444 de locuri cu taxă

Facultatea de Fizică – 76 de locuri la buget, 11 cu taxă

Facultatea de Geografie și Geologie – 271 de locuri la buget, 213 cu taxă

Facultatea de Informatică – 315 de locuri la buget, 60 cu taxă

Facultatea de Istorie – 100 de locuri la buget, 61 cu taxă

Facultatea de Litere – 408 locuri la buget, 229 cu taxă

Facultatea de Matematică – 110 locuri la buget, 20 cu taxă

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – 315 locuri la buget, 315 cu taxă

Facultatea de Teologie Ortodoxă – 130 de locuri la buget, 100 cu taxă

Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 35 de locuri la buget, 20 cu taxă

Celor 3400 de locuri fără taxă li se adaugă alte 196 de locuri la buget, destinate candidaților de etnie romă și românilor de pretutindeni.

Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au posibilitatea de a studia alături de profesori bine pregătiţi, iar datorită parteneriatelor şi relaţiilor de colaborare cu diverse companii din Iaşi şi din regiunea Nord-Est, aceştia pot urma numeroase stagii de practică în diverse domenii sau pot face voluntariat la asociaţiile, ligile şi centrele culturale din apropierea Universității. De asemenea, studenţilor care vor să studieze în străinătate, Universitatea le oferă anual aproximativ 700 de burse de studiu și practică la cele mai prestigioase universităţi din lume. Noua schemă de burse de studii sociale și de studiu, care le va permite studenților cu note bune să primească între 580 și 1.000 de lei pe lună, este acoperitoare pentru cheltuielile esențiale din timpul studenției.

Diplomele emise de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt recunoscute de angajatori şi de cele peste 500 de universităţi din străinătate care au încheiat parteneriate cu instituţia.

Doar în cazul în care nu se vor ocupa toate locuri la prima sesiune de admitere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a perioadă de înscrieri, în intervalul 7 – 9 septembrie 2017. În 2016, a fost organizat un nou concurs de admitere la 12 din cele 15 facultăți ale Universității. Trei facultăți nu au mai organizat concurs de admitere în toamna 2016: Drept, Educație Fizică și Sport, respectiv Informatică.

Informații suplimentare despre admitere sunt disponibile pe site-ul www.admitere.uaic.ro.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Universitatea Tehnică elimină taxa de înscriere pentru candidații din Moldova și Ucraina

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) oferă o serie de facilități în ceea ce privește admiterea în anul universitar 2017 – 2018 pentru studenții din Republica Moldova și cei din Ucraina. Candidații din Republica Moldova și din Ucraina vor fi scutiți de plata taxei de înscriere, care va fi unică dat fiind sistemul de admitere cu un singur dosar la toate facultățile, implementat începând cu acest an de TUIASI.

Mai mult, reprezentanții universității au precizat că li se va asigura o noapte gratuită de cazare tinerilor din Republica Moldova care vor veni la Iași pentru a-și depune personal actele în original, în perioada 27 – 31 iulie.

„Este o politică a universității de a încuraja studenții din Republica Moldova de a urma studii la Politehnica ieșeană. Este în spiritul relațiilor firești, normal, între două state care au aceeași cultură, limbă și istorie. Trebuie ca aceste elemente declarative să fie însoțite și de niște pași fizici, reali. Iată că unii dintre acești pași îi face și universitatea prin oferirea acestor facilități tinerilor din Basarabia care vor să vină la noi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va organiza și puncte de înscriere pentru candidații din Republica Moldova în licee din mai multe localități de peste Prut. Astfel, cei care vor dori să își depună dosarele de înscriere la TUIASI pot să meargă în intervalul 13 – 14 iulie, între orele 10.00 și 15.00, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău și la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni. Aceștia vor veni personal în România între 27 și 31 iulie pentru a depune actele în original, putând beneficia atunci de o noapte de cazare gratuită în Campusul „Tudor Vladimirescu”.

Pe lângă această opțiune, există și posibilitatea înscrierii online, prin platforma https://www.admitereonline.ro/tuiasi.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

REUNIUNE de cel mai inalt nivel ACADEMIC la Iasi. La Universitatea Tehnica din Iasi vin doi ministri ai EDUCATIEI

Pana maine, vineri 7 iulie 2017, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi organizeaza unul dintre cele mai importante evenimente academice din Romania, programate anul acesta • Este vorba de intalnirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, moment unde invitatul special este noul ministru al Cercetarii si Inovarii – Lucian Georgescu sau Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport a Senatului României • De precizat ca, astazi, de la ora 14:00, in Sala Senatului de la Politehnica vor avea loc o serie de prezentari oficiale ale participantilor pe tema reuniunii

Astazi si maine (6-7 iulie 2017 – n.r.), Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi organizeaza unul dintre cele mai importante evenimente academice din Romania, programate anul acesta. Este vorba de intalnirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, moment unde invitatul special este noul ministru al Cercetarii si Inovarii – Lucian Georgescu sau Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport a Senatului României.

De precizat ca, astazi, de la ora 14:00, in Sala Senatului de la Politehnica vor avea loc o serie de prezentari oficiale ale participantilor pe tema reuniunii. De asemenea, la propunerea rectorului – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, o parte dintre concluziile reuniunii vor fi transmise si Comisiei Prezidentiale de Educatie, sectiunea Invatamant Profesional, al carui membru este. Este vorba de intalnirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), pentru prima data organizata in capitala Moldovei.
„Suntem deosebit de onorati sa primim vizita celorlalte patru universitati tehnice de top din Romania, reprezentate prin rectorii: Mihnea Costoiu – Politehnica Bucuresti, Viorel Serban – Politehnica Timisoara, Vasile Topa – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Radu Vacareanu – Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si prorectori ai acestor prestigioase institutii de invatamant superior. Pe de alta parte, noul Ministru al Cercetarii si Inovarii, Lucian Georgescu «absolvent al universitatii noastre», a Secretarului de Stat al Ministerului Educatiei Nationale, Gigel Paraschiv, presedintele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior «ARACIS», Iordan Petrescu, si al presedintelui Consiliului National al Finantarii din Invatamantul Superior «CNFIS», Claudia Popescu. Unul dintre rezultatele acestei intalniri va consta in crearea cadrului concret privind colaborarea inter-universitara la nivelul celor trei cicluri de studii, in principal prin mobilitati reciproce ale studentilor si cadrelor didactice. De asemenea, un punct major in agenda intalnirii il va reprezenta analizarea Metodologiei de evaluare a Scolilor Doctorale si elaborarea unui set de propuneri menit sa aduca aceasta metodologie mai aproape de realitatile invatamantului romanesc”, a declarat profesorul Dan Cascaval, rectorul Politehnicii iesene.
Intalnirea se va desfasura la sediul Rectoratului Universitatii Tehnice din Iasi, iar concluziile se vor materializa printr-o rezolutie care va fi transmisa Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Cercetarii si Inovarii, ARACIS si CNFIS. De asemenea, la propunerea rectorului TUIASI – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, o parte dintre concluziile reuniunii vor fi transmise si Comisiei Prezidentiale de Educatie, sectiunea Invatamant Profesional, al carui membru este.

Publicație : Bună Ziua Iași

Conferinta internationala, organizata de Universitatea Tehnica din Iasi si compania DAS, pe tema „Instalatii pentru constructii si economia de energie”

De astazi si pana maine, 7 iulie 2017 se desfasoara la Iasi conferinta tehnico-stiintifica cu participare internationala intitulata „Instalatiipentru constructii si economia de energie”. Evenimentul a ajuns la cea de-a XXVII-a editie si este organizat de Asociatia Inginerilor de Instalatii din România – Filiala Moldova (AIIR), împreuna cu Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi – Facultatea de Constructii si Instalatii.

Totul alaturi de compania ieseana, axata pe acest domeniu, DAS. Agenda acestei editii cuprinde subiecte care vizeza în mod principal probleme legate de modernizarea si eficientizarea instalatiilor pentru cladiri de patrimoniu si aspecte privind impactul instalatiilor asupra elementelor de constructie si a valorilor adapostite în aceste cladiri.

O atentie deosebita este acordata, si la aceasta editie, metodelor si sistemelor de economisire a energiei în domeniul instalatiilor, fie prin utilizarea de energii regenerabile, fie prin utilizarea de resurse neconventionale de energie, fie prin implementarea de sisteme de valorificare a energiei solare.

Printre alte subiecte interesante si utile, la eveniment se vor prezenta eficienta energetica in cladirile istorice din Italia precum si efectul comportamentului ocupantilor asupra consumului energetic din cladiri. Aici, prezentari vor fi facute de prof. ing. Livio Mazzarella – Energy Department – Politecnico di Milano, reprezentative AiCARR on REHVA si prof. Ph. D. Stefano Corgnati, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning, Associations – REHVA, President, Chair of the Awards Committee, Department of Energy – Politecnico di Torino.

Un alt subiect va fi prezentarea modului de implementare a standardelor CEN si ISO privind performanta energetica a cladirilor, prezentare facuta de Jaap Hogeling, manager international standards at ISSO, Chair CENTC 371 Program Committee on EPBD, Member ISO/TC 163/WG 4: Joint Working Group (JWG), between ISO/TC 163 and ISO/TC 205, Energy performance of buildings using holistic approach. La deschiderea lucrarilor, conf. univ. dr. ing. Vasilica Ciocan, decan al Facultatii de Costructii si Instalatii din Iasi arata ca:

„Evenimentul devenit traditional pe agenda manifestarilor tehnico-stiintifice organizate de Asociatia Inginerilor de Instalatii din România, conferinta de anul acesta si-a pastrat, de-a lungul existentei sale, statutul de promotor al progresului tehnic în domeniu. Cerintele si realizarile, generate de exigentele impuse de specificul cladirilor de patrimoniu si de dezvoltarea continua a tehnologiilor, materialelor si echipamentelor specifice instalatiilor pentru cladiri, impun adaptarea dinamica a solutiilor aplicate pentru realizarea acestora”.

Publicație : Bună Ziua Iași