Revista presei, 6 octombrie 2017

Tudorel Toader primește titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Craiova

 Astăzi 6 octombrie 2017, începând cu ora 9.30, profesorului universitar dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Craiova.

Cu această ocazie, ministrul Justiției, va susține prelegerea intitulată “Echilibrul puterilor în arhitectura statului de drept”. Evenimentul va avea loc la sediul Universității din Craiova.

just.ro

Publicație : Ziarul de Iași

 

 Ajutor de la universităţile tehnice româneşti, inclusiv de la TUIAȘI, pentru românii din Ucraina

 Alianţa Română a Universităţilor Tehnice din România (ARUT), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi fiind una dintre cele cinci membre ale asociaţiei, vine în sprijinul etnicilor români din Ucraina care nu vor mai beneficia de predare în limba română.

Reacţia ARUT a pornit în urma modificărilor aduse Legii educaţiei ucrainene, care prevede măsuri de reformă care vor conduce la eliminarea din Curriculumul Naţional a disciplinelor cu predare în limba română.

Astfel, asociaţia celor cinci universităţi tehnice demarează un proiect, la care sunt invitate să adere şi alte instituţii de învăţământ din România, precum şi societatea civilă, pentru a putea oferi un sprijin etnicilor români din Ucraina, prin oferirea de programe educaţionale, pachete multimedia şi carte şcolară în limba română.

În cadrul comunicării oficiale semnate de către rectorii celor cinci universităţi tehnice membre ARUT se specifică faptul că „avem nevoie să rămânem solidari în apărarea fermă a valorilor şi identităţii noastre culturale, să susţinem şi să promovăm drepturile social-economice ale tuturor cetăţenilor, asigurând dezvoltarea materială şi culturală a persoanei şi permiţând acestora participarea activă la viaţa socială”.

Astfel, reprezentanţii ARUT scot în evidenţă faptul că prevederile noului act normativ afectează dezvoltarea indentităţii culturale a românilor din Ucraina.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

By |2017-10-06T07:47:15+00:006 octombrie 2017|