Scandalurile care au zguduit mediul universitar ieşean

Problemele din cadrul sistemului de învăţământ superior ieşean au trecut linia infracţionalităţii * în ultimii ani, tot mai multe cadre didactice s-au văzut obligate să dea ochii cu judecătorii * de asemenea, zilele trecute, un bărbat în vârstă de 50 de ani, administrator al unei firme, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de trafic de influenţă legat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”

În ultimii ani, învăţământul superior ieşean pare a fi intrat în „zodia infracţionalităţii”. Nu a fost instituţie de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legii, iar, de cele mai multe ori, „vizitele inopinate“ s-au lăsat cu dosare penale, cercetări sau trimiteri în judecată.

Scandalurile din ultima perioadă au zguduit, practic, atât învăţământul universitar de stat, cât şi pe cel privat, generând, totodată, o scădere a încrederii ieşenilor în instituţiile din acest domeniu.

Cel mai recent caz

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Iaşi au finalizat recent cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus ieri trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Hlihor, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

În a doua jumătate a lunii ianuarie 2017, inculpatul a cerut şi a primit de la o persoană denunțătoare în cauză suma de 800 de euro, lăsând să se creadă că poate interveni pe lângă profesorii din cadrul unei universități din Iași pentru ca aceștia să-i acorde note de trecere la toate examenele din sesiunea aflată în desfășurare. Ulterior, la începutul lunii februarie 2017, inculpatul i-a cerut denunțătoarei să întreţină relaţii intime cu el în schimbul intervenției sale pe lângă cadrele didactice universitare, lăsând să se creadă că, în acest mod, va obţine note de trecere la toate examenele pe care le va susţine, inclusiv la cele din anii următori”, a declarat Alexandru Pecincu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Instituţia vizată de promisiunile făcute de Hlihor, care este administrator al unei firme ce se ocupă cu comercializarea produselor de horticultură, este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, din Iaşi, iar denunţătoarea este o studentă din cadrul Facultăţii de Horticultură, potrivit anchetatorilor.

Altă universitate, alte acuzații

Aceeași ofițeri ai DGA – SJA Iași au finalizat recent cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată a lui Ş.V.P. și M.A., pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, a lui A.C., pentru complicitate la trafic de influenţă Ş.R., G.C.E. și M.P.C., pentru cumpărare de influenţă, dar şi a lui P.E., pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

În perioada 17 – 27 iulie 2017, Ş.V.P. și M.A., individual sau împreună, uneori cu sprijinul şi îndrumarea inculpatului A.C., au cerut și primit sume de bani cuprinse între 150 și 450 de euro de la studenți din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi pentru a-şi trafica influența pe care pretindeau că o au asupra unor cadre universitare, în scopul promovării unor examene în sesiunea de restanțe şi reexaminări. Inculpații primeau banii în mod direct, prin remitere personală de către cumpărătorii de influență, ori indirect, prin intermediul unor rude ale acestora”, au precizat anchetatorii.

Alte probleme, tot la UMF

După emiterea sentinței de către Tribunalul Suceava, reprezentanții DNA au decis să conteste hotărârea din dosarul „UMF” cu apel. Pe de altă parte, și unii dintre inculpați au contestat decizia instanței. Anchetatorii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, în cazul unora dintre inculpați, au fost date achitări pentru diverse infracțiuni. La rândul lor, Corvin Pughin, Daniela Druguș sau SC Maguay Impex SRL București au contestat hotărârea, nemulțumiți de pedepsele aplicate.

Amintim că judecătorii din cadrul Tribunalului Suceava au pus punct, la prima instanţă, celui mai mare scandal din ultimii ani, în cadrul UMF „Gr.T. Popa”, din Iaşi. „Instanţa dispune condamnarea inculpatului Astărăstoae Vasile la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de folosire sau prezentare de acte ori declaraţii false, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene şi conflict de interese”, au menţionat magistraţii din cadrul Tribunalului Suceava.

Aceştia au adăugat că l-au achitat pe fostul rector al UMF Iaşi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Magistraţii au mai dispus condamnarea lui Ioan Adrian Ciureanu la trei ani de închisoare, cu suspendare, iar Daniela Druguş a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare. În plus, Corvin Gabriel Pughin a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, în schimb, fiica lui Vasile Astărăstoae, Daniela, a fost achitată pentru acuzaţia de complicitate la conflict de interese. Pe de altă parte, Dănuţ Muşat a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, în vreme ce un alt fost rector al UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, a fost achitat de judecătorii suceveni pentru complicitate la conflict de interese.

În urmă cu aproximativ şase ani, rectorul de atunci al UMF Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi, alături de alte persoane cercetate în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru Platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene.

Necazuri şi la „Petre Andrei”

În urmă cu câteva luni, procurorii DNA Iași au trimis în judecată mai multe cadre didactice universitare de la Universitatea „Petre Andrei“, acestea fiind acuzate de fapte de corupție. Sorin Bocancea, la data faptelor rector al universității, a fost acuzat de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, Antonie Cristian Bocancea, la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul aceleiași instituții, este acuzat de aceleași fapte, iar în sarcina lui Mark Bucuci, la data faptelor lector universitar doctor în cadrul universității, au fost reținute infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în formă continuată.

În același dosar au fost deferiți justiției Dan Florin Drugă, la data faptei avocat în cadrul Baroului Iași și prodecan al Facultății de Drept din cadrul universității, pentru luare de mită, și Dan Melinte, acuzat de complicitate la luare de mită.

Conform anchetatorilor, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Drugă, prin intermediul lui Melinte, i-ar fi cerut unui student suma de 18.900 de lei, în vederea promovării în anul al III-lea de studii, la unitatea de învățământ amintită.

Oamenii legii au adăugat că Sorin Bocancea nu a predat anchetatorilor, la cererea acestora, cataloagele aferente anului I de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a lui Drugă.

În ziua următoare, Sorin Bocancea i-ar fi determinat pe Bucuci și Antonie Bocancea să facă mențiuni false în „Catalogul pentru examene / verificări / colocvii“ pentru Anul I, prin care se atesta faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut, de fapt, acele examene.

Cu tentă sexuală

Tot recent, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au finalizat, la fond, judecata dosarului în care conferenţiarul Dumitru Păduraru, fost cadru didactic la UMF, a fost acuzat că a cerut unei studente să se culce cu el.

Profesorul ieşean fusese trimis în judecată pentru luare de mită, tentativă la viol şi şantaj, infracţiuni pentru care, de regulă, instanţele pronunţă condamnări cu executare. Pentru luare de mită, Păduraru a fost achitat, tentativa de viol a fost schimbată în folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, fiind condamnat pentru această infracţiune la un an de închisoare. Pentru şantaj, conferenţiarul a primit doi ani de închisoare.

Contopind pedepsele, judecătorii au stabilit o condamnare de doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare. Păduraru a fost, de asemenea, obligat să plătească daune morale de 25.000 de lei studentei şi să facă muncă în folosul comunităţii.

Procurorii au precizat că Păduraru ar fi remarcat-o pe studenta care avea să-l denunţe, o tânără de 19 ani, din judeţul Vaslui, la orele pe care le-a predat în semestru I la UMF. După susţinerea probei de la Anatomie, materie la care preda Păduraru, studenta, la solicitarea conferenţiarului, ar fi mers în biroul acestuia, unde Păduraru ar fi încercat să obţină nişte favoruri sexuale, conform procurorilor.

Aceştia au mai arătat că Păduraru i-ar fi cerut tinerei să facă sex cu el, spunându-i că nu va putea promova la disciplina sa dacă nu se va conforma. După acea întâlnire, studenta a mers la DNA şi a fost sfătuită să îl înregistreze pe profesor.

Publicație : Evenimentul

 

Universitatea Nationala de Arte din Iasi investeste intr-o sala studio cu o acustica speciala

Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iasi demareaza o nou investitie in infrastructura educationala muzicala. Astfel, recent, institutia de invatamant superior a obtinut un Certificat de Urbanism din partea Primariei Municipiului Iasi. Aceasta este legata de imobilul UNAGE din zona centrala, amplasata in apropierea Strazii Saulescu.

Concret, o parte a imobilului va fi transformata in sala studio cu o acustica aparte. Ea va fi destinata, in principal, studentilor de la Muzica, pentru intregistrari si cursuri pentru interpretare la instrumente sau vocale. Investitia se ridica la cateva sute mii lei, din fondurile Universitatii de Arte. Cel mai probabil, pana la finalul acestui an, lucrarea se va finaliza.

Publicație : Bună Ziua Iași

Petiţie pentru acces în Biblioteca Digitală a Bucureştilor, semnată de 25 de profesori universitari, lectori şi asistenţi

Douăzeci şi cinci de profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi de la universităţi din Londra, Amsterdam, New York, Pittsburgh, Viena, Liverpool, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca au semnat o petiţie pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor şi pentru reluarea proiectului de digitalizare a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

„Din cauza unor probleme tehnice, site-ul este temporar indispinibil”, este anunţul publicat pe digibuc.ro, Biblioteca Digitală a Bucureştilor.

„Prin digitalizarea sistematică a unor fonduri de carte şi periodice deţinute de marile biblioteci din România, începând cu Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Metropolitană Bucureşti a creat o bază de date digitală, Biblioteca Digitală a Bucureştilor, care reprezintă un instrument unic de cercetare în România”, se arată în textul petiţiei.

Biblioteca Digitală a Bucureştilor a fost disponibilă online şi gratuit pe site-ul www.digibuc.ro (iniţial: www.dacoromanica.ro).

Platforma cuprinde surse indispensabile pentru orice profesor din universitate şi liceu, orice cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste, precum şi pentru oricine este interesat de cultura română şi istoria României. Permiţând accesul de la distanţă la un imens fond de carte şi periodice, este un instrument esenţial atât pentru cercetătorii din ţară, cât şi pentru cei din afara ţării care îşi dedică cercetările culturii române şi istoriei României.

De mai mult timp, Biblioteca Digitală a Bucureştilor nu mai este online şi, în ultimele zile, a dispărut temporar până şi site-ul www.digibuc.ro.

Prin urmare, „numeroase publicaţii digitalizate şi accesibile în Biblioteca Digitală a Bucureştilor sunt disponibile în format pe hârtie doar la Bucureşti. Este clar că dispariţia ei periclitează cercetările aflate în curs şi prejudiciază serios cercetarea academică, precum şi orice efort de cunoaştere care se baza pe accesul la ea. Considerând că Biblioteca Digitală a Bucureştilor este un instrument unic de cercetare în România, desfiinţarea sa va diminua inclusiv vizibilitatea Municipiului Bucureşti şi a României în peisajul internaţional al mediilor online de documentare. De altfel, prin abandonarea proiectului de digitalizare şi prin dezactivarea bazei de date, banii publici investiţi de Primăria Municipiului Bucureşti în acest proiect vor fi irosiţi”, avertizează semnatarii petiţiei.

Specialiştii fac apel la Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi la Primăria Municipiului Bucureşti pentru a începe „demersurile necesare pentru restabilirea accesului online şi gratuit la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor precum şi pentru promulgarea unui regulament de organizare şi funcţionare al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti care să permită continuarea eficientă a proiectului de digitalizare cu instrumentele încă existente. Adresăm acest apel şi către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Academia Română şi instituţiile publice de cultură pentru a sprijini acest demers”.

Semnatarii petiţiei sunt Radu Ardevan, profesor universitar, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Philippe BLASEN, colaborator ştiinţific la Centre de Documentation sur les Migrations humaines, Dudelange (L); Ionuţ Butoi, asistent universitar, Universitatea din Bucuresti; Roland Clark, lector la University of Liverpool; Andrei Cuşco, conferenţiar universitar, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Chişinău / Fellow, New Europe College, Bucureşti; Dennis Deletant​, Ion Raţiu Visiting Professor, Georgetown University, Washington DC/ Emeritus Professor, University College, London; Dorin Dobrincu, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol”, Iaşi; Alex Drace-Francis, profesor asociat la University of Amsterdam; Anca Filipovici, cercetător ştiinţific, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca; Robin Gullbrandsson, istoric la Västergötlands museum, Skara (SE); Konrad Gundisch, Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München; Armin Heinen, profesor universitar la RWTH Aachen University; Florian Kuhrer-Wielach, director al Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München; Irina Livezeanu, profesor asociat la University of Pittsburgh; Bogdan Murgescu, profesor universitar, Universitatea din Bucureşti; Irina Nastasă-Matei, asistent universitar, Universitatea din Bucureşti; Mihai A. Panu, lector universitar, Universitatea de Vest din Timişoara; Zoltán Rostas, profesor universitar, Universitatea din Bucureşti; Dan Ruscu, conferenţiar universitar, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Ligia Ruscu, conferenţiar universitar, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Oliver Schmitt, profesor universitar la Universität Wien; Dragoş Sdrobiş, New Europe College, Bucureşti; Ottmar Traşcă, cercetător ştiinţific, Institutul de Istorie ”George Bariţiu”, Cluj-Napoca; Felician Velimirovici, cercetător ştiinţific, Muzeul Banatului Montan, Reşiţa; Katherine Verderey, profesor The City University of New York.

Publicație : Adevărul

INTERVIU Claudia Mitrofan, o româncă ce a făcut un doctorat în medicină la Cambridge: „Mediul academic de calitate este dur. Cine nu munceşte nu mănâncă“

O tânără cu capul uşor plecat în pământ se îndreaptă către scenă. Are un costum negru şi părul şaten. O cheamă Claudia Mitrofan şi a primit premiul pentru cel mai bun student român din Europa din partea Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Fata are un doctorat în cercetarea medicinei cardio-vasculare, obţinut la Cambridge, şi o contribuţie importantă în vederea îmbunătăţirii medicamentelor pentru bolile autoimune.

Tânăra de 28 de ani din Galaţi a plecat din ţară când era doar o adolescentă. De atunci se întreţine singură numai din bursele de studiu. Claudia a plecat pentru că iubea medicina dar şi pentru că statul britanic a putut să-i ofere mai multe oportunităţi în vederea dezvoltării profesionale faţă de ţara ei. De altfel, când a vrut să se întoarcă în România- asta după ce şi-a dat doctoratul- i s-a spus că aici sunt şanse minime să se angajeze în domeniul în care s-a specializat.

De 10 ani munceşte pe brânci în domeniul cercetării medicale, iar în prezent studiază şi Medicina Generală pentru a înţelege impactul cercetărilor ei asupra pacienţilor. De-alungul perioadei s-a confruntat cu prejudecăţi pentru că este româncă însă a luptat cu acestea prin propriul exemplu, al unui om muncitor şi integru.

Adevărul: Cum ai ajuns să studiezi în Marea Britanie?

Claudia Mitrofan: Este o poveste lungă. Nu ştiu dacă ai răbdare să o asculţi (râde). Am plecat acum 10 ani din Galaţi, după ce am absolvit studiile la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”. Aveam 18 ani. Încă de pe atunci îmi plăcea să studiez tot ceea ce este legat de Medicină: Biologie, Anatomie, Chimie etc. Iniţial, voiam să dau la Medicină în Bucureşti însă între timp mi se oferise o bursă pentru a merge să studiez Biochimia la Universitatea East Anglia. Aşa că am hotărât să plec. Cred că în luarea deciziei a cântărit şi acel gram de nebunie, de care sunt conştientă că îl am. Plus că am plecat cu verişoarea mea, care primise o bursă la aceeaşi facultate. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult. Fiind împreună, ne-am putut încuraja una pe cealaltă.

Am terminat facultatea, după care am lucrat timp de un an la o campanie farmaceutică ca cercetător. Activitatea mea consta în dezvoltarea de anticorpi care să lupte cu cancerul şi bolile autoimune. Eram mulţumită de gândul că ceea fac în laborator se va transforma peste ani într-un medicament (anticorp) care va putea fi administrat pacienţilor pentru a le schimba viaţa în bine. În urma acestei activităţi, am realizat şi câteva patente, recunoscute şi publicate, dar nu am avut niciun câştigat niciun ban. Drepturile aparţin exclusiv companiei farmaceutice. Oricum, mă bucur că am putut să particip la dezvoltarea unor remedii pentru afecţiuni grave.

Cum ai ajuns de la biochimie la medicină?

Lucrând foarte mult în laborator, mi-am dat seama că mă pasionează foarte tare să fac cercetare, prin urmare am vrut să îmi aprofundez cunoştiinţele în acest scop. Am avut şansa să primesc o bursă pentru un program de master în acelaşi domeniu. Ulterior, am urmat studii doctorale în medicina cardiovasculară. Am aplicat la mai multe universităţi pentru a fi acceptată pe un loc cu bursă, printre care şi Cambridge. Doctoratul l-am terminat în august 2016. Tot continuând cu cercetarea în domeniul medical, am realizat că dacă vreau să devin un om de ştiinţă mai bun, trebuie să fiu şi un medic bun. În primul rând, uman vorbind, am vrut să văd cum este interacţiunea cu pacienţii. Iar dacă mă raportez strict din punct de vedere medical, am dorit să înţeleg mai bine patologiile. Aşa că m-am înscris la ,,medicina clasică“ cum s-ar spune, tot la Universitatea Cambridge. Acum sunt în anul II de licenţă.

Ce părere ai despre mediul academic din Marea Britanie comparativ cu cel din România?

Acolo este un nivel foarte-foarte înalt. Performanţa este singurul criteriu care te recomandă pentru orice doctorat sau alte programe de tip academic. În plus, cercetarea este foarte bine finanţată. Sunt multe posibilităţi pentru studenţii care îşi doresc să aplice pentru o bursă de studii. Totodată, suntem încurajaţi să publicăm articole în revistele de specialitate. Ceea ce m-a frapat cel mai tare, în sensul bun al cuvântului, a fost că deşi aveam doar 24 de ani când am început doctoratul şi lucram cu cei mai mari profesori din domeniul cardio-vascular, toată lumea mă lua foarte în serios. Dacă veneam cu o idee, chiar dacă părea nebună, toată lumea încerca să comunice cu mine, să înţeleagă cum am ajuns la aceasta şi ce aplicabilitate are (lucru care se întâmplă mai rar în mediul academic din România- cel puţin aşa mi-au povestit prietenii). Orişicum, mediul academic de calitate este dur. Cine nu munceşte nu mănâncă.

Crezi că statul român putea să facă mai mult pentru dezvoltarea ta?

În calitate de om de ştiinţă, dar şi de simplu cetăţean, pot să afirm că statul român ar fi trebuit şi trebuie să investească mai mult în Educaţie şi în Cercetare, ca să nu mai zic de Sănătate. Acolo este o chestiune de viaţă şi de moarte. Altceva, nu pot să comentez. Îmi este greu. Sunt totuşi un produs al învăţământului din România. Dacă nu aveam anumite competenţe, dobândite cu ajutorul şcolii româneşti, poate că nu aş fi avut toate aceste reuşite pe plan profesional.

Cred că noi, ca oameni, ar trebui să ne implicăm în primul rând pentru a schimba România. Dacă noi, ca cetăţeni, ne-am face datoria în mod constant, într-un mod etic şi riguros, lucrurile s-ar îndrepta inevitabil către o direcţie bună. Orice acţiune, cât de mică, contribuie în acest sens.

Cum te descurci din punct de vedere financiar?

Din fericire, banii de pe burse mi-au fost îndeajuns pentru a trăi. De când locuiesc în Marea Britanie, mai precis din 2008, mă susţin financiar din bursele oferite de guvernul britanic. Nu cred cătrebuie să ai părinţi cu bani pentru a reuşi în viaţă. Spun asta pentru că familia mea nu este foarte înstărită. Tata este pensionar de câţiva ani (a lucrat ca inginer), iar mama este medic. Important este să ai dorinţa de a munci şi de a lupta. Desigur, aici mai este o chestiune: nu sunt o persoană risipitoare. Eu trăiesc după principiul „mai răruţ, că-i mai drăguţ“ (râde).

Care este comportamentul oamenilor din jur după ce află că eşti româncă?

Oamenii reacţionează diferit. În clipa de faţă realizez că m-am adaptat greu la început- până mi-am făcut prieteni şi cunoştiinţe. Nu prea auziseră de România sau dacă ştiau ceva, în general, erau lucruri negative, defăimătoare. Aveam colegi care nu ştiau să îmi arate unde e România pe hartă, ceea ce m-a surprins. Alţii m-au întâmpinat cu reticenţă. Încă mă confrunt cu treaba asta atunci când întâlnesc  persoane noi. Dar până la urmă şi de asta mă aflu acolo, ca să le schimb părerea în bine (zâmbeşte)

La ce te referi când spui ,,reticenţă”? Poţi să îmi dai un exemplu?

Unei prietene, de care acum sunt foarte apropiată, din Franţa i s-a furat portofelul. La momentul respectiv, a bănuit că un român a jefuit-o. Ori după ce m-a întâlnit şi ne-am cunoscut mai bine, văzând că sunt o persoană cinstită, şi-a schimbat părerea despre români. A înţeles că este greşit să generalizezi, afirmând că toţi oameni apartenenţi unei naţii sunt hoţi doar pentru că tu ai avut o experienţă nefericită cu unul dintre ei.

Te-ai gândit vreodată să te întorci în România?

Bineînţeles! După ce am terminat cu doctoratul, i-am rugat pe prietenii din România să se intereseze de oportunităţile pe care l-aş avea în vederea găsirii unui loc de muncă în spaţiul academic de la noi. Răspunsul primit a fost că şansele sunt minime. Este o realitate de care se lovesc mulţi cercetători din motive pe care le ştim cu toţii. Nu aş vrea să detaliez prea mult. Sper că lucrurile se vor schimba în bine, începând cu o finanţare mai mare a acestui portofoliu şi până la acordarea de posturi pe criterii meritocratice, nu în funcţii de prietenii sau mai ştiu eu ce alte considerente.

Publicație : Adevărul

 

LISTA in pregatire la Universitatea Cuza din Iasi. Este VIZATA intreaga conducere. In DOCUMENT apar si principalele IMOBILE ale institutiei

 La finalul anului trecut (29 decembrie 2017 – n.r.), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a lansat o licitatie publica (prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice) • Aceasta se va incheia saptamana aceasta, anume joi, 11 ianuarie 2018 • Totul vizeaza achizitionarea de servicii de risc la securitate fizica, atat pentru cele mai importante functii din conducerea academica si administrativa din institutia de invatamant superior, cat si pentru principalele proprietati si imobile ale Cuza

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a lansat o licitatie publica (prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice – n.r.). Termenul limita pentru depunerea ofertelor este saptamana aceasta, anume joi, 11 ianuarie 2018. Totul vizeaza achizitionarea de servicii de risc la securitate fizica, atat pentru cele mai importante functii din conducerea academica si administrativa din institutia de invatamant superior, cat si pentru principalele proprietati si imobile ale Cuza.

„Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi achizitioneaza prin cumparare directa REVIZUIRE ANALIZA DE RISC LA SECURITATE FIZICA conform specificatiilor tehnice si termenelor de depunere a ofertelor detaliate in solicitarea de oferta atasata. Datele pot fi consultate aici: http://www.uaic.ro/achizitii_uaic/revizuire-analiza-de-risc-la-securitate-fizica/”, se arata in anuntul UAIC.

Concret, persoanele care se afla pe lista celor asigurati, cu functii de decizie de la Universitatea Cuza, sunt: ordonator credite – prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorectorii: prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Catalin Tanase, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prof. univ. dr. Corneliu Iatu, prof. univ. dr. Henri Luchian, Director general administrativ – Costel Palade, Director financiar-contabil – Liliana Iftimia, Director tehnic – ing. Dorina Prisecaru, Sef Serviciu Achizitii Publice – Gabriela Alexoaei si administratorii financiari – ing. Daniela Brighiu, ec. Gabriela Cretu, chim. Cristina Elena Lupu, ing. Dan-Mihai Ivanescu, ec. Marius Jechel, ing. Petru Nistor, jr. Dan Nicolae Tvetcu, ch. Irina Ursachi, ec. Viorel Bolohan, ing. Gheorghe Stanuta si Sef Birou Achizitii – ec. Cosmin Ilie Ungureanu.

„În vederea achizitionarii prin cumparare directa va rugam sa ne transmiteti pâna la data de 8 ianuarie 2018 inclusiv oferta de pret în lei, semnata de reprezentantul legal sau imputernicit. Oferta se depune în plic închis la Registratura Universitatii «Alexandru Ioan Cuza», Bdul Carol I, nr 11, corp A cu mentiunea Pentru achizitia de Servicii de REVIZUIRE ANALIZA DE RISC LA SECURITATE FIZICA. A nu se deschide pana la data de 8 ianuarie 2018, ora 11:00. Oferta financiara se poate incarca in SEAP pana la data si ora mentionata mai sus si se va notifica beneficiarul in acest asens”, au mai precizat reprezentantii UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași