De necrezut! Dezvaluiri incendiare facute de cativa studenti straini! Nu vor uita niciodata prin ce au trecut la Iasi!

 Studentii straini veniti prin programul Erasmus in Iasi isi spun impresiile cu care au ramas in urma acestei experiente • Ritmul de viata agitat ii da peste cap pe studentii veniti din alte tari• Iesenii sunt rebeli si duc un mod de viata nesanatos • Cu toate acestea, timpul petrecut la Iasi va ramane pentru ei o experienta de neuitat.

In ultima perioada, programul Erasmus din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza a luat amploare. Zeci de studenti straini: arabi, greci, turci, francezi, libanezi, albanezi, chinezi au ales sa invete un semestru in Iasi. Odata cu invatamantul romanesc, strainii se acomodeaza cumva si cu obiceiurile de aici. Nu în totalitate, e drept, dar cât sa aiba ce povesti când se întorc acasa sau suficient de mult încât sa se decida sa se mai intoarca. Stiu sa însire câteva dintre mâncarurile traditionale, muzica romaneasca si numele cluburilor si barurilor iesene. Cu toate acestea, raman marcati de diferentele pe care le intalnesc aici.

Un stil de viata prea aglomerat

 Mai multi studenti straini se plang de programul incarcat, cu prea multe proiecte si teste, ei fiind obisnuiti cu un program lejer. „Aici, la toate cursurile trebuie sa faci proiecte în grupuri si sa le prezinti. Am fost un pic socat, pentru ca la noi toate cursurile se concentreaza doar pe teorie, si nu pe practica. Aici se dau multe lucrari, la noi testele sunt semestriale. In ceea ce-i priveste pe tineri, sunt mereu pusi pe distractie, petreceri, sunt rebeli si nu se limiteaza la nimic. Ritmul de viata este foarte diferit fata de ceea ce am trait eu pana acum, prea multa agitatie pentru mine. E o nebunie chiar si in trafic, oamenii conduc «ca nebunii», de parca s-ar grabi undeva. Si preturile mi se par exagerate, foarte multe produse sunt importate de la noi si stiindu-le pretul real, realizez ca aici sunt de doua ori mai scumpe. Cu toate acestea, am indragit acest oras cu oameni primitori si mancare traditionala deosebita. Aici am mancat pentru prima data sarmale si am recomandat tuturor prietenilor, chiar si mamei as vrea sa-i duc reteta. M-am acomodat destul de bine si cu clima, aici este mult mai cald. In Kazahstan sunt -21 °C,” a povestit Saken Tleuberdin, student la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor.

Oras istoric cu oameni luptatori
Strainii sunt fascinati de istoria si arhitectura orasului. Ei spun ca la acest capitol Iasul sta foarte bine.”Imi place mult atmosfera, modul în care oamenii se îmbraca, mai elegant, mai modern. Infrastructura orasului mi se pare impresionanta. Fostele cladiri din perioada comunista acum transformate în diverse institutii. Statui mari, cladiri cu ferestre imense si dimensiuni uriase. Zidurile respira istorie, este ceva deosebit. Simt ca Iasul este a doua casa a mea, simt cum populatia radiaza energie, impuls si dorinta de a creste din toate punctele de vedere. Eu vad in oameni ambitie, vad un popor unit cu obiective comune de lupta împotriva nedreptatilor guvernului. Ceea ce am simtit în oameni este o mare putere si dorinta de a reusi. Este greu sa pastrezi asa atitudine atunci când lucrurile merg rau, dar eu vad tinerii pregatiti mental sa schimbe aceste lucruri in bine. Efortul lor este de admirat,” a povestit Aluro Simon din Spania, student la Facultatea de Informatica.

Iesenii nu au o conditie fizica buna
Un alt student s-a declarat nemultumit de stilul de viata a tinerilor de aici.”Eu ma adaptez mai greu, aici e clima mai rece. Si mentalitatea mi se pare diferita. Majoritatea tinerilor sunt fumatori activi, chiar si fetele, cu totii consuma alcool si au un stil de viata nesanatos. Poate ca de vina este si sistemul. Eu sunt dependent de sport, volei, baschet, fotbal, iar de cand am venit aici, nu prea am intalnit tineri interesati de sport. Nici macar sali gratuite nu sunt, cred ca asta este si principalul motiv, nu toti isi permit sa plateasca abonamente pentru sali de sport. La noi acestea sunt gratuite. Eu fiind student la sport, observ diferenta, majoritatea studentilor nu au o conditie fizica buna. Chiar si fetele au o tinuta necorespunzatoare unei domnisoare. Din cauza lipsei de sport, ele sunt scunde si mult grasute decat albanezele,” a marturisit Eris Hysenaj din Albania, student la Facultatea de Educatie Fizica si Sport.
Într-adevar, si ei observa, fara sa participe, toate problemele civice cu care ne confruntam, dar din moment ce au doar statut de studenti strani nu se pot implica. Astfel, prefera sa continue sa se bucure cât mai pot de vietile lor de studenti: unii învata mai mult decât se distreaza, altii se distreaza si petrec mai mult decât învata, îsi fac noi prieteni si iubite din toata lumea, pentru ca diversitatea exista în mod sigur. Financiar, se descurca, fie ca primesc burse din tarile de unde vin, fie ca parintii sau rudele le asigura traiul necesar.

Publicație: Bună Ziua Iași

PERFORMANTA la nivel national pentru UMF Iasi. Detalii despre cei mai buni CANDIDATI la Rezidentiat 2016

 Un prim bilant pozitiv, curat, pentru actualul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi – prof. univ. dr. Viorel Scripcariu • Totul in baza rezultatelor obtinute dupa finalizarea examenului de Rezidentiat 2016 • „Rezultatul analizei pe generatia 2016 de absolventi ne situeaza pe primul loc ca punctaj obtinut: cu 723 de puncte, UMF Iasi conduce detasat clasamentul în domeniul Medicina, raportat la celelalte universitati de medicina din tara”, a tinut sa scoata in prim-plan prof. univ. dr. Scripcariu
Dupa finalizarea examenului de Rezidentiat 2016, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi – prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a prezentat date legate de rezultatele obtinute de candidatii din centrul local. De reliefat ca, anul acesta, admiterea la Rezidentiat organizata de Ministerul Sanatatii(derulat pe 20 noiembrie 2016 – n.r.), a avut loc in sase centre universitare: Iasi, Bucuresti, Cluj, Craiova, Târgu-Mures si Timisoara. De precizat ca, la Iasi, au fost 1.115 candidati – cel mai mare numar dupa UMF Bucuresti, anume 784 la Medicina, pe 386 de locuri si 129 de posturi, 221 la Medicina Dentara, pe 49 de locuri, si 110 la Farmacie, pe 32 de locuri si trei posturi.
Mai departe, pentru domeniul Medicina, punctajul maxim pe tara, de 935 de puncte, a fost obtinut de Alina Sacarescu, absolventa a UMF Iasi. La Farmacie, Ioana-Nicoleta David, tot absolventa a UMF Iasi se situeaza pe primul loc la nivel national, cu 896 de puncte. Pentru domeniul Medicina Dentara, candidatul Mihai Octavian Boaru a obtinut 896 de puncte, care îl plaseaza pe locul al IV-lea la nivel national. De asemenea, 85.07 la suta dintre candidatii UMF Iasi au promovat examenul de admitere în Rezidentiat – pentru domeniul Medicina, 86.97 la suta – Medicina Dentara si 93.63 la suta – Farmacie. Dupa o medie a punctajelor tuturor candidatilor, pe centru universitar si pe domeniu, la specializarea Medicina, UMF Iasi se situeaza pe locul al II-lea, la egalitate cu UMF Bucuresti.
„Rezultatul analizei pe generatia 2016 de absolventi ne situeaza pe primul loc ca punctaj obtinut: cu 723 de puncte, UMF Iasi conduce detasat clasamentul în domeniul Medicina, raportat la celelalte universitati de medicina din tara. În urma repartitiei desfasurate duminica si luni (27 – 28 noiembrie 2016 – n.r.), majoritatea rezidentilor ieseni au ales sa ocupe locurile si posturile arondate centrului universitar Iasi. Alina Sacarescu, cea care a obtinut cel mai mare punctaj în domeniul Medicina, a ales sa urmeze rezidentiat în neurologie, la Iasi, iar Ioana-Nicoleta David, care a obtinut cel mai mare punctaj în domeniul Farmacie, a ales specializarea laborator farmaceutic, de asemenea la Iasi. Suntem mândri de absolventii nostri: am avut primul loc pe tara la Medicina si primul pe tara la Farmacie, iar la Medicina Dentara am avut un punctaj foarte bun, care se încadreaza în primii pe tara. În urma interpretarilor statistice facute pe rezultatele obtinute, am observat ca la Medicina, de exemplu, promotia 2016, reprezentata de 345 de candidati din cei 784 de înscrisi, a avut rezultate foarte bune, care ne-a situat pe primul loc la nivel national”, a declarat rectorul UMF Iasi.
Pe de alta parte, legat de erorile semnalate de Liga Studentilor (LS) IASI, ce a sustinut ca au fost erori grave in continutul celor doua carti puse la dispozitia participantilor la concurs si lacunaritatea metodologiei dupa care se organizeaza testul (prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a fost autorul unei lucrari – n.r.), rectorul UMF a recunoscut ca au fost greseli minore, doar ca acestea au fost asumate de Editura Medicala, sesizate inca din luna ianuarie a acestui an.

 Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași și Evenimentul

 

Astazi demareaza ZILELE Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi

Astazi, 7 decembrie 2016, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi programeaza deschiderea oficiala a festivitatilor organizate cu prilejul Zilelor UMF din acest an. Primul eveniment este intitulat „UMF – 137 de ani de invatamant medical la Iasi, ce va avea loc intre orele 10:00 si 12:00, in Aula George Emil Palade, maine. In deschiderea manifestarii, rectorul unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, va avea un discurs oficial. Mai apoi, va avea loc conferinta denumita generic „Arta Chirurgului. Chirurgia Artei”, sustinuta de prof. dr. Ion Christian Chiricuta si criticul de arta Adrian Buga.

In continuare, intre orele 12:00 si 16:00, invitatii vor participa la vernisajul expozitiei de pictura „Vivat Academia”, tot in holul Aulei Palade, organizat de Asociatia „Contemporanii” din Bucuresti, dupa care ziua se va incheia cu o expozitie de carte medicala. Acum vor avea loc lansari de carte ale Editurii Grigore T. Popa, in Muzeul de Istorie a Medicinei – Rotonda UMF, in prim-plan fiind lansarea tratatului „Istoria Universala a Medicinei si Farmaciei” de Radu Iftimovici.

„În cadrul Zilelor UMF avem o conferinta foarte interesanta, «Arta chirurgului»,  sustinuta de profesorul Ion Christian Chiricuta, care este fiul marelui profesor Ioan Chiricuta – profesor de chirurgie care a fondat Institutul Oncologic de la Cluj, care, daca nu ar fi fost ciudatul mod de reactie al moldovenilor, s-ar fi constituit la Iasi. Profesorul Chiricuta era din Bârlad si ar fi vrut, în anii „70, sa înfiinteze acest institut la Iasi, însa la vremea respectiva factorii decidenti au considerat ca nu este locul pentru Institut Oncologic aici, fiecare avea propriile orgolii si chirurgii spuneau ca în toate clinicile se poate face chirurgie oncologica”, a transmis rectorul Scripcariu.
De asemenea, maine, 8 decembrie, va avea loc deschiderea festiva a celei de-a XII-a editii a Congresului International de Medicina Dentara pentru Studenti si Tineri Medici „STOMis 2015”, in Aula „George Emil Palade”, si Balul Iernii, la care va participa rectorul UMF pentru a oficia ceremonia, urmat de o decernare a titlurilor de Profesor Emerit al institutiei, un spectacol caritabil in folosul copiilor de la Bogdanesti, oferit de membrii Societatii Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI) si expozitia „Handmade in Bogdanesti” in holul Bibliotecii Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu. Vineri, 9 decembrie, se va derula o sesiune de comunicari stiintifice denumita „Granturi Interne” si un workshop organizat de Scoala Doctorala denumit „De la teorie la practica in cercetarea doctorala”, ambele in Aula Palade.
„De asemenea, in cadrul Zilelor UMF Iasi, in Sala Academiei Romane Iasi, are loc IMPROVE – prima conferinta cu participare nationala dedicata stiintei imbunatatirii marketingului medical si comunicarii intre profesionistii din sistemul sanitar si profesionistii de marketing. Desfasurata sub egida Academiei Romane, conferinta este organizata de UMF – Catedra de Pneumologie, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iasi – Facultatea de Constructii si Instalatii, Departamentul BMTM, Colectivul de Economie si Marketing, cat si de Colegiul Medicilor Iasi”, se mai arata in programul oficial al manifestarilor.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Universitatea de Medicina din Iasi a primit o LOVITURA grea. Totul a plecat de la un SCANDAL international

Moment extrem de greu pentru Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi. Dupa scandalul monstruos legat de procesul admiterii studentilor straini, de anul trecut, institutia de invatamant superior a fost retrogradata de Agentia Româna pentru Asigurarea Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS), de la calificativul „încredere ridicata” la cel de doar „încredere”. In fata acestei realitati, rectorul – prof. univ. dr. Viorel Scripcariu recunoaste starea de fapt si spera ca, la finalul anului viitor, unitatea educationala pe care o coordoneaza sa remedieze situatia astfel incat, dupa o alta vizita a Agentiei, sa se recapete calificativul „încredere ridicata”.
„Anul acesta avem gradul de «incredere», ceea ce inseamna o retrogradare cu o treapta. Urmeaza ca, incepand cu luna septembrie 2017, sa avem o noua misiune a ARACIS, de reevaluare la un an, asta la solicitarea noastra. Urmeaza ca, in baza noii evaluari, sa primi gradul pe care il vom merita la vremea respectiva. Deocamdata pot spune, si asta i-am transmis-o si presedintelui ARACIS, ca este corect ceea ce a facut Agentia, dar nu trebuia sanctionat corpul didactic si nici cel administrativ, deoarece nu a fost o greseala a celor care isi fac activitatea la noi. Insa, a fost un element negativ care s-a intamplat in 2015 si care a fost luat in calcul (la momentul evaluarii – n.r.) si care a fost sanctionat de ARACIS”, a declarat rectorul Scripcariu.
De reamintit ca, in octombrie 2015, admiterea a fost anulata pentru sute de studenti de alte nationalitati care s-au inscris la admiterea de toamna derulata de Universitatea de Medicina din Iasi. Decizia a venit dupa un scandal pornit in interiorul institutiei, unde o echipa a Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) a venit pentru a reevalua peste 900 de dosare. Situatia a pornit de la 45 de studenti din Maroc, care au disparut de pe lista celor admisi la facultate. Inclusiv Ambasada Marocului a facut, la acel moment, acuzatii gave si a cerut explicatii in acest caz.

 Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 

Prof.Viorel Scripcariu susţine existenţa Consiliului Naţional în aceeaşi formă, în ciuda autosuspendării rectorilor

 Fără a se pronunţa asupra deciziei celor cinci rectori din Consorţiul Universitaria de a se suspenda din Consiliul Naţional al Rectorilor, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, condamnă ideea de segregare din rândul CNR. 

 Acesta consideră că reprezintă un element de normalitate existenţa unui for în care universităţile de stat şi universităţile private din ţară să coexiste, să dezbată şi să aibă un vot în luarea unor decizii comune. „Dacă mă întrebaţi cum comentez autosuspendarea colegilor nu vreau să comentez în niciun fel. Dar vreau să spun atât – Consiliul Naţional al Rectorilor este un organism naţional, de aceea se cheamă «consiliu naţional», şi conţine toate universităţile din ţară, atât de stat cât şi private. Este un organism naţional, în care sunt toate universităţile, şi aşa ar trebui să fie în continuare“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

El a apreciat că, deşi există o apropiere între cele cinci universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, printre care şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, dar şi între univer­sităţile tehnice şi cele de medicină şi farmacie, în felul în care funcţionează acum CNR nu a observat vreo intenţie de segregare. „Nu există grupuri în cadrul CNR. La cele două întâlniri la care am participat din februarie încoace, în calitate de rector, s-au discutat multiple probleme, toate supuse la vot şi s-a făcut un raport final comun la fiecare dintre cele două. Nu am sesizat nicio intenţie de segregare a unor grupuri de universităţi“, a adăugat acesta.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, în cadrul reunirii de la Iaşi, rectorii a cinci dintre cele mai importante din ţară s-au autosuspendat din CNR invocând disfuncţionalităţi grave ale acestui for.

 Publicație: Ziarul de Iași