Cea mai importantă carte pentru biologii români se lansează la Iași

Sâmbătă, 9 decembrie, Societatea Ornitologică Română lansează și la Iași cea mai importantă carte pentru biologii români, în anul 2017 – Ghidul pentru identificarea păsărilor. Este vorba despre cartea care conține toate speciile de păsări din Europa, Nordul Africii și o parte din Orientul Mijlociu, cu descrierile pentru fiecare specie, hărți de distribuție și ilustrații de o calitate pe care nu o întrece niciun alt ghid din Europa.

Cartea a fost declarată „Cel mai bogat și mai cuprinzător ghid de identificare a păsărilor” de celebra publicație The Times și se află deja la a doua ediție internațională. Produsă și comercializată de editura Bonnier din Suedia, cartea a existat și pe piața din țara noastră, dar în engleză.

Lucrarea a fost tradusă de dr. Emanuel Ștefan Baltag, cercetător la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, consultant științific a fost biologul Sebastian Bugariu, iar corectura de specialitate a fost asigurată de biologul Alida Barbu. Toți cei trei specialiști de la SOR vor fi prezenți la lansarea ieșeană, care va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12, la Grădina Botanică, în Serele Noi.

Ani de zile, biologii români au folosit ediția în limba engleză a acestei cărți, iar denumirea editurii din Anglia, Collins, a devenit pentru ei ca Adidas-ul pentru pantofii sport – un substantiv comun care desemna cel mai bun ghid de păsări. De altfel, ediția în limba română aduce o reverență precedentelor cărți folosite, iar la fiecare specie descrisă apar denumirea științifică (în limba latină), denumirea populară din limba română și denumirea populară din  limba engleză.

Publicație : Ziarul de Iași  și Bună Ziua Iași