Veste BUNA pentru studentii Universitatii Cuza din Iasi. Este vorba de burse

Reprezentantii Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi au transmis ca au fost informati cu privire la publicarea in Monitorul Oficial (MO) nr. 523 din 06.07.2017 a Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 4104 din 21.06.2017 privind modificarea si completarea Anexei la Ordinul nr. 3392 din 27.02.2017.

Acesta prevede stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru studentii din invatamantul superior de stat, invatamant cu frecventa, care reglementeaza acest lucru. Conform acestui act normativ, incepand chiar din acest an universitar, bursele studentilor, indiferent de tipul acestora (sociale, de merit, de performanta), se vor acorda pe toata durata anului universitar (12 luni), inclusiv pe perioada vacantelor (in acelasi cuantum ca in timpul anului universitar).

Cu toate acestea, in prezent, Universitatea Cuza anunta ca isi desfasoara activitatea in baza unui contract institutional cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN), care nu include acordarea burselor in perioada vacantelor.

„Universitatea nu a primit inca fonduri suplimentare care sa acopere diferenta de bani necesara platii burselor corespunzatoare lunilor de vacanta. Asteptam in continuare detalii despre modul in care va fi implementata aceasta hotarare, pentru a putea oferi studentilor UAIC informatii complete”, au aratat reprezentantii UAIC.

Publicație: Bună Ziua Iași și Bună Ziua Iași

Admiterea de vară la „Cuza“: 6.000 de locuri disponibile

Aproape 6.000 de locuri la licenţă şi master sunt disponibile la admiterea din vară, la Universitatea „Al.I. Cuza“. Dintre acestea, instituţia pune la dispoziţie 3.400 de locuri la buget pentru licenţă, la 81 de specializări din ştiinţele reale şi umane. 

În acelaşi timp, la master există mai multe specializări, un număr total de 128, cu 2.295 de locuri pentru care studenţii care nu plătesc taxă. Desfăşurată între 17 şi 21 iulie, admiterea la UAIC se desfăşoară concomitent atât pentru licenţă, cât şi pentru master, olimpicii având loc asigurat, fără a trece prin concursul de dosare sau vreo probă de evaluare. Există şi o serie de fa­cultăţi care vor avea probă suplimentară la admiterea la licenţă: Dreptul – unde în medie va conta 50% un test la Limba şi literatura română; Educaţia Fizică şi Sportul – unde vor fi probe sportive eliminatorii; şi Kinetoterapie – un test scris la Biologie. La Psihologie, specializarea Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar, va fi o probă eliminatorie de aptitudini muzicale, în timp ce la Teologie Ortodoxă, în funcţie de specializări, vor fi probe vocaţionale de muzică dar şi probă scrisă de specialitate. La Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specialitatea pastorală, media va consta în 40% din nota de la proba orală la Teologie Dogmatică, în timp ce la Informatică se dă test scris la Matematică sau Informatică, care contează 50% din media finală. UAIC va organiza o a doua perioadă de înscrieri între 7 şi 9 septembrie, anul trecut fiind organizat concursul la 12 dintre cele 15 facultăţi ale universităţii.

Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul

 Dezbatere cu ministrul Cercetării, la Iași: De ce ne pleacă inginerii din ţară?

 Ministrul Cercetării, alături de rectori ai universităţilor tehnice din ţară membre ARUT au dezbătut ieri la Iaşi cele mai presante probleme ale învăţămîntului superior de profil.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, împreună cu reprezentanţi ai patru universităţi membre în Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), dar şi cu Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului României au prezentat ieri, de la ora 14, care au fost primele concluzii ale întâlnirii de la Iaşi şi ce demersuri se vor lua, atât în ceea ce priveşte stimularea cercetării în universităţi, dar şi în ceea ce priveşte clasificarea şcolilor doctorale şi a colaborării între universităţi. „Astăzi (n.r., ieri) am discutat, şi vom continua în cea de-a doua parte a zilei cu alte subiecte, în primul rând despre organizarea alianţei universităţilor, în anumite departamente şi direcţii în care vom crea grupuri de lucru pentru a cerceta profund aspecte legate de viziunea în procesul educaţional în învăţământul tehnic românesc, după care, profitând de prezenţa domnului ministru, am discutat aspecte privind cercetarea ştiinţifică în universităţi şi în special în cele tehnice, şi am încheiat discuţiile din prima parte a întâlnirii cu importanţa şcolilor doctorale, iar în cea de-a doua parte a întâlnirii vom vorbi despre clasificarea universităţilor şi despre câteva aspecte strategice privind ingineria în acest secol“, a descris prof.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, preşedinte al ARUT, la începutul întâlnirii.

În cadrul întâlnirii de ieri, care a avut loc în Corpul T al TUIAŞI, sediul Rectoratului, în Sala de conferinţe, au luat cuvântul toţi cei patru rectori prezenţi, Ecaterina Andronescu, dar şi Lucian Puiu Georgescu. Aceştia au scos în evidenţă importanţa învăţământului tehnic şi importanţa păstrării în ţară a inginerilor bine pregătiţi, aceştia fiind „motorul“ economiei şi al dezvoltării economice. Ministrul Georgescu a mutat discuţia spre chestiunile legate de finanţarea învăţământului universitar, despre modul în care sunt utilizaret şi distribuite fondurile. De asemenea, ministrul a mai stabilit ca priorităţi creşterea fondului pentru cercetare cu 75%, nevoia de a stimula financiar cercetătorii din universităţi, un prim demers fiind eliminarea impozitelor pe venitul din cercetare. De asemenea, ministrul a mai scos în evidenţă faptul că la fel de importantă pentru cercetare este şi aplicarea ei, fiind un lucru care ar duce şi la creşterea economică. În finalul întâlnirii s-a discutat despre importanţa susţinerii financiare a cercetării şi cercetătorilor, subliniindu-se că inginerii români pleacă peste hotare chiar dacă România ar avea nevoie în acest moment de aproximativ 150.000 de ingineri.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Academia Română Filiala Iaşi are un nou membru

Academia Română Filiala Iaşi anunţă că prof. dr. Constantin Zălinescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în şedinţa de vineri, 30 iunie 2017, când membrii Academiei Române s-au reunit în Adunare generală pentru alegerea, prin vot secret, de noi membri. Domnul profesor Constantin Zălinescu este cadru didactic la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Matematică şi cercetător la Institutul de Matematică ”Octav Mayer” din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române.

Experienţa profesională : 1976–1980 — profesor de matematică la licee din Iaşi, 1980–prezent – cadru didactic la Facultatea de Matematică a Universităţii Al. I. Cuza Iaşi, 2005–prezent — CSI (1/2 normă), Institutul de Matematică Octav Mayer”, Filiala Iaşi a Academiei Române. Limbi străine cunoscute : franceza şi engleza

Titluri ştiinţifice : Doctor în ştiinţe matematice (1983). Activitatea de cercetare : teoria optimizării (scalară şi vectorială), analiză convexă şi cvasi-convexă, teoria convergenţelor de mulţimi, operatori monotoni. Publicaţii : 106 lucrări publicate sau în curs de apariţie (marea lor majoritate în reviste cotate ISI), dintre care 4 cărţi, cu aproximativ 2200 citari

Granturi finalizate : In calitate de director Incepand cu 1997 pana in present (mai putin 2000) fiecare an a fost acoperit de granturi. Membru în comitete de redacţie : Journal of Convex Analysis, Journal of Optimization Theory and Applications, Optimization. Participări la conferinţe internaţionale : Invited speaker la peste 25 de conferinte. Visiting Professor la univeristati din Italia, Franta, Israel, Spania, India.

Publicație: Ziarul de Iași