Performanţă pentru Iaşul universitar, care „bate“ chiar şi Bucureştiul. Două universităţi ieşene, în cel mai prestigios top internaţional

 

Cele două instituţii sunt „Al.I. Cuza“ şi, în premieră, UMF. Iaşul este astfel singurul centru universitar din România cu două instituţii în cel mai prestigios top internaţional – Times Higher Education. Iaşul este singurul centru academic din ţară care are două universităţi în unul dintre cele mai prestigioase topuri universitare din lume – Times Higher Education. 

Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sunt pe poziţiile globale 800-1.000, în contextul în care mai sunt doar alte trei universităţi din ţară care au intrat în clasament: Univer­sitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, cel mai bine clasată, în zona 600-800, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. O premieră mai mare în acest context înregistrează Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, care este prima şi singura universitate de profil care pătrunde într-un clasament ce favorizează, în general, universităţile comprehensive. „Este un clasament extrem de complex, şi este o mare onoare să ne aflăm acolo. Este un panel independent care judecă pe mai multe direcţii, principalele fiind teaching, education, număr de studenţi, repartizarea lor, număr de publicaţii, de citări, contractele cu industria şi alte lucruri de genul acesta. Există şi un panel de cercetători independenţi care evaluează cum este apreciată internaţional universitatea. Este cel mai va­loros şi apreciat ranking care există“, a declarat prof.dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iaşi.

Care sunt criteriile

Ţinând cont de faptul că doar 1.000 de universităţi din cele 20.000 de instituţii de învăţământ superior care există în lume sunt luate în calcul pentru această clasificare, munca pentru a realiza clasamentul şi corespondenţa cu universităţile evaluate a durat mai bine de 12 luni. Se ţine cont practic de cinci aspecte, în funcţie de procente: activitatea de predare – 30%, activitatea de cercetare – 30%, impactul activităţilor de cercetare ca urmare a numărului de citări – 30%, activitatea internaţională – 7.5%, şi transferul de cunoştinţe către mediul socio-economic – 2,5%. Defalcat pe mai multe categorii, cele 5 direcţii au 13 indicatori de performanţă, iar, spre exemplu, la vizibilitatea academică la nivel internaţional, UMF este pe prima poziţie în ţară şi pe 428 la nivel mondial.

Datele care analizează activitatea Şcolii Doctorale a UMF o clasează pe poziţia 814 la nivel internaţional. „Întotdeauna se făcea comparaţia această incorectă – nu ai cum să fii competitor direct cu o universitate de tip general precum Babeş – Bolyai, Cuza sau Universitatea Bucureşti, pentru că au mai multe resurse, mai multe cadre didactice şi mai multe specializări. De aceea este atât de importantă intrarea noastră în acest top. Sunt domenii unde se putea şi mai bine, dar nu ne amăgim că vom putea ajunge în top 500. Însă ne ajută mult acest ranking pentru a corecta anumite domenii, să ne focusăm mai mult asupra lor ca politică instituţională. Rankingul este un feedback, ca un audit“, a completat prof.dr. Adrian Covic. Acesta a mai completat că rezultatul UMF este datorat muncii unei echipe de sute de persoane care au publicat articole în reviste cotate internaţional.

Publicație : Ziarul de Iași

Ieri a început admiterea de toamnă la universităţi

Două universităţi de stat din Iaşi au început de ieri sesiunea de toamnă de admitere. Universitatea „Al.I. Cuza“ a pregătit pentru sesiunea de admitere din toamnă 7 – 9 septembrie un număr de 340 de locuri la buget, 1.160 la taxă şi 195 la fără frecvenţă, la care se pot înscrie bobocii de toamnă. Şi prezenţa a fost ridicată în prima zi, fiind depuse 418 dosare la cele 15 facultăţi ale UAIC. 

Cele mai multe, aproape o treime, s-au înregistrat la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 136 pe 15 de locuri disponibile la buget şi 292 disponibile la taxă. Apoi a urmat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, unde s-a înregistrat şi concurenţa record din vară, aproape 6,5 candidaţi pe un loc, cu 106 candidaţi pe două locuri la buget şi 147 la taxă.

n rest, concurenţa la UAIC a fost peste limitele din toamna anilor trecuţi – 15 candidaţi la Biologie pe 54 de locuri bugetate; 6 la Chimie, pe 46 de locuri bugetate; 12 la Educaţie Fizică şi Sport, doar la specializarea sport şi performanţă motrică, unde sunt 50 de locuri, în rest fiind ocupate toate locurile; 47 la Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice pe 14 locuri bugetate şi 165 la taxă; 4 la Fizică pe 43 bugetate; 24 la Geografie şi Geologie pe 86 bugetate; 11 la Istorie pe 8 bugetate; 42 la Litere pe 29 bugetate; 4 la Matematică pe 10 locuri la taxă; 9 la Teologie Ortodoxă pe 28 de locuri bugetate; 2 la Teologie Romano-Catolică pe 15 locuri bugetate.

În acest an, Dreptul şi Informatica nu mai organizează admitere în sesiunea de toamnă. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ există 116 locuri la buget şi 85 la taxă scoase la concurs în această toamnă, perioada de înscriere fiind  7 – 12 septembrie. În prima zi de admitere au fost depuse 25 de dosare, doar la trei facultăţi – Agricultură, 10 dosare, Horticultură, 7 dosare, şi Zootehnie, 8 dosare, fiindcă Medicina Veterinară şi-a ocupat toate locurile din vară.

Publicație : Ziarul de Iași

 

SCHIMBARE majora la Universitatea Tehnica din Iasi! Rectorul institutiei a facut un gest SUPERB

 

In urma demersurilor realizate de conducerea Universitatii Tehnice din Iasi, anume a rectorului institutiei – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, Ministerul Educatiei Nationale a aprobat modificarea denumirii Facultatii de Inginerie Chimica, aceasta devenind Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” • „Pentru tot ceea ce a insemnat rectorul Cristofor Simionescu pentru Politehnica ieseana, ma simt onorat sa pot sa îi aduc acest palid omagiu prin adaugarea numelui sau facultatii pe care a iubit-o cel mai mult. In acelasi timp, am propus Primariei Municipiului Iasi, si avem sustinerea domnului primar Mihai Chirica, ca strada care delimiteaza Campusul didactic în partea opusa Bahluiului sa poarte numele Academician Cristofor Simionescu”, a mai mentionat profesorul Cascaval 

In urma demersurilor realizate de conducerea Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a aprobat modificarea denumirii Facultatii de Inginerie Chimica, aceasta devenind Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu”.  „In acest mandat am reusit ceea ce am mai incercat fara succes în anii trecuti, si anume sa facem un prim pas în recunoasterea concreta si deschisa a contributiei covârsitoare a academicianului Cristofor Simionescu la dezvoltarea Politehnicii iesene în anii sovaitori de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul Universitatii Tehnice.

De reliefat ca, in istoria Politehnicii iesene, cei 23 de ani ai mandatului de rector al academicianului Cristofor Simionescu (1953-1976) au fost cei mai consistenti în ceea ce priveste dezvoltarea patrimoniala si educationala, vizibilitate si recunoastere a universitatii. In aceasta perioada, patrimoniul Politehnicii a crescut de peste sase ori, s-a demarat constructia Campusului Studentesc Tudor Vladimirescu si s-a finalizat cea mai mare si moderna cantina studenteasca, numarul specializarilor a crescut aproape de trei ori, ceea ce a facut ca numarul studentilor sa creasca de zece ori.
Respectând istoria reala a Universitatii Tehnice din Iasi, se poate afirma ca domnia sa este ctitorul Politehnicii iesene moderne si ca acelei perioade îi se datoreaza într-o masura covârsitoare ceea ce reprezinta aceasta universitate acum.

„Pentru tot ceea ce a insemnat rectorul Cristofor Simionescu pentru Politehnica ieseana, ma simt onorat sa pot sa îi aduc acest palid omagiu prin adaugarea numelui sau facultatii pe care a iubit-o cel mai mult. In acelasi timp, am propus Primariei Municipiului Iasi, si avem sustinerea domnului primar Mihai Chirica, ca strada ce delimiteaza Campusul didactic în partea opusa Bahluiului sa poarte numele: Academician Cristofor Simionescu”, a mai mentionat profesorul Cascaval.

Publicație : Bună Ziua Iași