Cel mai TARE CONCURS national, la disciplina Chimie, la Universitatea Cuza din Iasi

Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi organizeaza, sub motto-ul „Fii si tu chimist!”, astazi, 8 aprilie 2017, cea de a IX-a editie a Concursului de Chimie Magda Petrovanu. La editia din acest an s-au înscris 1.500 elevi, 665 la nivel de gimnaziu, ce provin din institutiile de învatamânt preuniversitar din 13 judete, Bucuresti si Republica Moldova care vor fi însotiti de 278 cadre didactice coordonatoare.
Proba de concurs se va desfasura pe profiluri si niveluri de studiu ale disciplinei Chimie, în 17 amfiteatre ale Universitatii Cuza, între orele 10:00-11:00 pentru elevii de gimnaziu si, respectiv 10:00-12:00 pentru concurentii de liceu. Festivitatea de premiere va avea loc tot astazi.
De asemenea, toti participantii pot vizita, dupa desfasurarea concursului, Gradina Botanica Anastasie Fatu si Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, având intrarea libera. Cei care doresc, pot asista la efectuarea unor experimente demonstrative de catre studentii din asociatia ASCIS, organizate în unul din laboratoarele facultatii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Raportul rectorului după un an de mandat

Universitatea Tehnică este pe primul loc în Iaşi la articole ştiinţifice publicate

 Rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) şi-a prezentat raportul de activitate, după primul său an de mandat, în cadrul unei şedinţe festive a Sena­tului. Prof. univ. dr. ing. Dan Caş­caval a prezentat realizările universităţii, dar şi planurile pentru anul viitor, subliniind faptul că reuşitele nu sunt doar ale sale, ci a întregii echipe de la conducerea TUIAŞI.

„Am dorit să depăşim formalismul prezentării în faţa Senatului a rezultatelor ultimului an, fiindcă la aceste rezultate au contribuit practic toţi colegii mei, atât din zona didactică cât şi din zona administrativă. De aceea merită să fie prezentat în faţa unei comunităţi mult mai largi şi mă bucur că aţi răspuns invitaţiei noastre“, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval. La evenimentul care a avut loc în Aula Universităţii Tehnice din Copou au participat membri ai corpului didactic, academic, dar şi studenţi de la TUIAŞI. În cadrul prezentării, rectorul a expus o parte dintre schimbările la nivel de structură a universităţii tehnice.

Pe plan didactic a specificat faptul că numărul de studenţi a crescut la studiile de licenţă şi doctorat şi s-au acredidat trei noi specializări la studiile de licenţă. Cu toate acestea, rectorul şi-a arătat îngrijorarea în ceea ce priveşte numărul de teze doctorale finalizate anul trecut. Chiar dacă numărul de teze doctorale susţinute anul trecut a fost mic, rectorul a scos în evidenţă faptul că cercetarea nu a avut de suferit. Astfel, Dan Caşcaval a arătat că, în clasamentul SCImago, TUIAŞI se află pe poziţia a IV-a la nivel naţional şi ocupă prima poziţie în Iaşi, cu peste 1.000 de lucrări ştiinţifice publicate, dintre care 700 în reviste de importanţă internaţională. Rectorul a mai prezentat şi o parte dintre lu­crările realizate în campusul din Tudor Vladimirescu, dar a vorbit şi despre construcţia căminului finanţat de către Guvern prin Compania Na­ţională de Investiţii.

Şedinţa festivă de vineri a fost prezidată de preşedintele forului academic prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, care a pezentat şi acesta un raport al hotărârilor luate de către Senatul universităţii, iar în încheierea şedinţei festive a luat cuvântul şi prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea şi comunicaţiile digitale la TUIAŞI, care a încercat să schimbe stereotipurile în care sunt încadraţi, de regulă, inginerii. Astfel, acesta a arătat că trecem printr-o schimbare de paradigmă, iar profesorii trebuie să se adapteze, măcar într-o mică măsură, la schimbările care apar într-o societate. La manifestare a fost prezent şi primarul Iaşului, Mihai Chirica, care i-a oferit rectorului Dan Caşcaval o diplomă de excelenţă în educaţie.

Publicație : Ziarul de Iași și Ziarul de Iași  și Bună Ziua Iași

 

Universitatea „Cuza“ scoate la bătaie cea mai râvnită poziţie din instituţie: se caută director cu salariu de peste 2.000 de euro „în mână“

 Cine este favorit pentru postul deţinut în ultimii peste 15 ani de economistul Bogdan-Eduard Pleşcan ?

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi a scos la concurs postul pentru director general administrativ, funcţia cel mai bine plătită din aparatul administrativ al instituţiei de învăţământ superior, remunerată, conform unor surse din mediul academic, cu peste 10.000 de lei net, lunar. Funcţia a fost ocupată în timpul mandatelor ultimilor doi rectori al UAIC – prof.dr. Dumitru Oprea şi prof.dr. Vasile Işan – de către ec. Bogdan-Eduard Pleşcan. Pe fondul unor schimbări anunţate la nivelul viziunii administrative de către rectorul ales anul trecut, prof.dr. Tudorel Toader, actual ministru al Justiţiei, în locul lui Pleşcan a fost numit interimar ec. Costel Palade, care a fost în ultimii zece ani administrator şef al Facultăţii de Drept. Surse din universitate afirmă şi faptul că acesta se va înscrie la concurs, fiind unul dintre favoriţii ocupării postului, îndeplinind toate criteriile solicitate de conducerea UAIC în anunţul de concurs. În prezent, ec. Bogdan-Eduard Pleşcan a dat concurs şi a fost numit director pe noua poziţie înfiinţată la finele anului trecut, pentru conducerea Direcţiei Coordonare Cămine – Cantine – Informatizare. În ceea ce priveşte condiţiile specifice necesare pentru a participa la concurs şi a ocupa funcţia contractuală ulterior, UAIC cere studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă, în domeniul ştiinţe economice sau ştiinţe administrative, studii de master sau studii aprofundate, absolvite cu diplomă, în aceleaşi domenii, cât şi vechime într-o funcţie de conducere, într-o instituţie bugetară, de cel puţin zece ani. Dosarele pot fi depuse până pe 19 aprilie, proba scrisă va avea loc pe 8 mai, iar ulterior se vor stabili data şi ora interviului.

Comisia de concurs este formată din prof.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, care-l suplineşte pe prof.dr. Tudorel Toader, în calitate de preşedinte al comisiei, membri fiind Răduţ Marian Bîlbîie, reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, şi prof. dr. Corneliu Iaţu, prorector al universităţii.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Universităţile ieşene sunt obligate de minister să plătească anual mii de euro pe softuri absolut inutile

Marea luptă cu plagiatul: bani aruncaţi la coş

 Una dintre cele mai sensibile probleme la nivelul universităţilor din Iaşi, dar şi din România – cea a plagiatului – caută rezolvări care momentan par a fi imposibil de găsit. Şi asta mai ales ca urmare a deficienţelor softurilor anti-plagiat pe care sunt obligate să le folosească. În martie 2016, conducerea Ministerului Educaţiei de la momentul respectiv a dat o ordonanţă de urgenţă care are efecte şi astăzi – ce obligă instituţiile de învăţământ superior să folosească anumite softuri anti-plagiat pentru a verifica lucrările de doctorat. Cel mai răspândit soft din ţară, folosit şi de trei instituţii de învăţământ superior ieşene, este sistemantiplagiat.ro, care are însă probleme grave de funcţionare. Reprezentanţii universităţilor se plâng de faptul că acesta nu păstrează în baza de date toate lucrările verificate – după ce trec prin sistem, ele sunt şterse, nu poate verifica dacă doctoratul analizat este tradus din cărţi din limbi străine, şi oferă un raport de similitudine (la finalul analizării) care consideră un plagiat inclusiv prezenţa de mai multe ori, în cadrul aceluiaşi document, a numelui universităţii, sau chiar a cuprinsului, care se repetă în notele de subsol. Pe scurt: mii de euro aruncaţi anual la coş, doar ca să nu putem spune că autorităţile din educaţie nu luptă cu fenomenul plagiatului.

În momentul de faţă, softul respectiv este folosit de către trei universităţi – de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), de Medici­nă şi Farmacie „Grigore T. Popa“ (UMF) şi cea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TU IASI). Însă problemele semnalate de către acestea sunt multiple. Cei de la USAMV, spre exemplu, spun că există situaţii ilare, în care coordonatorul unei teze de doctorat şi doctorandul caută sinonime pentru cuvinte fiindcă softul nu este suficient de inteligent încât, în raportul final, să nu ia în calcul repetiţiile din lucrare care conţin titlul, tematica, nu­mele universităţii şi al facul­tăţii, chiar şi din bibliografie sau citatele din text. Fiindcă, dacă o lucrare este identificată în raport cu peste 40% similitudine cu alte surse sau chiar fragmente din aceeaşi teză, este determinată ca fiind un plagiat şi respinsă.

15% este acceptat

Similitudinile între 15 şi 40 la sută sunt reformulate de coordonator şi student, iar ce este sub 15% se consideră normal. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, spre exemplu, cei de la UMF au luat în calcul o investiţie şi au declanşat procedurile ne­ce­sare pentru a achiziţiona un alt soft, care să fie recunoscut de minister, şi care să fie exclusiv din fondurile proprii ale univer­sităţii. Ei folosesc în prezent tot softul celor de la sistemantiplagiat.ro. Un caz aparte în această discuţie este la Universitatea Tehnică. Reprezentanţii acesteia au achiziţionat accesul la soft pentru verificarea a 25 de milioane de caractere, pentru care au plătit aproximativ 8.000 de lei, dar cum au exis­tat mai multe lucrări, s-a mai achiziţionat încă pe atât. Prof.dr. Liviu Goraş, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al TUIASI, explică însă că problema copiatelor este mult mai complexă, şi nu poate fi rezolvată printr-un soft, ci depinde de bazele de date la care acesta este conectat. „Cineva poate să copieze dintr-un articol scris într-o altă limbă, şi atunci putem să avem softuri oricât de minunate fiindcă niciunul nu face traduceri“, a spus prof. dr. Liviu Goraş. Mai mult decât atât, lucrările în domeniul tehnic au anumite particularităţi, cum ar fi diagra­mele, ecuaţiile, diferite no­taţii care sunt greu de ana­lizat prin comparaţie cu alte lucrări.

Furt de idee ştiinţifică, cel mai mare pericol

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi face notă discordantă în această dis­cuţie cu privire la plagiate. În UAIC există din 2009 un soft folosit primordial de către cei de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – SafeAssign, care face parte din platforma Blackboard. Din 2016, de când a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care reglementează acest domeniu, softul a fost preluat la nivelul întregii universi­tăţi. Acesta foloseşte trei surse de verificare – resurse disponibile pe Internet, baza de date a Blackboard, unde se găsesc lucrări de la toţi cei care cumpără accesul aici, baza de date a instituţiei (fiind mai performant decât cel folosit în rest de universităţi), dar şi baza de date ştiinţifică ProQuest. Nici acest soft nu traduce însă din limbi străine, nu are acces la multiple baze de date ştiinţifice, dar reprezentanţii UAIC spun că aşa ceva ar fi şi imposibil, dat fiind faptul că accesul este contra cost pentru fiecare dintre aceste baze de date. Reprezentanţii UAIC re­marcă însă o altă problemă care se relevă la nivel na­ţional. „Lipseşte o strategie, o mentalitate unitară, la nivel de ţară – folo­sirea unui software comun, a unei baze de date comune pentru toate domeniile de specializare. Este imposibil de realizat“, a declarat Lucian Berechet, care admi­nis­trează funcţio­narea platformei în cadrul FEAA. El a mai spus că orice soft poate să descopere fără mari dificultăţi copierea prin copy/ paste, dar există un plagiat mai subtil care este imposibil de identificat de orice soft, indiferent de cât de complicat ar fi. „Furtul de idee ştiinţifică originală, îmbră­ca­tă în alte cuvinte, care în final exprimă ace­eaşi idee. Acesta este plagiatul insi­dios pe care doar specia­listul îl poate decripta. Vor­bim despre parafrazări atent ela­borate, care se doresc a avea ca rezultat o lucrare originală. Se poate vorbi şi des­pre autplagiat – autorii scriu lucrări noi bazându-se, într-o oarecare măsură, pe ce au scris tot ei cu ceva timp în urmă. În aceste cazuri apare întrebarea: care este valoarea adăugată a conţi­nutului nou, dacă acesta face referire la un subiect deja consumat?“ a adăugat Lucian Berechet.

Câteva „şmecherii“

Fiindcă se verifică şi lucrările de la licenţă şi master, softul celor de la „Cuza“ a determinat metode ingenioase în rândul studenţilor cu scopul de a-l păcăli – se includ în lucrarea finală fotografii tip print-screen ale unor pagini de Word, ca să nu poată fi folosite paragrafe pentru căutarea în baze de date, sau introducerea caracterelor de culoare albă (litere, semne, practic orice) pentru a separa cuvintele, bulversând astfel softul dacă inginerii de sistem nu sunt atenţi.

Publicație : Ziarul de Iași

Dezbatere: ce viitor are presa tiparită în fața ofensivei online?

 Destinul presei scrise și evoluția celei online au fost doar câteva din aspectele discutate de studenții ieșeni cu profesorii lor la „Zilele Jurnalismului Local”.

La întâlnirea care a avut loc în sala Ferdinand a Universităţii Al. I. Cuza au participat şi reprezentanţi din presa scrisă. Învitaţii acestui „curs” au fost profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, profesorul universitar Alexandru Lăzescu, preşedintele cotidianului „Ziarul de Iaşi”, Robert Ferenţ, redactor şef la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” şi Alina Cojocaru, redactor şef la „Zile şi Nopţi”.

Alexandru Lăzescu a vorbit despre reţelele de socializare, care, în opinia acestuia, sunt nocive de la un punct, şi despre rolul internetului. “Ce omoară jurnalismul în momentul acesta, în special presa scrisă? Faptul că s-a decuplat publicitatea de editorial. Acum avem site-uri de joburi, auto, etc. Ne mişcăm în această zonă de constrângeri diferite, provocări. Jurnalismul în sine este o meserie cu o reputaţie grav afectată”, a explicat printre altele Lăzescu. Invitaţii au mai vorbit despre intervenţia politicului în presă, despre situaţia financiară a ziarelor şi slaba pregătire a studenţilor din ultimii ani care au ieşit de pe băncile Facultăţii de Jurnalism.

“Suntem într-o fază de analfabetism funcţional. Mulţi nu mai ştiu să citească. Nu va dispărea printul, ci se va ajunge la o stratificare. O revenire a presei de diferite niveluri ţine de situaţia financiară”, a menţionat Stelian Dumistrăcel, cel care predă studenților de la Jurnalism noţiuni de lingvistică. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediţie a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

În cadrul „Zilelor Jurnalismului Local”, ieri, au avut loc workshopuri la care au participat pentru membrii Asociaţiei. Scop principal este îmbunătăţirea relaţiei dintre jurnalişti şi bloggeri şi împărtăşirea de experienţe, sfaturi, impresii sau idei între studentşi şi profesori.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

EXCLUSIV! IMAGINI, IN PREMIERA, din INTERIORUL unui spatiu unde se fac cele mai tari EXPERIMENTE din intreg Iasul! Iata cine este OMUL din spatele ACESTORA

  • In premiera, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, au reusit sa aiba acces in INTERIORUL unui spatiu unde se fac cele mai tari EXPERIMENTE din intreg Iasul! • Mai mult, interesantul si originalul personaj care se ocupa de acest loc a facut o serie de marturisiri, de-a dreptul spectaculoase, in legatura cu proiectele de viitor pe care le are in plan • Interesant si de apreciat este ca, angajatul celei mai vechi universitati moderne din tara a reusit sa stranga, doar prin efort intelectual, o suma fabuloasa • Este vorba de aproximativ doua milioane euro • Fie ca este vorba de combaterea efectelor devastatoare ale prafului si nisipului din faimosul desert african Sahara la Iasi, reabilitarea Palatului Culturii sau efectele poluarii in fosta capitala a Moldovei, colaborari pe zona aero-spatiala sau teste pe zona unor noi tehnologii medicale, toate il au in prim-plan pe conf. univ. dr. Silviu Gurlui – Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza 
    La doar 45 de ani,conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) este in prim-planul unor importante si valoroase proiecte de cercetare stiintifica la cel mai inalt nivel! Rodul a celor 17 ani de munca in laboratoarele celei mai vechi institutii de invatamnt superior din tara insumeaza atragerea a aproximativ doua milioane euro investiti in si pentru stiinta. Doar pe www.bzi.ro, poate fi urmarit un amplu reportaj foto-video cu profesorul Gurlui, atat despre secretele stiintifice ale laboratorului cat si despre proiectele sale de viitor

Secretele Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri 
Pe acest plan, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu interviu cu cercetatorul iesean care, doar in ultimul deceniu, s-a implicat direct in combaterea si semnalarea efectelor devastatoare ale prafului si nisipului din faimosul desert african Sahara la Iasi, reabilitarea Palatului Culturii sau asupra efectelor poluarii in fosta capitala a Moldovei. Toate acestea, chiar in interiorul unui spatiu unde se fac cele mai tari EXPERIMENTE din intreg Iasul – Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectroscopie si Laseri (LOASL).
„Laboratorul este construit acum 20 ani, printr-un parteneriat cu alte centre universitare din tara dar si cu unele din strainatate precum cele din Franta sau Austria. Dar, noi ne-am dezvoltat prin forte proprii adica prin castigarea unor proiecte stiintifice, atat in Romania cat si pe plan international, ce au implicat derularea unor cercetari pe segmente actuale si cu implicatii majore la nivelul societatii contemporane. De asemenea, usor-usor, aici s-a format si o echipa de cercetatori foarte buna. Competitiva la nivel mondial… Concret, laboratorul are doua mari componente de cercetare, anume una legate de mediu, ceea ce inseamna analiza si monitorizarea compusilor chimici din atmosfera iar, apoi, avem si o directie ce este legata de lasere foarte puternice cu ajutorul carora analizam diverse fenomene”, dezvaluie cercetatorul Gurlui.
Parteneriate cu Agentia Nationala Spatiala 
Modest, extrem de elegant in exprimare, fost profesor invitat al Universitatii Lille 1 din Franta intre 2004 si 2016, cu stagii de cercetare la diferite universitati din Innsbruck – Austria, Anger – Franta, Orsay Paris XI – Franta sau Lille, tot din Franta, arata care sunt parteneriatele pe care le-a avut, le are si le va avea LOASL.

„Noi am dezvoltat si vom dezvolta multe proiecte, fie cu Agentia Spatiala din Romania, fie cu parteneri din Norvegia, asta ca sa dau doar un exemplu! Lucram si cu alte diferite centre universitare din tara. Important este de spus faptul ca lucram cu Platforma de la Magurele, anume pe zona de dezvoltare a laserului de acolo”, mai dezvolta fizicianul.

Spectaculos este ca, pe langa toate acestea, conf. univ. dr. Gurlui si-a propus si realizarea unor motoare de satelit, pentru propulsia unor nanosateliti de tip CubeSAT, bazate pe ablatia laser si a unor polimeri speciali.
„Mai departe, lucrez si la realizarea unui sistem de monitorizare a poluarii atmosferei prin monitorizarea Pamantului la altitudini de 8-10 kilometri folosind spectroscopia optica si baloane speciale pentru altitudini mari anume monitorizare continuua in jurul globului terestru sau Realizarea unui sistem de monitorizare continuua a poluarii traficului auto «dinamic» pentru orice poluant «fotografiere autovehicul si atasate datele de poluare a masinii din mers». Aceasta pentru a controla continuu poluarea pe orice artera de drum si a lua masuri de diminuare imediate anume avertizarea soferilor pentru reducerea vitezei sau de rute ocolitoare. As mai putea mentiona si punerea la punct a unui spectrometru RAMAN miniaturizat integrat in smartphone pentru diagnoza calitatii alimentelor si care sa semnaleze prezenta unor compusi toxici din alimente sau fructe. De asemenea, imi doresc sa pun bazele pentru stabilirea unui sistem capabil sa descifreze cuplajul dintre miscarile tectonice «cutremure de Pamant» si modificarile care au loc la suprafata solului si mai ales in atmosfera terestra «modificari ale campului electromagnetic, temperatura, reactii chimice» sau de producerea unor particule incarcate electric. In final, lucrez si la realizarea unui sistem miniaturizat legat la smartphone pentru analiza aerului expirat de om”, descrie conferentiarul.
Domeniile de competenta ale conf. univ. dr. Silviu Gurlui sunt, in principal, fizica laseriloroptica si spectroscopia atmosfereipoluare si mediu! Rodul muncii si a cercetarilor mele sunt si cele peste 70 de lucrari cotate ISI, H index 12 sau participarea directa cu peste 300 de lucrari la conferinte nationale si internationale din Germania, Franta, Austria, Italia, Serbia, Cehia, Belgia, Bulgaria, Polonia sau Muntenegru. Totusi, dincolo de toate acestea, omul de stiinta considera ca doar pasiunea si munca au stat la baza reusitei sale.

„In acest laborator, oricine ne poate gasi la munca, inclusiv ziua sau noaptea, sambata sau duminica. Succesul, cred sincer, are la baza faptul ca am pus mult suflet, pasiune si am muncit foarte mult. Totusi, o durere pentru mine este ca nu putem sa-i tinem aici, la Cuza sau in tara, pe numerosii tineri pe care i-am format, in principal pentru ca nu exista o sustinere financiara. Aceasta este cea mai mare problema si, sper, ca pe viitor, lucrurile sa se schimbe si sa se faca investitii si pe zona cercetarii si inovarii in tara noastra”, spera Gurlui.

Implicat in zona cercetarii pe zona tehnologiilor medicale ultra-moderne 
Spectaculos este ca, pe langa toate acestea, conf. univ. dr. Gurlui si-a propus si realizarea unor motoare de satelit, pentru propulsia unor nanosateliti de tip CubeSAT, bazate pe ablatia laser si a unor polimeri speciali. De asemenea, laboratorul pe care il coordoneaza este singurul din tara care poate analiza compusii chimici, toxici, din atmosfera.
„Da, este singurul laborator care poate face acest lucru, din Romania. Putem face analize, inclusiv la 15-20 kilometri inaltime. Asadar, avem infrastructura necesara sa facem acest lucru doar mai trebuie ca si ceilalti colegi de-ai nostri, in special de pe zona de Medicina, sa ne sustina si sa conlucreze cu noi… Apoi, daca este se va dezvalui din proiectele noastre de viitor, unul ar fi pe zona de dezvoltare a sistemelor de propulsie satelitara, anume a nano-satelitilor care au un asemenea tip de propulsie. Apoi, sunt proiecte legate de sistem care vor putea fi montate pe roboti care sa actioneze in spatiu. De asemenea, vorbim si de dezvoltarea unor tratamente medicale cu ajutorul fasciculelor laser unde, deja, avem rezultate spectaculoase pe care le vom prezenta, in curand”, anunta coordonatorul Laboratorului LOASL de la Cuza..

Publicație : Bună Ziua Iași

 

REZULTATELE editiei din acest an ale Concursului National de Chimie Magda Petrovanu, derulat la Iasi

Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a organizat, sub motto-ul „Fii si tu chimist!”, la finalul saptamanii trecute (8 aprilie 2017 – n.r.), cea de a IX-a editie a Concursului de Chimie Magda Petrovanu. La editia din acest an s-au înscris 1.500 elevi, 665 la nivel de gimnaziu, ce provin din institutiile de învatamânt preuniversitar din 13 judete, Bucuresti si Republica Moldova care vor fi însotiti de 278 cadre didactice coordonatoare.

Si de aceasta data, echipa Iasului s-a aflat la inaltime si a obtinut cele mai bune rezultate. S-au remarcat cele doua Premii de Excelenta, pentru punctaj maxim, obtinute de Malina Elena Constantinescu, clasa a VIII-a de la Colegiul National, coordonata de prof. Marioara Lacatusu si elevul Constantin Cosmin Teslarasu, clasa a X-a de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri, coordonat de prof. Mihaela Cucos!
De reamintit ca proba de concurs s-a desfasurat pe profiluri si niveluri de studiu ale disciplinei Chimie, în 17 amfiteatre ale Universitatii Cuza. De asemenea, toti participantii au putut vizita, dupa desfasurarea concursului, Gradina Botanica Anastasie Fatu si Muzeul Universitatii Alexandru Ioan Cuza, având intrarea libera. Cei care au dorit, au putut asista si la efectuarea unor experimente demonstrative de catre studentii din asociatia ASCIS, organizate în unul din laboratoarele facultatii iesene.

 Publicație : Bună Ziua Iași