NOUL director de la Biblioteca Central Universitara din Iasi se destainuie! IATA ce plan are

 Ministerul Educatiei Nationale a publicat rezultatele oficiale ale concursului pentru postul de manager al Bibliotecii Central Universitare Mihai Eminescu Iasi! • Cu un total de 91.44 puncte, prof. univ. dr. Bogdan Petru Maleon de la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza va coordona in urmatorii ani, destinul prestigioasei institutii • In acest context, acesta a dezvaluit ce planuri are, din noua postura 

Noul director al Bibliotecii Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu Iasi, dupa anuntul oficial al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) legat de rezultatele finalele ale concursului pentru acest post, este prof. univ. dr. Bogdan Petru Maleon, de la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Concret, la proba scrisa, istoricul Maleon a primit 100 puncte (maximum – n.r.), un punctaj de 86.66 a fost rezultatul acestuia la proba de interviu si sustinerea ofertei manageriale, respectiv 87.66 a fost punctajul la proba scrisa de la evaluare CV-ului. Cu un total de 91.44 puncte, prof. univ. dr. Bogdan Petru Maleon este, pentru o perioada nedeterminata, noul director al BCU Iasi.
„Concursul la care am participat a fost organizat la sediul central al Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, cu respectarea tuturor prevederilor legale si în conditii de deplina transparenta. În perioada urmatoare, îmi propun sa continui, împreuna cu colegii din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu» din Iasi, proiectele pe care le-am initiat si sa demaram altele noi. Directiile strategice sunt subsumate obiectivului general de a îmbunatati serviciile pe care le ofera institutia noastra. Am în vedere modernizarea spatiilor de lectura si crearea de noi facilitati pentru accesul la informatii. Pentru o informare corecta a celor interesati, vom publica pe site-ul oficial www.bcu-iasi.ro planul managerial pe care l-am propus”, a declarat profesorul Maleon.
De precizat ca, noul manager activeaza in cadrul Universitatii Cuza – Facultatea de Istorie, pe zona Istoriei medievale a românilor si universala. Pe de alta parte, acesta a fost si director al Muzeului Universitatii Cuza, iar din aprilie 2015 a ocupat functia de director interimar al Bibliotecii Universitare. De asemenea, marii profesori si istorici iorici ieseni Ion Toderascu si Alexandru Florin Platon (fost decan al Facultatii de Istorie de la UAIC – n.r.) au fost doua dintre personalitatile care l-au inspirat pe Maleon. Pe acest plan, pe 24 noiembrie 2016, Senatul de la UAIC a aprobat solicitarea prof. univ. dr. Maleon privind acordarea unei recomandari necesare participarii la concursul pentru ocuparea postului de director general BCU.

Publicație: Bună Ziua Iași

 Cristian Tudor Popescu va fi vineri la BCU. Va vorbi despre noua sa carte

 Editura Polirom va invita vineri, 9 decembrie, de la ora 13:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi, la o intilnire cu scriitorul si jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre cel mai nou volum al sau, Viata si Opera, aparut recent la Polirom, disponibil si in editie digitala.

Invitati, alaturi de autor: Alexandru Calinescu si Bogdan Cretu

Moderator: Andrei Giurgia

Eveniment organizat cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” si al Asociatiei Studentilor Jurnalisti din Iasi.

„Cristian Tudor Popescu a debutat cu un volum de proze S.F. in 1987, a continuat cu proza, in linii mari, realista dupa 1989 si s-a facut remarcat in mod deosebit cu editorialele din Adevarul, veritabile pamflete politice, intr-un stil transant si savuros. Viata si Opera e o culegere de proze scurte, in mare parte, care s-ar fi putut intitula, daca nu era atit de potrivit titlul ironic pus de autorul insusi pe coperta, Momente si schite. Gratie unui spirit fundamental caragialian. Semnificativa este si deosebirea dintre lumea lui Caragiale si aceea a lui C.T.P. Locul micilor si mijlociilor burghezi Mitica si compania il iau personaje din stratul de jos al societatii, atit aceea dinainte de 1989, cit si aceea de dupa. Oameni banali, cei mai multi, niste amariti, citiva mahari facuti din mucavaua tranzitiei, vorbind fiecare pe limba lui, care ii caracterizeaza la fel de bine precum ii caracteriza limba lor pe Miticii lui Caragiale. Sint in culegere si amintiri, nu tocmai duioase, mizind pe un inteles simbolic, reportaje pline de haz, chiar daca avind subiecte deloc vesele, portrete in tuse puternice, ba chiar si recenzii literare, bunaoara, nimicitoarea analiza a poeziei cu efect sporitor de drojdie a unui fost prim-ministru sau aproape socanta radiografie a scrisorilor adresate Veronicai Micle de catre Eminescu, in care C.T.P vede un personaj curat caragialian, la fel cu acelea din Momente, dar fara a-l lua in deriziune, ci privindu-l ca si cum ar juca in mod constient acest rol. De cit talent si cit umor are C.T.P. in prozele scrise de peste doua decenii incoace, unele inedite, cititorii isi vor da singuri seama, citindu-l. Lectura placuta”! (Nicolae Manolescu).

Cristian Tudor Popescu (n. 1956, Bucuresti), absolvent  al Facultatii de Automatizari si Calculatoare din Bucuresti, este scriitor si gazetar, unul dintre cei mai prestigiosi din Romania de dupa 1989. Filmolog, doctor in cinematografie al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, membru al Uniunii Scriitorilor si Uniunii Cineastilor. Carti publicate: Planetarium (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de S.F., Montpellier); Vremea minzului sec (editia I, Cartea Romaneasca, 1991; editia a II-a, Polirom, 1998); Imperiul oglinzilor strimbe (Societatea „Adevarul”, 1993, antologie S.F.); Copiii fiarei (editia I, Du Style, 1997; editia a II-a, Polirom, 1998; editia a III-a, Polirom, 2013); Timp mort (Polirom, 1998); Omohom (Polirom, 2000); Romania-abtibild (Polirom, 2000); Un cadavru umplut cu ziare (Polirom, 2001); Nobelul romanesc (Polirom, 2002); Sportul mintii(Humanitas, 2004); Libertatea urii (Polirom, 2004); Trigrama Shakespeare. Fictiuni speculative (Corint, 2005); Luxul mortii (Polirom, 2007); Cuvinte rare (Polirom, 2009); Filmul surd in Romania muta. Politica si propaganda in filmul romanesc de fictiune (1912-1989) (Polirom, 2011); Filmar (Polirom, 2013).

Publicație: Ziarul de Iași

„Meseriașii“ fără meserie. În oferta universităților există calificări cărora nu le corespunde nicio ocupație

Statul român investește, anual, sume uriașe pentru educația superioară a mii de studenți care, după trei ani de facultate și doi de masterat, se trezesc pe piața muncii cu studii înalte, dar fără meserie.

Universitățile se întrec în oferte de programe educaționale, iar goana după studenți e mai mare ca niciodată, de când elevii care promovează examenul de bacalaureat sunt tot mai puțini. E firesc, fără studenți, universitățile își pierd menirea. Și banii de la buget. Așa se face că în propunerile unităților de învățământ superior au apărut calificări, multe la nivel de masterat, cu denumiri dintre cele mai pretențioase, dar care, odată absolvite, se dovedesc complet inutile pe piața muncii. Profesorii, autoritățile cunosc bine situația, dar dau vina pe „sistemul, care a acumulat multe bube în timp“.

Președintele Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), Tiberiu Dobrescu, a fost cel care a semnalizat public anomalia. „La ora actuală, în învățământul superior pe nivel de calificare 6, adică nivelul licență, există în registrul național al calificărilor din învățământul superior 567 de calificări. Mai sunt undeva la 1.500 de specializări pentru nivelul 7, adică masterat. Suntem neserioși!

 Publicație: România Liberă