Cursuri de arabă şi ebraică, desfăşurate la Conventus Iași în parteneriat cu UAIC

 Centrul de Limbi Străine şi Formare Continuă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează, la iniţiativa şi coordonarea Conventus Iaşi, o serie de cursuri de limbi străine pentru cei interesaţi să înveţe atât limbi de circulaţie internaţională, cât şi unele mai de nişă. 

Astfel, deşi există cursuri clasice de engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă, cei de la Conventus au în grafic şi susţinerea de cursuri în portugheză, rusă, norvegiană, ba chiar şi în ebraică şi arabă. Totodată, străinii care sunt veniţi în Iaşi la studiu sau la muncă au posibilitatea să urmeze la aceştia cursuri de limbă română cu predare adaptată în funcţie de nevoile acestora. În paralel, sunt deschise înscrierile şi pentru cursuri în vederea pregătirii examenelor naţionale şi internaţionale, indiferent de gradul de dificultate şi de limbă, fiind prezente manjoritatea celor mai importante – DELF, DALF, ZD, TOEFL, IELTS, CAMBRIDGE, TestDAF. Elevii, studenţii şi masteranzii beneficiază de un tarif special de 290 de lei, în timp ce salariaţii plătesc 470 de lei. Un curs intensiv pentru un examen internaţional costă, pentru studenţi, 390 de lei, în timp ce salariaţii vor plăti 570 de lei. Înscrierea la acestea se face prin completarea unui formular online.

Publicație : Ziarul de Iași

Intalnire EDUCATIONALA SOC, astazi, cu rectorii marilor universitati iesene. Unul dintre ei a facut un GEST EXTREM

Astazi, rectorii mariilor universitati de stat iesene participa la cea mai importanta reuniune academica, de anul acesta! • In cadrul acesteia vor fi luate masuri cu impact covarsitor pentru viitorul sistemului de invatamant superior romanesc in urmatorii ani • Principalele puncte abordate sunt: perspectivele cercetarii stiintifice nationale, criterii pentru promovarea în cariera didactica, o noua clasificare a universitatilor, finantarea învatamântului superior respectiv o dezbatere privind raporturile de cooperare între institutiile de învatamânt superior medical românesc si Ministerul Sanatatii • Dincolo de toate acestea, unul dintre rectorii ieseni a facut un gest surprinzator, cu mult timp inainte de programarea reuniunii sefilor institutiilor educationale 
Astazi (9 februarie, 2017 – n.r.), rectorii marilor universitati de stat iesene participa la cea mai importanta reuniune academica, de anul acesta. Concret, Universitatea Politehnica din Bucuresti gazduieste Consiliul National al Rectorilor (CNR). De la Iasi vor participa: prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval – Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi, prof. univ. dr. – chirurg Viorel Scripcariu – Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, prof. univ. dr. ing. Vasile Vantu – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad respectiv prof. univ. dr. Atena Simionescu – Universitatea Nationala de Arte George Enescu (UNAGE).
Cu acest prilej se doreste, in esenta, initierea unui prim contact intre conducerile noi ale celor doua ministere (Educatie si Cercetare), prezentarea strategiilor acestora si corelarea acestor strategii cu propunerile CNR. In plus, sedinta este necesara si pentru a stabili mai clar pasii necesari in procesul de evaluare a Scolilor Doctorale si a universitatilor, care trebuie sa se desfasoare in acest an. Pe de alta parte, TUIASI a propus introducerea pe ordinea de zi a subiectului dedicat „Finantarii invatamantului superior”, mai exact a reevaluarii indicilor de cost per student.
Perspectivele cercetarii stiintifice în România, criterii de abilitare versus criterii pentru promovarea în cariera didactica, calitatea în invatamântul superior, Scoala Doctorala – situatia actuala, cod/metodologie, clasificarea universitatilor – pasii de urmat, evaluatori externi, dubla specializare – situatia legala, dezbatere privind rolul si implicarea agentiilor straine de asigurare a calitatii, dezbatere privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru anul universitar 2017 – 2018, finantarea învatamântului superior, hotarea privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru studentii din învatamântul superior de stat, cursuri de zi, proiecte finantate din fonduri europene – sustenabilitate, lectii învatate si perspective, scolarizarea tinerilor de origine etnica româna, a cetatenilor români cu domiciliul în strainatate si a cetatenilor straini, accesul la învatamântul din România, anul pregatitor de Limba româna. Se va aborda si participarea la târguri internationale de educatie a universitatilor membre CNR, participare CNR la reuniuni: European University Association sau Agence Universitaire de la Francophonie. In final, se va derula si o dezbatere privind raporturile de cooperare între institutiile de învatamânt superior medical românesc si Ministerul Sanatatii”, se arata in agenda Consiliului.
Ce au decis liderii Consortiului Universitaria
Dincolo de toate acestea, in luna noiembrie 2016, cinci dintre cele mai importante universitati din România, întrunite la Iasi în cadrul Consortiului Universitaria, au decis sa întreprinda o serie de actiuni comune pentru a deveni o forta de revitalizare si de impunere a standardelor în învatamântul superior românesc. Printre acestea se regaseste si Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, prin rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Pe acest plan, inclusiv la finalul saptamanii trecute, alaturi de omologii: prof. univ. dr. Mircea Dumitru – Universitatea din Bucuresti, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop – Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si prof. univ. dr. Marilen Pirtea  -Universitatea de Vest din Timisoara au transmis o scrisoare publica autoritatilor prin care se solicita transparenta si predictibilitate pentru cercetarea româneasca.
„Ne aratam profunda îngrijorare fata de modul în care conducerea Ministerului Cercetarii si Inovarii intentioneaza sa schimbe componenta, atributiile si modalitatea de functionare a consiliilor consultative, asa cum anunta în adresele trimise presedintilor acestora. Atragem atentia asupra faptului ca toate aceste consilii au fost constituite în urma unor ample procese de consultare a comunitatii stiintifice din tara si diaspora, derulate respectând principiile transparentei, meritocratiei si al integritatii. Membrii consiliilor consultative sunt cercetatori cu reputatie nu doar în tara. Multi dintre acestia reprezinta elite ale cercetarii internationale. Mai mult, rolul acestor consilii este esential în acest moment, într-o perioada în care activitatea de cercetare si comunitatea stiintifica se confrunta cu multiple probleme ce tin nu doar de finantare, dar si de alinierea la practicile comunitatii internationale. La momentul actual, activitatea de cercetare la nivelul universitatilor este subfinantata, în conditiile în care comunitatile academice reprezinta un adevarat potential în inovare si dezvoltare”, se arata, in principal, in document.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Facilităţi financiare consistente pentru studenţi

Subvenţia alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor înregistrează o creştere de la 83 lei/student bugetat/lună la 201 lei/student bugetat/lună, începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017.

Această măsură a condus la o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 milioane de lei faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop. Bursele se acordă pe perioada derulării tuturor activităţilor didactice, iar numărul beneficiarilor depăşeşte 150.000 de studenţi”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Condiţiile de eligibilitate pentru a intra în posesia burselor, precum şi sumele repartizate în funcţie de fiecare tip de bursă (performanţă, merit, studiu, socială) sunt stabilite de senatul fiecărei instituţii de învăţământ, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei şi cu regulamentele proprii.

În acelaşi context, reamintim că începând cu 1 februarie, potrivit unei hotărâri de Guvern, studenţii români şi străini din învăţământul universitar cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – au gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor. Suma alocată bugetului Ministerului Transporturilor pentru decontarea facilitaţilor la transportul pe calea ferată şi cu metroul a elevilor şi studenţilor este de 200 milioane lei.

 Publicație : Evenimentul