Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi le cere studentilor parerea despre serviciile oferite de institutie

Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi demareaza un sondaj, in randul propriilor studenti, a unui chestionar de satisfactie ce vizeaza opinia acestora in legatura cu serviciile administrative si academice oferite. Acesta este lansat anual, pentru a evalua perceptia tinerilor într-un mod sistematic si pentru a întelege mai bine ce îsi doresc de la universitate.

„Este important pentru reprezentantii universitatii sa cunoasca aceste aspecte, pentru a îmbunatati activitatile care presupun interactiunea cu studentii de la nivelul facultatilor sau la nivelul bibliotecilor, oferta cursurilor de dezvoltare personala si profesionala, conditiile de cazare în camine si pentru a se centra mai mult pe nevoile studentilor. Prin intermediul chestionarului, ai posibilitatea de a transmite în mod anonim un mesaj direct catre universitate. Esti multumit? Ai sugestii pentru îmbunatatire? Raspunsul tau poate aduce o schimbare! Cu cât sunt mai multe raspunsuri, cu atât vocea studentilor va fi mai puternica si schimbarea mai vizibila”, transmit reprezentantii Departamentului Servicii pentru Studenti si Absolventi (DSSA) de la Cuza.
De asemenea, primii studenti care completeaza chestionarul pot câstiga unul dintre urmatoarele premii: 15 locuri la un training organizat de Echipa DSSA, trei locuri de consiliere individuala cu specialistii de consiliere în cariera, realizarea CV-ului într-o maniera creativa si 20 de teste pentru o mai buna autocunoastere. Acestea vor fi oferite aleatoriu, în ordinea completarii chestionarului, studentilor care îsi lasa adresa de email, pentru a putea fi contactati. Chestionarul poate fi completat aici: bit.ly/satisfactieuaic

Publicație: Bună Ziua Iași

O delegaţie din China a vizitat Universitatea „Al. I. Cuza“

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost vizitată pe 5 mai de o delegaţie a Republicii Populare Chineze, discutând cu reprezentanţii conducerii instituţiei de învăţământ superior despre posibilităţile de colaborare pe viitor, în special pe plan academic.

Delegaţia a fost formată din Uan Jianwu, consilierul cultural al Ambasadei Republicii Populare Chineze, şi Jian Hongyue, directorul Centrului Cultural Chinez din Bucureşti. Din delegaţie au mai făcut parte şi Tan Mi Tiberiu, interpretul ambasadei, cât şi Marieta Anastasescu, avocatul ambasadei în proiectul Centrului Cultural Chinez din Bucureşti. La Iaşi a fost prezent la întâlnire şi senatorul PNL din Iaşi, Iulia Scântei. La întâlnirea care a avut loc la rectoratul UAIC au participat ordonatorul de credite al universităţii, prof.dr. Mihaela Onofrei, şi decanul Facultăţii de Litere, conf.dr. Ioan Lihaciu. „În cadrul vizitei s-a discutat despre posibilitatea colaborării cu universităţi din China şi a dezvoltării de proiecte de educaţie şi cercetare, despre organizarea de evenimente culturale şi expoziţii, precum şi sprijinirea mediului de afaceri al Iaşului prin identificarea unor direcţii de interes comun“, au transmis reprezentanţii UAIC.

PublicațieZiarul de Iași

 

Cine a castigat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“? Decernarea, joi la Universitatea „Cuza“. Intrarea libera!

 Juriul a selectat volumul „Trecerea“ al lui Cătălin Pavel, apărut la Editura Cartea Românească.

Marele câştigător al celei de-a XIV-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este scriitorul Cătălin Pavel, cu volumul „Trecerea“, apărută la Editura Cartea Românească anul trecut.

Premiul pentru debut va reveni lui Mihai-Bogdan Atanasiu, pentru volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic”, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, o carte care prezintă biografia lui Ion Neculce, dar şi a personalităţilor cu care cronicarul a interacţionat.

Gala de premiere va avea loc joi, 11 mai, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, de la ora 17.

Cătălin Pavel a fost ales ca având cea mai bună carte de proză apărută în anul 2016, membrii juriului selectând „Tre­cerea“ dintre alte volume valoroase.

În finală au ajuns cinci autori, celalţi patru fiind George Bălăiţă, cu volumul „Învo­iala“ apărut la Editura Polirom, Radu Cosaşu cu „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, de la Editura Polirom, Radu Niciporuc şi „Pascal desenează corăbii“ de la Editura Cartea Românească şi Cornel George Popa, cu volumul „Cei care mor şi cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar“ apărut la Editura Polirom.

„O personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“

„«Trecerea», al treilea roman al lui Cătălin Pavel, confirmă o înzestrare lite­rară deosebită şi impune un prozator cu mari disponibilităţi. Romanul are o construcţie riguroasă, pe mai multe planuri narative şi mizează pe «trecerea» insesi­zabilă între realitate şi vis, viaţă şi moarte, banalitate şi spiritualitate. Autorul ne poartă prin medii diverse, în secvenţe de o percutantă autenticitate. Nu lipseşte umorul subtil, nu lipseşte nici reflecţia profundă asupra sensurilor existenţei. Cătălin Pavel este şi un poet apreciat, autor a patru volume, şi un arheolog cu o activitate impresionantă, în ţară şi în străinătate. Ziarul de Iaşi încununează astfel o personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“, punctează Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

Din juriu mai fac parte scriitorii şi criticii literari Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş.

Cătălin Pavel este doctor în arheologie, a realizat săpături în ţară, dar şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi Turcia. Acesta este autor al unui volum de teorie şi metode arheologice şi co-autor al unui dicţionar de mitologie greco-romană. Studii doctorale şi post-doctorale au fost realizate la University of Oxford, Albright Institute of Archaeological Research din Ierusalim, Colegiul Noua Europă din Bucureşti şi Université Paris 1.

„Premiile literare au ceva contradictoriu. Pe de-o parte, pare ciudat să aduci pe scenă şi să acorzi onoruri unor scriitori, a căror meserie se hrăneşte, până la urmă, din singurătate, uneori e chiar ca şi cum ai da o medalie pentru melancolie. Dar pe de alta, e un gest foarte franc de preţuire socială, care zice: oricât de mult ar părea că uităm asta, cărţile contează pentru fie­care din noi, fiecare a fost salvat măcar o dată de o carte. De-asta premiile date de Ziarul de Iaşi sunt nu numai necesare, dar şi curajoase. Faptul că Premiul Naţional ajunge la mine anul acesta îmi face o bucurie enormă, în care intră zero melancolie! Nu pot să mulţumesc îndeajuns juriului şi acestui oraş literar prin excelenţă“, a precizat Cătălin Pavel.

La debut, Mihai-Bogdan Atanasiu a impresionat juriul prin minuţiozitatea cu care a realizat lucrarea, dar şi prin stilul şi modalitatea de prezentare a informaţiilor.

„Mă bucur şi sunt onorat că primesc acest premiu. Pentru un cercetător este un moment frumos care încununează o muncă desfăşurată pe durata unui deceniu, din care primii ani au fost în perioada doctoranturii. Acordarea lui îmi arată că interesul pentru astfel de lucrări nu s-a pierdut, şi îmi dă încredere să continui cercetările de natură prosopografică. Mulţumesc «Ziarului de Iaşi» pentru premiu, şi juriului atât pentru aprecierea acestei reconstituiri istorice privitoare la lumea cronicarului Ion Neculce, cât şi pentru încrederea că acesta este doar un debut“, a precizat Mihai-Bogdan Atanasiu.

Partenerii evenimentului sunt Univer­sitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), Fundaţia „Alumni“ de la UAIC şi Compania „Antibiotice“ Iaşi.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Preşedinţi, parlamentari şi patriarhul Daniel, invitaţi în iunie la FIE

 Un eveniment din cadrul Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) ar putea atrage printre participanţi cei mai înalţi demnitari ai statului român. Organizatorii FIE au anunţat ieri, când a început oficial FIE, că, la mijlocul lunii iunie, va avea loc o întrunire solemnă a autorităţilor statului la Teatrul Naţional. Printre cei invitaţi la eveniment se numără preşedintele Klaus Iohannis, foştii şefi ai statului român, şefii Parlamentului, preşedintele Academiei Române şi ASR Principesa Moştenitoare Margareta. Nu în ultimul rând, la manifestare a fost invitat şi Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel. 

Întrunirea solemnă face parte dintr-un grup de evenimente incluse în FIE sub titlul „Centenarul Reformei Constituţionale de la Iaşi“, care vor avea loc în perioada 14 – 20 iunie. Ediţiile FIE din 2017 şi 2018 sunt dedicate Centenarului, cu scopul de a evidenţia rolul Iaşului în istoria primului război mondial şi în crearea României Mari.

În ceea ce priveşte actuala ediţie, primele evenimente importante legate de acest concept se vor desfăşura mâine, sub numele „Centenarul Sărbătoririi Zilei Naţionale la Iaşi“: conferinţă susţinută de Theodor Paleologu („Monarhia în refugiu“), lansarea numărul special al Revistei Historia („1916 – 1918. România în refugiu“), arborarea Drapelului Regatului România din perioada 1916 – 1918 în curtea interioară a Muzeului Unirii (fostă reşedinţă a MS Regele Ferdinand I), vernisajul expoziţiei „Palatul Unirii – Cartier Regal (1917 – 1918)“ şi un concert al Fanfarei Militare pe pietonalul Lăpuşneanu. Evenimentele sunt organizate de Primărie în parteneriat cu Muzeul Unirii, Arhivele Naţionale, Biblioteca Centrală Universitară şi Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt. Alături de aceste manifestări, în cadrul FIE vor mai avea loc şi alte evenimente dedicate Centenarului, în cea mai mare parte fiind vorba despre expoziţii.

 

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

O mie de studenţi au marcat în stradă parada FEstudIS

Ieri a debutat oficial FEstudIS, când zeci de ligi studenţeşti de la universităţile de stat din

Iaşi au străbătut oraşul în parada tra­diţională care a marcat cele 16 ediţii de până acum. Deşi primul eveniment a avut loc duminică, intitulat „Iaşul pe bicicletă“, aseară a fost evenimentul care lansează anual festivalul. Au existat două puncte de desfăşurare a marşului – pe de o parte o coloană de ligi studenţeşti a plecat din Copou, îndreptându-se către piaţa din faţa Palatului Culturii, în timp ce o altă coloană de tineri a pornit dinspre Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ spre acelaşi punct de întâlnire. 

Studenţii au fost înarmaţi cu vuvuzele, tricouri, steaguri şi diverse accesorii cu care şi-au reprezentat cât mai bine asocia­ţiile pe care le reprezintă. După ce s-au întâlnit cele două coloane de studenţi formând o mulţime de peste 1.000 de persoane, a­ceasta s-a îndreptat pe Bule­vardul Ştefan cel Mare către Casa de Cultură a Studenţilor unde a fost amplasată şi o scenă şi unde seara s-au acordat premii pentru cele mai originale prezentări, mascotele cele mai originale, dar şi sloganurile ligilor, fiind programat la urmă şi un program artistic. Ce se remarcă în ediţia din 2017 este faptul că FEstudIS a fost inclus pentru prima oară în cadrul manifestărilor dedicate Festivalului Internaţional al Edu­caţiei, fiind declarat şi momentul oficial al demarării FIE.

Mai mult, deşi tradiţional există evenimente artistice, proiecţii de filme, diferite spectacole de teatru, la manifestările din 2017 este pregătit şi un eveniment de gătit – StudeChef, programat pentru 11 mai. Mai mult, există şi o regândire a festivalului coordonat în principal de ligi şi de cei de la Casa de Cultură a Studenţilor – vor fi mai puţine evenimente, dar cele ce vor fi organizate vor avea o vizibilitate sporită şi o promovare mai mare pentru a atrage cât mai mulţi studenţi. Festivalul va dura şapte zile şi ultima activitate din cadrul FEstudIS va fi Universitariada, o serie de competiţii sportive care au început de weekendul acesta.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

„Innovation Days“ la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică organizează un eveniment care încurajează căutarea de soluţii pentru dezvoltarea universităţilor din punct de vedere antreprenorial. Astfel, începând de astăzi, „Innovation Days“, aduce la Iaşi o serie de sesiuni interactive la care vor participa profesori, studenţi, reprezentanţi ai conducerii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) şi ai celor 11 facultăţi, dar şi parteneri ai universităţii.

Proiectul este coordonat de către Junior Achievement România şi care face parte dintr-un program amplu desfăşurat în 26 de instituţii de învăţământ superior din ţară, denumit „Universitatea Antreprenorială“. În cadrul evenimentului se va lucra în echipe mixte, iar pe parcursul unui workshop de patru ore se vor căuta şi dezbate soluţii pentru dezvoltarea antreprenorială a universităţii în activitatea de cercetare, dar şi în relaţia cu mediul de afaceri.

„În prezent, universităţile din România, precum şi actorii din interiorul şi exteriorul lor, se confruntă cu diverse provocări legate de schimbare, inovaţie, performanţă, angajabilitatea absolvenţilor sau dezvoltarea comunităţii. Integrarea abordării antreprenoriale în strategia universităţilor poate reprezenta o soluţie pentru aceste provocări, alături de inovarea în sistemul de predare şi cursurile oferite, o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri şi implicarea consultanţilor voluntari în activităţi practice organizate în hub-uri de antreprenoriat, cercetare şi inovare“, precizează conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, coordonator al manifestării din partea TUIAŞI.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc de la ora 10.00 în Sala Senatului din Corpul T, clădirea Rectoratului, iar de la 10.40, în Sala „Dragomir Hurmuzescu“ a Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, va începe workshopul programat.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Trei studenți ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” au fost premiați la Competiția Națională de Matematică „Traian Lalescu”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) s-a clasat pe a doua poziție între universitățile tehnice din România ce au participat la finalul săptămânii trecute la Competiția Națională de Matematică pentru Studenți „Traian Lalescu”. La concursul organizat de Universitatea Maritimă din Constanța între 4 și 6 mai au participat în total 104 studenți de la cele mai importante 12 universități din țară care au în structura lor departamente sau facultăți de matematică.

Astfel, din delegația de nouă studenți de la TUIASI care a participat la competiție, Florin-Alexandru Vasluianu, din anul al II-lea de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, a obținut locul secund la secțiunea profil electric, Facultăți Tehnice, Pentru-Dănuț Trăsnea, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, tot din anul al II-lea, a obținut o mențiune la aceeași secțiune, în timp ce Florina Pantilimonescu, de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, din anul I, a obținut a treia poziție la secțiunea profil neelectric, Facultăți Tehnice.

„Noi ne-am prezentat foarte bine, având în vedere că după Politehnica București suntem a doua universitate de profil tehnic din țară ca rezultate. Condițiile de acolo au fost excelente, organizarea Universității Maritime a fost foarte bună și foarte serioasă. Subiectele au avut o dificultate similară cu cele din alți ani, iar competiția are o îndelungă tradiție, fiind organizată încă din timpul comunismului, și se bucură în continuare de o atenție deosebită din partea tuturor universităților mari din România”, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică de la TUIASI.

Fundația „Traian Lalescu” s-a implicat în organizarea competiției, oferind materiale promoționale și premii pentru studenții care au participat la concurs. În continuare, activitatea competițională a echipelor de studenți – matematicieni de la TUIASI va lua o pauză până în luna iulie, când reprezentanții Departamentului de Matematică și Informatică au anunțat că există posibilitatea participării la „International Mathematics Competition for University Students: IMC” ce va avea loc la Blagoevgrad, Bulgaria.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

TUIASI va organiza un eveniment care caută soluții pentru dezvoltarea universităților în spirit antreprenorial

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza marți, 9 mai 2017, evenimentul „Innovation Days”, un proiect care este coordonat de către Junior Achievement România și care face parte dintr-un program amplu desfășurat în 26 de instituții de învățământ superior din întreaga țară denumit „Universitatea Antreprenorială”. 

În cadrul evenimentului vor avea loc o serie de sesiuni interactive la care vor participa profesori, studenți, reprezentanți ai conducerii TUIASI și a celor 11 facultăți ale acesteia, cât și parteneri ai universității din mediul de afaceri. Aceștia vor lucra în echipe mixte, încercând să identifice și să dezbată, pe parcursul unui workshop de patru ore, soluții fezabile pentru dezvoltarea componentei antreprenoriale a universității, atât în activitatea de cercetare, cât și în stabilirea curriculei sau în relația cu mediul economic.

„În prezent, universitățile din România, precum și actorii din interiorul și exteriorul lor, se confruntă cu diverse provocări legate de schimbare, inovație, performanță, angajabilitatea absolvenților sau dezvoltarea comunității. Integrarea abordării antreprenoriale în strategia universităților poate reprezenta o soluție pentru aceste provocări, alături de inovarea în sistemul de predare și cursurile oferite, o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri și implicarea consultanților voluntari în activități practice organizate în hub-uri de antreprenoriat, cercetare și inovare”, a declarat conf. univ. dr. ing. Cristiana Istrate, coordonator al manifestării din partea TUIASI.

Proiectul „Universitatea Antreprenorială” este derulat în 26 de universități în perioada 2016 – 2018 de către Junior Achievement România și susținut financiar de Romanian-American Foundation. Acesta își propune să introducă în instituțiile de învățământ superior care participă în proiect o mai bună valorificare a cercetării în raport cu mediul de afaceri, o consolidare a abordărilor antreprenoriale transdisciplinare, dar și cursuri și module de antreprenoriat.

„Acest eveniment reprezintă o premieră pentru întreg mediul academic, nu doar cel ieșean. Prin proiectul «HEInnovate – Universitatea antreprenorială» am mai făcut un pas în atingerea unui obiectiv important al Planul strategic al TUIASI, și anume mărirea capacității antreprenoriale a universității. Evident, fiind o universitate tehnică cu o tradiție științifică și inovativă consistentă, sunt convins că avem toate premisele dezvoltării noastre antreprenoriale, iar rolul conducerii este să susțină acest deziderat prin toate mijloacele disponibile”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Deschiderea evenimentului va avea loc de la ora 10.00 în Sala Senatului din Corpul T, Rectorat. De la 10.40, în Sala „Dragomir Hurmuzescu” a Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, va începe workshopul în care se vor căuta soluții pentru dezvoltarea componentei antreprenoriale a universității.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul