SE INTAMPLA la Universitatea de Medicina din Iasi. Totul ii priveste pe ABSOLVENTII institutiei

Potrivit unui studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), la care s-au folosit date preluate de la 28 de universitati de stat, mai mult de un sfert dintre studentii admisi la programele de studiu de licenta si de master renunta la facultate. Dincolo de toate acestea, potrivit analizei ANOSR, universitatile de medicina au o pozitie favorabila in clasamentul general, cu un procent semnificativ mai mic, iar dintre acestea, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa  Iasi inregistreaza cea mai mica rata de abandon la studiile de licenta de sase ani.
Astfel, la specializarile Medicina si Medicina Dentara, rata de abandon este de 14.2 la suta. Comparativ, UMF din Craiova ce are un procent de abandon de 19.25 la suta, UMF Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca de 28.22 la suta, iar UMF Victor Babes din Timisoara, de 28.75  la suta. La specializarile de patru ani (de la UMF Iasi – n.r.) – Asistenta Medicala Generala si Bioinginerie Medicala, procentul celor care renunta la facultate este de 20.68 la suta, iar la specializarile de trei ani – Nutritie si Dietetica, Tehnica Dentara si Balneofiziokinetoterapie si Recuperare, rata de abandon este de 15 la suta.
„Cea mai mare rata de abandon se inregistreaza la studentii din anii mai mici care, dupa primul sau al doilea an, realizeaza fie ca este un domeniu care nu le place, fie ca este prea greu, fie au fost directionati fortat catre aceasta facultate si traiesc o serie de sentimente de devalorizare si esec. In cazul studentilor de ani mai mari, cea mai intalnita cauza este cea financiara, care ii impiedica sa mearga mai departe, iar la altii intervin si motivatii din sfera personala si/sau familiala in care iau decizia sa plece in alt oras sau in alta tara alaturi de partenerul de viata”, analizeaza Monica Ciolan, psiholog in cadrul Serviciului de Consiliere si Orientare Profesionala al UMF Grigore T. Popa Iasi.
In cazul studentilor straini care renunta la oferta de studii din Romania, Ciolan a identificat cateva cauze specifice: „Motivul principal de retragere in cazul studentilor straini este faptul ca nu fac fata gradului de dificultate al universitatii sau ca nu sunt atrasi de domeniul medical, unii dintre acestia neavand nici numarul de credite necesare pentru a-si putea continua studiile. De asemenea, apar si motivatiile financiare sau familiale si iau decizia sa se intoarca sa studieze in tara lor natala”, specifica psihologul.

Publicație: Bună Ziua Iași

EXPOZITIE dedicata Zilei Internationale a Teatrului de Papusi, la Biblioteca Central Universitara Iasi

Cu prilejul Zilei Internationale a Teatrului de Papusi, aniversate in fiecare an pe 21 martie, Biblioteca Centrala Universitara (BCU) Mihai Eminescu Iasi invita publicul la o scurta incursiune in lumea plina de culoare a marionetelor si a artistilor papusari. Toate acestea, printr-o expozitie de carte deschisa in spatiul special amenajat din sediul central, pana pe 31 martie.
Ziua Mondiala a Teatrului de Papusi (Puppet World Theatre Day) a fost initiata de Teatrul de Papusi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea acestei zile a fost supusa spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internationale de Marionnete (UNIMA), desfasurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului International al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilita data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Papusi, sarbatorindu-se pentru prima data în 2003.

Publicație : Bună Ziua Iași

Universitatea din Bucureşti, prima la nivel naţional într-un top internaţional, la 16 domenii de studiu

Universitatea din Bucureşti ocupă prima poziţie, la nivel naţional, pentru 16 domenii de studiu diferite, în clasamentul universităţilor în funcţie de domeniu, realizat de Quacquarelli Symonds în 2017, arată un comunicat al Universităţii Bucureşti.

Universitatea din Bucureşti ocupă prima poziţie, la nivel naţional, pentru 16 domenii de studiu diferite, în clasamentul QS 2017 al universităţilor în funcţie de domeniu, respectiv Limba şi literatura engleză, Lingvistică, Limbi moderne, Filozofie, Inginerie – Minerale, Ştiinţe biologice, Farmacie şi Farmacologie, Chimie, Geografie, Ştiinţe ale mediului, Matematică, Ştiinţe ale comunicării şi Media, Sociologia dezvoltării, Drept, Sociologie, Statistică şi cercetare operaţională.

Mai mult decât atât, potrivit comunicatului Universităţii Bucureşti, Universitatea se remarcă la nivel naţional cu cele mai bune două domenii fundamentale la nivel naţional: Ştiinţe ale naturii, respectiv Ştiinţe Sociale şi Management.

O altă noutate pe care o aduce a şaptea ediţie a clasamentului universităţilor o reprezintă evaluarea domeniului Economie şi Econometrie, clasată pe locul doi la nivel naţional şi poziţionată în Top 351-400 la nivel internaţional.

Din perspectivă internaţională,  Lingvistica ocupă un loc în Top 151-200 mondial.

Pe domenii fundamentale, Ştiinţele sociale şi Managementul, Artele şi Ştiinţele umaniste şi Ştiinţele naturii se situează, în plan global, în Top 500, astfel: Ştiinţele sociale şi Managementul, top 401-450, Artele şi Ştiinţele umaniste, top 451-500, Ştiinţele naturii, în top 401-450.

Potrivit comunicatului emis de QS Quacquarelli Symonds, în 2016 Universitatea din Bucureşti a avut cele mai bune rezultate dintre universităţile româneşti, cu prezenţă internaţională în cadrul a 5 domenii diferite (Limba şi literatura engleză, Limbi moderne, Chimie, Matematică, Fizică şi Astronomie). Anul acesta, Universitatea a fost inclusă în evaluarea internaţională cu 7 domenii (Limba şi literatura engleză, Lingvistică, Limbi moderne, Chimie, Matematică, Fizică şi Astronomie, Economie şi Econometrie).

Publicație: Adevărul