EXCLUSIV! AVENTURA VIETII pentru un angajat al Universitatii Cuza din Iasi. FINALUL este EMOTIONANT

La 34 ani, un angajat al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi  – UAIC a ajuns in zona Orientului Mijlociu (Regiunea Autonoma Kurdistan), alaturi de un grup de americani, germani, francezi si polonezi • Scopul sau a fost unul pur stiintific si nobil • Asa cum marturiseste dr. Andrei Asandulesei de la Facultatea de Istorie de la UAIC, respectiv membru de baza al Platformei ArheoInvest, in luna septembrie a acestui an a paticipat la o expeditie arheologica ce a vizat una dintre cele mai vechi civilizatii umane (cea mesopotamiana – n.r.), gasind si analizand dovezi despre primele forme de scriere, cea cuneiforma • Povestea acestuia, care a avut un final emotionant, poate fi citita si urmarita EXCLUSIV intr-un reportaj foto-video doar pe www.bzi.ro

Intr-adevar, iata ca se poate si in Romania! Totul tine de povestea tanarului cercetator, arheolog si om de stiinta, dr. Andrei Asandulesei, de la Facultatea de Istorie a Universitaii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), respectiv membru de baza al Platformei ArheoInvest. Acum aproape doua luni (septembrie 2017 – n.r.) acesta a participat alaturi de specialisti din domeniu de pe plan mondial, precum cei din Statele Unite ale Americii (SUA), Germania, Franta sau Polonia tocmai in Orientului Mijlociu, respectiv in Regiunea Autonoma Kurdistan din Irak.

Pe urmele uneia dintre cele mai vechi civilizatii din lume

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au dialogat cu dr. Andrei Asanduleseichiar in modestul sau birou, aflat in Corpul H al Facultatii de Istorie din Copou al UAIC.

„Activitatea mea, in aceasta zona din Orientul Mijlociu, a fost in luna septembrie, anul acesta. Ufff, a fost ceva la care nu as fi visat cand eram student in anul I la Facultatea de Istorie, asta in urma cu mai bine de un deceniu… Chiar daca am ajuns tocmai in Irak, in Kurdistan, sa stiti ca a fost ceva special, chiar daca lumea priveste aceasta zona geografica ca fiind una plina de razboaie, terorism sau alte lucruri rele… Contrar, a fost ceva de-a dreptul unic si aparte pentru mine si pot sa va spun ca localnicii sunt oameni deosebiti, foarte prietenosi si deschisi. Apoi, pentru mine ca tanar arheolog, sa fiu alaturi de alti colegi din intreaga lume a fost ceva ce nu pot spune in cuvinte. Ganditi-va ca am participat la cercetarea arheologica, cu ajutorul unei aparaturi ultra-moderne, a unui oras de acum aproape trei mii ani, a marii Civilizatii mesopotamiene, unde au fost gasite inclusiv placute ce tin de scrierea cuneiforma inventata, probabil, cu aproximativ 5.000 de ani in urma si care este reprezentata din adâncituri în forma de cuie, sapate în piatra sau imprimate pe tablite de argila”, povesteste dr. Andrei Asandulesei, cunoscut ca „Stuf” printre colegii de generatie.

„Pentru mine, pasiunea pentru arheologie o am in sange”

De precizat ca participarea sa la aceasta expeditie s-a desfasurat în baza unui protocol de colaborare pe care il are Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Stiinte al Universitatii Cuza cu Departamentul de Geofizica al Universitatii Ludwig Maximilian din Munchen – Germania.

Pe de alta parte, deja, rezultatele referitoare la masuratorile magnetometrice din Irak au fost prezentate la conferinta intitulata „Recent Work in Archaeological Geophysics”, organizata de Near Surface Geophysics Group of the Geological Society of London – Marea Britanie.
Totusi, reporterii BZI l-au intrebat ce l-a determinat sa aleaga drumul cercetarii arheologice, atata timp cat foarte usor ar fi putut sa faca cu totul si cu totul altceva, si pe mai multi bani.

„Da, sa stiti ca nu m-am gandit ca voi face arheologie si cercetare stiitifica, insa dupa ceva actiuni pe aceasta zona totul a devenit o pasiune pe care, acum, o am in sange si nu ma pot opri. As vrea sa va spun ca, da, as fi putut face cu totul si cu totul altceva, insa am ajuns sa-mi dau seama ca se poate, ca am parte de experiente unice si ca pot duce numele Universitatii Cuza si al profesorilor mei de la Facultatatea de Istorie mai departe. Sa stiti ca nu mi-a fost usor, ca am muncit foarte mult pentru a ajunge aici… Acum, ca un gand de viitor, vreau sa ma concentrez pe cercetarea Eneoliticului din Romania si sa am colaborari cu specialisti din strainatate care sunt foarte utile, deoarece intri in contact cu tehnici de cercetare ultra-moderne. Am fost si in Statele Unite ale Americii, Australia, Anglia sau Georgia, dar mi-as dori foarte mult sa ajung si in indepartata Asie, in China sau Japonia”, a mai spus tanarul arheolog.

Creier de un milion de lei

De remarcat ca în ultimii ani a participat la mai multe contracte finantate de Agentia Nationala pentru Cercetare ca simplu membru, cu rezultate exceptionale, sustinute la multiple conferinte internationale din Europa si Statele Unite care au fost si  publicate în reviste cotate ISI. Pe de alta parte, anul acesta o echipa coordonata de dr. Andrei Asandulesei a reusit sa obtina si o finantare pentru un grant în cadrul programului „Parteneriate”, în valoare de peste 1 milion de lei.

Grantul intitulat „Investigatii non-destructive în situri arheologice complexe. Un model integrat de cercetare aplicata a patrimoniului cultural imobil” – PROSPECT, la care participa trei institutii iesene, are ca scop elaborarea si implementarea unui model functional de cercetare aplicata bazat pe integrarea si dezvoltarea tehnicilor non-distructive, cu scopul de a întelege si valorifica complexitatea siturilor arheologice preistorice. Rezultatele lui Asandulesei arata ca increderea si fondurile investite in Platforma ArheoInvest au meritat si ca, pe viitor, cercetarile arheologice moderne in tara noastra legate, spre exemplu, de civilizatia Cucuteni se vor dezvolta foarte mult.

Publicație : Bună Ziua Iași  

 

Sedinta extraordinara de Consiliu Local. Se aproba constructia unor camine studentesti in oras

Plenul Consiliului Local se va reuni astazi intr-o noua sedinta extraordinara pentru a discuta cateva proiecte aflate pe ordinea de zi. Printre cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi se vor regasi o serie de planuri urbanistice care vizeaza construirea mai multor camine destinate cazarii studentilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”.

Conform proiectelor de hotarare ce vor fi analizate de consilierii locali, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” intentioneaza sa construiasca un camin studentesc pe un teren aflat în administrarea sa si situat pe strada Titu Maiorescu nr. 15. Un alt proiect de hotarâre are în vedere emiterea unui plan urbanistic zonal pentru investitia privind reabilitarea, modernizarea, mansardarea caminelor studentesti C6, C7, C8 din complexul „Titu Maiorescu”, apartinând Universitatii „Alexandru Ioan Cuza„.

De asemenea, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” a solicitat eliberarea unui PUZ pentru construirea unui camin studentesc situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 4- 6 si 8.

Totodata, Universitatea de Arte „George Enescu” asteapta aprobarea proiectului care vizeaza construirea unui camin pentru studenti pe strada Codrescu nr. 6. În fine, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” asteapta din partea consilierilor un aviz favorabil construirii unui camin studentesc pe strada Profesor Dr. Doc. Dimitrie Mangeron nr. 1 – 73. Sedinta de plen a CJ Iasi va avea loc in Sala Mare a Primariei cu incepere de la ora 9:00.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Astronautul Dumitru Prunariu, invitat SPECIAL al Universitatii Tehnice din Iasi

Saptamana viitoare, intre 14 si 19 noiembrie 2017, Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi organizeaza o serie de evenimente dedicate implinirii a 80 de ani de la infiintarea sa oficiala, prin Decret Regal. Cu acest prilej, vor fi omagiati Profesorii emeriti, Profesorii seniori, cei mai buni cercetatori si va fi organizata prima intalnire a Consiliului National al Rectorilor (CNR), la Iasi.

In cadrul agendei acestor evenimente, un moment de referinta il reprezinta acordarea titlului de Doctor Honoris Causa (DHC) al Politehnicii iesene – general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, in data de 17 noiembrie. Singurul roman care a ajuns in spatiu va fi celebrat intr-o sedinta festiva a Senatului TUIASI, in prezenta a numerosi rectori ai universitatilor din Romania si din Republica Moldova, a reprezentantilor Academiei Romane, a unor ministri si consilieri ministeriali, oficialitati locale si reprezentanti ai Bancii Mondiale.

„Domnul General Prunariu este absolvent de Politehnica si, asa cum a declarat in numeroase ocazii, ingineria ramane prima dragoste din care au derivat activitatile ulterioare ale domniei sale. Noi suntem deosebit de onorati pentru ca domnia sa a acceptat ambele propuneri ale noastre, aceea de a deveni Doctor Honoris Causa al Politehnicii iesene si aceea de a initia demersurile catre Primaria Iasi pentru a-i fi conferit titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, fapt acceptat de catre primarul Mihai Chirica. Consiliul de Administratie (CA) si Senatul Universitatii Tehnice au validat cele doua propuneri. In comisia pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa am inclus colegi cu un puternic renume academic si stiintific, printre care academician Bogdan Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane, profesor Viorel Bostan, rectorul Universitatii Tehnice a Moldovei, profesor Sorin Mihai Cimpeanu, presedinte al Consiliului National al Rectorilor, si profesor Alexandru Mironov”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rector al TUIASI.

Publicație : Bună Ziua Iași