11 septembrie

Se dau rezultatele admiterii de la „Cuza“. Îngrămădeală la profilul uman

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a încheiat şi sesiunea de toamnă a admiterii, urmând să a­nunţe astăzi rezulatele finale. Deşi au fost depuse un număr mult mai mare de dosare faţă de numărul de locuri scoase la concurs, vor fi şi facultăţi care nu şi-au ocupat integral locurile de la buget

În total, la „Cuza“ au fost depuse 1.010 dosare, 900 în format fizic şi 110 online, pe 340 de locuri la buget şi 1.163 de locuri la taxă.

Facultatea de Biologie nu a reuşit să îşi ocupe locurile de la buget nici în sesiunea de toamnă – au fost 35 de dosare depuse pe 54 de locuri la buget, în condiţiile în care 20 dintre aceste dosare au fost depuse la specializarea Biologie, unde nu mai era niciun loc liber la buget.

Într-o situaţie la fel de dificilă se află şi Facultatea de Chimie, cu doar 14 dosare depuse pentru cele 46 de locuri la buget.

Nici Fizica nu a avut succes în acoperirea integrală a locurilor, doar 8 dosare fiind depuse pe cele 43 de locuri rămase din vară.

Şi Facultatea de Geografie şi Geologie este într-o situaţie similară – 35 din cele 58 de dosare depuse au fost pentru locurile de la taxă de la specializarea Geografie, unde locurile de la buget au fost deja ocupate în admiterea din iulie, iar diferenţa de 23 sunt pentru 72 de locuri de la buget, de la specializările Geologie, Inginerie Geologică şi Ştiinţa mediului.

Ultimele două facultăţi cu restanţă la admiterea de anul acesta sunt cele două de Teologie: la cea Ortodoxă au fost depuse 20 de dosare pe 28 de locuri.

În cazul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, a existat un număr de 101 candidaţi pe 14 locuri la buget şi 165 la taxă, având căutare mare specializările Asistenţă socială, Relaţii internaţionale şi studii europene şi Ştiinţe Politice.

Matematica a reuşit să îşi ocupe cu exactitate şi ultimele 10 locuri pe care le mai avea libere la taxă, dacă toţi cei 10 candidaţi vor confirma locurile în perioada următoare.

La Sport, unde a mai fost organizată admitere doar pentru 50 de locuri la sport şi performanţă motrică, la taxă, au fost depuse 36 de dosare, iar la Litere concurenţa a fost ridicată pe puţinele locuri de la buget rămase libere – 75 de dosare pe 29 de locuri la buget şi 193 la taxă.

Facultăţile cu cei mai mulţi candidaţi din vară au repetat performanţa şi în cele trei zile de admitere din toamnă: Economia şi Administrarea Afacerilor are 367 de candidaţi pe 15 locuri la buget, 292 la taxă şi 110 la Învăţământ la distanţă, iar Psihologia a avut 240 de candidaţi pe 2 locuri la buget şi 147 la taxă.

Facultăţile de Drept şi Informatică şi-au ocupat toate locurile în timpul admiterii din vară.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

Admiterea de toamnă este în toi la două universități din Iași

 

Admiterea continuă la universităţile din Iaşi, deşi UAIC a încheiat sâmbătă perioada de înscriere.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ este la jumătatea perioadei de admitere, fiind depuse până acum 66 de dosare la cele trei facultăţi care mai desfăşoară sesiune de admitere şi în această toamnă.

Astfel, la Facultatea de Agricultură au fost depuse 29 de dosare pe 32 de locuri la buget şi 35 la taxă, la Facultatea de Horticultură sunt 19 dosare pe 39 de locuri la buget şi 15 la taxă, iar la Facultatea de Zootehnie sunt 18 de dosare pe 35 de locuri la buget şi 35 la taxă.

Începută pe 7 septembrie, admiterea la USAMV nu s-a încheiat însă în acest weekend, ci continuă până marţi, 12 septembrie. În total, există 66 de dosare pe 116 locuri la buget şi 85 la taxă.

În acelaşi timp, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ va deschide înscrierile în perioada 14 – 16 septembrie, examenul fiind pe 20, iar Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi începe admiterea astăzi, candidaţii putând depune dosare pentru cele aproximativ 300 de locuri la buget de la cele 11 facultăţi până vineri, 15 septembrie, inclusiv.

 Publicație : Ziarul de Iași

Casa de Cultura a Studentilor Iasi, 60 ani de la fondare! Iata care sunt SURPRIZELE pentru perioada urmatoare

 

Anul acesta, Casa de Cultura a Studentilor aniverseaza 60 ani de la fondare • In acest sens, institutia va derula o serie de manifestari prilejuite de acet moment • De asemenea, entitatea culturala continua colaborarea cu Filarmonica de Stat Moldova Iasi • In plus, cladirea a avut parte de noi modernizari 

Noul director al Casei de Cultura a Studentilor (CCS) Iasi, Bogdan Cruceanu a prezentat noile activitati, investitii si proiecte ale institutiei. Asta in prezenta prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat Moldova, entitate ce colaboreaza cu CCS.

Casa de Cultura a Studentilor e o institutie ce mi-a dat caldura, ospitalitate si ma bucur pentru asta. Voi reveni de fiecare data, voi dedica concerte special Casei de Cultura a Studentilor”, a transmis profesorul Prelipcean.

Plecand de la toate acestea, Cruceanu a anuntat ca-si doreste sa creasca vizibilitatea institutiei prin evenimentele organizate prin intermediul referentilor culturali, respectiv a celor organizate de acestia. Fiecare dintre ei desfasoara activitati ce necesita a fi duse la cunostinta tuturor studentilor din acest centru universitar. Formatiile artistice, cluburile si atelierele institutiei asigura activitatea permanenta a acesteia prin repetitiile si întâlnirile zilnice. „Diplomele obtinute cu diverse prilejuri, proiecte culturale anuale subventionate de forurile superioare, actiunile locale realizate din veniturile proprii evidentiaza varietatea activitatilor organizate de institutie si a participarilor reprezentantilor acesteia la nenumarate manifestari”, a mentionat directorul CCS.

Pe de alta parte, anul acesta, Casa împlineste 60 de ani de existenta. Astfel, in perioada 3-6 noiembrie 2017 se vor desfasura o serie de activitati cu acest prilej. „Începând de pe 3 noiembrie va avea loc <<Ziua Portilor Deschise>>, pe 4 noiembrie în Sala Gaudeamus se va desfasura un eveniment la care vor participa reprezentanti din administratia publica locala, cât si din administratia publica centrala. Ulterior, pe 5 noiembrie va avea loc un spectacol în fata institutie, dedicat studentilor. Inclusiv imobiulul CCS are parte de o serie de modificari. Lucrarile de modernizare vor clasa institutia de cultura a studentilor în topul celor din Iasi si nu numai. Foaierul si Sala Gaudeamus au capatat o alta imagine”, a concluzionat Bogdan Crucianu.

Publicație : Bună Ziua Iași

Burse pentru studentii Universitatii Tehnice din Iasi. Acestia pot participa la internshipuri în cadrul unuia dintre prorectoratele institutiei

Studentii Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi au posibilitatea de a urma un internship în cadrul unuia dintre prorectoratele institutiei, asta în primul semestru al anului universitar 2017 – 2018. Ca stagiar la TUIASI, acestia se pot implica în elaborarea de materiale promotionale pentru universitate, organiza vizite ale unor delegati straini sau participa la crearea unui sistem informational de colaborare universitate – student.

„De asemenea, te vei putea ocupa de întretinerea site-ului universitatii sau a paginii de Facebook si vei avea ocazia sa te implici în organizarea unor festivaluri, conferinte sau târguri educationale. Si acestea sunt doar câteva dintre activitati. Ca stagiar, vei avea ocazia sa lucrezi alaturi de persoane din conducerea unitatii de invatamant superior la proiecte importante si sa acumulezi experienta relevanta în munca. De asemenea, îti oferim oportunitatea sa te remarci printre colegii tai si sa fii recompensat pentru activitatea ta”, au reliefat oficialii Universitatii Tehnice.

Cei care vor fi selectati vor incasa o bursa speciala de 350 de lei pe luna, care poate fi cumulata cu bursa de studiu sau bursa sociala. Primele doua saptamâni sunt considerate perioada de proba.
La sfârsitul stagiului va fi oferit un certificat din partea universitatii, care sa ateste activitatea desfasurata. Sunt 11 posturi disponibile. Cei interesati pot trimite un e-mail la adresa international•tuiasi.ro, suna la numarul de telefon 0232/278628 sau sa mearga la Biroul de Relatii Internationale al entitatii educationale.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Eveniment IMPORTANT desfasurat in zilele urmatoare la TUIASI! Peste 200 specialisti din toate colturile lumii vor participa

În perioada 14-16 Septembrie, Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata din cadrul Universitatii Tehnice ”Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi, organizeaza a 22-a editie a Simpozionului International IMEKO TC 4 simultan cu a 20-a editie a Workshop-ului dedicat modelarii si testarii conversiei AD.

 

Aceste manifestari internationale reunite, de mare prestigiu si traditie se vor bucura de participarea a peste 200 de specialisti din domeniul cercetarii academice si industriale, venind din Romania dar si din alte aproximativ 30 de tari din Europa, Asia, America sau Africa de Nord.

 

IMEKO este acronimul pentru Confederatia Internationala a Masurarilor, o organizatie non-guvernamentala care reuneste 42 din cele mai dezvoltate tari ale lumii. Prin intermediul celor 23 de comitete tehnice, contribuie decisiv la progresul tehnologiilor de masurare, avand drept principal obiectiv intensificarea cooperarii internationale intre oamenii de stiinta si inginerii din cercetare si industrie, oferind cel mai adecvat cadru pentru un circuit mondial al celor mai noi informatii stiintifice si tehnice din domeniu.

 

Unul din cele mai active comitete tehnice, TC 4, organizeaza anual, incepand din 1986, itinerant, simpozioane dedicate provocarilor din domeniul masurarilor electrice. Dupa Praga, Barcelona, Budapesta, Lisabona sau Moscova, in 2017 a venit randul Iasiului. Onoranta asociere.

 

”Putem spune fara exagerare ca in aceste zile urbea noastra va fi din nou capitala mondiala a masurarilor electrice. Prin diversitatea de sesiuni, ateliere, intalniri cu reprezentanti de frunte ai administratiei locale, ai mediului economic iesean, vor fi intarite colaborarile actuale, vor fi stabilite noi parteneriate care sa contribuie la dezvoltarea stiintifica si economica a regiunii noastre”  a declarat prof. Alexandru Salceanu, presedintele comitetului international de organizare.

 

Publicație : Bună Ziua Iași

 

O universitate ieşeană, în topul celor mai bune din lume

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi urcă remarcabil în clasamentul internaţional al celor mai bune o mie universităţi * sunt capitole la care a intrat între primele 500 din lume * în clasament şi-au mai făcut loc alte patru instituţii de învăţământ din România

Topul internaţional „Times Higher Education” analizează activitatea didactică, ceaştiinţifică, dar şi vizibilitatea internaţională. La acest ultim capitol, UMF Iaşi ocupă cel mai bun loc dintre cele 5 universităţi româneşti aflate în clasament, 428. Este la distanţă mare de Universitatea Babeş Bolyai, aflată pe poziţia 602 şi de Universitatea Bucureşti, care e pe locul 618. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ocupă şi ea poziţia 601 din acest top. „Pentru vizibilitate internaţionalăsunt aleşi, independent de noi, cercetători din străinătate care, de exemplu, sunt întrebaţi dacă au auzit de respectiva universitate, ce părere au”, a declarat prof. Adrian Covic, prorector al UMF Iaşi. „Prin această evaluare ne cunoaştem locul pe care îl avem la nivel mondial. Un motiv de mândrie pentru faptul că suntem singura universitate de medicină şi farmacie din ţarăcare este clasată în acest sistem”, a adăugat prof. Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iaşi.

Ce spun studenţii străini

Faptul că reputaţia universităţii este recunoscută la nivel internaţională este confirmat şi de numărul studenţilor străini. O treime dintre cei peste 9.700 de studenţi sunt din alte state ale lumii, plătind o taxă anuală de 5.000 de euro. Veronica şi Sergio au venit din Portugalia pentru a învăţa medicina la Iaşi. Am făcut multă practică, am interacţionat mult cu pacienţii în spitale, am beneficiat de experienţa medicilor de aici, iar acesta e un avantaj pentru noi”, spune Veronica, studentă din Portugalia. Conaţionalul său, Sergio, spune că a auzit despre universitatea ieşeană de la nişte prieteni. „Aveam nişte prieteni care învăţau aici deja. Ne-au spus lucruri bune despre universitate. Cei de aici mi-au oferit toate şansele, toate oportunităţile să învăţ, să fiu un medic bun”, spune Sergio. „Am căutat pe internet şi, din comentariile de acolo, am văzut căe o universitate bună şi am hotărât să vin aici”, a declarat şi Aydan, student din Marea Britanie. In fine, Paul, student din Norvegia, s-a lăsat influenţat de personalitatea care dă numele Universităţii de Medicină: „Am auzit şi eu că este o universitate foarte faimoasă, a avut candidaţi la Premiul Nobel (Grigore T. Popa, n.r.).

În total, la UMF Iaşi învaţă 2.500 de studenţi străini, din 87 de ţări. 

Clasamentul internaţional „Times Higher Education” este deschis de universităţile Oxford şi Cambridge şi are o listă cu cele mai bune 1.000 de universităţi dintr-un total de peste 20.000 din întreaga lume

Publicație : Evenimentul

 

9 septembrie

 

ADMITEREA DE TOAMNĂ! 308 locuri bugetate la licență la Universitatea Tehnică

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) mai are libere doar 308 de locuri la buget, la ciclul de licență, pe care le va scoate la concurs de luni, în cadrul admiterii din toamnă, în intervalul 11 – 17 septembrie.

Succesul admiterii din vară la TUIASI, când la cele 11 facultăți s-au înscris 3.255 de candidați unici, o creștere de 72% ca număr față de anul trecut și cu 43% față de 2015, este dublat și în urma confirmării locurilor de către studenți.

Cum sistemul de admitere cu un dosar unic pentru toate cele 11 facultăți ale universității le-a permis absolvenților de bacalaureat să își aleagă oricâte specialități au dorit plătind o singură taxă de admitere, în urma confirmărilor au fost ocupate 2.028 de locuri la licență de către studenții români, dintr-un total de 2.336. Acestora li se adaugă și 300 de locuri care au fost ocupate de către studenții din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni, fiind o creștere exponențială față de anii anteriori.

Dacă în 2016 au fost doar 30 de locuri pentru aceștia, dintre care s-au ocupat numai 7, admiterea din 2017 a adus întâi un număr de 250 de locuri care a fost suplimentat recent de către Ministerul Educației Naționale, în urma solicitării făcute de către TUIASI, cu încă 50, ducând numărul total de studenți din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni înscriși pe aceste locuri la 300.

Patru facultăți nu organizează admitere pe locurile de la buget

Există două facultăți care nu vor desfășura deloc admitere începând de luni, 11 septembrie, și anume Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, fiindcă și-au ocupat atât locurile de la buget, cât și locurile de la taxă în sesiunea de admitere din iulie 2017. Pe lângă acestea, mai există două facultăți care nu mai au disponibile locuri la buget și vor avea doar locuri la taxă – Facultatea de Mecanică și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

„Se pare că promovarea Universității pe care am realizat-o foarte intens în ultimul an, dar și noua metodă de admitere pe care am introdus-o din acest an, au făcut ca numărul de candidați care s-au înscris la Universitatea Tehnică să crească substanțial față de anii trecuți. Acum avem un număr de locuri libere rămase la buget semnificativ mai mic față de cel din sesiunea trecută de admitere, în toamnă. Luni începem admiterea din toamnă care va dura o săptămână; vor fi patru facultăți la care nu vom organiza admitere la buget și, de asemenea, suntem absolut convinși că facultățile care au acum un număr mai mic de candidați, vor ocupa locurile rămase libere în următoarele cinci zile. Comparativ cu anul trecut, ne bucurăm că avem 300 de candidați pe locurile pentru cei din Republica Moldova, Ucraina și români de pretutindeni”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Succesul noului sistem de admitere este confirmat și de comparația cu cifrele de anul trecut universitar, când au rămas 592 de locuri libere înaintea sesiunii de admitere din toamnă, cu 284 mai multe decât anul acesta. În mod concret, cele mai multe locuri libere la buget au rămas la Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, 92 dintr-un total de 185, Facultatea de Ingineria Chimică și Protecția Mediului, 73 dintr-un total de 141, și Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, 48 dintr-un total de 167. La restul facultăților există, în medie, 20 de locuri libere la buget și mai multe locuri disponibile la taxă.

O procedură simplificată, în avantajul studenților

Începând cu anul acesta, TUIASI a implementat un sistem nou de admitere prin care candidatul se poate înscrie la oricâte facultăți și specializări dorește cu un singur dosar și plătind o singură dată taxa de admitere. Mai mult, candidații se pot înscrie la TUIASI completând formularul online de acasă, accesibil la adresa https://www.admitere2017.tuiasi.ro.

Cu ajutorul formularului online, viitorii studenți pot bifa, în ordinea preferințelor, toate facultățile și toate specializările la care vor să se înscrie și pot alege dacă vor să intre în concurs și pentru locurile la taxă (în cazul în care nu prind un loc la buget) sau doar pentru locurile bugetate. TUIASI este una dintre primele universități din țară care modifică sistemul de admitere într-unul modern și dinamic, cu o structură arborescentă, care vine în ajutorul candidatului: mai puține taxe și mai puțin efort depus la admitere.

Sistemul de admitere este unul complex, informatizat integral și realizat „în casă” de către o echipă TUIASI. Cu ajutorul acestuia, candidații pot selecta printr-un singur formular, fie că aleg să îl completeze online sau în format tipărit, la comisiile de admitere, oricâte specializări doresc de la oricâte facultăți ale Universității, iar sistemul îi va repartiza în funcție de medii și de ordinea preferințelor absolvenților de liceu.

Acest sistem va asigura de asemenea și o mai echitabilă distribuție a studenților pe locurile facultăților, ținând bineînțeles seama de ordinea opțiunilor acestora. Distribuția pe locuri se va face în timp real și va putea fi urmărită pe site-ul TUIASI în perioada 10 – 17 septembrie.

Candidații care au optat pentru completarea formularului online, cu toate opțiunile în ordinea preferințelor, date despre liceul absolvit, diplomă, date personale șamd, trebuie să vină cu dosarul cu acte la facultatea unde au prima opțiune, abia atunci sunt considerați înscriși în totalitate. Candidații care completează formularul dar nu aduc dosarul la facultate nu intră în concurs.

Publicașie : Ziarul de Iași  si Bună Ziua Iași

 

Reprezentanţii studenţilor cer coaliţiei de guvernare să respecte promisiunile făcute studenţilor în campania electorală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) cere coaliţiei de guvernare să îşi respecte angajamentele luate faţă de studenţi în timpul campaniei electorale, între care creşterea alocaţiei pentru bursele studenţeşti şi subvenţionarea transportului local.

ANOSR cere ca la rectificarea bugetară să fie prevăzute şi cheltuielile bugetare necesare pentru implementarea obiectivelor asumate de către coalţie, respectiv: creşterea alocaţiei pentru burse studenţeşti la valoarea de 201 lei/student bugetat, suplimentarea cu cel puţin 144.370.755,1 lei a fondului pentru acordarea subvenţiei cămine-cantine, în vederea dublării acesteia, finanţarea de bază în anii 2017-2018 să ajungă până la suma de 6.522 lei/student echivalent (presupune o creştere de 2.287.136.247,26 lei), însă promisiunea Ministerului Finanţelor Publice pentru acest an a fost de o creştere cu încă cel puţin 300.000.000 lei, în urma rectificării bugetare, alocarea unui buget de 44.000.000 lei în vederea subvenţionării transportului local al studenţilor cu mijloace de transport în comun, presupunând o creştere de aproximativ 18.000.000 lei faţă de anul trecut şi suplimentarea cu 2.000.000 lei a fondului pentru tabere studenţeşti, gestionat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

De asemenea, în urma adoptării de către Parlament a amendamentului la Legea Educaţiei Naţionale care prevede acordarea burselor studenţeşti pe tot parcursul anului, suma care ar trebui să fie alocată pentru acestea ar trebui să fie de minimum 654.013.800 lei, fiind necesară o suplimentare de cel puţin 201.654.255 lei faţă de fondurile alocate iniţial către Ministerul Educaţiei în acest sens prin legea bugetului de stat, spune ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti cere şi creşterea fondului de burse acordat studenţilor bursieri ai statului român, acordat în cea mai mare parte românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, dat fiind faptul că nu s-a mai înregistrat o creştere a acestora din 2008, bursa de care beneficiază aceştia în prezent fiind de 65 de euro pentru ciclul licenţă, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenţii doctoranzi. În prezent, nicio bursă oferită studenţilor din România nu poate fi mai mică de 578 lei, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, asistând astfel la o situaţie de discriminare şi puternică inechitate în raport cu studenţii bursieri ai statului român, mai spune organizaţia studenţească.

ANOSR solicită creşterea acestor burse la valoarea a cel puţin jumătate din salariul minim pe economie brut, 725 lei, impactul bugetar pe care această măsură l-ar avea fiind o suplimentare de 23.376.792 lei pentru primele trei luni din anul universitar 2017/2018, respectiv 70.130.378 lei pentru anul 2018, fondul total care ar fi alocat în anul viitor urmând să fie de 103.196.500 lei.

Totodată, studenţii cer întâlniri cu premierul Mihai Tudose, cu mai mulţi miniştri şi cu primarul Capitalei.

Publicație : Adevărul și Evenimentul Zilei