În toamna acestui an se va înfiinţa Şcoala Generală a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, care va primi în clasa I-a şi a II-a copii ai cadrelor didactice şi studenţilor. Iniţiativa a fost luată în urma cererilor repetate ale părinţilor copiilor de la Grădiniţa Junior, care funcţionează de trei ani în cadrul universităţii.
Şcoala va funcţiona într-o clădire aflată în renovare de pe Strada Păcurari nr.9. După ce mai multe cereri pentru finanţarea şcolii de la bugetul de stat au rămas fără răspuns, conducerea universităţii a hotărît ca aceasta să poată fi urmată în regim privat.
Elevii, copii ai cadrelor didactice din universitate, vor putea urma nu doar un program şcolar în timpul dimineţii, ci vor avea şi activităţi extracurriculare. Ei ar putea avea ore de pregătire a temelor, sub supravegherea personalului didactic sau ar putea să urmeze inclusiv ore de dans, teatru, muzică etc.
Conducerea universităţii speră ca experienţa şcolii generale să aibă un succes similar cu cel al Grădiniţei Junior, care după primii doi ani de funcţionare a fost selectată într-un program de excelenţă alături de alte 9 grădiniţe din România.
De altfel, o şcoală generală a existat deja la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în perioada interbelică, cînd funcţiona Şcoala de Aplicaţie, ca parte a Seminarului Pedagogic Universitar. La această şcoală, activităţile didactice erau susţinute de studenţi aflaţi în practică pedagogică.
În prezent, la nivel internaţional, există o tendinţă a politicilor educaţionale care promovează învăţarea pe tot parcursul vieţii (lifelong-learning) sub umbrela unor mari branduri instituţionale. Astfel, universităţile din Occident tind să ofere o gamă completă de educaţie, începînd de la şcoală primară pînă la liceu, facultate, şcoli postuniversitare, doctorale şi postdoctorale, oferte de educaţie continuă. Mai mult de atît, elevii acestei şcolii generale vor beneficia de resursele didactice imense ale universităţii – ei vor avea acces la muzeele, staţiunile de cercetare şi Grădina Botanică, la Planetariul şi Observatorul Astronomic ale Universităţii.
În primul an, şcoala ar putea găzdui cîte 18 elevi pentru fiecare clasă. Dosarul de autorizare va fi trimis Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar, sub numele Şcoala Generală a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.