Start în noul an universitar 2017-2018

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a început pe 2 octombrie noul an universitar, cu o festivitate desfășurată în Aula Magna. Deschiderea anului universitar a avut loc în prezența Excelenței sale Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a Excelenței Sale Gerhard REIWEGER, Ambasadorul Austriei în România, a prof. Liviu Marian POP, Ministru al Educației Naționale și prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Ministru al Justiției și Rector ales al Universității. Ceremonia a avut loc cu începere de la ora 10.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” și a fost deschisă de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.

Prof. Mihaela Onofrei a subliniat importanta rolului din ce în ce mai mare pe care îl are învățământul superior – în general- și UAIC – în special – în comunitate: „Universitatea noastră dobândește un rol social uriaș, prin asigurarea excelenței în educație și cercetare, prin încurajarea tinerilor să nu renunțe atunci când este greu, prin încrederea că vor termina școala, că vor face o carieră, că le putem asigura condiții decente și sigure de studiu, că suntem capabili să facem investiții importante și să avem grijă de patrimoniul constituit în peste un secol și jumătate.” Ordonatorul de credite a continuat aducând în discuție rolul bunei guvernanțe în sistemul public și importanța unui sistem de valori care pune în prim plan studenții, și nu „birourile”. Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei a încheiat discursul făcând referire la creșterea rolului universității în comunitate, promovarea eticii, grija pentru dezvoltarea personală a studenților, creșterea și dezvoltarea relațiilor internaționale.

Prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministru al Justiției și rector ales al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a luat cuvântul subliniind, încă o dată, rolul esențial al parteneriatelor de colaborare în domeniul educației și cercetării științifice, dar și faptul că absolvenții UAIC au „o vocație europeană și internațională, putând fi întâlniți în viața publică și privată, în țară sau în străinătate, în instituțiile fundamentale ale statului, în unitățile de cercetare și învățare”. Prof.univ.dr. Tudorel Toader a încheiat urându-le bobocilor „o studenție frumoasă cu bucurii și împliniri” și le-a amintit că, după încheierea studenției, „plecând de la UAIC, eventual plecând și din Iași rămâneți membri ai comunității noastre academice și rămâneți ambasadorii Universității noastre oriunde v-ați afla.”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelența Sa Hans Klemm, a evocat vizitele predecesorilor săi în Iași, insistând asupra unuia dintre cele mai importante și grele momente din istoria Iașului – atunci când a fost capitala României pe timpul războiului. Ambasadorul de atunci – ministrul pentru România, Charles Vopička, fusese expulzat din București în Washington, dar a decis să se întoarcă în România, la Iași, pe 15 septembrie 1917, în această perioadă împlindu-se 100 de ani de la acel moment. Ajuns într-un Iași cu resurse puține de apă, mâncare și servicii medicale, a descris condițiile ca fiind „întristătoare”. „Mă bucur că sunt aici în circumstanțe total diferite”, a continuat ambasadorul, trecând în revistă principalele programe de colaborare din domeniul învățământului superior dintre România și SUA. Hans Klemm a pus accent pe programul de schimb Fulbright, prin intermediul căruia peste 160 de profesori și studenți au petrecut cel puțin un semestru la o universitate din Statele Unite, 23 dintre ei provenind de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Excelența Sa, Hans Klemm, a transmis și un mesaj studenților: „vă încurajez să nu învățați doar fapte și formule, ci și cum să gândiți critic, vorbiți unul cu altul – nu vă scrieți doar mesaje, ci vorbiți. Fiecare generație se confruntă cu provocări, sunt convins că voi veți găsi instrumentele necesare să le rezolvați pe cele ale generației voastre”.

Ambasadorul Austriei a susținut un discurs despre viitorul Europei, rolul României și rolul tinerilor în acest viitor. Ambasadorul a adus în prim-plan viziunea unei Europe cu două viteze, aducând în discuție inclusiv posibilitatea de