Migrația păsărilor este un subiect încă enigmatic, chiar după apariția multor dispozitive tehnologice de tip GPS, ce sunt montate pe păsările de talie medie și mare. Acest subiect devine și mai puțin cunoscut dacă luăm în discuție păsările de talie mică.

La Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a luat ființă un centru de studiu al migrației păsărilor cu activitate permanentă. Această Stație de Inelare a Păsărilor, cum este cunoscută de către specialiști, și-a început activitatea în 30 aprilie 2018, fiind singurul centru de studiu al migrației cu activitate permanentă din România, și unul din puținele din Europa de Est.

Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, astfel că după 5 specii rare pentru România, înregistrate în toamna lui 2018, în această primăvară am primit și datele primelor recapturi. Mai întâi, o pitulice mică (Phylloscopus collybita), inelată la Stația de Inelare de la Agigea în 30 septembrie 2018 a fost recapturată lângă Ankara (Turcia) pe 07 aprilie 2019. Această pasăre a plecat spre cartierele de iernare din Africa, fiind capturată la Agigea pe acest drum, iar apoi recapturată la întoarcere după 189 de zile, lângă Ankara. Pe 29 aprilie 2019 a fost recapturată la Stația de Inelare de la Agigea un alt exemplar de pitulice mică cu inel din Tel-Aviv, Israel. Acest exemplar a fost inelat la Hazerim, Israel în 20 martie 2018. Practic, această pasăre a fost recapturată după 405 zile, perioadă în care s-a reîntors în ariile de cuibărit din Europa sau Asia, după care a plecat în cartierele de iernare din Africa și la întoarcerea în Europa a fost recapturată la Agigea. Pentru că numărul de recapturări este foarte mic pentru Europa de Est, aceste date sunt extrem de importante pentru a construi „puzzle-ul” migrației păsărilor de talie mică în această regiune.

Stația de inelare de la Agigea desfășoară în paralel mai multe studii conexe cu studiul migrației păsărilor, abordând aspecte ecotoxicologice, de distribuție a zoonozelor, influența schimbărilor climatice, etologice, ecologice, fiind în prezent într-o continuă dezvoltare.

Inelarea păsărilor sălbatice este o metodă de studiu intens folosită la nivel global, ce permite desfășurarea de cercetări interdisciplinare prin care pot fi abordate aspecte etologice, parazitologice, fiziologice, ecotoxicologice, virusologice, biochimice etc. Astfel de stațiuni, pentru inelarea păsărilor sălbatice, au fost înființate în Europa și America încă de la începutul sec. al XX-lea, iar în prezent funcționează ca adevărate centre de cercetare și educare multidisciplinare, reunind cercetători și proiecte de cercetare din diverse domenii.

Acest proiect este derulat de Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în colaborare cu Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română.

Pitulice mică (Agigea)

Pitulice mică (Israel)