Titlu de Doctor Honoris Causa pentru profesorul Ulrich Gaier, de la Universitatea Konstanz

Germanist de prestigiu, Ulrich Gaier, de la Universitatea Konstanz, va primi joi, 22 martie, ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Profesorul Gaier este unul dintre părinții celui mai longeviv și mai fructuos parteneriat internațional al UAIC – cel cu Universitatea din Konstanz.

În vârstă de 77 de ani, Ulrich Gaier a devenit profesor la Universitatea Konstanz în 1968, la doar doi ani după înființarea acesteia. În continuare prezent în viața academică a universității, profesorul Gaier a susținut de-a lungul carierei sale cursuri şi seminarii pe subiecte ce acoperă întreaga istorie a literaturii germane. Lista sa de publicaţii este impresionantă: 25 de volume de autor, 21 de ediţii şi volume colective, 203 studii publicate în edituri şi reviste de specialitate de primă mână. În ceea ce privește impactul scrierilor sale în sfera intelectuală, profesorul german a adus contribuţii fundamentale, ca noutate şi profunzime, la studiul unor autori emblematici pentru cultura germană şi europeană: Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Hölderlin, Johann Gottfried von Herder, Novalis, Sebastian Brant și Anette von Droste-Hülshoff.

În ceea ce privește colaborarea cu Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza”, profesorul Ulrich Gaier a pledat pentru încheierea unui acord cu germanistica din Iași, într-o epocă în care nu mulţi profesori germani găseau că o cooperare cu o instituţie academică din Răsăritul Europei putea aduce aceleaşi foloase ştiinţifice şi didactice cu un parteneriat funcţional cu universităţi americane, britanice sau chiar chineze.

Acordul a constituit pentru zeci de tineri români un câştig enorm, măsurabil prin aportul lor actual la şcoala şi cultura românească. „În calitate de responsabil al Universităţii din Konstanz pentru punerea în practică a prevederilor acordului, profesorul Ulrich GAIER a vegheat ca toate facultăţile, secţiile şi disciplinele interesate de o apropiere reală să intre în dinamica schimburilor de studenţi, cadre didactice şi cercetători, în ambele direcţii”, se precizează în Laudatio.

Comisia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa este alcătuită din:

Preşedinte:
Prof. dr. Vasile IŞAN
Rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Membri:
Prof.dr. Gheorghe POPA
Facultatea de Fizică

Prof. dr. Henri LUCHIAN
Prorector Relaţii Internaţionale Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.dr. Ştefan AVĂDANEI
Facultatea de Litere Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Prof.dr. Andrei HOIŞIE
Facultatea de Litere Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

CP I Dr. Alexander RUBEL
Director al Institutului de Arheologie din Iaşi al Academiei Române

Conf.dr. Grigore MARCU
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

By |2014-01-13T10:27:41+00:0020 martie 2012|Doc