O delegație a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat în perioada 30 mai – 1 iunie 2018 la conferința anuală și adunarea generală a Grupului Coimbra, găzduite anul acesta de Universitatea din Salamanca, Spania, care a marcat și în acest fel cei 800 de ani de la fondare.

Grupul Coimbra a fost fondat în anul 1985, ca o asociație a universităților europene multidisciplinare de tradiție și de înalt standard internațional. Grupul își propune să creeze legături academice și culturale pentru a promova, în beneficiul studenților, profesorilor și al universităților membre,  internaționalizarea, colaborarea academică, excelența în educație și în cercetare, contribuția în beneficiul societății. O constantă a activității Grupului Coimbra este participarea directă la formularea și implementarea politicilor europene în domeniul educației. Unele dintre cele mai vechi și prestigioase universități europene sunt membre ale Grupului Coimbra.

La evenimentul de la Salamanca au participat peste 250 de reprezentanți din cele 39 de universități membre ale Grupului Coimbra.

Evenimentul a debutat cu o zi dedicată întâlnirilor, în cinci sesiuni de lucru succesive, ale celor 11 grupuri de lucru CG. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost reprezentată în șapte dintre acestea: Doctoral Studies (Prof.univ.dr. Adriana Zaiț), Education Innovation (Conf.univ.dr. Nicoleta Laura Popa), Life Sciences (Conf.univ.dr. Mircea-Dan Mitroiu), Social Sciences and Humanities (Conf.univ.dr. Ioana Maria Costea), STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics (Lect.dr. Alina Petre), Academic Exchange and Mobility (Dna. Ioana Serafinceanu), Employability (dr. Diana Chihaia). Evenimentul de la Salamanca a inclus, în a doua zi de desfășurare, întâlnirea Grupului Consultativ al Rectorilor (Rector’s Advisory Group Meeting), Întâlnirea Rectorilor CG (Rectors’ Closed Meeting), precum și două conferințe înscrise în tema generală Looking to the future, learning from the past, susținute de doamna profesor Rosi Braidotti (Universitatea Utrecht, Olanda) și de doamna Lesley Wilson, director al EUA (European University Association); fiecare conferință a fost urmată de dezvoltări ale temelor de către Rectori din Grupul Coimbra.

A treia zi a evenimentului a inclus întâlnirea reprezentanților CG din fiecare universitate cu Biroul Executiv, precum și momentul central, Adunarea Generală anuală a Grupului Coimbra. În Adunarea Generală au fost prezentate rapoartele de activitate a Biroului Executiv, a Oficiului Coimbra Group de la Bruxelles și a Comitetului Administrativ și Financiar, fiecare acoperind perioada de la precedenta Adunare anuală (Edinburgh, iunie 2017). De asemenea, a fost prezentat câștigătorul premiului Arenberg (acordat anual unui absolvent de master al unei universități membre a Grupului Coimbra, cu rezultate deosebite în urma unui stagiu Erasmus la o altă universitate din rețea), finala competiției 3MT (competiție de comunicare pentru doctoranzii din Grupul Coimbra) și alegerea a doi noi membri ai Biroului Executiv pe două poziții vacante.

Evenimentul de la Salamanca a fost important pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și prin faptul că a fost subliniată contribuția sa generală la activitățile Grupului Coimbra. Sublinierea a fost făcută cu prilejul încheierii celui de-al doilea mandat în Biroul Executiv al Grupului al domnului profesor Henri Luchian, Prorector pentru Relații Internaționale al Universității. Activitatea sa din cei 8 ani pentru care a fost ales in Biroul Executiv al Grupului Coimbra, având și responsabilitatea de Trezorier, a fost descrisă în cadrul Adunării Generale de către profesorul Juergen Barkhoff de la Trinity College Dublin. Acesta a amintit, între altele, inițiativa de înființare a Grupului de lucru STEM în cadrul reorganizării Grupului Coimbra din anii 2013-2017 (menționăm că UAIC deține o poziție de vice-președinte al Grupului STEM de la înființarea acestuia) și cea de inițiere și organizare a seminariilor bienale pentru rectori și prorectori dedicate educației (CG High-level Policy Seminars on Education).

Amintim că primul Coimbra Group High-level Policy Seminar a fost organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” la Iași, în octombrie 2015, Grupul Coimbra sărbătorind, prin acel eveniment, și împlinirea a 30 de ani de la înființare.

Între efectele tangibile ale participării Universității ca membru activ în Grupul Coimbra menționăm dezvoltarea unor programe de studiu cu diplomă dublă cu parteneri din rețea (Universitățile Poitiers, Franța și Groningen, Olanda) și numărul mare de proiecte europene la care UAIC este partener și care au rezultat din activitatea în cadrul grupurilor de lucru Coimbra. 25 de astfel de proiecte a fost implementate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dintre care 7 proiecte Erasmus Mundus, 4 dintre ele fiind coordonate de UAIC.