UAIC, în topul integrității academice și pe locul întâi la performanță

trofeu-micUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit premiul pentru integritate din partea Societății Academice din România. UAIC este pe locul patru în România, fiind cotată cu patru stele din patru posibile pentru integritate. Premiul a fost oferit joi, 17 noiembrie, într-o ceremonie ce s-a desfășurat la București, Univesitatea fiind reprezentată de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

„Clasamentul de integritate al universităților publice din România” a fost lansat joi, 17 noiembrie, de către Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.

Sunt prezentate rezultatele evaluării a 48 de universități publice în ceea ce privește transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost pe locul I din România la capitolul „meritocrație”, criteriu care măsoară performanța universității prin numărul de citări corespunzător fiecărui îndrumător de teză de doctorat.

La acest capitol, Societatea Academică din România precizează: „Un studiu publicat de Education and Development, a arătat existența unei corelații între integritate și performanță. În funcție de nivelul de meritocrație, o universitate ar trebui să aibă nu doar cea mai bună medie per capita, dar și cea mai mică dispersie.”

Rezultatul Universității Cuza a fost folosit apoi, în metodologie, ca jalon pentru evaluarea celorlalte universități.

În realizarea punctajului final, au fost urmărite aspecte precum: cazurile de plagiat, nepotismul, concursurile trucate, presiunile asupra studenților, averile rectorilor, politizarea etc. De asemenea, a fost realizată și evaluarea școlilor doctorale în baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat din fiecare universitate.

Punctajul final plasează UAIC pe locul 4.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” face eforturi permanente pentru oferirea de informații de interes public, pentru creșterea gradului de transparență și informarea cât mai corectă a studenților, dar și a comunității ieșene. Site-ul universității, unul dintre principalele canale de comunicare cu publicul său, este actualizat zilnic, aici fiind publicate toate anunțurile de angajare, achiziții publice. Recent, a fost lansat și un portal de publicare a susținerilor tezelor de doctorat, ce oferă informații despre conținutul tezei, susținător și coordonatorul lucrării de doctorat.

Click pentru a descărca Raportul complet

By | 2016-11-22T16:59:59+00:00 17 noiembrie 2016|Clasamente, Noutăți|

About the Author: