Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este una dintre cele cinci universități românești clasificate între primele 1000 de instituții de învățământ superior din lume, conform celei mai recente clasificări realizate de QS World University Rankings. UAIC figurează în categoria 800-1000, alături de Universitatea București, Universitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timişoara, fiind astfel QS World University Rankings singura universitate din Iași prezentă în top.

În elaborarea clasamentului au fost evaluate 4763 de universități din 151 de țări, folosind o metodologie bazată pe șase indicatori de performanță cu ponderi diferte în rezultatul final: reputația academică (40%), reputația în rândul angajatorilor (10%), raportul dintre numărul de studenți și numărul de cadre didactice (20%), numărul de citări în publicații științifice internaționale ale cadrelor didactice și cercetătorilor (20%), numărul de profesori și numărul de studenți internaționali din universitate (câte 5%). Au fost analizate peste 80.000 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaționale cu privire la activitatea de cercetare științifică și peste 40.000 de răspunsuri ale angajatorilor din întreaga lume cu privire la absolvenții instituțiilor de învățământ superior evaluate. De asemenea, QS a luat în calcul aproape 100 de milioane de citări (2012-2017) a mai mult de 14 milioane de lucrări științifice (2011-2016).

În clasamentul pe regiuni, Universitatea „Aleaxandru Ioan Cuza” din Iași ocupă poziția 61, zona Țări în Curs de Dezvoltare din Europa și Asia Centrală (EECA), fiind printre primele trei universități din România.

Clasamentul complet poate fi consultat pe site-ul QS Top Universities.